A politikus beszél belőle - Forbes-szemmel menekültekről

2015.08.19. 13:37

Zsiborás Gergő

b1.jpgNe várj külső segítséget, hanem indulj el a saját utadon, vallja a nigériai Odorige házaspár. Frederick fest, tanul és politizál, Catherine pedig éttermet vezet, és mellékesen a PhD-jét írja. 

A Forbes olyan menekülteket keresett fel, akik évek óta Magyarországon élnek, dolgoznak és sikeres vállalkozást vezetnek, munkát adnak másoknak, sőt, dolgoznak a magyar államnak is. A három történetből itt egy ízelítő, a teljes sztori az augusztusi lapszámban

Catherine menekült. A férjével, Frederickkel másfél évtizede élnek Magyarországon. Otthonukban találkozunk velük, egy leromlott állapotában is gyönyörű, nyolcadik kerületi, régi bérházban. Két kislányuk közül a hatéves Covenant a rajzával ajándékoz meg, a hároméves Rejoice az ismerkedő fázist átugorva felkéredzkedik a karomba. A nappalit Frederick festményei borítják. Különleges hangulatú, afrikai, bibliai vagy migrációs témájú képek. A részben ebből is élő férfi – aki ugyan eredetileg színművészetet tanult a hazájában – a kiállításain, illetve online is árulja a munkáit, de rendelésre portrékat is készít. „A kultúrámat festegetem” – magyarázza angolul. A házaspár egymás között is az angolt használja, miután két annyira különböző dialektus az anyanyelvük, hogy azokon nem értenék meg egymást.

Még Nigériában, egyetemi éveik alatt ismerték meg egymást, Fredericknek azonban 1998-ban el kellett hagynia az országot. „Ez a legrosszabb katonai diktatúra időszaka volt Sani Abacha tábornok vezetése alatt. Ha akkoriban valami rosszat mondtál az ország vezetéséről, jobban tetted, ha elkezdtél megijedni a saját árnyékodtól. Mivel én politikuscsaládból származom, és magam is aktívan politizáltam, el kellett menekülnöm” – mondja. Magyarországra jött, és úgy döntött, itt is marad. Miután megkapta a menekültstátust, 2002-ben idehozta Catherine-t, aki a férjének köszönhetően szintén menedékjogot kapott.

menekultek.jpg            Fotó: Orbital Strangers 

Úgy alakult, hogy a budapesti Népszínház utca lett a fővárosban élő afrikai bevándorlók találkozóhelye. Van itt egy afrofodrász, egy bár, egy afrikai árucikkeket kínáló bolt, és legalább öt olyan hely, ahonnan nemzetközi hívásokat lehet bonyolítani. És itt van a Lagos Afrika étterem is, amelyet két nigériai jó barátnő, Catherine Odorige és Margaret Omoregbe indított be tavaly. Margaretnek volt tőkéje, Catherine-nek meg vendéglátó-ipari tapasztalata, még Nigériából.

Az étterem egyelőre inkább gyorsbüfé, de naponta legalább ötven vendége van, főként Budapesten élő afrikaiak, afrikai államok követségeinek dolgozói, Afrikát jól ismerő magyarok, köztük magyar feleségek, férjek. Mostanában elégedettek a Lagos Afrika forgalmával. A profitot beruházásra fordítják, mert lehetőleg másfél éven belül nyitni akarnak egy másik helyet egy olyan területen, ahol több turista jár. Afrikai étterem ugyanis nem nagyon van Budapesten, a tulajdonosok piaci rést látnak.

A beszerzést (Bécsből) és a bevásárlást Omoregbe asszony intézi, Catherine Odorige a szakács. Mindennap ötkor kel, hogy megfőzze az aznapi menüt, kivéve, amikor fél négykor. Az ilyen napokon azért kell sietnie, mert iskolába is jár, éppen a PhD-jét írja a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen arról, hogyan integrálódnak a munka világába a bevándorlók. Az étterem ötlete is innen jött. Kutatásaiból az derül ki, hogy a harmadik világból érkezők általában alacsony presztízsű állásokban találják magukat. „Én nem akartam ezt” – mondja...

A teljes sztori és a másik két történet az augusztusi Forbesban olvasható. 


26 komment

Címkék: vállalkozás migráció menekültek Magyarország Budapest Afrika Nigéria

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr227717936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lékek és ellensúlyok 2015.08.19. 19:59:35

A mostani menekülthullám egészen más, mint akár 5 évvel ezelőtt volt.
Most a jobb élet reményével indulnak el, mert azt hiszik, hogy ha kijutnak Németországba, kolbászból lesz a kerítés.
Nekem is van pl. szíriai ismerősöm, aki már kb. 25 éve itt él. Nem a zöldhatáron át jött, hanem tanulni. Megnősült, itt ragadt. Vállalkozása van, és keményen dolgozik.
De könyörgöm !!! miért akarják összemosni a mostani megélhetési menekülteket az akkori bevándorlókkal ?

2015.08.19. 20:40:58

@lékek és ellensúlyok: tőlünk is azért mennek el, mert máshol kolbászból a kerítés, aztán Londonban együtt laknak az eritreai éhezőkkel. :)

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.08.19. 21:53:53

@randomgenerator:

Minden ezredik együtt lakik két hónapra egy dormitoriban más emberekkel, aztán megindul felfele az életszínvonala. Egy év után már semmi pénzért nem jönne vissza hozzád, hogy a magatok félével lakjon egy országban.

Tiszteltetem Brüsszelet 2015.08.19. 22:07:37

Senkit sem érdekel a Forbes véleménye. Fogadják be a menekülteket a Forbes szülőhazájába, ha ilyen nagyformátumúak.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.08.19. 23:04:21

Ja de ha ilyen geci szorgalmasak meg tök jó fejek akkor miért nem építettek odahaza maguknak jóléti államokat?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.08.19. 23:46:59

Olvastam a cikket, a három menekültes sztoriból a fenti család a helyi elithez tartozik és a mai napig kapja a pénzt a kiadott lakásért és az otthoni vállalkozásból, a debreceni arab egyetemre jött a testvérei után és nem menekült, a harmadik talán tipikusnak mondható menekült, akinek sikerült beilleszkedni.

hétköznapi libsizmus 2015.08.19. 23:51:04

Nigériában aztán nincs hiány emberutánpótlásból. A 20.század közepén még "csak" 37 millióan voltak, mostanra 190 milliót közelíti a számuk, és ennek a fele 14 évnél fiatalabb

Úgyhogy mnem nehéz megjósolni: lesz még több is belőlük a népszínház utcában

Börtönbe most már a fideszesekkel! 2015.08.20. 00:11:13

@hétköznapi libsizmus:

Sokkal jobb lenne Magyarországnak, ha a 2 millió külföldi bevándorolna, cserébe a fideszjobbikos csürhe meg kivándorolna a Putyin gazdijukhoz.
Ez esetben a lakosság száma ugyanannyi maradna, viszont az emberanyagban óriási minőségi ugrás következne be.

Tudományos libsizmus 2015.08.20. 01:33:21

Minden betolakodót és libsit ki kell utasítani az országból. Addig nem lesz nyugalom, amíg ezt nem lépjük meg. Mehetnek együtt a faszba. A libsik úgyis imádják a fekákat. Mondjuk a fekák már nem annyira őket, de ez legyen a libsik problémája.

Nzoltan 2015.08.20. 02:43:12

@Börtönbe most már a fideszesekkel!: Ja. Lefelé. Csatlakozom az egyik elōttem szólóhoz. Ha olyan nagytudásúak, akkor miért nem működik otthon minden?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.08.20. 07:57:54

"A Forbes olyan menekülteket keresett fel, akik évek óta Magyarországon élnek, dolgoznak és sikeres vállalkozást vezetnek, munkát adnak másoknak, sőt, dolgoznak a magyar államnak is."

Kedves posztoló, biztos vagy abban, hogy ez jellemző az Európát mostanság elárasztó milliós tömegre is?

@Jóléti Dán Kekszesdoboz:

"a de ha ilyen geci szorgalmasak meg tök jó fejek akkor miért nem építettek odahaza maguknak jóléti államokat?"

Ezen agyalok épp én is.

Azon is elgondolkodtam, vajon ezek a jófejek hány hazájukbeli bevándorlót támogatnak azzal, hogy pl. itt Magyarországon munkát adnak nekiki, jó fizetéssel. Miképpen segítik a hazájukban maradókat?

2015.08.20. 08:12:49

Kínainak és négereknek még nem dolgoztam, de még eljöhet ez az idő is.

2015.08.20. 08:22:52

@Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül: Te miféle lennél? Külföldi, azt látom...

hétköznapi libsizmus 2015.08.20. 09:57:26

@Börtönbe most már a fideszesekkel!:
Libsik és majmok hazáját Szent István országából? Nehogymár

átlátó 2015.08.20. 11:07:54

Csak szólok, hogy ez a III. Világháború...és jusson eszetekbe Trója.
Fénykoromban is szerettem a Zasszonyi nemet, de ettől függetlenül mindegyiket nem kívántam. és akkor még nem esett szó a cigányainkról ...na, azok is tudnak kannibál módon élni.
Tehát Trója, ló nélkül...aztán majd elkezdődik, hogy milyen afrikai, meg stb. nyelvjárásban tanítson a tanítónéni, mert a kisded nem ért a szép szóból.

kvadrillio 2015.08.20. 12:09:44

Az embereket helyezzük előtérbe, nem a profitot. !!!!!!!
még mindig nincs áram a lakásokban ! A JÖVŐBEN SOKSZOR ÉS MÉG TÖBBSZÖR LESZNEK ILYEN SZÉLSŐSÉGES IDŐJÁRÁSI AMOMÁLIÁK, VIHAROK, HIRTELEN LEZÚDULÓ ESŐZÉSEK ! TESSÉK MEGFELELŐ SZAKEMBERGÁRDÁT FELÁLLÍTANI A KÁROK, A FOLYAMATOS ÁRAMELLÁTÁS BIZTOSÍTÁSÁRA, ÚJRAINDÍTÁSÁRA ! A KAPITALIZMUS BNEM CSAK A NAGY VEZETŐI LÓVÉT KELL, HOGY JELENTSE, HANEM AZONNAL ÉS HATÉKONYAN BEVETHETŐ SZAKEMBERGÁRDÁT IS !!!!!!!

KUHULIN 2015.08.20. 13:43:54

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: Most képzeld el, hogy mindenki nyitna otthon egy egzotikus büfét... :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.08.20. 13:43:54

@hétköznapi libsizmus: Nigériában és Ázsia nagy részén is túlnépesedés van, a Nyugat pedig csak gerjeszti ezt az egészségügyi programokkal. Európában fokozatos volt a fejlődés és az évszázadok során már nem kellett 8-10 gyerek ahhoz, hogy egy-kettő megérje a felnőttkort. A fejletlen országokba a Nyugat bevitte a technológiát, de az emberek szemlélete nem változik 1-2 év alatt...

megettem az aranybornyút 2015.08.20. 17:00:21

Ezeknek az embereknek SEMMI közük azokhoz, akik

- a zöld határon át
- papírok nélkül
- embercsempészeknek fizetve

jönnek Európába.

megettem az aranybornyút 2015.08.20. 17:01:24

@Online Távmunkás:

" Nigériában és Ázsia nagy részén is túlnépesedés van"

Hát kössenek csomót a faszukra.

megettem az aranybornyút 2015.08.20. 17:03:38

" Az ilyen napokon azért kell sietnie, mert iskolába is jár, éppen a PhD-jét írja a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen arról, hogyan integrálódnak a munka világába a bevándorlók. "

Na és lehet tudni valamit arról, hogy hogyan integrálódnak a munka világába a második, harmadik generációs francia vagy brit bevándorlók?

megettem az aranybornyút 2015.08.20. 17:09:28

"Az ilyen napokon azért kell sietnie, mert iskolába is jár, éppen a PhD-jét írja a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen arról, hogyan integrálódnak a munka világába a bevándorlók. "

A témavezetőjét a Kossuth téren kellene kalodába zárva kitenni, hogy bárki leköpdöshette, meg lehugyozhassa, mint hazaárulót.

megettem az aranybornyút 2015.08.20. 17:14:55

"Afrikai étterem ugyanis nem nagyon van Budapesten, a tulajdonosok piaci rést látnak. A beszerzést (Bécsből) és a bevásárlást Omoregbe asszony intézi, Catherine Odorige a szakács."

A feka asszonyságot nyilván a hazájában, Nigériában is az asztal körül kergették, ha nem Bécsből hozatta a főznivalót a vasárnapi ebédhez a kiccsaládnak.

hétköznapi libsizmus 2015.08.20. 22:25:52

@Online Távmunkás:
Hosszabb idő alatt sem változott

A szaporodási ütem nem hogy lassulna, hanem inkább egy kicsit gyorsul. Nigéria lakossága kevesebb mint 25 év múlva megduplázódik, ami úgy 380 milliót jelent

en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Nigeria#/media/File:Nigeria-demography.png

Addigra elfogy az olajuk, meg a többi erőforrás. Sok más afrikai országban hasonló a helyzet. Ha Európa nem tud védekezni, egyszerűen ellepik és felzabálják

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.08.20. 23:12:08

@hétköznapi libsizmus:

Ha Európának valahogy sikerül úrrá lennie a mostani özönön, akkor lesz itt még betonfal és géppuskás határvédelem.

Ha a mostani kormányok eltöketlenkedik, akkor is ugyanez lesz, de előtte véres polgárháborúk és olyan népirtás, amihez képest a holokauszt csak esti mesének tűnik. Nem valószínű, hogy a már itt lévő négerek és muzulmánok közül sokan túlélnék.

Ebből az is látszik, hogy a mostani töketlen kormányok felelősség még annál is nagyobb, mint első pillantásra tűnik.
süti beállítások módosítása