Milliárdos klub: már bárkit beengednek?

2015.04.16. 11:11

Zsiborás Gergő

b1_nok.jpgElképesztő, ami a Szilícium-völgyben megy: hat naponta nő ki a földből egy milliárddolláros cég. (Az Index nemrég egy elég nagy cikkben kételkedett is, hogy nem egy újabb lufit fújnak-e éppen odaát?) A legaktívabb befektetők között találjuk a Prezi befektetőit is. 

Már-már gyanús, ha valaki az unikornis klub tagja lesz, pedig pár éve még igazi dicsőségnek számított ez. A Szilícium-völgyben az 1 milliárd dolláros cégértékeléssel bíró startupokat hívják így– 2015 lehet az év, amikor a legtöbben lépnek be az exkluzívnak már egyre kevésbé mondható klubba. Csak az idei első bő negyedévben 16 amerikai cég lett unikornissá.


blog_cb15_01.jpg

Az amerikai kockázatitőke-iparról negyedévente és évente statisztikát kiadó CB Insights április 13-án összegezte, hány újabb milliárddolláros céggel is gazdagodott a Völgy. Másnap rögtön korrigálniuk kellett, hiszen két újabb versenyző lépte át a küszöböt (a Docker és a Zomato). Ez azt jelenti, hogy noha egyre többen beszélnek lufiról, az idei évben eddig összesen 16 cég ugrotta meg az álomhatárt – hála a befektetőknek. A Völgyben tavaly eszközölt befektetések közel fele áramlott internetes cégekbe, szintjük megközelítette a dotcom válság ideit. A trend folytatódik, hiába a vészmadarak, a befektetők optimizmusa egyértelműen kitart, mindenki az újabb nagy durranást keresi. Ráadásul a világ nagy jegybankjai 0 közelében tartják a kamatokat, a pénz így könnyebben megtalálja a forró startupokat. Érdekesség, hogy a másik part is aktivizálja magát ezen a piacon, néhány New York-i hedge fund is előszeretettel fektet például ígéretes cégekbe a Völgyben. 

 A CB Insights szerint idén 50 cég érheti el az 1 milliárd dolláros értéket. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a befektetők már az elején ott akarnak lenni egy nagy sztorinál, nem sajnálják a pénzt. Egy-két éve még mindenki az új Facebook-ot kereste, a cél most, hogy megtalálják a Facebook, a Google, vagy a Yahoo legújabb felvásárlási célpontját. A Facebook 19 milliárd dollárért vásárolta fel a Whatsappot, a Twitter 60 millió dolláros vesztesége az ég egy adta világon senkit sem érdekelt, mikor tőzsdére ment. Ezek a cégek stabil üzleti modell nélkül, viszont milliós felhasználószámmal kerestek milliárd dollárokat. Nem túlzás azt állítani, hogy a Völgy legnagyobb befektető alapjai valóságos pénzgyárakká váltak. Azt azonban fontos hozzátenni, hogy a befektetők is egyre többször hangoztatják, nem igazán látnak fantáziát azokban a startupokban, akik csupán a felvásárlásra játszanak. A legjobbak továbbra is azokat keresik, akik kellően őrült ötlettel állnak elő már a legelején. Ki gondolta volna, hogy 140 karakteres üzenetekkel egyszer majd valaki 16 milliárd dollárt keres?  

Érthető, hogy a rajtvonalon nagy a toporgás. A befektetési körök alapján adott – sokszor igencsak túlzónak tűnő – értékbecslésekkel persze könnyebb dobálózni, mint valóban tőzsdére vinni egy céget vagy végigvinni egy felvásárlást. Intő jel lehet, hogy a klubba belépők között jellemzően kevesebb az exit sztori. Aggódni azért nem kell, a nagykutyák nem most fognak éhen halni, tavaly 310 exit volt a Völgyben, ez közel 100-al több, mint egy évvel korábban, és összesen 45 IPO volt, ez azt jelenti, hogy 2013-hoz képest 14-gyel több cég ment tőzsdére tavaly Kaliforniában.

 blog_cb15_02.jpg

Erős hónap volt március. A fent látható 14 cég közül 7 is az előző hónapban kapott befektetésével lépett be a klubba. 

És íme, kik a Völgy legkeményebb pénzcsinálói a 2015-ös eddigi aktivitásuk alapján. Andreessen Horowitz tavaly is elképesztő évet ment, nem bír leállni. Az 5. helyen ott van Don Valentine alapja is, róluk írtunk is korábban a magazinban. Valentine olasz bevándorló gyerek, 1972-ben hozta létre a cégét a semmiből, 1978-ban ő adott pénzt Steve Jobsnak, hogy felépítse az álmát, de ott voltak a Dropbox, a Whatsapp, az Evernote és az Airbnb születésénél is. Doug Leone az egyik vezető partner, azt mondják róla, "ha ő visszautasít, az olyan, mintha arcon ütnének". 

Nicsak, ki van mögöttük, holtversenyben? Az Accel Partners, vagyis a Prezi befektetői. 

blog_cb15_03.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: milliárd dollár kockázati tőke tőkepiac unikornis Google Facebook USA Szilícium-völgy Prezi VC Accel Partners

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr397369306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása