Zuckerberg 11 év alatt lett Amerika egyik leggazdagabbja - Forbes 400

2015.09.30. 10:34

Zsiborás Gergő

cover_1.jpgRég látott nagy mozgolódás volt az amerikai Forbes 400-as listáján, ahol az Egyesült Államok 400 leggazgagabb üzletemberét rangsorolja anyalapunk. Az élbolyból kikerült a Walton-örökösök nagy része, helyettük itt vannak az internetmilliárdosok: Jeff Bezos és Mark Zuckerberg is először került a top 10-be, sőt, az Amazon-alapító Bezos vagyona 16,5 milliárddal nőtt egy év alatt, ő a lista csúcsugrója.  

Az amerikai Forbes 34 éve állítja össze a rangsort, soha nem volt olyan magas a bekerülési küszöb, mint most: 1,7 milliárd dollár, szemben a tavalyi 1,55 milliárddal. Ez amerikai mértékkel mérve is nagy emelkedés, amit jól mutat, hogy 145-en estek ki a tavalyi lista szereplői közül. 

Huszonöt új van a listán, köztük a legfiatalabb Evan Spiegel, a Snapchat társalapítója a maga 25 évével. Valószínűleg ő a világ legfiatalabb milliárdosa (a befektetők 16 milliárd dollárra értékelik a Spiegelék által fejlesztett appot, ami képek küldözgetésére alkalmas úgy, hogy azok 10 másodperc után eltűnnek a mobiltelefonunkról - a tinik imádják). A fiatal trónkövetelők közt ott van az európai piacokon hasító AirBnB alapító hármasa is: Nathan Blecharczyk, Brian Chesky és Joe Gebbia, de bekerült a 400-as listára az Uber-alapító Travis Kalanick is. 


1. Bill Gates

Microsoft, egyéb befektetések: Deere & Co., Canadian National Railway, Republic Services, Arcos Dorados
Nettó vagyon: 76 milliárd dollár 

billgates_2014.jpg

Az elmúlt 21 évben Gates tizenhatszor nyerte el a világ leggazdagabbjának kijáró címet (Carlos Slimet előzte vissza a globális listán tavaly), az amerikai gazdagok rangsorában azonban nagyon messze vannak tőle a trónkövetelők. Idén is ő az első - immár huszonkettedik éve. Vagyonának ma már csak 13%-át teszi ki az általa negyven éve alapított Microsoftban lévő részesedése. 

2. Warren Buffet
Berkshire Hathaway
Nettó vagyon: 62 milliárd dollár. 

"Warren Buffet gazdagabb, mint valaha" - írtuk róla még márciusban. Nos, a helyzet nem sokat változott. Gates jóbarátja továbbra is a második leggazdagabb amerikai, mint 2001 óta mindig. 

3. Larry Elison
Oracle
Nettó vagyon: 47,5 milliárd 

A Szilícium-völgy egyik legnagyobb ágyúja 1977-ben alapította a cégét, mely kőgazdaggá tette. Az adatbázis-szoftvert kínáló Oracle ötlete azután pattant ki a fejéből, hogy egy hasonló terméket készített a CIA megbízásából.

4. Jeff Bezos 
Amazon.com 
Nettó vagyon: 47 milliárd 

Bezos először került be a top 10-be, sőt, az Amazon részvények egészen a múlt hétig még a harmadik helyen tartották, vagyona alig marad el a top10-ben már otthonosan mozgó Elisonétól. 

5-6. Charles és David Koch
Koch Industries (örökölt vagyon + számos befektetés) 
Nettó vagyon: 41-41 milliárd dollár 

A Koch Industries Amerika második legnagyobb magánkézben lévő vállalkozása, a Koch testvérpár pedig minden bizonnyal a milliárdos lista tagjai közül a legaktívabbak politikailag (ott van a Tea Party mögött is). 

7. Mark Zuckerberg
Facebook 
Nettó vagyon: 40,3 milliárd dollár  

A Facebook szárnyal a tőzsdén, vagyona több mint 6 milliárd dollárral nőtt egy év alatt. 31 éves és már ott van a top10-ben, ő az elitklub legfiatalabb tagja. Nem lepődnénk meg, ha jövőre lekörözné az öregmotoros Koch-testvéreket. Zuckerberg 2004-ben alapította a Facebookot, a startup kedvéért ott hagyta a Harvardot, mindössze 11 év elegendő volt számára, hogy ott legyen Amerika 10 leggazdagabbja közt. A közösségi oldalt augusztusban több mint 1 milliárd felhasználó látogatta meg egyetlen nap alatt (ez eddig a csúcs), vagyis minden hetedik Föld-lakó belépett a profiljába. A cég idén is folytatta a felvásárlásokat, megszerezve például az Oculus Riftet is. Mark célja egyértelmű, az internet legyen maga a Facebook.  

8. Michael Bloomberg 
Bloomberg LP
Nettó vagyon: 38,6 milliárd dollár

New York-i polgármesterként a leggazdagabb amerikai politikus volt egykoron, a nevét viselő adatelemző és médiacég nem igazán ment jól mostanság, a 73 éves üzletember 2015 elején ezért visszatért a vállalat élére, hogy kicsit felrázza a megfáradt kollégákat (egy jó részüket persze ki is rúgta). A cég most ismét arra próbál fókuszálni, amihez a legjobban ért: az üzleti hírekre. 

9. Jim Walton
Wal-Mart
Nettó vagyon: 33,7 milliárd dollár

Tavaly négy Walton-örökös volt a top10-ben, most már csak Jim képviseli a Wal-Mart alapító családját (Sam Walton négy gyermeke közül ő a legfiatalabb). Bátyja, Rob 23 év után idén júniusban adta át Amerika legnagyobb kiskereskedelmi láncának vezérigazgatói székét Jimnek, a Wal-Martnak világszerte 11 ezer egysége van. Pletykaként nemrég felmerült, hogy a Tesco kelet-közép-európai hálózatát is vinnék, így belépnének a magyar piacra is. 

10. Larry Page 
Google 
Nettó vagyon: 33,3 milliárd dollár  

Na tessék, Page bejelenti, hogy 42 évesen "visszavonul" a Google éléről, és máris ott találjuk az élbolyban! A Google nyáron jelentette be, hogy Alphabet néven új, ernyőcéget hoz létre, és itt működnek tovább a cég "hagyományos" üzletágai (kereső, YouTube, hirdetések, térkép, Android), ezt viszi tovább a Page helyét átvevő eddigi alelnök, Sunder Pichai. Az új projektek pedig maradnak az Alphabet és Page alatt, így a Fiber, a Nest és a Calico. A bejelentés után a cég kapitalizációja soha nem látott magasságokba emelkedett, összesen mintegy 20 milliárddal nőtt az értéke, az árfolyam hatalmasat ugrott. Nem, a piac nem annak örül, hogy Page háttérbe vonul, a Google második negyedéves jelentése sem volt rossz, és az átszervezéssel sokkal jobban lehet majd látni, hogy melyik üzletág hogyan teljesít. Page tavaly még nem volt tagja a tízes élmezőnynek. 

 

8 komment

Címkék: gazdag Google Facebook Oracle Larry Page Forbes Zuckerberg Bill Gates Warren Buffet Wal-Mart gazdaglista Forbes 400 Walton Larry Elison

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr207811438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pneumónia 2015.09.30. 17:02:42

@Robiekin: Ostobaság kisgyerek, az megvan mikor Bill húzta ki a csőd széléről a "királyt"?

fidesz maszop dk egykutya 2015.09.30. 17:36:12

putyin "azemberekértdolgozó" elvtárs vagyonát mennyire is becslik? 200 milliárd usd? :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.09.30. 21:16:48

@fidesz maszop dk egykutya: Az nem a személyes vagyona, hanem ennyit tud megmozgatni, haveroknak privatizálni-közbeszerezni. Ha elvesztené a hatalmát, akkor ez is eltűnne.

kvadrillio 2015.09.30. 22:23:44

A EZEK NEM ÉLNÉNEK, SOKKAL BOLDOGA BBAK LENNÉNEK A KIZSÁKMÁNYOLTAK.

sebi77 2015.09.30. 22:46:29

A 10-ből 5 IT-s garázscég alapítója. Elngodolkodtató.

Mr.Treeger 2015.10.01. 14:55:39

@sebi77:
Ha 1920-as éveket nézzük akkor autógyártó, acél és olajmágnások lennének a listán. A 820-as években bank és áruházlánc tulajok.
Aztán ahogy a tőzsde és az örökösök jöttek a személyi vagyon darabokra esett.
Most a netes dolgok vannak középpontban, de majd 20 év múlva teljesen más lesz lista.
De lehet 10 év múlva is. Jönnek az elektromos autók (Elon Musk pl), aztán alternatív energiák.
De azt is látni kell, hogy ha egy EU-s vagy ázsiai listát nézünk már más a szektorok aránya. Itt látni igazán, hogy technikailag még mindig az USA diktál, és minden új áramlat onnan jön. Mondhatni a kőolaj és autó ipar óta.

Homo Homini Lupus 2015.10.01. 15:06:52

@Mr.Treeger: A 9. pl. áruházláncos csávó
süti beállítások módosítása