A nyugati megítélésünk katasztrofális - ami a Felcsuti-interjúból kimaradt

2014.02.28. 14:23

Zsiborás Gergő


cover_feb.jpgFelcsuti Zsolt az egyik leggazdagabb magyar. A Forbesnak árulta el először, hogy lemaradt a Praktikerről, de mesélt nekünk arról is, hogy milyen a kapcsolata Varga Mihállyal, hogy a külföldi megítélésünk katasztrofális és hogy mivel tölti a napjait. Ami az interjúból kimaradt. 


Felcsuti Zsolt korábban bejelentkezett a magyarországi Bricostore-ért is, tavaly év végén pedig arról szóltak a hírek 3 milliárdot sem sajnálna a Praktiker megvételére és konszolidációja. Februári lapszámunkban nyilatkozott arról először, hogy a német felszámoló visszadobta ajánlatukat.

"Sajnos a felszámolónak mások az érdekei, öt nem érdekli a cég jövője" - mondta, hozzátéve, hogy azt kérték, "állítsák le a cégből a pénzkivételt", mert a vállalat "további szétlopásához nem adtak volna pénzt". 

Az üzletember Varga Mihály egyik tanácsadója, nem fél megmondani a véleményét a miniszternek. A lapszámból kimaradt interjúrészletet itt közöljük. 


Fontos Önnek, hogy jó kapcsolatot ápoljon a magyar politikai elittel?
Nincsenek olyan vállalataink, melyeknek az állam vevője lehetne és pályázati pénzeket sem kaptunk soha. Erre büszkék is vagyunk, mi a piacról élünk. Természetesen nincs szükségünk politikai kapcsolatokra, egyébként a tanácsadói felkérést is annak köszönhetem, hogy nem vagyok politikai szereplő, a valós gazdasági szereplők szempontjai alapján mondhatom el a véleményem.

Üzleti ügyei miatt sokat van Svájcban. Mi az, amit szívesen hazahozna onnan magával?
Rend! De nem csak a tiszta utcákra gondolok, igaz mondhatnám azt is. Kiszámíthatóság! Bizalom!

Mennyi időt tölt most Svájcban és mennyit Magyarországon? Ha az "otthon" szóra gondol, akkor inkább Svájc jut eszébe vagy Magyarország?

Mindkettő. Az üzleti tevékenységemből adódóan egyre többet vagyok Svájcban.

Sok időt van külföldön, sőt, sok érdekeltsége is van Magyarországon kívül. Mit tapasztal, milyen külföldön Magyarország megítélése? Unorthodox ország lettünk? 

A nyugati megítélésünk katasztrofális. Pedig semmivel nem vagyunk rosszabbak, mint bármelyik másik európai ország, sőt talán azt gondolom, hogy vannak jelentős eredményeink, de képtelenek vagyunk eladni magunk. Elég gyakran meg is kérdezem, hogy mit csinálnak a külképviseleteink és a diplomatáink. 

Az MFP Holding tulajdonosi szerkezete változott az utóbbi években?

Nem, most is a felsőmenedzsment kezében vannak a részvények és nem is kívánjuk eladni.

Mennyit dolgozik mostanában? Mivel tölti a szabadidejét?

Nekem a munkám részben hobbim is, de emellett természetesen van más kedvenc időtöltésem is. De ma már nem akarom a telefonom azonnal felvenni, nem akarom az e-mailjeimet azonnal megválaszolni. Természetesen  mindenkit visszahívok, és minden mailt megválaszolok, de csak akkor, ha ezt nem kapkodva kell megtennem.

Az apjától vette át a céget. Öntől ki fogja?

Aki jól ismer, az tudja, hogy átgondoltan cselekszem a magánéletemben is. Természetesen van forgatókönyvem erre is. A fiaim jelenlegi legfőbb feladata, hogy tanuljanak. Az idősebb a gimnázium utolsó két évét egy év alatt végzi el. A kisebbik egyszerre  jár Magyarországon és Svájcban iskolába és mindkét helyen a bátyjához hasonlóan a legjobb tanulók közé tartozik. Ami a magatartásukat illeti, egyik sem egy csendes-ülős típus. És, azt gondolom, ez így is van rendjén.

Névjegy
Felcsuti Zsolt az egyik leggazdagabb magyar, az apja által alapított céget vette át, az MPF Holding ma több vegyesvállalata van, többek között Kínában, Szingapúrban, de leánycégük van az Egyesült Államokban és Németországban is. A válság kirobbanása után a cég kihasználta, hogy jelentős megtakarításokkal rendelkezett, így felvásárlásokba kezdtek. 2009-ben a Henkel csoporttól megvették a legnagyobb kelet- közép európai építőkemikáliákat gyártó vállalatot, a Kemikált. 2010-ben kihasználva a cégcsoport egész világra kiterjedő értékesítő hálózatát, az MPF beszállt a fűtőkészülék gyártásba és megvásárolta a régió legnagyobb konvektor és fűtőkészülék gyárát, a FÉG-et is.    

 

Szólj hozzá!

Címkék: interjú exkluzív Praktiker Varga Mihály Felcsuti Zsolt MPF Holding

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr825830932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása