Nyugdíj szinte nem lesz, helyette itt a kötelező szülőtartás

2016.06.06. 21:38

Ács Gábor

Júliustól mindenki köteles a eltartani nem csak a gyerekeit, hanem a szüleit is. Ha valaki nem teszi, a szülők, de akár a nyugdíjas otthon, vagy kórház is perelheti és behajthatja a pénzt. Farkas András nyugdíjszakértő szerint a teljesen fenntarthatatlanná váló nyugdíjrendszer miatt tolja át az idős szülők eltartásának anyagi felelősséget az állam a családokra.

A nyugdijguruval készített egyoldalas interjú a magazin júniusi számában jelent meg. De sok fontos dolog nem fért bele, íme a teljes verzió. 

Az, hogy idén júliustól a gyerekek már nemcsak az alaptörvény, hanem a polgári törvénykönyv konkrét rendelkezése szerint is kötelesek eltartani szüleiket, és például egy nyugdíjasotthon vagy kórházi elfekvő behajthatja az idős lakók gyerekeitől és unokáitól a költségeit, összefüggésben áll a nyugdíjrendszer roskadozásával?

Szerintem egyértelműen igen.

Mert mikor omlana ránk a nyugdíjrendszer, ha nem nyúlnánk hozzá?cover_1606.jpg

Valamikor 2030 körül biztosan jön egy sokk. Addigra közel 200 ezerrel több nyugdíjas és egymillióval kevesebb járulékfizető lesz, mint ma. Az igazi nagy megreccsenés tíz évvel később jönne, amikor elmegy nyugdíjba az utolsó népes korosztály. És ez még simán a demográfiai adatokból kiszámolható, nincs benne a kivándorlás hatása.

Márpedig az se csekély. Hivatalosan 370 ezren vannak a külföldön dolgozók, de láttam becslést 600 ezerről, folyosói pletyka szintjén pedig 840 ezerről beszélnek. Az egyik Facebook-posztommal megcéloztam a Londonban és környékén dolgozó 25 és 45 közötti magyarokat, és 72 ezer embert dobott ki. Ők tehát csak azok, akik facebookoznak. A kint dolgozók nem fizetnek itthon járulékot, és egyre többen vannak, márpedig a mai rendszerben az aktív járulékfizetőktől érkező pénzekből fedezzük a nyugdíjakat. Nem kell ahhoz matematikai PhD, hogy tudjuk, a rendszer teljesen fenntarthatatlan.

Mikor kell tehát valamit lépnie az államnak?

Nyilván minél hamarabb, de csak az egészségügy után, mert az hamarabb ránk dől. Az egészségügyben nemcsak az amortizáció és a tízezer kivándorolt orvos a gond, de már szakápoló sincsen.

Mi történik, ha nem nyúlnak hozzá a nyugdíjrendszerhez? Mennyit bír majd kifizetni 2030 táján?

Kivándorlás nélkül számolva, a 80–85 százalékos helyettesítési ráta 50 százalékra zuhanhat.

Vagyis a felére esik az első nyugdíj összege az utolsó fizetéshez képest.

Igen, mai nyugdíjaknak is nagyjából a kétharmada lesz csak.

Mit léphet az állam?

Nyilván a legegyszerűbb a korhatáremelés. Ha ezt nem tették volna meg a Ratkó-nemzedék esetében, már bedőlt volna a rendszer. A fiatalabb korosztályoknak további emelésre kell számítaniuk.

Mennyire kellene emelni a korhatárt ahhoz, hogy a helyettesítési ráta ne csökkenjen érdemben?

Erre nincs konkrét friss számításom, de biztos, hogy legalább 70-ig.

És várhatóan meddig élnek a nyugdíjba menők?

A nők 83, a férfiak 79 éves korukig. A várható élettartam azonban tízévente további két évvel nő.

Ezt simán lenyeli a társadalom?

Nálunk az eddigi korhatáremelések mellett a magánnyugdíjrendszer átalakítása is átment a legkisebb társadalmi elégedetlenség nélkül. Ez egyébként szintén hozzájárul a rendszer mai működőképességéhez azzal, hogy a nyugdíjjárulék teljes összege újra az állami nyugdíjalapba folyik. Az olyan durva, a rendszer fenntarthatóságát szolgáló intézkedések is simán elgurultak, mint a korhatár előtti nyugdíjak, illetve a rokkantnyugdíj megszűntetése, vagy más oldalról a járulékplafon eltörlése.

Németországban bejelentik, hogy 67 év lesz a korhatár, sztrájkol az ország, nálunk semmi. Tehát itt is van még játéktér, csökkentheti az állam tovább a jogosultságokat, szigoríthatja a nők kedvezményes nyugdíjának feltételeit, tovább játszhat az évente kötelező nyugdíjemeléssel is, ami most az előre jelzett inflációhoz van kötve, de nem ügy szigorítani a törvényt, vagy átírni a nyugdíjas fogyasztói kosarat. Egy százalék emelés 30 milliárd forintot jelent.

A szülőtartás tehát azt jelenti, hogy az állam nem bír a feladattal, inkább jó előre átlőcsöli a családokra?

Én állami B tervnek nevezem. Sokkal több rászoruló nyugdíjas lesz már néhány év múlva, ott van a rengeteg minimálbéres és az a 600–800 ezer ember, akinek semmilyen nyugdíjjogosultsága sem lesz, és akiknek ma legfeljebb az időskorúak alig 23 ezer forintos járadéka járhat. Az állam nyilván azt akarja, hogy a rászorultak ne a szociális ellátórendszeréhez forduljanak segítségért, hanem oldja meg a helyzetüket a család. Ezzel utána tudnak nyúlni a külföldön dolgozóknak is, mondván, nem fizetnek itthon járulékot, de legalább tartsák el idős családtagokat.

És még valami. Ha összerakjuk a kirakós játék darabjait, talán nem véletlen, hogy hamarosan 12 ezer ágyat kell átadni az aktív egészségügyi ellátórendszerből a szociálisba, ezek azok, amit a köznyelv elfekvőnek hív. A szociális rendszerben sokkal kisebb az ágyak állami támogatása, nyilván megugranak a költségek, amit valakinek ki kell fizetnie.

Mennyire reális, hogy a szigorítást rögtön alkalmazzák is júliustól?

A családok eleinte nem fogják, mert szégyellik. De például a legtöbb idősellátó otthon állami vagy önkormányzati fenntartású, nekik simán ki lehet adni, hogy hajtsák be a költségeket a gyerekeken. Ha a finanszírozásukhoz szükséges lesz, kénytelenek lehetnek akár perrel behajtani azt, ami most már az új törvény szerint jár.

Milyen további hatások várhatók?

Képtelenség, hogy egy generációra nyomják akár három generáció eltartását, gyerekekét, szülőkét, nagyszülőkét. Ez egyrészt tovább csökkeni a gyerekvállalási kedvet, másrészt az ország elhagyására motivál. Az egyéni nyugdíj-előtakarékosság elkezdése pedig minden eddiginél égetőbb szükségszerűség lesz.

302 komment

Címkék: nyugdíj szülőtartás Farkas András

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr878784836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikimackó 2016.06.06. 23:19:01

szopjatok csak rabszolgák......., ez kell nektek, bő nyállal !!!

gmiska 2016.06.07. 07:21:20

@mikimackó: Neked milyen a "jogállásod", hogy ilyeneket találsz leírni ?

fifibá55 2016.06.07. 08:53:24

@gmiska: Patkány jogállású (süllyedő hajó).

vasgyuszi 2016.06.07. 08:58:46

@gmiska: Mondjuk, pl. megszabadult a magyar állampolgárságától ;)

vasgyuszi 2016.06.07. 09:01:28

Egyébként nagyon reális az elképzelés, hogy egy átlagos aktív kereső eltartja magát, a gyerekeit (= családját), majd a nyakába vesz a szüleit és még a saját nyugdíjára is előtakarékoskodik. Megsúgom, hogy ez még a fejlett nyugaton sem evidenica!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.07. 09:02:56

Hogy is van? manyup einstand, tartsd el a szüleid, meg közben fizess járulékot is.

Kivlov 2016.06.07. 09:32:42

Ezzek semmi baj nincs, meg azzal se, hogy X év múlva nem lesznyugdíj.
A baj azzal van, hogy ennek ellenére levonják a dolgozóktól a járulékot, adót, nevezzék bárminek.

Buchhalter 2016.06.07. 09:47:17

Lássuk be: a nyugdíjkor emelésnek van létjogosultsága.Egyre többen ha tehetik tovább tanulnak tehát kitolódik a munkába állás dátuma.A 20-30 évvel ezelőtti 17-18 helyett 22-24 évesen állnak sokan munkába.Van bőven erejük tovább dolgozni.De felemelni nálunk vagy nyugaton 67-re vagy 70-re nem tartom időszerűnek.A nők 40-el tényleg lehet szigorítani van még benne játéktér,de szerintem ezt csak akkor lépné meg bármelyik kormánypárt ha a gazdaság és az államháztartás tényleg beszakadna.A rendszerből hiányolom az egyéni nyugdíjszámlát.Azon az emberke látná időnként,hogy mennyi befizetés gyűlt össze rajta.Persze ez nem érdek pedig a messzi Ausztráliában jól bevált.Ott 30 év munka vagy 60 éves kor elérte után elmehetsz nyugdíjba ha a számládon összegyűlt pénz havi lebontásban elég neked.Szerintem nálunk a rendszerbe 2020 előtt biztos nem fognak belepiszkálni.Kell a szavazat!

NYJetsTD 2016.06.07. 10:04:20

A 65-70 évesek többsége hazánkban olyan szinten le van és le lesz rongyolódva egészségileg, hogy teljesen alkalmatlanok minőségi munkára. Ezen a korhatár emelése sem segít.
A korrupció virágzik, az egészségügy pocsék állapotban, a fizetések többsége az alapvető ellátást is alig biztosítja. Az elvándorlás ha marad ebben az ütemben, márpedig úgy néz ki, marad, akkor a tragikus összeomlás még évekkel előbb bekövetkezik. Mégis még mindig a kibaszott politikusok éltetése folyik. Primitív néptömeg lelkendezik a stadion építéseken, az állandó ellenség keresésen, nyílt szini lopásokon. Nem lesz itt semmiéle javulás, amíg ez a szorgalmas, de síkhülye tömeg szavazóképes.
A kötelező szülőtartás meg egyelőre halva született ötlet, többen kénytelenek a nyugdíjasok pénzén élősködni, mint fordítva.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.07. 10:19:50

A kérdés megoldhatatlan a demográfia miatt.

Egyetlen részmegoldás az állami szerep növelése lehet és az idegen tőke lassú kiszorítása az országból, így több pénz marad majd az országban, ami a nyugdíjhelyzetet is javítja majd.

Buchhalter 2016.06.07. 10:29:44

@BircaHang Média szerkesztősége: hát most nem értek veled egyet.A nagy szaporulat elméleted egy hülyeség!Lásd India és Afrika.Csak még több probléma lett.Kevés erőforrásra sok felhasználó egyenlő anarchiával.A gépesítés és a számítógépes világrendszerben pedig egyre kevesebb tanulatlan bioszerszámra van szükség. Az idegen tőke meg a vesszőparipád lett.Valahol működik valahol nem.Illetve lehet rajta finomítani.Tudod:fékek és ellensúlyok.

Voznyák Pista2 2016.06.07. 10:46:16

@NYJetsTD:

Ja, mert az államot csődközeli helyzetbe juttató szocik alatt jobb volt?

Folytassátok csak, és gratula Dunaújvároshoz.

Fogjátok már fel b.meg mindenki tisztában van azzal, hogy milyen mutyik folynak, de azt is tudják, hogy a szocikkal, Gyurcsánnyal az élen, mélyebben még nem voltunk. El kéne tán kezdeni valami kreativabb taktikán dolgozni, mert ez a szargödörből fölfelé történő dobálózás csak azt eredményezi, hogy visszapotyog rátok.

mikimackó 2016.06.07. 10:47:08

@gmiska: magánzó......., megfelel ?

mikimackó 2016.06.07. 10:48:50

@Voznyák Pista2: nap nap után kiderül, hogy van még lejjebb......, de neked ez tetszik....., lassan a gatyádat is lelopják rólad, ébredj már fel !!! (kivéve, ha te is a lopósok közül való vagy !)

Szelid sunmalac 2016.06.07. 10:49:51

@Voznyák Pista2: Szarok a szocikra bazdmeg! Ki van kormanyon? Na? KI???? Ki sikkasztotta el a manyup penzt? Hol van az most? Hol az egyeni szamla???? Ki vezeti be EZT a torvenyt? Ki nevezte at a jarulekot adova? A SZOCIK????

zdanee 2016.06.07. 10:53:22

Valamikor gimiben olvastuk irodalomórán Sánta Ferenc Sokan voltunk című írását. Lehetne újra.

www.szepi.hu/irodalom/kedvenc/kt_051.html

marczy 2016.06.07. 10:58:34

A nyögdíjkorhatár emelésének van létjogosultsága. Én amikor Bajorban voltam, a kedves anyuka (amúgy aranyos) panaszkodott amiatt, hogy megint emelik a nyögdíjkorhatárt, meg hogy ilyen-olyan kevés lesz a nyögdíjuk. Mondtam neki, persze németül, hol él, biciklibelsőben? Nálunk Magyarországon ennek a pénznek a töredéke a nyögdíj, és rengetegen szenvednek amiatt, hogy egy átdolgozott élet után csak annyit kapnak, ami még az éhen haláshoz is kevés, de értsék ezt nyugodtan szó szerint. Az ő nyögdíjukból meg itt Csonkamagyarhonban királyként élhetnének... És ha nincsenek megelégedve mondjuk az itteni kaják minőségével, csak átruccannak Vesztrákiába, ott még viszonylag normális áron jókat tudnak enni.

Szelid sunmalac 2016.06.07. 11:10:18

@marczy: Igen? Es ez hol megoldas NEKED? Es hogy jon ez ahhoz, hogy Mo.-n milyen torvenyeket es megoldasokat alkalmaznak? Vagy ugyanannyi volt az alagkereset es befizetett jarulek is?

NYJetsTD 2016.06.07. 11:26:07

@Voznyák Pista2: Hogy jönnek ide a szocik te értelmi fogyatékos? A jövőről beszélünk, melybe szinte senkit sem szabadna belevenni a mai politikai garnitúrából, oldaltól függetlenül.
De minden betűd csak erősíti az a felvetésem, hogy ez egy menthetetlen ország. EU pénzek és autó összeszerelés nélkül már most akkora zakó lenne, mint a válság idején, pedig most konjunktúra van. De nyomd csak a siker propagandát.

ingyenebed 2016.06.07. 11:30:20

azt ugye észrevettétek, hogy a cafeteria jövő évi módosításában kivették az önkéntes nyugdíjpénztár céges támogatási lehetőségét.

most az van, hogy ha a nettó fizudból vállalod 1% befizetését az önkéntesbe, akkor a cég a bruttó fizu 5%-át még hozzá teszi. erre van neki valami adókedvezménye, na ez szűnik meg.

BiG74 Bodri 2016.06.07. 11:33:29

@Buchhalter:
Lássuk be: a nyugdíjkorhatár emelésének semmi létjogosultsága. Pláne azon okra alapozva amit te említesz.

lavór 2016.06.07. 11:49:54

Fizessetek csak járulékokat, majd nem kaptok érte semmit.
Gondoskodni kívántál öreg napjaidról? Lenyúlják megtakarításaidat...
Hülye a magyar, ebből is tisztán látszik.

konrada 2016.06.07. 11:54:14

@Szelid sunmalac:
Egyéni számla a Nyugdíjintézetben. (Ügyfélkapun lekérhető.)

Mit gondoltál, hasraütésszerűen fizetik ki a nyugdíjat?

Ha meg arra gondolsz, hogy azt szeretnéd megkapni, amit befizettél, hát te tudod.
Én mindenesetre nem szeretném, ha majd számolnák valahol is a nominálisba (de akár indexáltan is) például az 1984-es befzetéseimet..;)

Szelid sunmalac 2016.06.07. 12:18:37

@konrada: Az kerheto le, hogy mennyit fizettel be adoban, nem az, hogy mennyit kapnal!

László Somogyvári 2016.06.07. 12:46:27

A munkahelyen fogunk megdögleni .addig fizetsz utána eltemetnek és kész.
Zseniális :))

high up! 2016.06.07. 12:55:04

@Voznyák Pista2: "Ja, mert az államot csődközeli helyzetbe juttató szocik alatt jobb volt?"

Egyre kétségbe esettebben rinyáljátok ugyanazt az egy-két mondatot fideszkomcsik.

Vészesen fogynak a tartalékok. A norvégokra meg civilekre már nem gerjed a nép, már csak egy halvány migráns meg Soros van még a Tarsolyban.

Ja, a témához: a fideszlkomcsi naccsaládod az összes törvényt megszavazta 2002 után, amelyik az eladósodáshoz vezetett.
Amelyek meg csökkentették az adósságot, azokat meg nem.

Ti fideszkomcsiki különös anyagból vagytok gyúrva. Már Kádár is a ti fajtátokra épített.

FOLYTASSUK!

Szelid sunmalac 2016.06.07. 12:55:23

@szamaritánus: Ettol meg nem lesz kevesbe igaza! Midnneki boldogan tapsikol neki, hogy a szajaba szarnak.

high up! 2016.06.07. 12:58:52

@marczy:

az mondjuk eszedbe se jutott, hogy a német nyugdíjas nem magyar mini nyugdíjjárulékot fizetett be, ráadásul azt egész életében fizette, nem sumákolt.

Meg hogy a német nyugdíjasnak nem Kajászószörcsögén kell megélnie (hacsak nem akkora segghülye, hogy "odáig menekül a migráncs elől"), hanem a német éltszínvonal kellős közepén.

Ja, meg vannak olyan népek, akik nem szeretik ha akárcsak 1 eurót is lopnak tőle.

FOLYTASSUK!

BiG74 Bodri 2016.06.07. 13:01:32

@Buchhalter:
Az, hogy ki mikor áll munkába, nem befolyásolja, hogy 65 éves korában mennyi ereje van dolgozni, egyáltalán több ereje van-e. Véleményem szerint munkafüggő, az állandó fizikai munkát egy lapra tenni egy folyamatos szellemi, irodai alkalmazottal, és kijelenteni, hogy a nyugdíjkorhatár emelése így egyszerűen reális, fals kijelentés.
Emelni 65 -ről a korhatárt úgy, hogy a munkáltatók jelenleg már az ötven felettiekre is úgy néznek, mint tyúk a piros kukoricára egy felesleges kínzás.
Emelni a korhatárt annak tudatában, hogy még jelentősebb lesz azok száma, akik 40,50 éven keresztül fizettek a közösbe, egy rohadt évet nem fognak nyugdíjat élvezni, aljasság.
Emelni a korhatárt, mert a fiatalok négy- öt évvel később kezdenek el dolgozni, akkor amikor a jelenleg haldokló rendszer alapjai errodálódtak, erkölcstelen a jelenlegi fiatalokkal szemben, mert egy fenntarthatatlan rendszer fenntartására akarja őket kötelezni, gyenge pozitív kimenetel reményével. Emelni a korhatárt erkölcstelen a jelenleg már évtizedek óta dolgozókkal szemben is, mert szolidaritásra kényszerítik egy olyan rendszerbe, mely fenntarthatatlan, és jó eséllyel lotto szintű ellátás néz ki belőle.

Sir Galahad 2016.06.07. 13:05:45

Van egy egyszerűbb megoldás: legyen egy minimális állami nyugdíj mindenkinek éhenhalás ellen, amit kétféle módon meg lehet toldani. 1. a gyerekek által befizetett nyugdíjjárulékot kapják meg közvetlenül a szülők. 2. Aki nem nevel gyereket, az így megtakarított pénzt tegye félre nyugdíjas korára.

Buchhalter 2016.06.07. 13:28:39

@BiG74 Bodri: sok mindenben igazad van,de a fizikai munka a mai gépi számítógépes világban már nem mérvadó.Hosszabb távon mi lesz azon meg kár agyalni.Bármi jöhet : háború,évekig tartó gazdasági válság,járvány,pusztító hatású természeti katasztrófa ami borít minden előre vetített jövőképet.Még mindig az egyéni nyugdíj számla lenne az egyik első lépés a reformok irányában.Az meg,hogy nálunk 50 felett leírnak a munkaadók már most visszaüt : hosszabb távra nem tudsz tervezni ezért folyamatosan nő a lelépők száma.Kint ha dolgozni akarsz a kutyát se érdekli a korod.Egy példa : évekkel ezelőtt az angol tanáromnak elege lett az itteni foss fizukból és elment Angliába egy vidéki hotelbe recepciósnak(most már program szervező ugyanott),kerestek szobalányt.Beajánlotta az 59 éves anyukáját akit fel is vettek és még ő is ott dolgozik túl a 60-on.Na ennyit a magyar elit hozzállásárólA fizukról meg ne is beszéljünk.Ma Magyarországon a minimálbérnek legalább nettó 150.nek kéne lennie az átlag bérnek meg minimum nettó 250 - nek Amíg ezek is csak kullognak a kinti bérekhez jobb nem lesz.Csak elvándorló melós és így egyre kisebb nyugdíj kassza.De még mindig nem nagyon akar kapcsolni az elitünk ebben a témában.Bulgária és Románia kezdi ezt megtapasztalni.

zizi77 2016.06.07. 13:30:50

@Sir Galahad: az ötlet jó, csak kell hozzá 30-40 év, hogy kiforrja magát.

alfacharlybravo 2016.06.07. 14:04:27

@BiG74 Bodri: 68,5 éves vagyok és nem bírom tovább nem adtak más lehetőséget csak 12 órás váltott műszakot, operátori munkát, normál 8 órás munkát max. éjszakai távfelügyeletet azt tudtam volna tovább csinálni. A németeknél olyan kevés a nyugdíj, hogy aki teheti elköltözik olcsóbb országba, a Kreefeldi haverom 300 EUR kap, de ez már emelt nyugdíj az itthoni évei után 25e. Nem adta el a házikóját Újpesten, most oda költözött a kinti lakását kiadja, vagy eladja most még nem döntött. A másik ismerős 600EUR kap ők is költöznek haza a feleség magyar.

konrada 2016.06.07. 15:23:18

@Buchhalter:
Bármi jöhet : háború,évekig tartó gazdasági válság,járvány,pusztító hatású természeti katasztrófa ami borít minden előre vetített jövőképet.Még mindig az egyéni nyugdíj számla lenne az egyik első lépés a reformok irányában.

Persze legyen ami van.
De pont azért, - amit leírsz - nem érdemes áttérni arra, hogy azt kapd vissza, amit befizetsz, mert azok is q-ra megszívták, akik millpengőben kapták volna vissza néhány ezer pengős megtakarításaikat, és az is megszívta volna, aki meg a 3000 Ft-os átlagbér után befizetettből kapna most...

Tekintsa Vakumba 2016.06.07. 15:23:41

@zdanee: Páran igazán felmehetnének a büdösbe :D

NagyVonalakban 2016.06.07. 15:41:01

@BircaHang Média szerkesztősége: "....Egyetlen részmegoldás az állami szerep növelése lehet és az idegen tőke lassú kiszorítása az országból, így több pénz marad majd az országban, ami a nyugdíjhelyzetet is javítja majd...." Figyelj birka, most akkor zavarjuk el az Audit meg a Mercedest?...

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.07. 16:28:24

@Buchhalter:

Bulgáriában a nyugdíj jóval kisebb a magyarnál, azaz nem számít az egész.

Nem csak nominálisan kisebb, hanem az átlagfizetéshez képest is az.

A jelenlegi bolgár átlagbér nettó 115 ezer Ft, míg az átlagnyugdíj nettó 50 ezer Ft,

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.07. 16:31:37

@Szelid sunmalac:

A MANYUP-pénzt éppen a kormány vette vissza az utolsó pillanatban a nyugdíjhiénáktól, amikor éppen készültek belőle 18-emeletes, pezsgő-szőkőkútas jachtokat építni Monte Carlóban.

A ballib "elvették a nyugdíjakat a zorbánék" szövegen csak röhüg mindenki.

Szelid sunmalac 2016.06.07. 16:36:28

@BircaHang Média szerkesztősége: Nem ezt kerdeztem, hanem hogy HOL VAN A LOVE?!

Sir Galahad 2016.06.07. 16:44:32

@zizi77: Szerintem annyi idő már nincs erre.

petivagyok innen 2016.06.07. 16:54:34

A képlet egyszerű.
1. Csinálj egy nagy haszonnal működő szociális otthont.
2. Beszéld rá a jómódú utódokkal rendelkező öreget, hogy költözzön be.
3. Emeld meg jól a költségeket.
4. Pereld be a gyereket, hogy fizessen neked, azért a szolgáltatásért, aminek az igénybe vételét nem ő döntötte el.

Második lehetőség.
1. Adj el az öregnek valami gagyit drágán, részletre. Amit az öreg nem fog tudni fizetni.
2. Sebaj. Pereld be a gyereket, hogy fizesse ki azt az árut, aminek a vásárlását nem ő döntötte el.

zizi77 2016.06.07. 17:20:13

@petivagyok innen: az elsőre tudok is példát, sajnos. Bár egy másik rokon volt aki rábeszélte az öregasszonyt.

zizi77 2016.06.07. 17:21:20

@zizi77: ja és még az utód nem is gazdag, hanem maga is küszködik. :(

nu pagagyí 2016.06.07. 17:33:43

@Kivlov: Ha nem vonják le, máris kezdheted a nyugdíj nélkül maradt öregeid eltartását. Több lesz, mint 10%.

A fő probléma természetesen a MANYUP ellopása volt. Ki is derült rögtön, hogy az emberek zöme nem ismeri a jogait és mivel egy szemernyi önbecsülése sincs nem is tart rá igényt. Anélkül, hogy tudták volna mit tesznek, önként lemondtak a saját vagyonukról és a hozzá kapcsolódó jogokról. Ez volt az a pont, ahonnan már csak kötelességeik maradtak, illetve még fel is fordulhatnak, ha nem tetszik.

nu pagagyí 2016.06.07. 17:50:09

@BircaHang Média szerkesztősége: Hülye vagy te szerencsétlen. Tény, hogy az a pénz megvolt. Annyira megvolt, hogy még reálkamatot is fizetett utána a tolvaj állam.

De mégis, hol van most az a 3000 milliárd, a tőke? Mert mégiscsak hiénák kezébe került és ezeket hiénákat pontosan ismerjük. A bűnszövetségben kormányzó junta kitartottjai gazdagodtak meg belőle. A mások pénzéből, az állami kényszereszközökkel ellopott magánvagyonból.

Nézd, te vagy agyilag nulla vagy, vagy egy hazug képmutató senki, aki érdekelt a szajré eltüntetésében.

2016.06.07. 18:09:29

A lényeg, hogy épülnek a stadionok és hogy a fideSS-bűnözők vagyona minél gyorsabban növekedjen. Én már nem fogom megérni, de nagyon remélem, hogy a felelősök, többek közt azok akik kifosztották a magán pénztárakat és felszámolták az alkotmányt, mind lámpavason végzik.

2016.06.07. 18:12:20

@nu pagagyí: egészen konkrétan egy hazátlan senki. Van egy olyanom, hogy ha megkapirgálnák a bevételei forrását a fideSSmaffiánál kötnénk ki.

kamposorrú radarpuding 2016.06.07. 18:12:41

Játéktér a kisfaszomat, 1000 és 1000 milliárdokat loptak el orbánék, stadionra, várkert bazárra, kisvasútra, rokonoknak, haveroknak, és megannyi apróságra, amiről semmit nem tudunk.
100 évre elegendő lett volna az a pénzmennyiség, HA megtérülő befektetésekre fordítják és nem nyúlják le szinte az egészet.

orbán elvtárs és a bolsevik bandája, volt mszmp-s strómanok, III/III-as ügynökök, és a többi szarfaszú 89' előttről megoldotta ezt is. Az biztos, hogy a stadionok soha nem fognak hasznot termelni.
Cserébe van itt egy rogyadozó gazdaság, egy éppencsakhogy még nem összeomlott egészségügy, egy mindenre alkalmatlan parlamenti csőcselék, meg egy kihalófélben lévő ország.
Addig kell elmenekülni innen amíg lehetséges. Amilyen messzire csak lehet, és vissza nem jönni, még csak visszanézni se!
Soha ilyen történelmi lehetősége nem volt és nem lesz még egyszer ennek az országnak, hogy ennyi pénzt megkapjon és gazdálkodjon vele.
Magyarországnak vége van.

IT jegyzet (törölt) · http://itjegyzet.blog.hu 2016.06.07. 18:18:36

@petivagyok innen: saját tapasztalat. Öregúr, tizenöt éve stroke-ja volt, azóta nem lehet felügyelet nélkül hagyni. A felesége szívbeteg, műteni kellene, de a kórház több mint egy éve kitalál mindent, hogy most épp miért ne. Augusztustól fizette a család a nyugdíjas otthonnak a teljes havidíjat hónapokon át, azért, hogy fenntartsák a helyét arra az esetre, ha a nénit hirtelen behívnák műtétre. Közel egy millát dobtak ki az ablakon, ugyanennyit tett zsebre az otthon. O.K., hogy x összeget elkérnek érte, de hogy a teljes díjat...

IT jegyzet (törölt) · http://itjegyzet.blog.hu 2016.06.07. 18:19:29

@kamposorrú radarpuding: és akinek nincs lehetősége elmenni?

kamposorrú radarpuding 2016.06.07. 18:23:39

@IT jegyzet:
Az éhen pusztul. Szomorú tény, de ez lesz, ennyire egyszerű.
Vagy, kirángatjátok őket a hajuknál fogva és felkötitek őket a lámpaoszlopokra, szépen sorban egymás mellé.
A szavaknak itt már nincs jelentősége, amúgy sem értenék.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.07. 18:47:30

@nu pagagyí:

Vissza lett véve a lopott zsákmány, ez a legfontosabb.

midnight coder 2016.06.07. 19:02:28

20 év múlva nagy valószínűséggel már a legtöbb 25 évesnek sem lesz munkája. És nem csak itt, hanem sehol. Addigra a mostani sztár szakmák (mérnök, orvos, jogász, közgazdász, manager, informatikus, stb) helyét átveszik a gépek. Talán csak az olyan szolgáltatók maradnak meg, mint Pl. a vízvezetékszerelők, szobafestők, stb. de ennek is korlátot szab a fizetőképes kereslet.

Ha nem lesz valami nagyon nagy globális átalakulás a világ pénzügyi rendszerében, ennek csúnya vége lesz, és nem csak nálunk.

Birka Sóhaj 2016.06.07. 19:09:44

Igazából mindig reménykedem abban, hogy az országunk egyenesbe jön, hoznak valami kedvező törvényt, valami javulás hátha lesz. Sajnos mindig szembeköp ez a remény, sírni tudnék a szomorúságtól, hogy ennyi szakember és miniszter így elbaszta az egész országot, ennyire nem értenek a munkájukhoz, s míg elszarják az egészet, jó fizetést kapnak és jól élnek. Ezeknek a mondatoknak sincs semmi értelme, hogy ide írtam, de muszáj volt, legalább kiírni magamból és megosztani sok honfitársammal. Nincs remény, cél, álmok, minden a béka segge alatt van sok-sok éve, és egyre szarabb lesz. MI A SZAR VAN ITT??????

kamposorrú radarpuding 2016.06.07. 19:13:22

@midnight coder:
Talán az lehetne a megoldás, egy olyan világkép, ahol a gépek dolgoznak, az embereknek meg csak a gépek javításában kell részt vennie, amíg nem oldódik meg az is a gépek által.
Egy ilyen világban viszont a pénz, mint fogalom és fizetőeszköz, feleslegessé válna és értelmét vesztené. Lenne egy alapszolgáltatás, amiért cserébe mindenki X mennyiségű kaját és vizet kaphat/hónap. Cserébe mindenki élhetne a hobbijának, a szórakozásának, olyan "szakmák" kerülnének előtérbe, mint az e-sport, a cosplay, a netes webtartalom szolgáltatás, stb.
Mindezek mellett fejlődhetne mondjuk az űrkutatás, a termékek minőségének jobbá tétele és hasonló dolgok.
Emberi szempontból maximum karbantartókra lenne szükség.

IT jegyzet (törölt) · http://itjegyzet.blog.hu 2016.06.07. 19:15:07

@BircaHang Média szerkesztősége: magyarul tolvaj gazember vagy? Rég láttam tőled ekkora öngólt.

Nzoltan 2016.06.07. 19:18:22

Semmi különös nem történik, csak felértékelődnek az utódok. Mint minden olyan országban, ahol nincs nyugdíjrendszer.

Nzoltan 2016.06.07. 19:25:26

@Sir Galahad: Aztán jönne az, hogy ez is a gazdagoknak kedvez! Akinek futja gyerekre! Es mindenki gazdag, aki félre tud tenni havi ötezer forintot!

:-)

Montana13 2016.06.07. 19:29:27

Én már csak abban reménykedem, hogy engedélyezni fogják az aktív euthanáziát, mivel sajnos büdösbarlang (lásd: Sántha Ferenc: Sokan voltunk) nincs elegendő.
És inkább azt választom, mint megnyomorítani a gyerekemet, akit nem tudtam lakással elindítani az életbe, és aki kutatóként annyira keveset keres, hogy külföldre kell mennie pénzt keresni.
Ez a rendszer szabályosan elüldözi a dolgozó embereket.

Nzoltan 2016.06.07. 19:31:03

@Buchhalter: Milyen nyugdíjszámla? Amit egy tollvonással elvehetnek tőled? Egy választott kormány, vagy egy külső tényező? Példának ott az IMF, ami az első benyögese a szociális háló szétkúrása szokott lenni.

Ember. Minden olyan pénz, amihez nem férhetsz rövidtávon hozzá, az csak egy fiktív szám, egy buborékra épülő gazdaságban. Persze mindenkivel beszopatják, hogy a pénze dolgozik, de ha a pénz dolgozik, akkor ázsiában a töküket vakarják?

Lengyel 2016.06.07. 19:32:10

@Buchhalter:
A nyugdíjkorhatár emelésének NINCS létjogosultsága.
A nyugdíj úgy indult, hogy a halmozási időszakban a KIRÓTT összeget be KELLETT fizetni, mind a dolgozónak, mind a foglalkoztatónak. A TB-t (OTI-t) is.
Majd az ALAPOKBA gyűjtött és kamatosan kamatoztatott összeget FELOSZTOTTÁK egy bizonyos szisztéma szerint.
A kormányok az alapokat saját tőkéjükként kezelték, és az MSZP is, és a FIDESZ is leürítette azokat, miközben a NYUGDÍJVAGYONT üdülőket, sportpályákat, eü intézményeket, el hűtlen kezelték, privatizálták.
A FIDESZ legutóbb 3 000 000 000 000 Ft-ot emelt ki a nyugdíjvagyonból. Ezután, miután a befizetések, és az alapok, amik a mai nyugdíjasok nyugdíjait bőségesen biztosították - elfogytak, megideológizálták, hogy a gyerekek kell hogy eltartsák a szüleiket, akik 40-42 évig fizették a kirótt járulékokat, de az alapokat a FIDESZ felosztotta maguk között. Ez egy akkora bűncselekmény, amiért mindenképpen felelni kell.

gmiska 2016.06.07. 19:32:23

@fifibá55: @vasgyuszi: Nem lehet, hogy csak eccerűen egy nagyarcú ostoba őkelme?

Nzoltan 2016.06.07. 19:33:22

@kamposorrú radarpuding: De ha te is tudod, hogy egy baromságot írsz, akkor minek erölködaz?

kamposorrú radarpuding 2016.06.07. 19:36:24

@Nzoltan:
Elkezdtem írni valamit de felesleges. Melyik dimenzióból írsz?

Nzoltan 2016.06.07. 19:37:46

@Montana13: A gyereknek nem lakást kell adni, hanem az életre felkészíteni. Ha hülye marad még a lakással sem megy semmire.

gmiska 2016.06.07. 19:40:38

Jut eszembe: A Nagycsaládosok Országos Egyesülete megalakulása idején egy kiáltványban pont azt kifogásolta, hogy a TB nem tud elszámolni az oda befizetett zsozsóval. A mai állapot ugyanez tökben, mint akkoriban, az öngondoskodás-, és a "pillérek" -dumák, elterelik a figyelmet a tényről, hogy a járulékokból befolyt zsét eltapsolják, és nem fialtatják a magán- és önkénteshez hasonló módon.

_droid_ 2016.06.07. 19:42:04

es mi valtozik most konkretan? en ugy tudom, idos (vagy akarmilyen raszorulo) rokont eddig is el kellett tartani, elsosorban a leszarmazottaknak.

Gery87 2016.06.07. 19:52:13

@Buchhalter:

"A gépesítés és a számítógépes világrendszerben pedig egyre kevesebb tanulatlan bioszerszámra van szükség."

Nem arról van szó hogy a népesség fele legyen 14 éven aluli...a gond most a korfa megborulásával van: -kevesebb gyerek születik mint ahányan meghalnak,
-miközben sokáig élnek az emberek
-a lakosság jelentős része időskorú, aki állami ellátásra szorul mivel nálunk állami nyugdíjrendszer van.

A népességfogyás önmagában nem lenne baj, az elöregedéssel van baj!

Kötve hiszem hogy a jövőben kevesebb emberi munkaerőre lenne szükség, ez csak utópia!
A munkaerőpiac, az oktatás, a szakmai világ alkalmazkodik...munkakörök, szakmák tűnnek el és születnek helyette újak.

Ráadásul nyugaton már régóta nem a betanított gyári munkára épül a gazdaság...hanem a szolgáltatóiparra.
Ott meg nem lesz drasztikus humán munkaerő leváltás...

Montana13 2016.06.07. 19:54:39

@Nzoltan: Ez igaz. De a gyerekem nem maradt hülye, sőt, egyetemet végzett, rákkutató és havi nettó 135.000 (!!!) Ft-ot keres, amiből 80.000 az albérlet. Szereti a munkáját, igayi "agy", és szívesen is maradna itthon, de nem teheti meg, mert lakásra kell gyűjtenie.

Lengyel 2016.06.07. 20:07:55

@Gery87:

Az elöregedés egy süket FIDESZ PROPAGANDA.

Az állam SOHA NEM FIZETTE EGY GENERÁCIÓ NYUGDÍJÁT ÚGY, HOGY ELŐTTE NEM SZEDETT JÁRULÉKOT.

A dolog kötelező öngondoskodásként működött.
Befizeted a kirótt járulékot, és kifizetjük a számodra kiosztható (felosztható, felosztandó) nyugdíjat.

Csakhogy többen rájöttek, hogy milyen HATALMAS összeg gyűlt össze az alapokban, és eldöntötték, hogy azt mind ellopják. És úgy is tettek.

Minden emberrel annyi járulékot fizettettek be, 100 % foglalkoztatás mellett, amely a dolgozók nyugdíját évi 10 % emelés mellett, 100 éves korukig biztosította volna. Ezt mind ellopták. Emiatt kitalálták, hogy most már a követő generációt kötelezik arra, hogy mind a szüleik nyugdíját, mind a saját járulékaikat fizessék.
Hatalmas ez a bűncselekmény, fell kell ezt tárni!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.06.07. 20:15:12

Egyébként ebben nem is az a legszomorúbb, hogy beleszólnak egy családi ügybe, hanem hogy nem gondolják végig.
Egyrészről, elfelejtik, hogy akinek a szülője rászoruló, az jó eséllyel maga is az, tehát nem képes eltartani.
Másrészről, elfelejtik, hogy az emberek reagálnak a gazdasági ösztönzőkre. Ha anyagilag érdekelté teszik a gyereket a szülő korai halálában, az bizony emberéletekbe kerülhet. És mi előtt valami fogyatékos beleköt, hogy pfúj, hogy juthat ilyen az eszembe, közlöm, hogy ne tegyünk úgy, mintha még senkit se öltek volna meg az örökségért. Semmi ok feltételezni, hogy havi pár tízezer forintért ne történhetne meg egy olyan családban, ahol amúgy is komoly ellenszenv van a szülő és gyereke között.

midnight coder 2016.06.07. 20:30:52

@Gery87: "Ráadásul nyugaton már régóta nem a betanított gyári munkára épül a gazdaság...hanem a szolgáltatóiparra. Ott meg nem lesz drasztikus humán munkaerő leváltás..."
Nem hogy nem lesz, már jelenleg is van. Ha levelet írsz általában nem a postára viszed, hanem elküldöd e-mailben. A banki ügyeket is kényelmesebb otthon a neten keresztül elintézni mint bemenni ugyanezért a bankba. A pénzt is automatából veszed ki, már ha nem kártyával fizetsz, vagy egyenesen nem a netről rendelsz. Persze születnek is új munkahelyek, de sokkal több szűnik meg mint ami keletkezik. És ennek a folyamatnak az elején vagyunk.

A másik dolog, hogy Európa ügyesen kitelepítette az iparát Kínába, de ugyanilyen tempóban folyik a szolgáltatások kiszervezése is Indiába. Persze egy automata telefonközpont még olcsóbb mint egy indián.

midnight coder 2016.06.07. 20:36:09

@Lengyel: Egy nagy fenét. A felosztó-kirovó rendszer még a szocializmusban jött létre, és az első pillanattól úgy működött, hogy te fizetted a szüleid, nagyszüleid nyugdíját, a tiedet pedig a te gyerekeid, unokáid. Ami addig működött is, amíg több volt a fiatal mint az idős, illetve amíg mindnek volt melója is.

Az megint más kérdés, hogy a felülről létrehozott manyup sem volt fenntarthatóbb mint a FK, mivel annak minden fillérje állami hitelből volt fedezve. A te befizetésed áttolták a manyupba az FK-ból, az onnan emiatt hiányzó összeget pedig pótolták a költségvetésből, annak hiányát pedig állampapírból. Amit megvett a manyup... Jó bolt, a hülyének is megéri... Na jó, főleg annak.

Sajna a helyzet az, hogy két nyugdíjrendszert, azaz egy FK-t és egy manyup-ot párhuzamosan még nálunk gazdagabb országok sem igen tudnának fenntartani.

Lengyel 2016.06.07. 21:14:53

@midnight coder:

Szeretném megkérdezni, hogy
hol a 3000 milliárd, ami AZ ÉN NYUGDÍJAM FEDEZETE LENNE?

Lengyel 2016.06.07. 21:18:17

@midnight coder:

Azt is szereném megkérdezni, hogy az én nyugdíjamnak mi köze a befizetéseimhez.

Mi van ha nincs gyerekem?

Mi van, ha van, de munkanélküli?

Honnan vetted, hogy az állam anélkül fizetett nyugdíjat egy generációnak, hogy a dolgozó járulékot fizetett volna?

Hány éves vagy?

chrisred 2016.06.07. 21:58:46

@midnight coder: Elég nehéz elképzelni, hogy ezekben a szakmákban lesz áttörés, és nem az alacsony hozzáadott szellemi tőkét igénylő, monoton fizikai munkára épülő ágazatokban. Ha így is lenne, az valószínűleg azt jelentené, hogy például egy robotorvos két munkahelyet teremt: egy orvosi képesítést igénylőt, aki szakmai szempontból felügyeli, és egy műszakit, aki a karbantartásáért felelős.

júliusz48 2016.06.07. 22:06:47

@vasgyuszi: De törökországban és tőlük keletre délre igen. nem véletlen, hogy az állami nyugdíjrendszerrel nem rendelkező országokban 20 évente megduplázódik a népesség, mert ott a sok gyerek a biztosíték arra, hogy nem hal éhen. Mexikó felett Amerikában és Európában az elmúlt 70 évben nem emelkedett a kezdő 1 milliárd fölé a létszám, míg a többi területen 1,5 milliárdról kb. 6 milliárdra gyarapodott az emberiség. Ezzel már sok terület eltartóképessége kevés lett. Nem fog itt problémát okozni a korfa, mert rövidessen megháromszorozódik Európa létszáma, és nem lesz nyugdíjrendszer, viszont lesz korán, és csador.

vontod75 2016.06.07. 22:23:52

@midnight coder: Tessék mondani géprombolás is lesz? Ez most luddizmus?

júliusz48 2016.06.07. 22:25:20

@Lengyel: Csak egy apró hiba van az elméletben. A felosztó kirovó rendszerben mindenkor az éppen nyugdíjasok ellátását szedik be az aktívaktól tehát nincs alap. Az MSZP ugyan kitalált a haverjainak a MANYUP-ot amit a működő nyugdíjrendszer 1/3. részéből gründoltak. Viszont elfelejtették a hiányt járulékemeléssel vagy mondjuk az eladott közüzemekkel stb. pótolni. Most, hogy visszakerült egy kis többlettel is rendelkezik az állami rendszer és ezzel a cikk szerint is csak 2030-ra lenne gubanc. Amit azért nem tudok komolyan venni, mert a svájciak most szavaztak a feltétel nélküli jövedelemről, bár nem fogadták el, de ma valamelyik kis pártocska fényes esze, ma a TV-ben bizonygatta, hogy nálunk valamivel alacsonyabb alapon, be lehetne vezetni, megvan rá a keret. Akkor most kinek hisz az átlag dolgozó? Van pénz, vagy nincs pénz? 2030-ban majd megemelik a feltétel nélküli jövedelmet, hogy mindenki fényesen éljen.

júliusz48 2016.06.07. 22:38:07

@Montana13: Igen pont ezt hívják agyelszívásnak. A célországok hasonló gondokkal küzdenek, nincs kedvük a jóval magasabb oktatási költségeket kifizetni, vagy esetleg nem is alkalmasak a polgárai, csak náluk magasabb a minimálbér, erre ugranak a kiművelt polgáraink. Ez csak úgy ér igazán valamit, hogy ott keresik és itt költik el.

Montana13 2016.06.07. 22:44:36

@júliusz48: Igen, ez sajnos így van. Szomorú vagyok, hogy az én gyerekem is el fog menni, de nem kívánhatom, hogy itt ragadjon, ebben a posványban. Azért írok posványt, mert végtelenül buták és kapzsik a politikusaink, az utóbbi években Mikszáth és Móricz világában érzem magam, pedig valamikor még szavaztam is rájuk (már szégyellem).

júliusz48 2016.06.07. 23:02:31

@Buchhalter: Felesleges hiányolni, mert létezik. Nem is egy hanem mindjárt 2,5. Önsegélyező nyugdíjpénztár mellet még van egészségpénztár is, és a nyugdíj előtakarékossági számlán is lehet gyűjteni, mindegyiken 20% adójóváírással. Sajnálom, hogy én vagyok a hírhozó, de már kb. 20 éve működik, csak az elején még 30% volt a visszatérítés és nem a számlára hanem kézhez kaptam. Persze következő évben egyből befizettem a visszatérítést, így ki tudtam hozni majdnem 40% jóváírást az megtakarítási elképzelésemre.

Szelid sunmalac 2016.06.07. 23:05:54

@Montana13: No! Te vagy az elso, aki ezt be meri vallani!

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.07. 23:14:23

@Lengyel: Te komolyan elhiszed, hogy te a manyuptól bármiyen nyugdíjat is kaptál volna?? hihihihiháháháhá..
Ellenben ha nem szüntetik meg a brutális működési költséggel és átáthatatlan gazdálkodással működő kötelező magánnyugdíj pénztári rendszert, akkor mára olyan 100 % körül lenne a GDP arányos államadósság..

Egy kis olvasnivaló az ÉS-ből:

www.es.hu/?view=doc;22366

---

vuvuvu2 2016.06.07. 23:16:59

@ingyenebed: konkrétan nettó marhaság amit írsz, az önkéntesnél az van most, hogy a cég annyit fizet neked, amennyit akar. ha akar 0%-ot, ha akar 1%-ot vagy akár 10%-ot is. ezután nem jár semmilyen adókedvezmény, ellenben ADÓ és EHO köteles, összegtől függően 34,51% vagy 49,98% összesen az ADÓ+EHO. ha esetleg te is befizetsz (önszorgalomból, vagy azért mert a céged csak akkor vá hozzád 1-2-3-4-5 stb. %-ot ha te is befizetsz 1-2-3 stb. %-ot) akkor azután jár adójóváírás, a befizetett összeg 20%-át jóváírják a nyugdíj vagy egészségpénztári számládon. ha jól tudom, a max. ami jóváírható 100 ezer Ft, aki közel van a nyugdíjhoz annak több ennél valamivel.

hogy mit akarnak jövőre, abból ami a sajtóban megjelent még nem egyértelmű, de előbb-utóbb kiderül.

júliusz48 2016.06.07. 23:18:11

@Montana13: Na én inkább gyarmatnak érzem az országot, mert sem az AUDI, sem a MERCEDES, de még a SUZUKI sem fizeti az itteni melósnak az otthoni béreket. Közelíteni is csak akkor tudnánk, ha a gazdaságunkat függetleníteni tudnánk a külföldi tőkétől legalább, de sajnos mi újrakezdtük a kapitalizmust. Reménykedem benne, hogy kevesebb kell nekünk 300 évnél, de nem úgy ahogy Marx szerint az angolok, és kiirtjuk a polgáraink felét, hogy meggazdagítsuk a saját kapitalistáinkat. Pedig nagy szükségünk lenne rájuk, mert a gazdasági gyarmatra már nincs sok esélyünk.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.07. 23:23:37

@mikimackó: Azt akkor lopták el, amikor 8 év alatt 200 %-kal növelték a gázárat, és 150 %-kal a villany meg a tk. árait. Miközben orrba -szájba privatizáltak, és szaré- hugyé adtal el mindent amit értek..Ugye tudod, hogy kik voltak akkoriban hatalmon?

kalbász 2016.06.07. 23:56:33

Nem az állam a hibás, hanem a rendszer meg a szavazók baszki.

Próbáld csak megmondani, hogy itt világbajnok nyugdíj van az átlagfizetéshez képest, rögtön el is ástad magad politikailag.

Mivel a szavazók döntő többsége nyugdíjas, így ők évtizedek óta élik fel a jövőt. Hazudni is kell nekik, hogy szegények és ezen felül mindenféle kedvezményeket is biztosítani.

Itt recesszióban is emelés van, mert megérdemlik.
Dobálóztok meg sírtok a stadionok miatt, miközben fingotok nincs mennyi megy el nyugdíjra közvetlenül meg közvetetten.
Egy 3 % körüli emelés is 200 milliárd forint, ami nem egy egyszeri kiadás és rámegy a többi 3-5ezer milliárd forintra amit erre fordítanak.

kalbász 2016.06.07. 23:59:27

Néhány tény:

- a mostani nyugdíjasok éhbéren tartották az ő nyugdíjasaikat, akik egy nagyságrenddel kevesebben voltak.

- biztos munkahelyük volt

- a rendszerváltás után is ki lett nyalva a seggük

- nyugdíjaskedvezmények melyek a világon példa nélkül állóak, kezdve a korlátlan! ingyenes utazástól a munkavállalásukat megkönnyítő adókedvezményeken át a különféle belépőkig.

- a világbajnok nyugdíjat és az erre felvet thitelt fizetőknek szar sem jut majd, mire nyugdíjasok lesznek

- mellesleg neveljenek gyereket is, miközben rájuk van terhelve minden és éhbérért dolgozzák halálra magukat

VT Man 2016.06.08. 00:02:51

Haha, 6 ev utan meg lehet kerni az angol allampolgarsagot, utana bekaphatja az allam, ha ilyenben gondolkozik. Masreszt aki normalis es van mibol az persze, hogy ad a szuleinek. Akinek nincs mibol az mega torveny hatasara se fog.

kalbász 2016.06.08. 00:09:52

"lyen át nem gondolt és társadalmilag meg nem vitatott jogi konstrukciók felvetése is jelzi, hogy Magyarország milyen nagy bajban van. Szigorúan tilos a fenntarthatatlan nyugdíjrendszerről és a demográfiai válsághelyzetről beszélni, a legnagyobb számban és legfegyelmezettebben szavazó nyugdíjas réteg ugyanis nem akar szembesülni a közelgő összeomlással - aki a rossz hírt hozza, az legkésőbb a következő választáson mészárszékre kerül. Emellett nem lehet beszélni a lehetséges megoldásokról, mert a párkapcsolatok és a gyerekvállalás válságának puszta említésére a baloldali feministák kezdenek hisztérikus sivalkodásba, a betelepítés gondolata pedig a népnemzeti epét öklendezteti fel. Holott ha el akarnánk kerülni a teljes demográfiai csődöt, már most átgondolt és tervszerű betelepítés zajlana olyan országokból, melyek lakói egyrészt kompatibilisek a kultúránkkal, másrészt hajlandóak dolgozni, harmadrészt hajlandóak szaporodni. Ukrajna például ilyen ország - Afganisztán például nem ilyen ország. Gyors és átfogó revízió alá kéne vonni a nők elférfiasodását, a hagyományos női szerepek és értékek széles körű társadalmi megvetését. Enélkül maradnak a látszatmegoldások, marad a politikai sunnyogás és porhintés, miközben a jelenleg dolgozó és világrekord nyugdíjjárulékot fizető állampolgároknak Magyarország nyomorúságos öregkort tartogat."

belekotty 2016.06.08. 05:12:13

@A megvalósult amerikai ólom..: Megint hazudozol te mocsok. A gázár a világpiaci ár miatt nőtt. Ezt már sokszor megírták neked. Azt meséld el te hazudzó állat, hogy a Fidesz miért emelte a gáz árát 2011-ben tovább? Mert szemét volt, vagy szükséges volt az áremelés? Na erre válaszolj te mocskos hazudozó állat!

belekotty 2016.06.08. 05:14:05

@kalbász: "Egy 3 % körüli emelés is 200 milliárd forint, ami nem egy egyszeri kiadás és rámegy a többi 3-5ezer milliárd forintra amit erre fordítanak. "
Látom a számokkal nem vagy tisztában. Az éves nyugdíj kiadás 3500 milliárd. Annak a 3 százaléka csupán 100 milliárd. Innen kezdve hiteltel amit írsz.
Milyen világbajnoki nyugdíjról írsz, amikor az átlag nyugdíj alig 300 euro felett van?

belekotty 2016.06.08. 05:17:04

Eltűnt 3000 milliárd manyup a Fidesz alatt. Az adósság 19000 milliárdról 25000 milliárdra nőtt.
Csak idén 11 milliárd euróval (kb 3400 milliárd forint) csökkent az MNB deviza tartalék.
Na! Szóval ki is tapsolt el sok pénzt?
Mert ez így hirtelenjében több mint 12000 milliárd, ami több mint a szocik által csinált hiány.

belekotty 2016.06.08. 05:30:27

@A megvalósult amerikai ólom..: Aha. Már megint hazudsz. Ha a manyup az államadósság csökkentésre ment, akkor hogy lett a 19000 milliárd adósságból 25000 milliárd?

belekotty 2016.06.08. 05:33:44

@BircaHang Média szerkesztősége: Na! Megint itt vagy te hazátlan senki. Miért dekkolsz Szófiában? Csak nem vár rád pár év pedofilia miatt itthon?

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 05:40:10

@belekotty:

"Csak nem vár rád pár év pedofilia miatt itthon?"

Nem.

chrisred 2016.06.08. 05:40:41

@júliusz48: Honnan veszed az adataidat? Európa lakossága 1950 és 2010 között 549 millióról 735 millióra emelkedett, Észak-Amerikáé 171 millióról 344 millióra. A népszaporulat aránya egyébként félrevezető adat, hiszen olyan országokról van szó például Afrika esetében, ahol a múlt század közepén szinte nem is éltek emberek. Az emberiség 90%-a még jelenleg is az északi féltekén él, és az egész európai kontinens népsűrűségének szintjét a világ összes országa közül összesen három éri el: Kína, India és Nigéria. Egy terület eltartóképességét meg jelentősen befolyásolja, hogy a helyben található erőforrásokat a Föld másik részén hasznosítják, mint ahogyan a gyarmati rendszerben történt évszázadokon keresztül, vagy pedig helyben.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 05:46:04

@Lengyel:

A rendszerváltozás előtt nem volt adózás (leszámítva maroknyi kisvállalkozót), azaz az állam nem szedett pénzt nyugdíjra sem.

Az általános adófizetés 1988-ban lett bevezetve Mo-on, ez része volt a Grósz-féle reformoknak.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 05:47:36

@Lengyel:

A 3000 milliárd vissza lett véve a nyugdíjlopóktól és ismét a nép kezében van. Ez a biztosíték, hogy még mindig képes fizetni az állam magas nyugdíjakat.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 05:54:26

@midnight coder:

Így igaz. Napjainkban a háttérhatalom hatalmas erőfeszítéseket tesz előjogainak fenntartására. Erről szól az egész háborús konfliktus is pl. Ukrajnában: a kizsákmányolók és brüsszeliták le akarjék rabolni Ukrajnát, ezzel pénzt öntve saját luxuséletük folytatására.

A magyar nyugdíjalapok is lényegében pénzt lapátoltak át az országból nyugatra. De ez annyira átlátszó rablás volt,, hogy még az EU is igazat adott Orbánéknak, amikor azok a pénzt trükkösen visszavették. Máig óbégatnak emiatt Sorosék és magyarországi csicskásaik - ebből is látszik a lépés helyessége.

n3spr3ss0 2016.06.08. 06:15:32

@Voznyák Pista2: Te csak menj plakátot csókolgatni.

nu pagagyí 2016.06.08. 06:48:25

@Nzoltan: A XXI-edik században járunk, az ősközösség már nem elég produktív. Az akkori "nyugdíjrendszer" csak az akkori viszonyokkal értelmezhető, de ha tetszik, haladéktalanul elkezdhetsz vadászni, hogy eltartsd a családod. Tanulmányútra Afganisztánt ajánlom, ott mindenki abból él, amit szerez valahonnan, esetleg a másik élete árán.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.06.08. 06:56:27

@A megvalósult amerikai ólom..:
Én nem kérkednék a tudatlansággal.

Az MNYP rendszer hozama valóban hullámzik a gazdasági ciklusok miatt, viszont a magas költségei mellett is képes akár reálhozamot termelni.
A felosztó-kirovó viszont, nem hogy reál, de még nominálisan is negatív hozamot termel.

A költségvetési hiány pedig csak politikai akarat kérdése. Sehol nincs az leírva, hogy minden évben infláción felüli nyugdíjemelést kell végrehajtani. Meg, hogy jár a 13. és 14. havi.
Tehát hülyeség azt mondani, hogy emiatt van a költségvetési hiány.

Az adósság implicitté konvertálása nem szünteti meg az adósságot, csak kiveszi az egyik metrikából. Az államháztartás kiadásai semmit nem javultak az MNYP megszüntetésétől, csak a kiadási kötelezettséget a jövőbe tolta át.

midnight coder 2016.06.08. 06:56:58

@BircaHang Média szerkesztősége: Ukrajna nem a brüsszelieknek kell. A fenét érdekel még egy ország, akinek ki van a segge a gatyából. Ukrajna az amcsiknak kellett ürügynek, hogy legyen miért levadászni Putyint. Ugyanerre megy ki Asszad megdöntése is Szíriában. Ha amcsibarát diktátor lenne, akkor az amcsik szépen támogatnák az IS ellen, de már eleve el sem ért volna oda az Arab Tavasz. Amikor úgy 2011 táján először rendeztek ott az "ellenzékiek" tüntetést, kb. egy ember sem jött össze. Ez az egész buli Putyinról és a független Oroszországról szól, Ukrajna és a szírek, de Európa is csak gyalogok a játszmában. Hogy aztán Putyin minek kell az amcsiknak amikor tele vannak palaolajjal ? Na, ez jó kérdés. Az egyik - és szerintem elég valószínű - lehetőség, hogy az egész egy lufi, és a kitermelés sokkal több környezeti kockázattal jár mint haszonnal. A másik lehetőség, hogy nem az olaj kell nekik, csak szeretnének valami eredményt felmutatni Obama kormányzása alatt. Elvégre olyan nem lehet, hogy végre egy néger lett az elnök, és semmi extra dolgot nem ért el, sőt az amcsik helyzete szarabb mint valaha...

nu pagagyí 2016.06.08. 07:00:09

@BircaHang Média szerkesztősége: A nyugdíjalap nagy része államkötvényben volt, másik része magyar részvényekben (pl. MOL, OTP). Részvényekbe egyébként csak a számla tulajdonosának jóváhagyásával fektetett be a pénztár.

A közpénzek eltőzsdézése egyébként mostanában lendült fel, például az MNB részéről, amelynek valamelyik alapítványa épp most vásárolt be Tesla részvényekből. A nemzeti kormány így segíti a "háttérhatalmat". Utóbbi fogalmat persze csak azért használtam, hogy a béka segge alatt rejtőzködő IQ-dal megértsd.

A "háttérhatalom", akárcsak a "liberális" a tudatodban egy próbababa, amire ráaggatod az összes szennyesedet, aztán kritizálod, hogy nem elég csinos. Na de ez már sok volt neked, fordulj inkább szakemberhez. Van hatékony kezelés a téveszmékre, ha már az iskolában diszlexia miatt nem ragadt rád semmi.

midnight coder 2016.06.08. 07:01:34

@vontod75: Egy fenét. Nem a gépeket kell lerombolni, hanem a társadalmat kell átalakítani. Ez viszont nem lesz elkerülhető. Nem a géprombolás miatt, hanem mert ha nincs aki megvegye a terméket, akkor nem lehet eladni.

nu pagagyí 2016.06.08. 07:06:08

@midnight coder: Elég combos "ürügy" ámerikának, hogy az oroszok minden további nélkül megszállták egy szuverén ország területeit és folyamatosan jelen és szítják a feszkót a keleti országrészben. Az illető ország egyébként a szomszédunk és nekünk is van tapasztalatunk az oroszok megszállási hajlamairól. Nem kéne örülnöd, hogy a vadállat ismét zabálni akar.

chrisred 2016.06.08. 07:06:45

@BircaHang Média szerkesztősége: 2011-ig a nyugdíjakat nem a befizetett adókból finanszírozták, hanem a Nyugdíjbiztosítási Alap bevételeiből.

nu pagagyí 2016.06.08. 07:10:04

@midnight coder: Nincs mitől félnünk, lesz egy csomó "kreatív" segédmunkásunk, hála a szakszerű oktatási politikának. Ha nem lesz már rájuk szükség, akkor majd énekelnek, kamatoztatva a mindennapi éneklés során kialakított készségeiket.

midnight coder 2016.06.08. 07:12:16

@chrisred: Egy évtizede azt sem tudtad volna elképzelni, hogy mostanra önvezető autók lesznek az utakon. Akkortájt annak is örültek, ha a sivatagban pár katonai terepjáró önállóan meg tudott tenni pár kilométert.

Az orvosrobot pedig nem minden orvost fog leváltani (legalábbis első körben), hanem a körzeti orvosokat, altatóorvosokat, azaz azokat akik nem műtenek, csak elemeznek, diagnosztizálnak. És ehhez max. 2-3 orvos kell akik segítenek a szoftver kifejlesztésénél. A sebészek egy ideig még valószínűleg velünk maradnak, de a többi bizony megy a levesbe. Ezzel szemben az ápoló marad, mivel egy röntgenképet vagy egy EKG-t sokkal könnyebb szoftveresen elemezni, mint olyan robotot építeni ami kitörli a beteg fenekét. Bár az is igaz, hogy itt is a szoftver a bonyolult, és a gépi látás és tájékozódás is fejlődik.

midnight coder 2016.06.08. 07:19:07

@nu pagagyí: Ahhoz képest aki a kies Afrikában zajlik nap mint nap, az orosz-ukrán balhé egy másodosztályú barátságos mérkőzés. És ahhoz, hogy a ruszkik lépjenek az kellett, hogy az ukrán neonácik - nyugati támogatással - megdöntsék a törvényesen megválasztott oroszbarát kormányt. Ja, és persze az, hogy előzőleg az ukránok már egyszer jól megszívassák az ottani orosz kisebbséget (nyelvtörvény és egyebek).

Amúgy pedig az oroszoknak még mindig több jogalapjuk volt az ukrán beavatkozásra, mint Pl. az amcsiknak Irak lerohanására a nem létező vegyi fegyverek miatt. És ezért valahogy még senkinek nem jutott embargót kérni az USA ellen, különösen a roppant demokratikus és igazságos Európának nem.

Ja, és az USA ezzel a lépéssel hozta létre mindannyiunk szeretett Iszlám Államát is...

Bona Fides 2016.06.08. 07:19:55

Nem az a baj, hogy az állam áttolja ránk a szülők eltartását, hiszen a nyugdíjrendszer előtt évezredekig így élt az emberiség.
Az a baj, hogy kötelezően befizetteti velünk a nyugdíjjárulékot.
Az állam menjen a picsába, az emberek pedig gondoskodjanak magukról és családtagjaikról úgy, mint azt eddig tették.
Én nem tartok igényt az állam khm "gondoskodására".

midnight coder 2016.06.08. 07:28:02

@nu pagagyí: Nos, az oktatáspolitikánk eddig is csőd volt, ezen Orbánék csak rontottak egy picit. De a mostani szar állapot sok-sok évtized tartós munkájának a következménye - a gondok már a Kádár rendszerben elkezdődtek, a tanári pálya már akkor sem volt túl vonzó, ide kellett a legkevesebb pont a katonatiszti iskolán kívül. Aztán tovább rontott a helyzeten a rendszerváltás, amikor felszámolták a szakoktatást, az iskolák az önkormányzatokhoz kerültek, illetve a fejkvótarendszer, deszegregáció, kisegítő iskolák felszámolása. Orbánék ezen csak rontottak - bár a Klik létrehozása alapvetően nem volt annyira rossz ötlet, a megvalósítás viszont katasztrófa. Ahogy a tankönyvkiadás államosítása is.

nu pagagyí 2016.06.08. 07:29:33

@BircaHang Média szerkesztősége: Ezt sem jól tudod. Valóban nem volt jövedelemadó (az alkalmazottaknak), viszont nyugdíjjárulékot minden alkalmazottól vontak. A levonás mértéke emlékeim szerint, az egész jövedelem után, nagyságától függően 3, vagy 5% volt. Látom egyébként, az adó és járulék közti különbségtétel még most sem megy. Szánalmas erőlködés minden hozzászólásod, teljesen lejáratod magad. Ahhoz szólj hozzá, amihez értesz, de ha kényszerbeteg vagy, legalább nézz utána a dolgoknak ne fantáziálj össze-vissza mindenféle hülyeséget.

Nem azzal van bajom, hogy nyalod Orbán picsáját, de legalább tényekre alapozd már a buzgalmadat. A kritikus szemlélet már az is jobb, mert nem hinném, hogy a börtönbe is követnéd a kiváló embert. Nem kell mindent elhinni neki, csak azért mert minden mondata a "nemzeti" jelzővel kezdődik. Sunyi kis tolvaj a szerencsétlen. A végén viszont te leszel az egyedüli rab a kóterban, mert neki azért több esze van nálad. Téged használ eldobható kapcarongyként. Alkalmas vagy rá.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 07:32:03

@midnight coder: Ja. A szocializmus sem volt rossz 5let, csak a megvalósítása. :-))

Bona Fides 2016.06.08. 07:33:25

@midnight coder: De bizony, lehet olyan betegápolási segédeszközöket fejleszteni, amelyek az ápoló fizikai munkáját jelentős mértékben kiváltják és egyetlen 50 kilós szakápolónő egy betanított segéderővel 50 beteget is ellát.
Gyógyszert kézzel (sokat tévedve) adagolni, beteget leszakadt sodronyú büdös szivacsbetétes ágyból kiráncigálni, rongyos, összetapadt, merev, klórszagú ágyneműt a fekvő beteg alatt felhuzigálni, rozsdás fürdőkádban kézzel tartva fürdetni, hanyatt fekve moslékkal etetni, szétrágott szívószállal itatni, stb. nem menő.
Ezeket lehet géppel, eszközzel helyettesíteni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 07:36:55

Beszéljenek a számok!

Magyarország 20 milliárd euró hitel kapott az IMF-től.

Ebből 14,3 milliárdot hívtak le 2010-ig.

Ennek jelentős része az MNB devizatartalékába került.

Idén 11 milliárd euróval csökkent az MNB devizatartaléka.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 07:40:08

@BircaHang Média szerkesztősége: "A 3000 milliárd vissza lett véve a nyugdíjlopóktól és ismét a nép kezében van. "

És hol van birkaszar? mert az a 3000 milliárd az adósság csökkentésén, meg az MNB devizatartalékán nem látszik.

nu pagagyí 2016.06.08. 07:40:18

@midnight coder: Szerintem a korábbi rendszer lehetőséget nyújtott arra, hogy az alkalmas emberek iskolát teremtsenek. Sokszínű volt a kínálat és sokféle fenntartó versenyzett a tanulókért. Akkor még lehetett választani. Az más kérdés, hogy a szabadsággal meg kell tanulni élni. Egy tanulási folyamatot akaszt meg a mostani rendszer. Nem csak az oktatásban, mindenben. Már előre látom, hogy húsz év múlva is ugyanaz a duma fog menni. Magyarországnak nincs demokratikus tapasztalata, a magyar embereknek nincs vállalkozói tapasztalata, a magyar emberek így, meg úgy. Pedig csak egy valamink nincs, felelős vezető rétegünk. Olyat persze csinálni kell. Kinek? A népnek, ki másnak? Angliában és Franciaországban felakasztották a királyt, azóta nincs feudalizmus és királynak sem jelentkezett be senki. A népnek itt is móresre kell tanítani a feudális hajlamú urakat. Nem elég a törvény, hogy a választott a választót képviseli. A választottnak ezt éreznie kell a bőrén, a történelmi tapasztalatokban. Meg se forduljon a fejében, hogy nem számol el a választóinak a tetteivel, az hogy titkolózik, hogy különbnek érzi magát és lenézi azokat, akiknek a posztját köszönheti.

chrisred 2016.06.08. 07:43:18

@midnight coder: Ez nem igaz, az önvezető autók célja és funkciója már évtizedekkel ezelőtt tisztázott volt, csak a technikai megvalósítás időpontja volt kérdéses. Ez pont a fordítottja a robottechnika általad a közeljövőre prognosztizált bevezetésének, mivel az egyáltalán nem felel meg az eddigi társadalmi elvárásoknak. Mintha az önműködő autók végül nem az emberek biztonságos célba juttatására, hanem az elgázolásukra lett volna kifejlesztve.

Bona Fides 2016.06.08. 07:44:37

@Bona Fides: Én hat évig ápoltam itthon az anyámat munka és két gyerek mellett (szobawc, majd jó minőségű drága pelenka, gumikesztyű, méregdrága törlőkendő, emelős ágy, kerekesszék, pépetetőkanál, itatóflakon, fürdőkádba hidraulikus emelő, masszírozószék, felállást segítő fotel, stb.) csak pénz kérdése az egész.
Én a máltaiaktól kaptam ingyen a egédeszközöket, mindig azt, ami éppen kellett.

Bona Fides 2016.06.08. 07:48:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A 3000 milliárd az semmi. De konkrétan tőlem 13 milliót vettek el!!!!!! (A többit, amit az államhoz befizettem, már nem is számolom.
Nekem ez fáj. Ha azt a kezembe adták volna, lemondtam volna minden nyugdíjigényről.
:))))
Naná, hogy nem kérdezték, akarok-e fostos állami könyöradományt.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 07:55:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Része lett a költségvetésnek, ahogy eredetileg is volt, a nagy ballib nyugdíjablás előtt.

chrisred 2016.06.08. 07:55:26

@midnight coder: "Amúgy pedig az oroszoknak még mindig több jogalapjuk volt az ukrán beavatkozásra, mint Pl. az amcsiknak Irak lerohanására a nem létező vegyi fegyverek miatt."

A közönséges nulla és az orbitálisan nagy kövér nulla az érzelmi töltet figyelembe vétele nélkül ugyanakkora mennyiség.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 07:56:15

@nu pagagyí:

Járulék = adó, de ezt már egyszer részletesen elmagyaráztam neked.

DocBulywood 2016.06.08. 07:57:14

@Buchhalter:

Majdnem jól számoltál!

Na nézzük:
- lakáshitel törlesztés: 75eFt / hó
- lakáskassza: 40 eFt / hó - két kasszát csinálok, h hamarabb kiszállhassak a hiteltörlesztésből
- közös ktsg: 22 eFt / hó
- víz: 3000 Ft / hó
- villany: 6500 Ft / hó
- gáz 6000Ft / hó - belevettem a téli fűtést és átlagoltam
- BKV bérlet: 9500 Ft / hó

Ez eddig 162.000 Ft / hó

Ha van autód, 15000 Ft / hó / tankolással számoljunk tovább.
Mondjuk nem akarod a csillaggarázsban tárolni, minimum 18000Ft / hó fedett helyen.

Éves olajcsere, kopó alkatrészek cseréje alsó hangon havi 5000 Ft - tehát évente 60.000Ft

KGFB: 30000, havi 2500Ft-ra bontva.
Casco - hagyjuk.

Most tartunk 202.500Ft-nál.

Ruházkodás: turkálóból, onnan olcsóbb.

Bevásárlás?
Mozi?
Színház?

ÖNYP-be befizetni, h legyen nyugdíjad, minimum havi 50000Ft. Ezt számold hozzá, akkor 252.500Ft-nál tartunk.

Ja, a gyereket még külön nyelvórára járatni, sportoltatni, stb., bele sem számoltam.

Bele sem számoltam, h elmész a családdal nyáron mondjuk Mogyoródra a csúszda parkba. Most nézem, egy felnőtt belépő 6.000Ft!

Ja, külföldi utazást nem számoltam - f.szom akar feszengeni egy buszban.

Szóval szvsz havi nettó 450.000Ft a minimum, amennyit a fenti feltételekkel Bp-n kéne keresnie egy embernek.

A minimum megélhetéssel meg kéretik, senki ne hozakodjon elő, mert akkor minek él, ha éppen csak dobog a szíve? Az életet élvezni kell, nem azon agyalni, napról napra, hogyan fog tudni kijönni az ember a filléreiből a - jó esetben - következő havi fizetéséig.

Remélem idén összejön és már nem itthon fogok fillérekért gürizni.

Igaz, ha gázszerelő lettem volna, ma milliárdos lennék. És gerincem sem lenne.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 07:57:40

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Milyen alapon kellene kiadni engem Mo-on?

S nem lenne egyszerűbb, ha a hatóság egyszerűen letartóztatni engem, amikor Mo-on vagyok?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 08:00:16

@BircaHang Média szerkesztősége: Már megint bizonyítod hogy hülye vagy. Ha ugyanaz, akkor miért hoztak rá új törvényt? Miért vagy te ennyire hülye?

adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Bucsu_a_tbjarulektol_C9JR6W

"Az adó és járuléktörvények elfogadásával (2011. évi CLVI. törvény) eldőlt: a társadalombiztosítási járulék helyébe egy új adónem lép: a szociális hozzájárulási adó."

BiG74 Bodri 2016.06.08. 08:02:11

@DocBulywood:
A gázszerelőket most jól lehúztad egy faszkulup miatt.

6.Lenin önálló gondolata 2016.06.08. 08:03:01

@BircaHang Média szerkesztősége: Jobb és baloldalon egyaránt hánynak tőled. téged ez nem zavar?

DocBulywood 2016.06.08. 08:12:10

@BiG74 Bodri:

Kár, h nem ment át:a lakosságból alig pár embert tömnek ki pénzzel, a többi meg ott rohadjon meg, kit érdekelnek?

:-(

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 08:17:06

@DocBulywood:

Havi nettó 450 ezer - ez nyugati szint lenne, amire Mo. sosem lesz képes.

Buchhalter 2016.06.08. 08:22:35

@DocBulywood: jól kiszámoltad.A párom diplomás gyerekjóléti szolgálatos.Havi nettó 125 000 Ft-t.Én könyvelőként nagyobbacska magyar vagy külföldi cégeknél(inkább utóbbi) nettó 220-t.És öregem valaki még az én fizetésemért is irigykedik és úgy néz rám mint a véres húsra.Asszonnyal már lemondtunk a saját lakásról.Ebből a fizuból albi mellett egy használt kocsi csere is kihívás.Külföldön és szakma cserén gondolkodunk mindketten.Az én szakmámból is az értelmesebje külföldre ment és nem egy mást csinál.

Buchhalter 2016.06.08. 08:29:27

@júliusz48: bocs,de nem kell osztani az észt.Könyvelőként tudok róla.De az átlag fizetésből az átlag embernek nehéz mindenre gyűjtögetni.Lentebb olvasd el DocBulywood listáját mi mindent kéne kiköhögnie egy fiatal 20-as 30-asnak.Persze nyugdíj számlák ,jóváírás.Abba nem gondoltál bele,hogy ezeket a pénzeket is forgatják valakik mint a Quvestornál meg társainál?Meg az állam is einstandolta a magánnyugdíjpénztárakat?Ha meg van két gyerek akkor is önző módon nyugdíjkasszát tömsz a kölykök legoi helyett??

6.Lenin önálló gondolata 2016.06.08. 08:32:45

@BircaHang Média szerkesztősége: Nem. Azt bizonyítja, hogy mindentől függetlenül hülye vagy.

6.Lenin önálló gondolata 2016.06.08. 08:33:26

@BircaHang Média szerkesztősége: Világos. tehát valamilyen joghézag miatt úsztad meg eddig.

chrisred 2016.06.08. 08:40:48

@DocBulywood: Itt csak az nem tiszta, hogy az elején feltüntetett havi lakásfenntartási költség (hitel és kk) nagyjából 140 ezres összege az egy személyre, vagy egy háztartásra jutó összeg. Mert egy keresőre ekkora költséget bevállalni nagyon kockázatos.

júliusz48 2016.06.08. 08:41:42

@chrisred: Az európai és amerikai szaporodást a bevándorlók jelentik mert ha megnézed Wikipédia termékenységi ráta listáját az ezen a területen lévő országok egyike sem szaporodik, tehát a növekmény a bevándorlókból adódik. A gyarmatosítás most is fennáll, csak ma technikainak nevezhetjük. Mikor azt emlegetjük, hogy nálunk miért nincs nyugati bér, mindig az jut eszembe, hogy az AUDI, MERCEDES, SUZUKI miért nem fizet nálunk annyit mint otthon. De az AUCHAN, a TESCO stb. sem fizet olyan bért mint Németországban vagy Angliában, habár ott is nagyrészt már bevándorló, köztük magyar is, dolgozik.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 08:44:00

@júliusz48: Tudod, rohadt a rohadt Marx a hibás ebben is.
Kereslet - kínálat.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 08:45:50

@júliusz48: Nem is értem az embereket, hogy alacsonyodhatnak odáig hogy elfogadják a német bérnél alacsonyabb alamizsnát a multiknál, amikor ott a lehetőség a jól fizető közmunkára.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 08:47:00

@BircaHang Média szerkesztősége: jaja, a Soros. Ő a háttérhatalom, aki már ott volt, mert gyarmatosítja a Holdat.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 08:52:25

@júliusz48: @Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

A bérszintnek a kereslet-kínálathoz semmi köze. A bérszint függ a geopolitikai helyzettől és az egyes szereplők érdekérvényesítő képességétől.

Ugyanis még a legelvadultabb liberális közgazdász sem vállakozna annak bizonyítására, hogy miért keres ugyanazért a munkáért pl. a METRO pénztárosa Németországban tisztán 1800 eurót, Svédországban 2200 eurót, Spanyolországban 1300 eurót, Magyarországon 450 eurót, Bulgáriában 350 eurót, Moldáviában pedig 150 eurót.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 09:00:38

@BircaHang Média szerkesztősége: Te tényleg komplett hülye vagy. Alap dolgokat nem értesz.
A bér az ország egy főre eső GDP-jétől illetve az ottani munkát keresők számától függ.
Az Auchan nettó százezer is jobb mint a közmunkás 47 ezer.
Elképesztő mennyire elvakult hülye vagy.
Ha meg van tíz jelentkező 100 ezerért, akkor az Auchan nem fog 110-et sem fizetni.
Tudod, ez a kapitalizmus, te barom!
Az állam bácsi miért nem fizet 100 ezret a közmunkásnak? Akkor az Auchan kénytelen lenne többet adni.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 09:04:38

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Nem éppen.

A munkajog éppen azért alakult ki, mert ez a terület nem működik piaci alapon.

A közmunkást meg ne keverd ide, az egy segély, nem valódi munkabér.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 09:10:22

@BircaHang Média szerkesztősége: Már hogyne keverném ide. A munkát keresőnek két alternatíva van. A szabadpiaci bér, vagy a közmunkás bér.
A munka joggal meg hagyjál, nem véletlen hogy a multi odamegy, ahol kevesebbért megkapja ugyanazt a munkaerőt.
Szolgáltatás esetében pedig a helyi bérviszonyok szerint fizet. Ha többet fizet a versenytársaknál, akkor meg tönkre megy.
csak tolod a demagóg dumádat, te hülye birka!

chrisred 2016.06.08. 09:11:56

@júliusz48: Azért nem fizet magasabb bért, mert az állami szféra és a hazai magánvállalkozások még kisebb bért fizetnek. Tehát a gyarmatosításban lényegében igazad van, a magyar lakosságot 1516 óta a saját elitje tartja gyarmati sorban.

chrisred 2016.06.08. 09:15:39

@BircaHang Média szerkesztősége: A munkajog azért különül el a polgári jogtól, mert a magánjogi viszonyok egymástól független, egyenlő szintű felek kapcsolatára épülnek. A munkaviszony viszont egy szervezeten belüli, függő és hierarchikus kapcsolat.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 09:27:45

@chrisred:

Így igaz, ez a geopolitikai helyzet: az ország nyakára a gyarmatosítók a saját ügynökeiket ültetik, ha pedig esetleg a kormányzat javítani akar, indul ellen a kampány, lásd Soros és a Norvégiai Köztársaság fizetett emberei.

igazi hős 2016.06.08. 09:39:58

Az egész ötlet szánalmas. Ahol nincs meg az erkölcsi kényszere arra, hogy eltartsa a szüleit, az a jogi kényszer alól is ki fog bújni, bár attól tartok, hogy a legtöbbjüknek nem nagyon kell kibúvót keresni. Az oktatás jelen állapota alapján a magyar kormány eltökélt célja, hogy az alacsonyan iskolázott és ezért alacsony keresetű szülőknek alacsonyan iskolázott és ezért alacsony keresetű gyerekei legyenek, viszont ezek felnőve saját magukat is nehezen fogják eltartani, nemhogy a szüleiket. És akkor a saját gyerekeikről nem is beszéltünk.

chrisred 2016.06.08. 09:40:07

@BircaHang Média szerkesztősége: Ja, amikor a kormányzat javítani akar... a saját ügynökei helyzetén.

chrisred 2016.06.08. 09:48:05

@BircaHang Média szerkesztősége: Egy liberális vagy nem liberális közgazdász talán összefüggésbe hozná azzal, hogy például egy tanító Svédországban 3000 euró körül keres.

konrada 2016.06.08. 09:49:59

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ez így nem igaz.
Hogy Hofival éljek, aki nem tud úszni, az hiába akar úszómesternek menni, így nem versenytárs azon a piacon.

Ti.: Az Auchanban például munkaerő-hiány van, mégsem mennek oda a közmunkára jelentkezők, mert vagy nem alkalmasak rár, vagy nem vállalnak be olyan munkát, mely hosszú távon kötött.

Abban viszont igazad van, hogy az adott piaci munkaerővel számol, mert ott kell versenyezni.

...viszont abban meg neki, hogy az adott piac munkaerejének árait meg nem a szabad verseny, hanem a kialakult szabályzók alakítják.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.08. 09:54:09

@Lord_Valdez: Ha a jelent kinyírod a "jövőért", biztos nem lesz jövőd.
Márpedig a kötelező manyup rendszer miatt elképesztő módon eladósodott az ország.
Mélyen hallgatsz az ÉS-ben leírtakról..

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.08. 09:59:28

@belekotty: Figyelj te idióta ! Leírtam már neked jó sokszor, próbáld már beleverni abba a buta tulok fejedbe, hogy jóval a világpiaci változások fölött emeltek.
Ekkora emeléseket a világpiaci árváltozások közel sem indokoltak volna, márcsak azért sem, mert a számlád felében a hálózat használatáért fizetsz, amely költségnek ugye nem kell attól nőnie, hogy az energiahordozó ára növekszik.
A 2010 utáni emelésre pedig már a másik blogban reagáltam, nem írom le még egyszer..

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 10:05:59

@konrada: "...viszont abban meg neki, hogy az adott piac munkaerejének árait meg nem a szabad verseny, hanem a kialakult szabályzók alakítják. "
Ez nagyon nem így van. Ha az Orbán kormány holnaptól kitalálja hogy 500 ezer a minimálbér, már vonulnak is ki a multik.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 10:06:58

@A megvalósult amerikai ólom..: "A 2010 utáni emelésre pedig már a másik blogban reagáltam, nem írom le még egyszer.. "

Engem viszont érdekel, mert nem emléxem rá hogy ezt megválaszoltad volna 2011-ben miért emelték a gáz árát.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 10:13:38

@A megvalósult amerikai ólom..: Hmmm.. a 3000 milliárd miatt hogy adósodott el az ország, amikor a 3000 milliárd megvolt? Akkor amikor a manyupok elvették, miért nem csökkent 3000 milliárddal az adósság?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 10:14:38

@A megvalósult amerikai ólom..: "Leírtam már neked jó sokszor, próbáld már beleverni abba a buta tulok fejedbe, hogy jóval a világpiaci változások fölött emeltek."

- Világos. tehát a fidesz 2011-ben még tovább emelt az árakon, ami nem volt indokolt. értem.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 10:14:50

@chrisred:

Nem éppen. Ha ez lenne, nem lenne nyugati támadás az ország ellen.

fidesz maszop dk egykutya 2016.06.08. 10:29:44

@A megvalósult amerikai ólom..: "elvtárs" magyarázd el, hogy nem kellett volna emelni a gázárat, ha a piaci ár emelkedik? Kifizetni sunyiban az adókból? Akkor is emelkedik "elvtárs", maximum fideszes módon elrejtve a többi közé :D

Azt még mindig nem sikerült megmagyaráznod, hogy a fidesz 2011-ben miért emelte, miközben akkor már rég csökkent a piaci ár.

k robert 2016.06.08. 10:31:14

@VT Man: de látom a magyar nyelvet és helyesírást már elfelejtetted

BiG74 Bodri 2016.06.08. 10:40:10

Adott szülő(k), akinek a gyerekét, mondjuk valamely nagyszülők nevelték 80%-ban, 16 éves korától pedig momentán leszarták az utódot, az élemedett korára lesz olyan pofátlan, hogy megpróbál a gyermeke nyakára ráülni. Akkor thát még pereskedhet is a szerencsétlen gyermek?

IdomitottFoka 2016.06.08. 10:45:10

@A megvalósult amerikai ólom..: "manyup rendszer miatt elképesztő módon eladósodott az ország"

A manyup rendszerben volt 3000 milliárd forint, és ez a pénz az, amit a mindenkori kormány nem tapsolhatott el völgyhídalagútra a stadionban. Vagyis kb ennyit kellett külső forrásból bevonni azalatt a bő 10 év alatt amíg létezett. Vagyis 300 milliárdot évente. Ami ktg vetési szempontból semmi. Paksra veszünk fel 3000 milliárdot, az nem adósítja el elképesztő módon az országot? Pedig hosszútávon a manyup is befektetés ám. Mellesleg felesleges tovább erőlködni a MANYUP szétverés megokolásán, ellopták elherdálták, ennyi volt, hátradőlhetsz, remélhetőleg te is kaptál belőle vmi mócsingot. Most az MNB-t kéne védened hülyegyerek.

Ács Gábor 2016.06.08. 11:05:02

Kéretik tartózkodni az anyázástól, hadd ne kelljen már újabbakat moderálni, jó?

Ballib Cenzúrázók Réme 11 2016.06.08. 11:14:25

Hogy a fene egye meg ezt a sok mocsok gyűlölködő baloldali liberálist.

Nem a romkocsmákban kellene üldögélni és a csodát várni, hanem el kellett volna menni dolgozni és sikeres családot kellett volna alapítani.

Orbán Viktor és családja a legfőbb példaképünk, hogy milyen egy mintacsalád, amelyiknek minden sikerül, ha szorgos dolgozni akarással állnak hozzá az élethez.

De sorolhatnám Mészáros Lőrincet, vagy Rogán vagy Szíjártó vagy Lázár családjait, akik szintén szorgos és becsületes munkával bebizonyították, hogy Orbán Viktor országában a gazdagodás felső határa a csillagos ég felett van.

Érdekes, az ő gyerekeik nem jajveszékelnek, hogy támogassák a szüleiket ha azok rászorulnának.
Érdekes, az ő szüleik munkával töltik az életüket és nem is lesznek rászorulva a gyerekeik támogatására.

Csak a búbánatos, mindenen gyűlölködő ballibák azok, akik nem a munka végét fogják meg hanem az üveg alját és persze soha nem viszik a romkocsmák bejáratánál tovább.

Lengyel 2016.06.08. 11:45:46

@BircaHang Média szerkesztősége:

Nem volt adózás?
A fizetések 90-95%-át ki sem fizették.

Most kifizetik, de visszaveszik, kivéve az offshore adóelkerülőktől.

Lengyel 2016.06.08. 11:48:47

@A megvalósult amerikai ólom..:

A manyupról nem is beszéltem. Csak arról beszéltem, hogy a 3000 milliárdot elsikkasztották. Nyilván azért, hogy neked igazad legyen, azaz onnan most már biztosan nem kapok nyugdíjat. Lehet éretlenül vihogni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 11:48:59

@fidesz maszop dk egykutya: Ezt kell tőle megkérdezni ha unod. Akkor villámgyorsan eltűnik varázsütésre.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 11:55:14

@Lengyel:

Lehet így is mondani, de értelme nincs.

Ami az államnál maradt, az az államé, bármilyen magyarázatot is fűzzünk hozzá.

A marxista állam alapja eleve az volt, hogy a pénz lassan elhal. Ennek eleme volt az, hogy lett egy rakás ingyenes szolgáltatás, meg állami ártámogatás, azaz a dolgozó a javadalma nagy részét természetben kapja meg, így nem is kell neki magas fizetés, hiszen kevesebb a költsége.

Aztán kiderült, ez nem működik, lassan megszüntették a szolgáltatásokat és az ártámogatást, de a fizetést meg nem emelték meg. A pénz hiányzott erre, mert el lett költve sok dologra, s kellett a nyugati kölcsönök hieteleire.

Lengyel 2016.06.08. 11:57:04

@júliusz48:
Amit leírtam, nem elmélet, hanem gyakorlat volt. Fiatal lehetsz, nézz utána és ne állíts hamis dolgokat, elképzeléseket.
A nyugdíj jogosultságot az kapta meg, kivéve egy-két elvtársat, kádert, és munkásőrt, aki BEFIZETETT. Aki nem fizetett járulékot, nem szerzett jogosultságot. Ezért nem a dolgozók fizettek a nyugdíjasoknak, hanem a nyugdíjasok fizettek maguknak az ALAPOK-ba. A nyugdíj vagyont mind ellopták.

Lengyel 2016.06.08. 11:58:55

@BircaHang Média szerkesztősége:

Á dehogy. A pénzt el hűtlen kezelték, elsikkasztották, ellopták. Nem érted?

Lengyel 2016.06.08. 12:14:18

@BircaHang Média szerkesztősége:

- Ha ez így lenne, nem kellett volna a pénzhez nyúlni.
- Át kellett volna tenni a nyugdíj alapba.
- És nem kell azt hazudni, hogy a gyerekeknek kell eltartani a szüleiket, ugyanis a szülőktől beszedték a saját tartásdíjukat.
- Nem kell törvényben kötelezni a gyerekeket szülőtartásra is, meg öngondoskodásra is, majd gondoskodnak róluk a gyerekeik. Nemdebár?
Érthető ez így ebben a formában?

DocBulywood 2016.06.08. 12:27:31

@Buchhalter:

Akkor te is gyerek külföldre. Elég volt a hazug, képmutató, szemöldökfelhúzó, hülyének néző vezetőinkből, akik rezsicsökkentés címén kismillió új adóval lepnek meg évről évre.

Azt már fel sem hozom, mennyit loptak el "legálisan, törvényesen" a haverokon keresztül.

DocBulywood 2016.06.08. 12:28:41

@chrisred:

Egy személyre. Elegem volt az egérlyukból.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 13:08:00

@Lengyel:

A költségvetésben van, melyből mennek a nyugdíjak.

Pár év múlva a jelenlegi nyugdíjrendszernek mindenképpen vége lesz, mert túl sok nyugdíjas lesz, ezért van a szülőtartás kötelezettsége.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 13:09:52

@Lengyel:

"a szülőktől beszedték a saját tartásdíjukat"

Ez nem igaz, te is tudod. A beszedett pénz azonnal elköltésre kerül.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.08. 13:10:20

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Figyelj te barom, ha jön egy új kormány , az egy ideig nem a korábbi kormány által meghatározott gazdasági kényszerek alapján kényteen működni?
Attól hogy áprilisban megnyeri a választást, még nem azt jelenti, hogy azonnal ő kezd kormányozni.
Az új kormány nagyjából az év őszén kezdi meg az érdemi munkát.
Egyébként meg ha olyan nagy tudora vagy a gázáraknak, akko azt is láthattad, hogy Gordiék-a biztos bukás tudatában- a választások előtti utsó időszakban csökkentették le az árat. Más faszával könnyű verni a csalánt..

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.08. 13:14:18

@fidesz maszop dk egykutya: Te helyből vagy ennyire sötét, vagy gyakorolsz is hozzá?
Jóval nagyobb mértékben emetek, mint amit a világpiaci árváltozások indokoltak volna. Mit nem értesz ezen?
Azzal ne is fáraszd magad, hogy megpróbád felfogni, hogy a számlád majd felében a hálózat használatáért fizetsz, aminek ugye nem emelkedik a költsége attől, hogy nő az energiahordozó ára. A 3 agysejted kevés ehhez..

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2016.06.08. 13:21:39

@nu pagagyí: Akkor 3-5% volt, ma 50% körüli a levonás a nettó fizetésedhez viszonyítva, amit a nyugdíjakra vonnak el tőled.
A rendszer fenntarthatatlan. Az a minimum, hogy a következő 20 évben max az inflációval emelkedjen és akkor kicsit később omlik össze teljesen.

Szelid sunmalac 2016.06.08. 13:24:06

@A megvalósult amerikai ólom..: Anyad! Hat rohadt eve TELJHATALMUK van, ketharmaddal! Meg shoa senki nem volt ennyi ideig ketharmaddal hatalmon! MINDENHOL a sajat embereik vannak, MINDENT megcsinaltak, akit csak akartak, na nehogy mar az elozo kormanyokkal gyere!

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.08. 13:25:32

@IdomitottFoka: A kötelező magánnyugdíj pénztári rendszer folyamatosan növelte a GDP arányos államadósságot. 8 év alatt 30 százalékponttal ment fel 80 %-ra, és csak egyre növekedett, mert a nyugdíjkasszából hiányzó pénzt az államnak kelett pótolnia. Ha nem szünteti meg a kormány a manyup rendszert. ma olyan 100 %-nál járnánk.Ráadásul a korábban általam belinkelt ÉS cikkből is világosan kiderü, hogy sok pénztás gazdálkodása teljesen átláthatatlan volt. Azt se felejtsd el, hogy a szocialisták úgy növelték évente 1000 milliárddal az államadósságot, hogy jelentős privatizációs bevételeik voltak, míg a 2010 utáni kormány hasonló adosságnövekedés mellett növelte az állami vagyont, ..
Paksot értelmetlen idehozni. A jelenlegi atomerőmű üzemideje lejár és az átala előállított 2000 Mw-nyi áramtermelő kapacitást pótolni kell. Egyszerűen szükség van rá. Különösen annak fényében, hogy a következő évtizedekben további 2000MW-nyi fosszoilis energiatermelő kapacitás is meg fog szűnni..

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 13:30:03

@A megvalósult amerikai ólom..: "Figyelj te barom, ha jön egy új kormány , az egy ideig nem a korábbi kormány által meghatározott gazdasági kényszerek alapján kényteen működni?"
Jé!? Most már gazdasági kényszer volt a gázáremelés?
Nocsak, nocsak! :-))

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.08. 13:32:33

@Szelid sunmalac: Olvasd már el a vita előzményét is te szarházi !
Ő kérdezett rá erre a korszakra te kretén..

Szelid sunmalac 2016.06.08. 13:37:32

@A megvalósult amerikai ólom..: Csakhogy ettol meg faszsagot irtal. Amugy meg ha mar szemelyeskedunk akkor a mocskos kurva anyad a szarhazi te faszfej.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.08. 13:38:12

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Miután egy elbaszott gazdaságot vettek át, ahol a politikai vezetés az utolsó pillanatban cinikus módon csökkentette az árat.
,mert pontosan tudták hogy az új vezetés kénytelen lesz visszaemelni.
Csak a hozzád hasonló gazdasági analfabéták nem képesek felfogni, hogy egy új kormány első évében az előző vezetés által meghatározott kényszerek alapján kénytelen jórészt működni gazdasági téren.
Arra azért kíváncsi leszek, hogy a 2017-2018-as rezsicsökkentésekhez mit fogsz szólni. Akkor majd nyilván az lesz a baj..:)

6.Lenin önálló gondolata 2016.06.08. 13:38:17

@A megvalósult amerikai ólom..: Ez engem is érdekel.
Tehát a mocsok emeszpé indokolatlanul emelte a gáz árát, aztán a Fidesz gazdasági kényszer alapján emelte tovább? Hogy is van ez? Milyen anyagot tolsz? Király cucc lehet.

Szelid sunmalac 2016.06.08. 13:39:24

Elnezest a bloggazdatol, de nehezen viselem az uriember stilusat

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.08. 13:41:33

@Szelid sunmalac: Te ócska szarházi kurafi, hogy basznád szájba azt a büdös retkespofájú mocskos kurva anyádat! Nem te kezdtél személyeskedni te patkány?
Miről írtam faszságot? Egyetlen érvet nem írtál csak okádtál fröcsögtél, ahogy szoktad, mert másra nem vagy képes..

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 13:42:21

@A megvalósult amerikai ólom..: Ez egyre jobb. tehát ha Fidesz kénytelen volt visszaemelni?
Miért? Indokolt volt?
Mellesleg hazudsz. Szánalmas mire vagy képes hogy védd a hülyeségedet.

www.logsped.hu/gazaremeles.htm

1 köbméter vezetékes gáz fogyasztói átlagára, 2004-2011

- 2011 127 Ft.
- 2010 115 Ft.
- 2009 107 Ft.
- 2008 93,1 Ft.
- 2007 75,7 Ft.
- 2006 54,8 Ft.
- 2005 49,1 Ft.
- 2004 45,7 Ft.
Forrás: MTI

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.08. 13:43:20

@Nanáhogydе: Aztán meg csökketette, amikor már volt rá lehetősége. Biztos elkerülte a figyelmedet.
Persze akkor épp az volt a bajotok, hogy csökkentette. A nyuszi meg a sapka jól ismert esete..

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 13:52:48

@A megvalósult amerikai ólom..: Na! Te magad bizonyítos hogy hazudtál, hiszen az általad küldött grafikonon rajta van hogy csak 2009 október és 2010 április között volt csökkenés, áprilisra újra a legmagasabb szinten volt a gázár. Amin a Fidesz tovább emelt.
Te tényleg ennyire buta vagy? Te magad szolgáltatod a bizonyítékot arra hogy hazudsz?

6.Lenin önálló gondolata 2016.06.08. 13:54:17

@A megvalósult amerikai ólom..: Látod már mellébeszélsz. Most ismerted be hogy a gázáremelés gazdasági kényszer volt. Ilyen szerény szellemi képességekkel nem kellene nekiállnod a neten vitázni!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 13:56:13

@Nanáhogydе: Nem az eszéért foglalkoztatják, hanem a feltétlen hűsége miatt.

Szelid sunmalac 2016.06.08. 14:02:59

No..pont errol beszelek. De, ebben a stilusban bizony legyoz. Ezzel nem tudok lepest tartani. Van egy szint ami ala ha akarok sem tudok kerulni.

júliusz48 2016.06.08. 14:03:15

@Buchhalter: Nem gondoltam, hogy észosztásnak gondolod, mert én nagy hasznát vettem, mikor munkanélkülivé váltam majd egy évig és nem találtam magamnak munkát. Ha 10 évnél hoszabb az önsegélyző tagság, akkor a kamatokat büntetés nélkül fel lehet használni, a nehéz életzakaszok áthidalására. Rég nem foglalkoztam vele, de akkor még úgy volt, hogy háromévente lehetett a kamatokat kivenni. Akinek bizonyos élethelyzetekben nincs miből befizetni, a felvett kamatokat visszaforgatva, további adójóváírást is tud belőle kihozni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 14:06:28

@Szelid sunmalac: Figyeled hogy eltűnt @A megvalósult amerikai ólom..: ? Ettől függetlenül egy hét múlva simán be fogja hazudni valahol hogy a mocsok szocik indokolatlanul emelték a gáz árát.

6.Lenin önálló gondolata 2016.06.08. 14:08:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: De legalább tanulna belőle! Már többször odaégetted ezzel.

júliusz48 2016.06.08. 14:11:36

@BircaHang Média szerkesztősége: Azért az eltérő minimálbérek nem véletlenül alakultak ki országonként más szinten. Ha akarna a multi fizethetne egyformán bért az összes üzletében, de akkor lehet, hogy a TESCO Angliában már rég lehúzta volna a rolót, de még vannak üzletei a keleteurópai gazdasági gyarmatokon akik a hasznot hazautalják.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 14:22:46

@Szelid sunmalac:

S ismerjük el, a legfontosabb dolgokat jól csinálják. Az első népi kormány negyedszázad óta.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 14:31:05

@júliusz48:

A mai magállamokat ma már csak azt tartja életben, hogy sikeresen képesek pénzeket kiporszívózni a világ más térségeiből.

Az összeomlás közelében jártak az 1980-as években, csak a SZU leomlása mentette meg őket: hatalmas pénzeket tudtak magukhoz szívni a kommunizmus bukása miatt.

Ez a pénz azonban csak 15 évre volt elég, a nyugat ismét stagnál, s most már nincs honnan pénzt rabolni. Kína bekeményített, már nem engedi. Közben Oroszország visszanyerte hatalmát.

Próbálgatja az nyugat az arab világ újragyarmatosítását, de ez is túl drága, s az eredmény kevés.

Közben növekszenek az ellentmondások a nyugaton belül is. A tőke és a munka ellentéte élesedik.

A liberális diktatúrák megbukására már nem kell sokat várni.

6.Lenin önálló gondolata 2016.06.08. 14:46:05

@BircaHang Média szerkesztősége: Ha ezt komolyan gondolod, elmebeteg vagy.
vagy fizetnek neked hogy ekkora marhaságokat hord össze.
Ez a 70-es évek rossz szoci propagandája szintjét sem üti meg.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 14:47:28

@Nanáhogydе:

Neked fizetnek, hogy ezt ne így lásd? Vagy ingyen nem látod? Nem gond, majd meglátod 15-20 éven belül.

júliusz48 2016.06.08. 14:53:22

@Lengyel: A nálunk működő felosztó kirovó rendszerben soha nem volt a nyugdíjintézetnek valamirevaló alapja. A háború előtti szakmai,és közalkalmazotti nyugdíjpénztárak meg általában bérházakba fektettek, amiben egyébként legtöbb esetben az alkalmazottaik laktak, és ez volt a cég nyugdíjasainak alapja. Viszont ezeket háború után államosították, mondván a nyugdíjat mostantól minden dolgozónak az állam biztosítja, és létrehozták a felosztóm kirovó rendszert, amivel a nyugdíjak mindenkori költségét, beszedik az aktívaktól. Igazából ez a rendszer csak akkor bukhat meg, amikor az állam, mert a parlamenteknek módjukba áll az adókat a szükséglethez igazítani. A lakások viszont az önkormányzatokhoz kerültek akik rendszerváltásnál sajátjukként értékesítették.

júliusz48 2016.06.08. 14:56:47

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Valószínűleg ez azért van mert nem mindenkit elégít ki a környezet, megbízásból történő rendbetétele. Valami másra szeretné pazarolni az idejét,

júliusz48 2016.06.08. 15:03:11

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nem hinném, hogy a probléma leíróját kéne okolnia tényekért. Ráadásul Marx azt is leírta, hogy az angoloknak sikerült a korábangyermekmunka miatt az ország népességének majdnem egészét kiirtani, mert 18 évesen felvettek helyette egy 6 éveset, de a törvények szerint a csavargásért akasztás járt.

Lengyel 2016.06.08. 15:04:33

@BircaHang Média szerkesztősége:

Te látom, semmit se todsz a nyugdíjról. Halvány elképzelésed sincs.

Majd nézz utána a felosztó-kiróvó rendszernek!
Az azért hibás, mert a különböző számosságú generációkra nem alkalmazható.
Most, hogy a fiatalokat kiűzték, a nyugdíj rendszer a különböző számosságú generációkra lenne alapítva, ami nonszensz.

A nyugdíj az egy biztosítás. A biztosítási díjat beszedik, s amíg el nem költik, ALAPBAN (alapokban) gyűjtik, az értékét megőrzik, kamatosan növelik. Az adott generáció által befizetett értékmegőrzött tőkét az adott generáció nyugdíjba vonulásakor kezdik kifizetni. Eközben az alapok tovább növelik értéküket, hiszen az egy-egy havi kifizetéssel a tőke nem szűnik meg.
Ha tehát egy másik generáció belép, annak új alapképzés indul, és ők is (a gyerekek) elkezdik gyűjteni a tőkét, és így tovább.
Ha a beszedett pénzt azonnal kifizetnék, az nem lenne nyugdíj biztosítás, az nyugdíj bizonytalanítás lenne.

júliusz48 2016.06.08. 15:12:14

@chrisred: Ez egy érdekes egymásra mutogatás, de mindegyik nyugat-európai ország is átment ezen a folyamaton, csak mivel mi most újrakezdtük a Marx szerinti eredeti tőkefelhalmozást, a kizsákmányolást is jelentősebb mértékben kapjuk. Reménykedhetünk benne, hogy újonnan kezdve, nekünk már nem kell 300 év ugyanahhoz a szinthez az EU-ban.

Lengyel 2016.06.08. 15:13:10

@júliusz48:

"a nyugdíjak mindenkori költségét, beszedik az aktívaktól"

Ezzel azt állítod, hogy egy generáció úgy kapott nyugdíjat, hogy nem fizetett járulékot.

Ha sose voltak alapok, mi volt pl. az a 3 000 000 000 000
Ft, amit legutóbb elrekvirált az "állam"?
It illetett volna meg, ez a pénz? Csak nem a szülőket???

6.Lenin önálló gondolata 2016.06.08. 15:23:49

@BircaHang Média szerkesztősége: Én azt látom, hogy a 70-es évekbeli szoci propaganda szöveget nyomsz.

júliusz48 2016.06.08. 15:26:13

@BircaHang Média szerkesztősége: Furcsa gyarmatosítása az az arab világnak, ahol a gyarmatosító szűnik meg a végén, és az eszméi évszázadokra feledésbe merülnek, a középkori gondolkodás és ítélkezés többségbe kerülésével.

júliusz48 2016.06.08. 15:42:45

@Lengyel: Az a 3000 milliárd az az összeg volt amit az MSZP úgy adott a haverjai kezelésébe, hogy nem tett helyére semmit. A hiányt az állam pótolta abból a kibocsájtott államkötvényekből, amit viszont előírtak, hogy a MANYUP-nak kellett megvenni, a begyűjtött járadékokból. Az egyik zsebből a másikba pakolták, közben az államnak adóssága, a kasszák vezetőinek jó fizetése keletkezett. Amióta visszatették a helyére, érdekes módon nem hiányos a nyugdíjkassza.

6.Lenin önálló gondolata 2016.06.08. 15:49:10

@BircaHang Média szerkesztősége: Mi a különbség? Csak egymondatos válaszokra futja, amikor rákérdezünk mi ez az avítt prapaganda?

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 16:32:12

@Nanáhogydе:

Mondjam el részletesen, hogy mi a különbség a marxista álláspont között és aközött, amit én vázoltam?

Nem vagyok marxista, mert Marx több alaptételével nem értek egyet, pl.:
- az értéktöbblet elmélet nem képes kielégítően magyarázni a kizsákmányolást,
- nem igaz, hogy a kapitalizmus saját maga sírásója, mert nem igaz, hogy a belső rendszerellentmondások nullára viszik le a profitot,
- nem igaz, hogy a magántulajdon megszüntetése igazságos társadalmat eredményez.

Tényleg hiszed, hogy aki kritizálja a nyugati rendet az csak marxista vagy fasiszta lehet?

belekotty 2016.06.08. 17:40:05

@BircaHang Média szerkesztősége: Szerintem ők nem a 19. századi avítt marxizmust látják a te dumádban, hanem az olcsó szoci propagandát az utolsó évtizedekből.

belekotty 2016.06.08. 17:41:21

@BircaHang Média szerkesztősége: "- nem igaz, hogy a magántulajdon megszüntetése igazságos társadalmat eredményez."

Egyébént miért nem igaz hogy a magántulajdon megszüntetése igazságos társadalmat eredményez?

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 18:47:18

@belekotty:

Mert a társadalmat mindenképpen meg kell szervezni, ugyanígy a gazdaságot is.

Teljesen mindegy, hogy van-e magántulajdon, mert ha nincs, más alapon fog kialakulni a kizsákmányolás.

Ahogy ez lett is Lenin idejében.

Igen, kisebbek a társadalmi különbségek, de ettől még messze nincs igazság.

Lengyel 2016.06.08. 19:27:59

@júliusz48:

Jajj, dehogy tették vissza. Te ott voltál, amikor visszatették?
Miért vették ki az előző generáció nyugdíjalapját?
Nem visszatették, hanem lenyúlták. A lenyulás részleteit titkosították.

chrisred 2016.06.08. 19:53:42

@júliusz48: Igen, a nyugati országok forradalmai véresek, de sikeresek voltak. A mi forradalmainkat az elit külső segítséggel rendre leverte, ezért került a társadalom évszázadokig hibernált állapotba, ahonnan nagyon nehéz lesz az eszmélés.

fidesz maszop dk egykutya 2016.06.08. 20:51:56

@A megvalósult amerikai ólom..: bocs de én nem vagyok fideszes, így több van mint 3 agysejtem :)

Éppen, hogy a fogyasztói gázár kevesebbet emelkedett a kétezres évek közepéig, mint a gáz piaci ára, mert mesterségesen alacsonyan tartották (az adókból ment a gázártámogatás), aztán megszüntették a gázártámogatást, ami bár értelmes embernek logikus, de neked nem biztos, a támogatást szintén a fogyasztók fizették, csak az adókból...
De milyen fura, hogy most nem zavar téged, hogy a gázár csökken, de a végfelhasználói ár nem. Bár nem is fura, hiszen a ti komcsitok jó komcsi, a ti gázáremelésetek jó gázáremelés, másé meg rossz :D Tipikus pártbuzi iqlight hozzáállás.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.06.08. 21:18:54

@A megvalósult amerikai ólom..:
"Márpedig a kötelező manyup rendszer miatt elképesztő módon eladósodott az ország."
Hamis.
Pont a Fidesz bizonyította még abban a korban, amikor jobboldali párt volt, hogy az MNYP és az alacsony hiány nem zárja ki egymást, ha van politikai akarat.
Elárulok egy titkot. A magyar nyugdíjrendszert a chileiről mintázták. Miért nincs Chile eladósodva, mint a többi latin-amerikai ország? Megmondom: politikai akarat.
Ennyi, a nagy trükk. Az összes többi rizsa.

"Mélyen hallgatsz az ÉS-ben leírtakról.. "
Mert nincs miről beszélni. Lehet, hogy az MNYP rendszernek magas költsége van, de legalább pozitív hozamot termel.

Lengyel 2016.06.08. 23:12:20

@BircaHang Média szerkesztősége:

OV és külföldre.
Ott adóznak, ott fizetik a nyugdíj járulékokat, pedig nekik kéne a szüleik nyugdíját fizetni, és magugnak is felhalmozni, amit majd ismét lenyúl az illetékes kormány.
A FIDESZ szerint a nyugdíj járulék adó, amit a költségvetésbe fizetünk, és azt bármikor ki lehet osztani stadionépítésre, vagy kisvasútra.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.09. 05:41:51

@Lengyel:

Te is tudod, pomnt fordítva van ez: a nyugdíjadók összege nem elég évek óta a nyugdíjakra, azaz a többi adóból megy a pénz a nyugdíjakra.

chrisred 2016.06.09. 07:25:37

@BircaHang Média szerkesztősége: Ez a felosztó-kirovó rendszer csapdája. Ha a lakosság nagy része éhbérért dolgozik, abból nem sokat lehet levonni akár társadalombiztosítási célokra is. Viszont attól még a nyugdíjasnak is fizetnie kell a 27%-os áfát.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.09. 08:16:27

@chrisred:

Az éhbért szó túlzás, de kétségen kívüli tény: a magyar bérszint átlagban a nyugati harmada, de még vásárlóerőben is csak a fele.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.09. 13:28:22

@belekotty: És hogy eltűnt! Figyeled? Asszem @A megvalósult amerikai ólom..: -mal műveltünk az megér egy JEÜ-t, nem?

belekotty 2016.06.09. 16:25:43

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Az biztos. :-))
De a múltkori BTT-d jobb volt.

@A megvalósult amerikai ólom..:
Nagyon eltűntél. Mi is ennek az oka? Két napja kussolsz. Még mindig a gázárakat bogarászod?

chrisred 2016.06.10. 04:58:03

@júliusz48: Talán meglepetésként ér, de az Egyesült Államok lakosságát már 1950-ben is a bevándorlók, valamint azok pár generációs leszármazottai alkották, mivel addigra az őshonos lakosság aránya a népességen belül szinte értékelhetetlenül alacsonyra csökkent.
Az pedig a legkevésbé felel meg a valóságnak, hogy a múlt század második felében százmilliós nagyságrendű bevándorlás irányult Európába a többi kontinensről. A termékenységi ráta a népességszám alakulásában csupán egy tényező, amit csak más egyéb tényezőkkel együtt érdemes elemezni, mert teljesen téves eredmény alakul ki. Európa lakosságának nagyságára és jellegére ebben az időszakban az életminőség javulása, és ezzel összefüggésben a születéskor várható átlagos élettartam ugrásszerű emelkedése gyakorolta a legnagyobb hatást. Ehhez képest a migrációs tényező szinte elhanyagolható volt.

júliusz48 2016.06.10. 08:11:25

Tisztelt Lengyel úr! A havonta levont nyugdíjadót igenis visszatették a nyugdíjkasszába. Azért nem hiányos most a nyugdíjkassza. Amit meg a MANYUP nagyobbrészt államkötvénybe tett, azt miként irányította volna vissza, mikor azt az MSZP már elköltötte.

júliusz48 2016.06.10. 08:31:35

@Lengyel: Igen egy generáció a háború után, úgy kapott nyugdíjat, hogy korábban nem fizetett járulékot és 1945 után sem volt a mai értelemben értékelhető szolgálati ideje. Ez volt a szocializmus egyik pozitívuma. A háború előtt nem működött mindenkire kiterjedő állami nyugdíj. Persze 1945 előtt is voltak nyugdíjas állások, de csak a közalkalmazottaknak, meg néhány bank, pósta MÁV stb. Ezeknek volt saját nyugdíjpénztára és amikor lehetőség nyílt rá 1993 körül, több ezek közül újra vállalati önsegélyező nyugdíjpénztárat alakított.

júliusz48 2016.06.10. 08:38:28

Tisztelt chrisred! Engem ez nem lepett meg, de azzal együtt, az USA is nem szaporodó termékenységi rátával szerepel a Wikipédia listáján, ami azt jelenti, hogy a bevándorlói is visszavettek a szaporodásból a jólét eredményeként. Bár a mienknél magasabb még.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.10. 12:14:32

@belekotty: Tudod, nem mindenkinek van ideje egész nap a neten lógni, mint neked..

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.10. 12:29:09

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @Nanáhogydе:

Figyeljetek barmok! Csak egyszer vennétek a fárdadságot, hogy megnéznétek, hogy hány ft-on vették át szocialisták a gázárat 2002-ben, és mennyivel adták át 2010-ben (3-szoros a különbség), és megnéznétek, hogy ebben az időszakban hogyan változott az olaj ára.
Még mielőtt behazudnátok, hogy ugyanolyan mértékben emelkedett, közlöm, hogy az, hogy 2008 táján volt egy tüskeszerű kiugrás a olajárban, ami NEM azonos azzal , hogy folyamatosan emelkedett volna az ár ebben az időszakban arra az étékre. Ez a kiugrás nem indokolja a háromszoros emelést az időszakra, különösen hogy csak a számlád felében fizetsz a felhasznált energiahordozóért, a másik felében a hálózat használatáért, aminek ugy NEM kellene nőnie attól, hogy az energiahordozó ára nőtt. Felfogtátok idióták?
És hogy miért emelte a Fidesz tovább eleinte? Hát mert talált egy tök üres államkasszát és szüksége volt a bevételekre. De amint sikerüt satbilizálnia a gazdaságot csökkentette több lépcsőben, akárcsak az áram árát.
És hogy az általatok reklamált további rezsicsökkentések mikor következnek majd be? Majd a választások előtti évben egyszerre, hogy biztos legyen a szopásotok 2018-ben és végleg a helyetekre kerüljetek.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.10. 12:36:43

@Lord_Valdez: Ne haragudj de az komolytalan. 30 százalékponttal nőtt meg a GDP arányos államadósság amikor valóban kiterjedtté vált a manyup rendszer.

"Mert nincs miről beszélni. Lehet, hogy az MNYP rendszernek magas költsége van, de legalább pozitív hozamot termel."

Világosan leírta a cikkíró közgazdász, hogy milyen anomáliák voltak az ő személyes manyup számlája körül is, valamint még Bokros is számos kritikát fogalmazott meg. Szó nincs arról, hogy a hazai magánnyugdíjpénztári rendszer megfelelően működött volna.

chrisred 2016.06.10. 12:43:46

@júliusz48: Téves megközelítés emiatt a jólétet vagy az állami nyugdíjrendszert felelőssé tenni. A nyugdíjrendszer és az egyéb általános társadalombiztosítási ellátások éppen azért kerültek bevezetésre, hogy a városokban élő, iparosodott társadalmakra jellemző demográfiai trend hatásait enyhítsék. A kapitalizmus logikája szerint mindenki egyénként szerepel a munkaerőpiacon, és kedvezőbbek a kilátásai, ha csak önmagáról kell gondoskodnia. A XIX. század derekától ez a jelenség ismert volt. Ugyanakkor ez a kor a nacionalizmus és a tömeghadseregek időszaka volt, amikor egy állam erejét elsősorban az adta, hogy hány hadköteles korú férfit tud kiállítani. A franciák az akkori demográfiai trendeket elemezve megállapították, hogy állami beavatkozás nélkül néhány generáción belül a francia hadkötelesek száma csak a fele lesz a németekének, és ezért vezették be a társadalombiztosítási formák legelső változatait. A fegyverkezési verseny belső törvényszerűségei szerint ezt követték a riválisok hasonló lépései is, hogy Európa polgárai minél nagyobb számban tudják lemészárolni egymást a XX. századi világháborúkban.

A technikai fejlődés a XX. század végére elhozta a tömeghadseregek alkonyát, és ezzel eljött az állami nyugdíjrendszer és a többi társadalombiztosítási ellátás válsága is. A modern államoknak többé nincs szüksége ágyútöltelékekre nagy tömegben.

chrisred 2016.06.10. 12:51:06

@A megvalósult amerikai ólom..: Vegyük hozzá, az öngondoskodás bármilyen formáját megtorpedózza az a tény, hogy a magyar általános bérszint és a megélhetési költségek aránya miatt a lakosság legnagyobb része képtelen bármilyen tartalékot felhalmozni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.10. 13:13:21

@A megvalósult amerikai ólom..: "És hogy miért emelte a Fidesz tovább eleinte? Hát mert talált egy tök üres államkasszát és szüksége volt a bevételekre."

- Világos, ha hiány van az államkasszában, akkor teljesen természetes hogy a Fidesz a gázárat emeli.
Bezzeg milyen mocskok voltak a szocik, hogy a hiány mellett emelni merték a világpiaci árak miatt a gáz árát, ráadásul még a gázártámogatást is csökkentették. A szemetek!
Olyan, de olyan szép, hogy tisztán leírod, hogy kettős mércét alkalmazol. :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.10. 13:14:52

@A megvalósult amerikai ólom..: " Ne haragudj de az komolytalan. 30 százalékponttal nőtt meg a GDP arányos államadósság amikor valóban kiterjedtté vált a manyup rendszer."
Most hogy megszűnt a manyup renccer, csökkent 30 %.-al a GDP arányos államadósság?

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.10. 14:22:17

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nem, de nem is nőtt tovább.
A megszüntetésére ázért volt szükség, hogy ne nőjjön. Ma már kb. 100 %-on állnánk ha marad.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.10. 14:29:25

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A szocialisták folyamatosan és nagy mértékben emeltek 8 évük alatt. Jóval jelentősebb mértékben annál, mint ahogy azt a világpiaci mozgások indokolták volna.
A Fidesz a kormányzás átvétele után emelt, amikor még bőven működtek az előző éra kényszerei. Később viszont csökkentett. Megtehette volna hogy nem csökkent, hisz a baloldal romokban hevert, és nagyon nem úgy tűnt hogy képesek visszajönni a hatalomba.

belekotty 2016.06.10. 14:45:52

@A megvalósult amerikai ólom..: "A Fidesz a kormányzás átvétele után emelt, amikor még bőven működtek az előző éra kényszerei."
Tehát az előző érában az emeszpé kényszerből emelt. Értjük, világos, szemét szocik. A szemedben lévő gerenda miatt meg nem tudsz befordulni a sarkon.

belekotty 2016.06.10. 14:47:06

@A megvalósult amerikai ólom..: "Ne haragudj de az komolytalan. 30 százalékponttal nőtt meg a GDP arányos államadósság amikor valóban kiterjedtté vált a manyup rendszer."

Ha 30 százalékkal nőtt a GDP arányos államadósság, abból mennyi volt a manyup miatt?

belekotty 2016.06.10. 14:57:52

@A megvalósult amerikai ólom..: "Jóval jelentősebb mértékben annál, mint ahogy azt a világpiaci mozgások indokolták volna."

Az oroszokkal kötött szerződés értelmében - ami 2015-ig tartott - az előző évi átlag olajárhoz volt kötve az ár.
Olajár
2002 - 20 dollár/hordó
2008 - 147 dollár/hordó

Na erre mit mondasz? Ez hányszoros emelkedés?

chrisred 2016.06.10. 15:14:21

@A megvalósult amerikai ólom..: "A megszüntetésére ázért volt szükség, hogy ne nőjjön. Ma már kb. 100 %-on állnánk ha marad."

Az általad leírtakból az jön le nekem, hogy szerinted a ballibek a Fideszhez képest olyan jól gazdálkodtak az elmúltnyolcévben, hogy még a kötmanyup rendszer fenntartására is futotta nekik. Amibe a mostani kormány pillanatok alatt belecsődölne.

júliusz48 2016.06.10. 17:40:01

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Sajnos nem derül ki számomra melyik hozzászólásom logikai hibás. De úgy gondolom, ha ugyanúgy utánanézel mint én, talán kiderül, hogy nincs is benne logikai hiba.

júliusz48 2016.06.10. 17:49:45

@chrisred Tehát ezt úgy kell értelmezni, hogy nincs is szükség a nyugdíjrendszerre, mivel nincs háború, viszont ahol most nincs nyugdíjrendszer, ott azért szaporodnak, mert el akarják foglalni a területeinket. Viszont akkor lesz háború, tehát szükség van a nyugdíjrendszerre. Még egy felvetés. Az első világháború után, miért nem lett általános a nyugdíjrendszer legalább európában?

júliusz48 2016.06.10. 18:01:43

@chrisred: Még egy apróság a második világháború óta a föld népessége háromszorosára növekedett, tehát lett egy csomó ágyútölteléknek való, pedig már nincs rájuk szükség állításod szerint. Viszont a liberális elvek szerint mindenkinek joga kell legyen a szabad élethez, de semmi esetre sem úgy, hogy ebben akárcsak egy embertársa hasonló jogát korlátozza. És eközben jogállamban élünk, ami folyamatosan korlátozza az áhított szabadságot, a társadalmi béke kedvéért.

chrisred 2016.06.10. 18:24:08

@júliusz48: Nem, úgy kell értelmezni, hogy jelenleg a hatalmi és gazdasági elit céljainak eléréséhez nincs szükség nagy lakosságszámra, ezért nem érdekeltek, hogy azokat az erőforrásokat, amiket korábban az új generációk felnevelésére a lakosságnál hagytak, továbbra is erre "pazarolják".

Ahol most jelentős népszaporulat van, azok a részek, ahol most nagyjából ugyanaz a folyamat zajlik le, ami Európában és a világ többi, európai civilizációhoz köthető részein (Észak-Amerika, Ausztrália stb.) megtörtént az ipari forradalom kezdeteitől. 1800-ban a világ lakosságának nagyjából 20%-a élt az európai civilizációs részeken, a két világháború közti időszakban ez az arány 37%-ra nőtt.

Szerintem általános lett.

chrisred 2016.06.10. 18:28:14

@júliusz48: A liberalizmus a politikai hatalmat gyakorlók polgárok általi kontrollját jelenti, ami földrajzi helyenként és történelmi koronként különböző sikerrel történt/történik meg.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.06.10. 19:31:31

@A megvalósult amerikai ólom..:
Ne haragudj, de komolytalan. Semmivel nem lett kiterjedtebb 2002-től, mint volt előtte.
Annyi történt, hogy 2000, 2001-ben elkezdődött az ún. Elkúrás. Ez a Matolcsy-féle keresletoldali gazdaságélénkítési kísérletet jelenti, amit Medgyessy is folytatott, sőt már rá is tett egy lapáttal, Gyurcsány meg nem mert visszavenni. De ez nem az MNYP miatt volt, hanem amiatt, hogy volt egy általános recesszió 2000-es évek elején és ezt keynesiánus módszerekkel próbálták kezelni, plusz populizmus.

Irreleváns megállapítás. Triviális, hogy nem működött optimálisan. Egy csomó szabály nem is volt kidolgozva. Azonban semmit nem változtat azon, hogy még ez a tökéletlen rendszer is jobban működött, mint az állami.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.12. 14:22:39

@belekotty: Nem az emeszpé folyamatosan , állandó jelleggel és nagymértékben emelt, mindig jóval nagyobb mértékben annál, mint amit a világpiaci változások indokoltak volna.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.12. 14:24:34

@belekotty: Annyiban, hogy a nyugdíkasszából hiányzó ( a manyupok számára továbbított ) befizetésekat az államnak hitelfelvétellel kellett pótolnia.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.12. 14:28:32

@belekotty: Már többször leírtam, hogy egy időszakos tüske szerű kiugrás az olajár grafikonban nem azonos azzal, mint hogyha folyamatosan emelketett volna arra a szintre az olajár.
Másrészt csak a számlád felében fizetsz a felhasznált gázért, a másik felében a hálózat használatáért fizetsz, amely költségnek nem kell attól nőnie, hogy nő a benne áramló energiahordozó ára..

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.12. 15:52:25

@Lord_Valdez: A manyup rendszer bevezetése után az új generációk folyamatosan léptek be a rendszerbe, tehát egyre nagyobb mértékű lett az elvonás a nyugdíjkasszától, amelynek úgyanúgy kellett utalni a felosztó-kirovó rendszer által fizetendő nyugdíjakat.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.06.13. 07:24:00

@A megvalósult amerikai ólom..:
Igen, tehát van-e értelme annak a kijelentésnek, hogy akkor vált kiterjedtté? Nincs.

Van-e értelme annak, hogy egy több száz tételt tartalmazó kosárban ráböksz egyre és közlöd, hogy amiatt van az adósság? Nincs.
Mert az összeg határozza meg, nem az egyes tételek.
Ha Chilében ugyanolyan nyugdíjrendszer van, akkor hogy lehet, hogy ők nem adósodtak el benne? Mert ott volt rá politikai akarat.
Hogy lehet, hogy Bajnai 3,5%-ra szorította le a hiányt anélkül, hogy a nyugdíjalapot bántotta volna? Volt rá politikai akarat.

Az egész sztori mögött felesleges gazdasági indokokat keresni. Tisztán politikaiak vannak.
Annyi történt, hogy a Fidesz eredeti terve szerint csinálnak egy 7%-s költségvetési hiányt, amivel beindítják a gazdaságot és attól az úgy fog száguldani, hogy gond nélkül vissza lesz fizetve. Az EU viszont azt mondta, hogy vagy 3% alatt lesz, vagy felejtsétek el a támogatásokat. Tehát ez ugrott.
Bajnai hagyott hátra egy meglepetést: 2011. januárjától évi 10 millió alatt 17%-ra csökken az SZJA. Ezt nem hagyhatták. Ha így hagyják, akkor a nép Bajnait élteti. Eltörölni nem merték, tehát felüllicitálták. Legyen 16% és mindenkinek. Csakhogy a teljes adóbevétel nagyobbik részét az adózók kisebbik hányada adja és ezzel sokkal több esett ki, mint várták.
És ott állt a Fidesz a Nagy Gazdaságélénkítő Tervvel, amire nemhogy pénz nem volt, de még vagy 500 milliárd hiány is volt.
Ekkor összeült az agytröszt, hogy kitalálja, hogy honnan szerezzenek pénzt és milyen ürüggyel.

Na, ezért született meg a bankadó, közműadó, biztosítási adó és a nyugdíjállamosítás stb.. Nem azért, mert a bankoknak és közműveknek "luxusprofitja" van, meg mert az MNYP-k eltőzsdézik a nyugdíjakat meg ilyesmi. Ez a része, mind csak rizsa. Csomagolás, hogy mivel adják el. A valódi ok, hogy hirtelen sok pénzt akartak szerezni és innen lehetett a legkisebb népszerűségvesztés mellett. Ennyi.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.14. 13:18:33

@Lord_Valdez: Van értelme, ugyanis a kötelező manyup választás felmenő rendszerben lett bevezetve, így egyre nagyobb lett az elvonás a nyugdíjkasszától az idő előrehaladtával.
A manyup azért volt hülyeség Magyarországon, mert nem volt meg hozzá a háttere.

Se az az alap, ami a 0 összegű nyugdíjellátásból a személyes megtakarítássá váló rendszert építette ki a manyupos rendszerű országokban. (Ti. addig az idősebb korú népességnek vagy volt saját vagyona, vagy eltartó családja, mert egyébként a munkapad mellől dobozolták be, vagy éhen halt.)

Se az a masszív állami többletbevétel, aminek egy befektetési formája lett volna a TB mellett kiépített manyup. (Ti. egy arab olajállam eldöntheti, hogy a bevételi többletet km-nél magasabb toronyra költi, vagy befetetési számlát nyit életjáradéki alapon a polgárainak.)

Ezek hiányában a következő probléma lépett fel:
A lakosságnak nem volt olyan felesleges jövedelme, melyet befektethetett volna, többek közt azért, mert a nyugdíjrendszerünk társadalombiztosítási alapú, így azt az államnak kellett helyettük befizetni.
(Tudom, népszerű szöveg az, hogy azt az állampolgár fizeti be, de!:
a polgár áttételesen a saját szülei, nagyszülei havi megélhetését fizeti ki, akik szintén ugyanezt tették, így félre tenni nem tudtak. ...tán a manyup pártiak megtehetnék, hogy a nyugdíjkorú rokonaiktól elveszik azt, amit azok kapnak nyugdíj címén, így abból nyugodtan tudnának önyuppozni....)

Az államnak se volt rá pénze, mert ők nem tehetik azt meg, hogy azoknak nem fizet, akik életükön át dolgoztak-fizettek, hogy legyen mit betenni a manyupposok magánszámláira, hisz az állam önmagától is deficites volt.

Így a manyup egy deficites országban igazi pilótajáték volt: 20-30 évig adóból, vagy hitelből kellett volna a TB nyugdíjasokat fizetni, ami átlagban az éves GDP 1,5%-a körül volt. Ennek is köszönhető többek közt, hogy az eladósodottság annyival nőtt a manyup fennállása alatt, hiszen nem volt rá pénz.

...s mi az egészből a legdurvább?: Az, hogy a számok alapján tényleges megtakarítás akkor se lett volna, hiszen az így keletkezett 30-40%-os GDP arányos hitelnövekedésnek a kamata lazán annyi lett volna évente, mint amit megtakarítani lehetett volna a nyugdíjszámlán, révén, hogy a magasabb adósságszinthez magasabb felár is jár.
Azaz a befizető polgár terhei nem hogy kisebbek, de nagyobbak lettek volna az erre szedett adók miatt.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.14. 13:24:23

@Lord_Valdez: Van értelme, ugyanis a kötelező manyup választás felmenő rendszerben lett bevezetve, így egyre nagyobb lett az elvonás a nyugdíjkasszától az idő előrehaladtával.
A manyup azért volt hülyeség Magyarországon, mert nem volt meg hozzá a háttere.

Se az az alap, ami a 0 összegű nyugdíjellátásból a személyes megtakarítássá váló rendszert építette ki a manyupos rendszerű országokban. (Ti. addig az idősebb korú népességnek vagy volt saját vagyona, vagy eltartó családja, mert egyébként a munkapad mellől dobozolták be, vagy éhen halt.)

Se az a masszív állami többletbevétel, aminek egy befektetési formája lett volna a TB mellett kiépített manyup. (Ti. egy arab olajállam eldöntheti, hogy a bevételi többletet km-nél magasabb toronyra költi, vagy befetetési számlát nyit életjáradéki alapon a polgárainak.)

Ezek hiányában a következő probléma lépett fel:
A lakosságnak nem volt olyan felesleges jövedelme, melyet befektethetett volna, többek közt azért, mert a nyugdíjrendszerünk társadalombiztosítási alapú, így azt az államnak kellett helyettük befizetni.
(Tudom, népszerű szöveg az, hogy azt az állampolgár fizeti be, de!:
a polgár áttételesen a saját szülei, nagyszülei havi megélhetését fizeti ki, akik szintén ugyanezt tették, így félre tenni nem tudtak. ...tán a manyup pártiak megtehetnék, hogy a nyugdíjkorú rokonaiktól elveszik azt, amit azok kapnak nyugdíj címén, így abból nyugodtan tudnának önyuppozni....)

Az államnak se volt rá pénze, mert ők nem tehetik azt meg, hogy azoknak nem fizet, akik életükön át dolgoztak-fizettek, hogy legyen mit betenni a manyupposok magánszámláira, hisz az állam önmagától is deficites volt.

Így a manyup egy deficites országban igazi pilótajáték volt: 20-30 évig adóból, vagy hitelből kellett volna a TB nyugdíjasokat fizetni, ami átlagban az éves GDP 1,5%-a körül volt. Ennek is köszönhető többek közt, hogy az eladósodottság annyival nőtt a manyup fennállása alatt, hiszen nem volt rá pénz.

...s mi az egészből a legdurvább?: Az, hogy a számok alapján tényleges megtakarítás akkor se lett volna, hiszen az így keletkezett 30-40%-os GDP arányos hitelnövekedésnek a kamata lazán annyi lett volna évente, mint amit megtakarítani lehetett volna a nyugdíjszámlán, révén, hogy a magasabb adósságszinthez magasabb felár is jár.
Azaz a befizető polgár terhei nem hogy kisebbek, de nagyobbak lettek volna az erre szedett adók miatt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.06.14. 20:01:31

@A megvalósult amerikai ólom..:
Még mindig nem érted.
A költségvetési hiány az egy tollvonással megváltoztatható dolog. Az, hogy mennyi bevétele van egy államnak, az nem kívánságműsor. Az, hogy ebből mennyit költ el és mire, az igen.
Ha úgy akarja, tud 0%-s költségvetési hiányt csinálni. Megcsinálták a németek (nincs olaj), megcsinálta Románia Ceausescu alatt (nem volt olaj, sőt még többletesek is voltak), megcsinálta Észtország (nincs olaj).
Megcsinálhatta volna Magyarország is, ha akarja. De nem akarta. Helyette a jóléti szolgáltatásokat duzzasztotta.

Ha azt mondod, hogy egy összegben nem volt pénze, hogy feltöltse mindenki számláját, az igaz. Az, hogy nem tudta volna kigazdálkodni évtizedek alatt, az nem. Ha akarta volna, ki tudta volna. Csak az nem hoz szavazatokat.

A 2011-es megszüntetés se azért volt, mert nem tudta volna kigazdálkodni, hanem mert kellett a gyorsan elkölthető pénz. Nézz csak utána: még Orbán is azt ígérte, hogy csak ideiglenesen felfüggesztik a befizetéseket. Nem akarták megszüntetni, amíg rá nem jöttek, hogy el lehet venni onnan többet is.

Az is téves, hogy az állam jobban járt ezzel, mert nem csökkent a fizetési kötelezettsége, csak a jövőbe tolódott. Azzal, hogy implicitté tetted az adósságot, az nem csökkent, csak nem annyira látványos.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.18. 14:58:11

@Lord_Valdez: Csakhogy én nem elsősorban költségvetési hiányról beszéltem, hanem drasztikusan növekvő GDP arányos államadósságól, amit nyilván a hitelezők is észleltek..

" Az, hogy nem tudta volna kigazdálkodni évtizedek alatt, az nem. Ha akarta volna, ki tudta volna. Csak az nem hoz szavazatokat."

Puszta feltételezés, konkrétumok nélkül. Mégis honnan kellett volna elvonásokat eszközölni véleményed szerint? Mert vagy máshonnan tötténő elvonásokkal, vagy hitelfelvétellel lett volna kompenzálható a nyugdíjkasszából hiányzó, manyupoknak átutalt pénz.

"Azzal, hogy implicitté tetted az adósságot, az nem csökkent, csak nem annyira látványos."

Már írtam egyszer, ha kinyírod a jelent, egész biztosan nem lesz jövő. Ha a jövőbe tolod a kötelezettséget, az kevéssé káros, mert ahogy a mondás tartja: ki időt nyer életet nyer.."

"A 2011-es megszüntetés se azért volt, mert nem tudta volna kigazdálkodni"
Ez is feltételezés. Már a 2008-as válság előtt is nagyon komolyan nőtt a GDP arányos államadósság. Ha nem szüntetik meg a manyupot Orbánék, mára bizony a 100 % felé közelítenénk, ami elég komolyan növelné az országkockázatot.
Az államosított pénztömeg felhasználása már egy másik kérdés..

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.06.18. 20:27:18

@A megvalósult amerikai ólom..:
És hogy keletkezik az államadósság?
(a költségvetési hiányból)

"Puszta feltételezés, konkrétumok nélkül."
Mivel van rosszabb helyzetben Magyarország, mint Észtország? Ha ott meg lehetett tenni, akkor miért nem lehet itt?
A válasz mindegyikre, hogy lehetett volna. Ez egy olyan dolog, amit bárhol meg lehet tenni, ahol van elég akarat és bátorság hozzá.

"Mégis honnan kellett volna elvonásokat eszközölni véleményed szerint?"
Ez már érdekesebb kérdés, bár korlátozottan releváns arra nézve, hogy meg lehet-e csinálni, vagy sem.
A legnagyobb spórolást a nyugdíjak megvágásával lehetett volna elérni, vagy legalább a befagyasztásával. Pláne most, amikor 0% körül van az infláció, nem is nagyon fájna. Az SZJA csökkentés meg nem tétele is baromi sokat segített volna.
Pusztán ezzel a kettővel már megvan a szükséges összeg duplája minden évben.
Viszont nem muszáj ám itt megállni. Szintén sokat lehet spórolni az államapparátus lefogyasztásával, de ennek feltétele az állami feladatok racionalizálása. Értsd: egy csomó feladatot le kell rúgni és felbérelni szervezeti szakértőket, a hivatali munkafolyamatot újratervezni, a feleslegessé vált hivatalnokokat kirúgni.
Emellett, ha rajtam múlna úgy rúgnám ki, hogy a lába nem éri a földet pl. a parlamenti őrséget, a művészeti akadémiát, köztévét, a Nemzetstratégiai Kutató Intézetet, Nyelvstratégiai intézetet, a VERITAS-t, az NKE-t, a Nemzeti Kommunikációs Hivatalt, Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központot, és, ha nagyon körülnézek, biztos találok még pár felesleges gittegyletet.

"ki időt nyer életet nyer.."
Bullshit! Sokkal inkább arról a Keynesi gondolatról van szó, hogy hosszútávon mind halottak vagyunk.
A politikus úgy gondolkozik, hogy amit ma elkölthetsz, költs el ma. A számla? Ja, azt majd a következő kormány kifizeti, az nem az én problémám.

"Ha nem szüntetik meg a manyupot Orbánék, mára bizony a 100 % felé közelítenénk, ami elég komolyan növelné az országkockázatot."
Bullshit! Amikor átvették a kormányt MNYP-k mellett volt évi 3,5%-s a hiány. Ha semmi mást nem csinálnak, mint tartják ezt, akkor is 85% körül lennénk.

chrisred 2016.06.19. 09:28:20

"Szintén sokat lehet spórolni az államapparátus lefogyasztásával, de ennek feltétele az állami feladatok racionalizálása. Értsd: egy csomó feladatot le kell rúgni és felbérelni szervezeti szakértőket, a hivatali munkafolyamatot újratervezni, a feleslegessé vált hivatalnokokat kirúgni."

Szerintem nyitott kapukat döngetsz, most is annyi pénz megy el a Századvég meg más haveri cégek külső szakértésére, hogy abból a hivatali apparátust hónapokig lehetne működtetni.

2016.07.26. 09:00:24

El kell kezdeni tanulmányozni az É-Koreai nép túlélési stratégiáit!

grafjeno 2016.10.05. 03:14:16

....állitólag létezik ország ahol az alkotmányban van rögzítve hogy költségvetési hiány nem létezhet...addig kell nyújtózkodni ameddig ameddig a takaró ér..ezt a gondolatot tegyék népszavazásra a pártoknak nevezett RABLÓBANDÁK...

Bicepsz Elek77 2016.10.05. 13:16:18

Az a szivas, hogy az elozo generaciok(Kadar es az 1990-es evek)miatt sz.pnak a mostani generaciok. Tehat unokaik fizetik meg az arat, ha erre hajlandoak vagy ehen halaszatjak a nyugdijasokat szoval egyik rosszabb,mint a masik.
Ide Rakosi kell:
-abortusztilalom
-gyermektelensegi ado
-lazart hatarok
-ovoda es napkozis rendszer
-szocialis halo a dolgozoknak
stb stb. Kulonben baszhassuk vagy a migrans figja a magyarok noit!!!
süti beállítások módosítása