Így húzzuk le az államot az év utolsó napján

2013.12.28. 13:44

Ács Gábor

Bejgli után, pezsgő előtt még mindig nem késő rászánnia néhány pillanatot a pénzügyeire annak, aki szereti állami támogatással növelni befektetéseit, vagy csak nyereségadót szeretne spórolni a következő években. Vasárnap számolás, hétfőn intézkedés, aztán 2014-re már csak a jóleső érzés marad, hogy profi módon gondoskodtunk magunkról, illetve gyerekeinkről.

Persze a támogatások igénybe vételéhez saját pénzzel is be kell szállni, de akár már 60 ezer forinttal érdemes megmozdulni. Íme a magas labdák, melyeket még az év utolsó napján is érdemes lecsapni.

Babakötvény

Vitatható módon alakította át az állami a rendszert az elmúlt két évben, de az egyértelműen jó ötlet, hogy egyszerűsödött is a struktúra. Nem kell többet a szülőknek a befektetésekkel menet közben molyolniuk, nem kell megújítani a start számlákon lejáró bankbetétet, vagy állampapírt. Az új, babakötvény nevű állampapírt egyszer kell megvenni és majd csak akkor jár le, amikor a gyerkőcből felnőtt lesz és a pénzt fel lehet venni. S hogy mit érdemes az év végén tenni? Befizetni a kölkök számláira 60 ezer forintot, amit az állam rögtön kiegészít 6 ezerrel, ami kapásból 10 százalékos hozam. Start számlát minden 18 év alatti gyereknek lehet és érdemes nyitni, akik pedig 2006 után születtek, már eleve kaptak ilyet, rajta az életkezdési támogatással. A lényeg, hogy a szülőnek érdemes rá folyamatosan újabb és újabb összeget helyezni. Részletes infókért ezt az oldalt ajánljuk.

Tartós befektetési szerződés

A tartós befektetési számlák esetében az év vége jelenti a felhalmozási időszak zárását, a három-öt éves lekötési időszak január elsejével indul. Aki tehát idén december 31-ig helyezi el megtakarításait tbsz-en, annak 2016 végén jár le az első három év, mely után már nem 16 plusz 6 százalékos kamat-, vagy árfolyamnyereség-adó és egészségügyi hozzájárulás terheli a profitot, hanem csak 10 százalékos adó. További két év után, 2019 januárjában pedig már mindenféle adólevonás nélkül hozzájuthat pénzéhez a most decemberben belépő. Aki január 2-án nyit tbsz-t, annak egy teljes évvel tovább kell várnia, míg kedvezménnyel, vagy teljes adómentességgel veheti fel megtakarítása hozamát.

Nyugdíjcélú megtakarítások

A nyugdíj előtakarékossági számlára (nyesz), illetve az önkéntes nyugdíjpénztárakba egy adott évben befizetett összeg 20 százaléka, de maximum 100 ezer forint visszaigényelhető a személyi jövedelemadóból. A kedvezményt maximálisan tehát az tudja kihasználni, akinek van 100 ezer forintnyi visszaigényelhető szja-ja, valamint legalább 500 ezer forint friss pénzt helyez el a nyeszre, vagy fizet be a nyugdíjkasszába. Elvileg elég az év utolsó munkanapján betenni a pénzt ahhoz, hogy a legkésőbb jövő májusig beadandó adóbevallásban szerepeltethessük a visszajáró összeget, tehát még mindig nem késő mozdulni. (A szolgáltatóknál azonban lehet átfutás, legkésőbb hétfőn érdemes rákérdezni a határidőre.) Azon szerencsések, akiknek van szabad egymilliójuk, befizethetnek mindkét konstrukcióba, amivel duplázhatják a visszaigényelhető összeget.

Egyéb év végi kérdések is felmerülhetnek, például a nyesz számla átalakítása tbsz-szé. Komikus, hogy ki lehet pattanni egy elvileg nyugdíjcélú konstrukcióból, megőrizve a korábbi állami adókedvezményeket, de ha a lehetőség adott, ezen is érdemes lehet merengeni. További részletek a Forbes decemberi számában.

10 komment

Címkék: adókedvezmény nyesz babakötvény tbsz

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr125714383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link elek 2013.12.28. 14:41:36

Mi a biztositek, hogy ezeket nem nyulja le a fidesz, mint a magannyugdijpeztarakban lévő pénzt?

tisztapista 2013.12.28. 15:22:09

@Link elek: "Mi a biztositek, hogy ezeket nem nyulja le a fidesz, mint a magannyugdijpeztarakban lévő pénzt?"

Az, hogy a magánnyugdíjpénztárban nem az ember saját megtakarításai voltak, hanem a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer befizetései, amelyek - hasonlóan az összes biztosítási díjhoz - nem a biztosított tulajdonai.

Ez a kormány még nem nyúlt le magánbefektetéseket, az csak az EU és az IMF szokása - lásd ciprusi bankbetétek.

M_R 2013.12.28. 15:36:25

@tisztapista: Értem, Tehát amit most levonnak nyugdíjjárulékként, az sem az enyém, tehát ha a kormány úgy dönt, hogy nem fizet nyugdíjat az teljesen rendben van szerinted...

Az a gond hogy sok olyan cucializmusban szocializálódott egyed van mint te is, akik számára a magántulajdon az ördögtől való bűn...

tisztapista 2013.12.28. 16:05:37

@M_R: "Értem, Tehát amit most levonnak nyugdíjjárulékként, az sem az enyém, tehát ha a kormány úgy dönt, hogy nem fizet nyugdíjat az teljesen rendben van szerinted..."

Valóban nem a tiéd. A kormány dönthet úgy, hogy nem ad nyugdíjat, mert a nyugdíj a "1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról" jogszabály alapján jár. A kormány persze nem dönt így, mert ebbe belebukna.

"Az a gond hogy sok olyan cucializmusban szocializálódott egyed van mint te is, akik számára a magántulajdon az ördögtől való bűn..."

Miről beszélsz? Valamit nagyon összekeversz. Éppen az állami nyugellátás a szocialista modell, az öngondoskodás (önkéntes nyugdíjpénztár, egyéb megtakarítások) pedig nem az. De a magánnyugdíjpénztár NEM az öngondoskodás része volt soha, hanem a biztosítási díjad tárolóhelye.

Pszt! 2013.12.28. 19:08:50

Nagyon kamuzik ez a viktoros csávó! Mindenáron be akarja bizonyítani, hogy az én magánnyugdíjpénztáramba, saját magam által befizetett pénz nem az enyém, úgyhogy tapsikolnom kellene örömömben, hogy a viktor és tettestársai megvédték/lenyúlták.

komplikato 2013.12.28. 19:40:55

@tisztapista: "Az, hogy a magánnyugdíjpénztárban nem az ember saját megtakarításai voltak, hanem a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer befizetései, amelyek - hasonlóan az összes biztosítási díjhoz - nem a biztosított tulajdonai."

A törvény szövege szerint "magán megtakarítás" volt és ÖRÖKÖLHETŐ. Most meg ugye az egészből maradt valami 184 milliárd a kemény 3000-ből, mert jó részét "eltőzsdézték" saját szava járásukkal.

Nem mellékesen a Tákolmány szövegében már az EÜ ellátás és egyéb dolgok melelt a Nuygdíj sem jár, csak "törekednie kell rá" az álalmbácsinak. És a Tákolmánnyal egy időben elfogadott törvények óta a nyugdíj NEM járulék, csak adó, amiért NEM kell szolgáltatnia állam bácsinak, ellentétben a járulékkal ugye.

@Link elek: Most, hogy "államosították" a Babakötvényt? SEMMI.

komplikato 2013.12.28. 19:43:25

Semmi olyan pénzintézetbe, biztosítóba, stb. egy fillért nem tennék amihez a Magyar Állam hozzáfér ... így ha lesz nyugdíj előtakarékosságom vagy gyűjtök a gyereknek, vagy bármi ilyen azt még magasabb költségek esetén is (bár ittenieknél? Lol) inkább külföldi intézménybe fektetném. Tőlem többszőr nem fognak lopni a fiúk.

ob.szerver 2013.12.28. 19:56:12

Az ember azt gondolná, hogy vannak egyszerű és nyilvánvaló dolgok.

Ha eltűnik 3000 milliárd forint össztársadalmi de egyénre szóló hosszútávú megtakarítás - jelentős része folyó kiadásokra - az rossz dolog. Különösen úgy, hogy az eltűntetésének nincs semmiféle hozadéka, ami a mérleg másik serpenyőjébe kerülhetne.

A hordabarmok persze ezt sem így látják. Ők örülnek és helyeselnek. Mint mindenhez, ami az ország folyamatos lecsúszását és a társadalom többségének elnyomorodását és a kiszolgáltatottságának növelését szolgálja.

vlgymir 2013.12.28. 20:55:18

@tisztapista: "Ez a kormány még nem nyúlt le magánbefektetéseket"
A Takarékszövetkezetek tagjai nem magánbefektetők voltak véletlenűl?

"az állami nyugellátás a szocialista modell" Ez biztos? Nem a két világháború között a gazdasági világválság után találták fel?

M_R 2013.12.28. 22:54:15

@tisztapista:
" A kormány persze nem dönt így, mert ebbe belebukna."

Akkor biza bele fog bukni, mert a Ratkó gyerekek pár év múlva elérik a nyugdíjkorhatár - és akkor az állami nyugdíjrendszer összeomlik. Tehát rossz hírem van: ha több mint 10 éved van a nyugdíjig, akkor az államtól nagyon ne számíts nyugdíjra,,,,

"Éppen az állami nyugellátás a szocialista modell"

Na, tehát akkor a mostani kormány egy szocialista kormány.

q.e.d.

Nem kell meglepődni, hogy akinek jelentősebb megtakarítása van, az biza külföldön fogja biztonságba helyezni az narancsbolsi elvtársaid elől...

Azzal hogy a manyup vagyont (ami jelentős része hosszú távú befektetés volt) éppen akkor "államosították", amikor ezek alacsony árfolyamon voltak. Tehát kb. mintha akkor adnád el a részvényeidet, amikor éppen elkezdene emelkedni az árfolyam.

De mit lehet várni ettől a gittegylettől, ahol egy esti érettségivel valaki miniszter lehet...
süti beállítások módosítása