Régi Nokiákkal nyomulnak a WhatsApp milliárdosai

2014.08.07. 10:30

Zsiborás Gergő

september cover.jpgA WhatsApp alapítói tudják, hogy a következő 1 milliárd felhasználójuk már nem biztos, hogy a napon fog aszalódni órákig, hogy önkívületi állapotban vegye át a legújabb iPhone-t. Az egykor nincstelen ukrán bevándorló srác erős csapatot alkot Zuckerberggel. 




Imádtam a WhatsApp eladásának bennfentes sztoriját. Áprilisban vettük át az amerikai kiadás remek cikkét arról, hogyan keresett egy nincstelen ukrán bevándorló 6,8 milliárd dollárt egy egyszerű alkalmazással. „Koum kiment a szobából Zuckerberghez. >> Most beszéltem Briannel, szerinte együtt kéne működnünk, és jó fej vagy, úgyhogy gyerünk<<” – ilyen mondatok hangzanak el, ha megkötik az évszázad tech-bizniszét. Őrület. A Facebook 19 milliárd dollárt fizetett a csevegőprogramért februárban. Nem, nem elírás: 19 milliárd dollár, és nem forint.
A srácok ezután sem állnak le. 

Van náluk egy-egy öreg Nokia 

Jan Koum és Brian Acton mindig hord magánál egy hagyományos telefont is. Dollármilliomosok, a legújabb okostelefon mellett Brian zsebében mégis van egy 2009-es Nokia E72, Jan Koumnál pedig mindig ott van egy 2010-es Nokia E5-ös. Hogy miért? Van erre egy jó válaszuk.

Az okotelefonok és azok piaca is rohamtempóban fejlődik, nem vitás. De a „buta telefonok” még mindig uralják a világpiacot, és a „trónfosztás” egyelőre várat magára.

Mark már 2011-ben tudta 

A Facebooknál már tavaly óta arról beszélnek, hogy amíg az okostelefonok árszintje a felzárkózó országokban a többség számára nem lesz elérhető, addig igenis nagy potenciál van a hagyományos készülékekre is appokat fejleszteni. A Samsung, az Apple, a Sony vagy az LG csúcskészülékei számára a fejlődő országok fehér foltot jelentenek egyelőre: Indiában például a lakosság csupán 10%-a ha megengedheti magának az említett gyártók okostelefonjait. A Facebook 2011-ben vásárolta fel a Snaptu nevű izraeli, mobilappokkal foglalkozó startupot, a feladat egyszerű volt: appot kell készíteni a Java-képes mobilokra, hogy még több felhasználó használja a közösségi oldalt. Az okostelefon-penetráció ugyanis nem növekszik olyan ütemben, mint amekkora lehetőséget a régi készüléket használó millió behálózása jelent. A meló jól sikerült: tavaly már a 100 milliós felhasználószámot is átlépte a „butatelefonon” facebook-ozók száma. Ráadásul Zuckerbergék még arra is gondoltak, hogy a feltörekvő országokban az internetelőfizetés jóval drágább, mint Kaliforniában, ezért a Snaptu úgy fejlesztette ki a fapados alkalmazást, hogy az minél kevesebb adatforgalommal járjon.

Erre az útra léphet most a WhatsApp is. Koum és Acton készülékei az S60-as oprendszert használják, amit a Nokia már nem támogat – csakhogy ezt használják a legtöbben Indiában, és a WhatsApp még nem fut rajta.

Ahol az Apple-t és a Samsungot megeszik reggelire 

A projekt első részeként felmérték, hogy a nem-okostelefont használók körében melyek a legnépszerűbb ingyenes üzenetküldő programok. Indiában a Hike nyert, itt csupán netkapcsolatra van szükség, és ingyenesen lehet csevegni, Afrikában a Mxit a legnépszerűbb. Azt Koumék is nagyon jól tudják, hogy a helyi felhasználói szokások és a versenytársak felmérése nem lesz elegendő ezen országok meghódításához. A helyi telefongyártókra is szükségük lesz. A kínai Xiaomi és az indiai Micromax reggelire megeszi a nagynevű, nemzetközi versenytársakat. Ráadásul a Xiaomi nemcsak hardver fronton akarja uralni a piacot Kínában, nem véletlenül gyárt saját operációs rendszert (MIUI) is a telefonjaira. Koumék most együttműködésre törekednek, hogy az okostelefon-piacon fehérfoltnak számító régiókat is le tudják fedni. És ezek nem kicsi piacok ám: Kína, Brazília, Argentína, Mexikó, Indonézia és India.

A WhatsApp – és a Facebook – azt értette meg, hogy a következő 1 milliárd felhasználója már nem Androidot fog használni és közel sem biztos, hogy a napon aszalódnak majd órákig a legújabb iPhone miatt. A zsebükben hordott régi Nokiák erre nap mint nap emlékeztetik őket. 

14 komment

Címkék: iPhone Facebook mobilapp Kína Nokia India WhatsApp Jan Koum Brian Acton

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr846565711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.08.07. 16:32:40

Basszus,az a felsorolt öt ország!
Majd 3 milliárd ember!
Nem kis piac.

dr. HáziMacska 2014.08.07. 17:23:49

Az s60 az symbian, ami okostelefon operacios rendszer. Nem annyira okos, es eroforraspazarlo, mint a mostani droidok, es a ios, de multitasking, keszuulekfuggetlen appokat hasznalo okostelefon rendszer.
Az, hogy jo volt-t mas kerdes.
Csak a igazsag miatt irtam. :P

Pierr Kardán 2014.08.07. 18:15:15

Hááát, ők tudják...

Ezt egyszer már megpróbálták, még a szépemlékű NDK-ban kitalálták, hogy milyen jó lesz ha a régi hardverekbe (Trabant, Wartburg) új firmvert raknak (Volkswagen motorok).

Aztán jól meg is szűnt az NDK, mert a népek nem felokosított Trabantot, meg Wartburgot akartak, hanem igazi Volkswagent...

Szóval a brazilok, indiaiak, pakisztániak, stb. okostelefont akarnak, nem okos alkalmazásokkal felturbózott butatelefont.

És a kínai gyártók már hajórakomány számra gyártják nekik a hiperolcsó, de nagyon okos telefonokat, nem csoda, hogy a Samsung óriási bajban van...

robogó 2014.08.07. 18:58:39

Nem értem !Miért nem kínai okosmobilt vesznek a szegényebb országokban.Itt is szegénység van én is kínai mobilt használok.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.08.07. 19:51:43

ez egy allati nagy poen hogy symbianra toljak a facset :)))

gyakorlatilag 1-2 eves fejlesztes es a piacra bevezetes utan azt fogjak eszrevenni, hogy megtizedelodott a butatelcsik szama

nem mellesleg nekem symbian -om van, baromi jo, fenykepezo, GPS es diktafon van rajta, allati jo dolgok, pont eleg ami nekem kell

firg_firg 2014.08.07. 20:50:29

Csoro ujzerekbol nem lehet sok penz kiszedni. Szolgaltatsert nem fizetnek annyit mint a nyugatiak, egy dollar egy appert, hulye vagy? reklambevetelek is bukosak mert nem szamitanak jo fogyasztoknak a hirdetok szemeben. A kovetkezo egymilliard user jol hangzik de tizedannyi penz van benne mint az elso egymilliardban volt.
A facebook napjai meg vannak szamlalva eltunik majd mint a myspace.

2014.08.07. 22:06:45

@firg_firg: szerintem a tizedannyi is sok :p

Jazo 2014.08.07. 22:08:24

Az eddigi legjobb telefonom a Nokia E71 volt, pontosabban még mindig megvan és még az akkuja se rossz.

Void Bunkoid 2014.08.07. 22:22:46

A legviccesebb, hogy még emlékszem, 1999-ben Westel Domino kártyás telefonom volt, és egészen tán 2000 közepéig pl a Domino csomagok NEM TUDTAK smst. Már dívtak javában a hárommásodpercezések meg a trendi esemesben csajozások, amikor az én - akkor igen trendi - Nokia 5110-esemmel nem vagánykodhattam smsekkel, mert a szolgáltatásban nem volt benne :P

jupiterfeneke 2014.08.07. 22:29:48

2-3 milliárd user.
Ha csak fejenként 1-2 dollárt költ el app-okra… 3-4 havonta...
Aztán a cég részéről roló lehúz, viszlát (a másik oldalon : )
Hogy is mondják: sika, kasza, léc.

Magnat 2014.08.07. 23:35:02

„Erre az útra léphet most a WhatsApp is. Koum és Acton készülékei az S60-as oprendszert használják, amit a Nokia már nem támogat – csakhogy ezt használják a legtöbben Indiában, és a WhatsApp még nem fut rajta. ” - te miről beszélsz, ember? 2011 novemberében azért kezdtem el Whatsappot használni, mert ismerősöm Nokia E72-jén is futott, és az majdnem 3 éve volt.

lavór 2014.08.08. 09:05:38

Miért? Mert nincs bennük GPS chip.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.08.08. 09:31:20

ycharts.com/companies/FB/market_cap

azaz 190 Mrd dolcsi...

mint masok irtak ha csak az 1 Mrd kiciindiainak a tizede havi 1 dolcsit kolt, akkor az 1.2 Mrd dolcsi lesz... nem nagy penzosszeg a facse elmeleti ertekehez kepest

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.08.08. 09:34:47

@lavór: a symbianos teloban lehet GPS, nekem pl. van is

regebben okostelefonnak minosult, viszont a modern bongeszoket nem futtatja, igy inkabb az lehet a vizvalaszto manapsag

"Early smartphones typically combined the features of a mobile phone with those of another popular consumer device, such as a personal digital assistant (PDA), a media player, a digital camera, and/or a GPS navigation unit. Later smartphones include all of those plus the features of a touchscreen computer, including web browsing, Wi-Fi, and 3rd-party apps."
süti beállítások módosítása