Jaksity: Az emberek úgyse értik, mi történik

2014.05.07. 08:12

Forbes

2014_05_cover.jpgMilyen lehet a következő 4 év? Miért vár ránk egy újabb válság? Mi a magyarok ősproblémája? Jaksity Györggyel sok mindenről beszélgetünk a májusi címlapinterjújban. Miért nyert a Fidesz? Erre adott válasza már nem fért be a lapba, itt van.

„Ez egy másik szakma, én az újságolvasói véleményemet mondom. Nagyon odafigyelt a Fidesz, hogy a választók számára megnyerhető többsége mit szeretne látni, hallani, megélni. Egy sor olyan intézkedés született, mely ebből a szempontból nagyon is sikeres volt. Először is pénzt juttatott az embereknek, vagy csökkentette a kockázataikat, vagy legalább meglibbentette ezt a jövőre nézve. A másik, hogy hatalomtechnikai szempontból is elővette a tankönyvet és minden olyan lépést megtett, ami azért szükséges, hogy az ellenfelei minél kisebb eséllyel rúghassanak labdába: választójogi törvény, körzetek átszabása, politikai ellenfelek egyre több eszközzel történő eliminálása, a többit meg elvégezték az ellenfelek saját maguk. A harmadik – és ez nem biztos, hogy minden társadalomra igaz, de a magyarra mindenképp –,hogy mindegy mit csinálnak az uralmon lévők, de legyenek határozottak.

 

Az emberek többsége úgyse érti, hogy mi történik. Azt se érti, hogy mit jelentenek be, nem hogy a döntések hatásait. Ha üzletemberek nem tudnak beruházási döntéseket hozni, annyi a bizonytalanság, pedig ez a szakmájuk, akkor hogy várhatnánk el az átlagembertől, hogy átlássa, mi hogyan hat a jövedelmére, a hitel-visszafizetési, vagy az autóvásárlási képességére. Jó hogy van közéleti diskurzus, még van valamennyire szabad sajtó is, de a társadalom nem érti, mi történik körülötte. Azt eszi és abban a formában, ahogy becsomagolják neki és ezt a tankönyvet is jól olvasta a Fidesz, hiszen a legfőbb tájékoztatást nyújtó források közvetlen, vagy közvetett pártkontroll alatt vannak, vagyis a csomagolás az ő érdekeiket szolgálja. Kevesen veszik a fáradságot, hogy ha valamiről úgy érzik, nem teljesen úgy van, megnézzenek egy második, harmadik, negyedik forrást, magyarázatot.

Sem ideje, sem motivációja nincs erre az embereknek, a tudáshiányra és ignoranciára pedig jól alapoztak kommunikációban és a programok végrehajtásában is. 2010-ben a határozatlanságra, eredménytelenségre mondtak nemet a választók – egy kis reform, aztán két lépés vissza, ebből elég, mindegy, csak már induljunk valamerre. És ez a preferencia fennmaradt 4 évvel később olyanokban is, akik azt érzik a saját egzisztenciájukon, hogy nem éppen jó irányba mennek a dolgok. De ezek legalább mondanak valamit, hogy merre mennek, a többieknél meg semmit se látni, azokkal se jutottunk egyről a kettőre.”

_DSC8709.jpg

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr346128770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

program készítő 2014.05.07. 16:53:51

'Nagyon odafigyelt a Fidesz, hogy a választók számára megnyerhető többsége mit szeretne látni, hallani, megélni."-Ez hazugság és félre magyarázás.A fidesz törvénytelenül lop egy 2011-es növekedési pályázatomból,a Nemzetgazdasági Minisztérium törvényt sértett velem kapcsolatban,vvrezsi pedig ostoba ember módján intézte az egészet úgy,hogy embereket,gyerekeket ,családokat tesz tönkre és betegít meg szándékosan.Attól,hogy a blogon a bizonyítékokat nem nézi senki,attól még én be tudom bizonyítani a törvénysértést.Javasolnám a fideszkdnp-től a keresztény szó elvételét és az Istenre se hivatkozzon olyan aki lop,és embertársait nyomorba dönti önös érdekéből.Vagy én olvasom rosszul .Isten vagyok,felcsút,orbán család--így hangzik helyesen.

toportyánzsóti 2014.05.07. 21:08:12

Az már nem hatalomtechnika hanem diktatúra ha az ellenzékben lévő nem jut hirdetőfelülethez,hazugságokat mond róla a közmédia,ilyen alacsony részvétellel illegitim az egész választási "eredmény",még az is a pofályára fért ezeknek hogy nem nyomoznak a bizniszpártok csalási ügyében!

Arthur Bloch 2014.05.08. 08:36:10

G.B.Shaw: "Ha a pártok az elsőbbségért harcolnak egymással, akkor nem az eszesebb, - hanem a nagyobb fog győzni !" - Emellett ne felejtsük el hogy a POLITIKA üzlet! - Befektetés nélkül pedig nincs osztalék, - régebben Cseres Tibor ezt már kimondta. Tudták, hogy kikhez, és hogyan kell befektetni az adózók és az Eu pénzeit. Csak hab a tortán, hogy a többiek szinte "úri-fiúk", - most igazán bőszmén viselkedtek...

Bo195 2014.05.14. 19:18:37

Remek interjú, érdemes elolvasni!
Boldog szülinapot, Jaksity Gyuri!
süti beállítások módosítása