Hiába mondták eddig, focizzatok, lesz pénz - interjú

2016.02.04. 13:32

Zsiborás Gergő

cover_feb-1.pngScheer Sándor 20 éve alapította a Market Építő Zrt.-t, a mára cégbirodalommá nőtt építőipari vállalkozás anno benzinkutak és McDonald's éttermek felépítésével kezdte. Azóta építettek logisztikai központot az Audinak, gyártóbázist az MTVA-nak, stadion a Ferencvárosnak, de Csányi Sándor mohácsi gigavágóhídján is ők dolgoznak.

A februári Forbesban olvasható nagy interjúnkban szó esik politikáról, üzletről, a kormány új családtámogatási- és otthonteremtési kedvezményéről, valamint az új üzlettársról: a miniszterelnök bizalmasának számító Garancsi Istvánról. 

Ami a nyomtatott kiadásból kimaradt: a foci és a stadionépítés. 


Mit szól a stadionépítésekhez?
Mindig a körülményeket kell először megváltoztatni, e nélkül nem várható el a változás. A tyúk vagy a tojás helyzetét unta meg a miniszterelnök, és azt gondolom, hogy nagyon helyesen, határozottan lépett. Ez szinte mindenhol állami feladat a világon, egyszer kell rendbe tenni az infrastruktúrát, aztán 30 évig nem kell hozzányúlni. Az állam visszavásárolta az FTC-t az ígéretét nem teljesítő angol befektetőtől, rendezte az ingatlan helyzetét és felépülhetett az új stadion. Az új aréna fél gólt jelentett a norvégok ellen, olyan volt az atmoszféra és a közönség. A stadion melletti területet pedig sikerült értékesíteni, itt épül fel a Telekom új székháza (erről tárgyalunk is). Az állam felelősen nyúlt bele a területrendezésbe. Ez nemcsak stadionépítés, ingatlanfejlesztés és egy sportág megreformálása.Ez nem népszerű dolog és könnyű kritizálni.

Az új aréna fél gólt jelentett a norvégok ellen.


Főleg, ha a stadion harmada sem telik meg a bajnokikon.
Én nem látom olyan rossznak a magyar focit. Nagy az elszívó hatása más szabadidős tevékenységeknek, a mozinak, a számítógépnek, de a tévének is. Összeszámoltam: egy hétvégén, péntektől hétfőig 27 meccset tudok megnézni a fotelből. Óriási a konkurencia, de először rendbe kell hozni a létesítményeket, fel kell javulni a focinak, ez nem fog egy csapásra megváltozni. Ezek a folyamatok máshol is lezajlódtak, 15 évvel ezelőtt Németországban sem volt minden stadion tele.

A hirtelen sok pénz ellentétes folyamatokat is beindíthat.
A futball ma komoly karrierlehetőség, komoly fizetésekkel. Fegyelmezett és tudatos gyerekek mennek focizni. A sportághoz nagyon sok helyen kellett hozzányúlni, és nagyon hátulról, de végre elindultunk.

És megengedheti magának ez az ország, hogy ennyit költsön a labdarúgásra?
Ha a magyar költségvetéshez viszonyítjuk ezeket a számokat, én nem látom ezt annyira drámainak. A TAO-támogatás egyik feltétele, hogy legyenek bejelentett labdarúgók, edzők, biztos vagyok benne, hogy az utánpótlásban ma többen dolgoznak bejelentve, mint korábban. Több ezer új adófizető. Hiába mondogatták eddig a focistáknak, hogy focizzatok és lesz pénz, nem működött. Lépni kellett. Megfordultak folyamatok: focizzatok jól, mert rendben van a stadion, nincs téli szünet, mert a pálya fűtött, kaptok TAO-pénzt, de jelentsétek be az edzőket, tartsátok be a szabályokat.

A TAO-rendszer ettől még nem átlátható, nem tudjuk például, mennyire hatékonyan hasznosul a jórészt a labdarúgásba befolyó támogatás.
Arról még soha sem olvastam cikket, hogy milyen pozitív hatásai vannak, pedig láthatóan vannak. Nem állítom, hogy nem lehetne jobban csinálni, de végre történik valami, ami kézzelfogható eredményeket hoz.

 

Előfizetnél? Ez egy jó ötlet! Kattints ide:http://forbes.hu/kattints

1 komment

Címkék: foci kormány stadion Market Scheer Sándor Market Építő

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr508353152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása