Egy szappanopera vége: az állam aláírta a startupszerződést, de...

2015.08.31. 07:28

Zsiborás Gergő

b1.jpgA nagy startuplázban elsők között indított inkubátort a Primus alapkezelő, a cél az volt, hogy magyar cégeket juttatnak induló tőkéhez és katapultálják őket az amerikai piacra. A korábban Hild Imre vezette iCatapultnak új vezetője van, Berta Zsolt. Mikor júniusban interjúztunk vele, az állami fél még mindig nem írta alá a Gazella-szerződést. Az állam által támogatott program célja hasonló az iCatapultéhoz, de a kormányzati átszervezést sok ígéretes projekt megszenvedte, a szerződés aláírása ugyanis több évig húzódott. Egy szappanopera most véget ér: Pálinkás József szignója megszáradt a papíron. 

A legnagyobb kérdés az, mi lesz, ha a program közben is csúsznak majd ezek az aláírások. Berta szerint a Gazellában résztvevő startupokkal az is előfordulhat, hogy hitelhez kell folyamodniuk, hogy ne legyen cash-flow problémájuk. Csakhogy az ilyen jellegű programok és finanszírozás lényege épp az, hogy ezek a cégek nem kapnak hagyományos finanszírozást a piacról, mert túlságosan kockázatosak. 

Interjú Berta Zsolttal a hogyantovábbról. 


Aláírta-e az állami fél a Gazella-szerződést? 
Igen, az állam részéről az NKFIH, személyesen pedig Pálinkás úr írta alá a támogatási szerződésünket július végén.

Lehet-e tudni, miért húzódott ez ennyi ideig? 
A kormány tavaly alakította át a K+F és innovációs támogatások elosztásának intézményrendszerét. A Gazella programot még a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) írta ki, de időközben az NGM-mel, a Miniszterelnökséggel, majd végül az NKFIH-val (ez a NIH jogutódja) kellett együttműködnünk. Az  állami oldal folyamatos átszervezése hatással volt a szerződés aláírására is, így arra később kerülhetett sor, mint azt eredetileg tervezték.

A gyakorlatban mit jelent a szerződés aláírása? 
Azt jelenti, hogy az iCatapult jogosult lehívni a START-UP_13 (még NIH által kiírt) pályázat I. alprogramjában elnyert 60 millió Ft-os támogatási összeget, amit a startup ökoszisztéma építésére, inkubációra fordíthatunk.

Ettől függetlenül az akkreditációs cím 2013-as elnyerése óta a Gazella program folyamatosan nyitott volt  a startupok felé,  a vállalkozások , jogosultak voltak pályázni –így az iCatapult is adott be pályázatokat még a saját Támogatási Szerződésünk aláírása előtti időszakban is (az iCatapultban négy cég kapott a Gazella előtt befektetést, ebből egy, a Brickflow tavasz végére lehúzta a rolót, az alapítók az augusztus Forbesban mesélték el, a tanulságokat, részlet itt >>>

A Gazella-programból lehívható források nem fognak majd akadozni? Ilyen esetben az iCatapult megelőlegezi, ha esetleg csúszik egy-egy részlet? 
A támogatás- mint a legtöbb vissza nem térítendő támogatás - alapvetően utófinanszírozású, tehát a startupnak rendelkeznie kell egyéb -akár hitel - forrással a cash-flow finanszírozásra. Ezt segítheti az előlegigénylés rendszere, de erre nem érdemes alapozni. Az iCatapult az önerő biztosítását vállalta (a támogatási intenzitás ui. 70-85% -os alprogramtól függően), de áthidaló hitel típusú finanszírozás nem tartozik az inkubátor feladatai közé.  Ez utóbbinál részben hagyományos finanszírozási forrásokra, részben co-finance-re (angyal vagy seed intézményi tőke) bevonásra számítunk. 

 A Gazella-program mellett az iCatapult már megkezdi a forrásokat bevonását a piacról is? Jelenthet ez „vonzerőt” más befektetőknek is? 
A seed finanszírozás alapvető jellege, hogy nagyon hamar “elfogy a pénz”. Mi versenyt futunk az idővel. Ezért az a feladatunk, hogy már az első pillanattól kezdve a következő körös befektetésre készítsük fel a portfólió cégeinket. Gyors validáció és traction építésre van szükség, hogy a következő körös befektetőknek eredményt tudjunk felmutatni. De nem csak a Venture Capital A round-ra lövünk (ezek már komolyabb összegű befektetések - a szerk), co-finance, azaz egyidejű befektetésben is gondolkodunk. Angyal vagy más seed fázisú befektetővel együtt szállunk be a cégekbe. Gyakori az ún “startup factory” vagy “startup studió”; velük közvetlenül keressük az együttműködést. Ezek olyan cégek, amelyek az alaptevékenységükből stabil bevételt termelnek, de jellegüknél fogva ki tudnak “termelni” olyan innovatív ötleteket, amik “spinoffolva”, befektető segítségével saját lábra állnak és önálló -az “anyacégtől” független életre kelnek. Több ilyen típusú céggel is együttműködünk, több ilyen stúdióból kikerült projektre sikerült már megállapodást kötnünk. 

Azt gondolom, hogy a következő években itthon is elterjed az a trend, hogy egy-egy startup - befektetői szempontból való - megítélését nagyban javítja, ha már fel tud mutatni egy sikeres inkubátor, seed befektetőt a tulajdonosok között. Ilyen szempontból az iCatapult neve rendkívül jól cseng a kockázati tőke piacon - a mi portfoliócégeinket szívesen fogadják befektetői körökben.

Továbbá az sem titok, hogy a Primus által befektetett tőkénken felül nem tudunk terjeszkedni, ezért mi is fundraiselünk; olyan befektetőket keresünk, akik rajtunk keresztül fektetnek be a magas hozamokkal kecsegtető, de egyedi szakmai tapasztalatot igénylő startup befektetési piacon. 

Kötött-e az interjúnk óta az iCatapult új szerződést startuppal, van-e új portfóliótársaság? 
Igen, gőzerővel haladunk előre, tíz projektre már aláírtuk a Term Sheetet (főbb feltételeket tartalmazó előszerződést). Ezek mind szoftver alapú fejlesztések, elég változatos iparágakban; média, energetika, B2B nagykereskedelem egyaránt megtalálható köztük. Van köztük olyan projekt, amit a szűkebb régióban viszünk piacra, de van olyan is, ahol a globális terjeszkedés a cél.

Szólj hozzá!

Címkék: startup Pálinkás József Gazella-pályázat iCatapult NKFIH

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr187742226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása