Ők a leggazdagabb emberek a világon: a részletek

2015.03.02. 17:35

Forbes

forbes1502.jpgMegint Bill Gates a leggazdagabb, de ott vannak a nyakában. A legvagyonosabb európai egy spanyol, a leggazdagabb európai nő francia, és még mindig nincs magyar a világ dollármilliárdosainak listáján. A Forbes magazin amerikai kiadásának rangsora ezen a héten jelenik meg, itt a részletes top 10!

1. Bill Gates
USA
Nettó vagyon:79,2 milliárd dollár (+3,2 milliárd a tavalyi évhez képest)

Az elmúlt 21 évben Gates tizenhatszor nyerte el a leggazdagabbnak kijáró címet. 2014. márciusában szerezte vissza az első helyet, amit négy évig a mexikói Carlos Slim Helu birtokolt. Gates 1975-ben alapította a Microsoftot, hatalmas vagyonát a vállalat egyedülálló teljesítményéből szerezte, de az elmúlt 15 évben már elkezdte eladogatni a részvényeit. 12 hónap leforgása alatt (idén februárral bezárólag) a részvényeinek harmadától vált meg. Ennek egyik része közvetve ugyan, de magánál maradt – a Bill & Melinda Gates Alapítvány 1,3 milliárd dollár értékben kapott belőlük. Ezzel Gates új szintre emelte a jótékonyság fogalmát, élete során már több, mint harmincmilliárd dollárt áldozott fel a jó ügyek oltárán.

2. Carlos Slim Helu
Mexikó
Nettó vagyon:77,1 milliárd (+5,1 milliárd tavalyhoz képest)

A mexikói médiamágnás az elmúlt húsz évben hatalmas vagyont halmozott fel, ám nemrég az ország telekommunikációs piaca megváltozott. Az új, monopolhelyzetet tiltó törvények miatt 2014 júniusában kivásárolta az AT&T mobilhálózat 8,3 százalékos részesedését az egyeduralkodónak számító pán-latin-amerikai hálózatból, az America Movilból – létrehozva ezzel a konkurenciát.

2014 decemberében többségi tulajdont szerzett az Innmeubles Carso nevű ingatlanvállalatban, de ez nem volt olcsó: a kisebb részvényeseknek fejenként 450 millió dollárt fizetett. Egy hónappal később már ő volt a New York Times legnagyobb részvényese, 17 százalék került a kezébe. Emellett különböző építőipari és pénzügyi vállalatokban is érdekelt.

3. Warren Buffet
USA
Nettó vagyon: 72,7 milliárd (+14,5 milliárd a tavalyi évhez képest)

Warren Buffet gazdagabb, mint valaha, ezt pedig saját vállalatbirodalmának, a Berkshire Hathawaynek köszönheti. A cég A osztályú részvényeinek ára kétszázezer dollárra rúgott, ez pedig elég volt ahhoz, hogy Buffet a világ harmadik leggazdagabb emberévé lépjen elő a Forbes listáján (tavaly még csak a negyedik volt). Leányvállalatai számtalan területet fednek le, a vasúttól kezdve a biztosításon át az energetikai piacig. 2013-ban 182 milliárd dolláros árbevételt és nettó 19,5 milliárdos eredményt ért el, a gépezet pedig nem áll le: 2014 novemberében megvásárolta a Duracellt 4,7 milliárd dollárért. Buffet nagy filantróp hírében áll, ezt pedig mi sem bizonyította jobban, mint az a 2,8 milliárd értékű adomány, melyet tavaly különböző jótékonysági szervezeteknek (köztük Gates alapítványának is) adott. Egész életében 23 milliárd dollárt költött nemes célokra.

Buffet saját bevallása szerint azért lett ekkora ász, mert anno a negyvenes évek végén megvette az Intelligent Investor című könyvet. Első felvásárlása egy szorult helyzetben lévő nebraskai textilüzem volt, mára pedig holdingja, a Berkshire Hathaway Amerika negyedik legmagasabb értéken jegyzett vállalata, úgyhogy a könyv tényleg hasznos olvasmánynak bizonyult.

4. Amancio Ortega
Spanyolország
Nettó vagyon: 64,5 milliárd (+500 millió a tavalyi évhez képest)

Ortega egy egyszerű vasúti melós gyerekeként nevelkedett, mára viszont a világ negyedik leggazdabbjaként tartják számon. A két állapot közötti változást a Zara nevű céggel érte el, melyet még az exfeleségével indított 1975-ben. Spanyol otthonukban közösen készítették a különböző fehérneműket és fürdőköntösöket. A nyolcvanas évek közepére már egész Spanyolország ismerte a termékeit, és a cég készen állt arra, hogy a tengerentúlon is szerencsét próbáljon.

Ortega agresszív terjeszkedéssel, kevés hirdetéssel játszva, saját beszállítói láncát kőkeményen irányítva a konkurencia elismerését is kivívta – a Louis Vuittonnál például az egyik leginnovatívabb és legelszántabb kereskedőként nevezik. A gazdasági válság padlóra vitte a spanyol gazdaságot, de ezt Ortega meg sem érezte – 2009 és 2014 között 45 milliárd dollárral gazdagodott. Nem ül a pénzén: osztalékából ingatlanpiaci befektetéseket keres, Madrid, London, Barcelona, Miami, Chicago és New York is az érdekeltségi körébe tartozik.

5. Larry Elison
USA
Nettó vagyon: 54,3 milliárd (+6,3 milliárd a tavalyi évhez képest)

A Szilícium-völgy egyik legnagyobb ágyúja 1977-ben alapította a cégét, mely kőgazdaggá tette. Az adatbázis-szoftvert kínáló Oracle ötlete azután pattant ki a fejéből, hogy egy hasonló terméket készített a CIA megbízásából. Mindenki legnagyobb megdöbbenésére 2014-ben bejelentette, hogy lemond a vezérigazgatói posztról, és a továbbiakban csak a cég technológiai fejlesztéseit akarja irányítani, természetesen úgy, hogy tagja marad az igazgatótanácsnak. Szabadidejében szállodákat gyűjt (Hawaii egyik szigetén övé az összes), kupagyőztes vitorláscsapatot szponzorál (Oracle Team USA). A családi ügyek is jól alakulnak, lánya a filmproduceri szakmában szerzett nevet, az Annapurna Pictures jegyzi a Zero Dark Thirty – a Bin Láden hajsza című filmet.

6-7. Charles és David Koch
USA
Nettó vagyon: 42,9 milliárd dollár (+2,9 milliárd tavalyhoz képest)

A testvérpár érdekeltségei elég kiterjedtek: üzlet, filantrópia és politika. Csak tavaly ötmilliárdot költöttek felvásárlásokra. Charles 1967 óta a Koch Industries elnöke, irányítása alatt váltak a második legnagyobb céggé Amerikában (nem, nem az Apple az első, hanem a Cargill nevű mezőgazdasági és élelmiszermulti), gyártanak olajvezetéktől finomítón át papír kéztörlőig mindent. Fejenként 2,5 millió dollárt költöttek a tavaly évközi választások republikánus indulóira, ami nem mondható valami bőkezűnek, de a Washington Post cikke szerint a jövő évi elnökválasztáshoz már egymilliárdot segítettek összekalapozni a többi republikánus donor felpiszkálásával. Ők szervezték azokat a megbeszéléseket, amin a republikánusok azt tervezgették: ha megszerzik a szenátusi többséget, hogyan fúrják majd az Obama-kormány törvényalkotási programját. Azóta megszerezték.
Aktív jótékonykodók, tavaly 25 milliót adományoztak a fekete diákokat segítő United Negro College Fundnak, ami talán csak a jobboldalt lepte meg a baloldalnál is jobban. David a leggazdagabb New York-i lakos, a világhírű MOMA-ban épületet neveztek el róla a támogatásai után.

8. Christy Walton és családja
USA
Nettó vagyon: 41,7 milliárd dollár (+5 milliárd tavalyhoz képest)

Christy Walton a leggazdagabb nő a világon, és ez az elmúlt hat évből öt évben is ugyanígy volt. Jól házasodott: a Walton-család utóbb a legvagyonosabb család lett a világon, és ő örökölte a vagyont, amikor férje, John Walton 2005-ben elhunyt egy repülőbalesetben. Halála előtt még befektetett a First Solar napelemcégbe, így ő sáfárkodott legjobban a Walton-örökösök közül. A vagyon legnagyobb részét az amerikai Tescóban, a Wal-Martban levő részesedése adja, az áruházláncot apósa, Sam Walton és annak bátyja, James alapította 1962-ben. Csak 2014-ben 470 millió dollár osztalékot kapott a cégből. Elvonultan él a Wyoming állambeli Jacksonban, de 2013-ban nyilvánosan is megjelent, hogy átvegye az Imagen alapítvány díját a Bless Me, Ultima című film producereként (az alkotás a mexikói-amerikai chicano irodalom atyjaként számon tartott Rudolfo Anaya könyvéből készült). Fia mindössze 3 évesen kellett, hogy leküzdje a rákot, ő maga pedig kis híján életét vesztette egy tüdőgyulladás következtében.

9. Jim Walton
USA
Nettó vagyon: 40,6 milliárd dollár (+5,9 milliárd tavalyhoz képest)

Jim Walton ott ül a Wal-Mart igazgatótanácsában, a láncot alapító Sam Walton legfiatalabb gyermeke. Az áruházak tavalyi forgalma 473 milliárd dollár volt, 27 országban 11 ezer üzletük van. Egy hónapja jelentették be, hogy idén 9 dollárra, jövőre 10-re emelik a dolgozóik minimális órabérét (az aktivisták 15 dollárért küzdenek). Az áruház mellett Jim Walton a család alapította Arvest Bank elnök-vezérigazgatója, négy amerikai államban vannak fiókjaik, 15 milliárd dollárt kezelve 2013-ban 130 millió dollár körül volt az adózott eredmény.

10. Liliane Bettencourt és családja
Franciaország
Nettó vagyon: 40,1 milliárd dollár (+5,6 milliárd tavalyhoz képest)

A L’Oreal nagyasszonya még gazdagabb lett tavaly, miután további 8 százalékos részesedést vásárolt a kozmetikai birodalomban a Nestlétől, családjával most már 33 százalékuk van. Apja, Eugene Schueller alapította a céget 1907-ben. Néhány éve már nem vesz részt a cég irányításában, lánya, Françoise Bettencourt Meyers ugyanis jogi úton elérte, hogy alkalmatlannak nyilvánítsák erre. Az idős özvegy öregkori elbutulásban szenved, unokája, a 25 éves Jean-Victor Meyers vette át a helyét az igazgatótanácsban. Januárban kezdődött egy per, amelyben tíz embert vádolnak azzal, hogy euró-százmilliókkal rövidítették meg, de így is Európa leggazdagabb asszonya.

5 komment

Címkék: lista USA Forbes

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr557234301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Afrika steht an der Elbe 2015.03.02. 20:35:41

Ez a lista kamu. Cáfolhatatlan bizonyítérok támasztják alá, hogy igenis Putyin a világ leggazdagabb embere 200 milliárd dollárral a zsebében!

IamTwo 2015.03.02. 22:44:05

"a kisebb részvényeseknek fejeként 450 millió dollárt fizetett."

"2013-ban 182 milliárd dolláros árbevételt és nettó 19,5 millió nettó bevételt ért el"

"negyedig"

"2014-ben 470 millió dollár osztalékot kap a cégből " - (t'án múlt idő)

Én meg a korrektor vagyok.

cakuktjas 2015.04.03. 14:31:36

Naiv a Forbes, a magyar dollármiliárdosok (néhányat én is fel tudnék sorolni) csak szerények.
süti beállítások módosítása