Legnagyobb magyar családi vállalkozások vs. megyék

2015.08.07. 13:40

Zsiborás Gergő

A legnagyobb családi cégek átlagosan 1000 embernek adnak munkát, központjuk a keleti országrészben van, eredményük nagy részét visszaforgatják, áldoznak a kutatás-fejlesztésre, és bevételük számottevő része jön az exportból. 

top21.jpg


b1.jpgA huszonegy legnagyobb magyar családi cég elképesztő mutatókkal rendelkezik. A lista összeállításakor a leginkább szembetűnő az volt, hogy ezek a cégek nagyon is versenyképesek külföldön. Hogy mire alapozzuk ezt? Az elitcsapat árbevételének 42%-a realizálódik a külpiacokról. A listatagok több mint fele elmondhatja magáról, hogy a bevételének több mint 50%-a jön az exportból.

A legnagyobbak átlagosan 966 embernek adnak munkát, többségük az utóbbi években nagy arányú fejlesztéseket is végre tudott hajtani - főleg EU-s pályázati forrásokból -, így a kapacitások mellett jócskán tudta növelni létszámát is. A 21 legnagyobb cégre jellemző még, hogy többségük a rendszerváltást követően alakult, azaz most lép be a cégvezetésbe a második generáció. A lista minden tagjáról elmondható, hogy az adózott eredményükből viszonylag kevés osztalékot vettek fel az elmúlt években, eredményük nagy részét visszaforgatták a cégükbe.
A cégadatokat tanulmányozva az is kitűnt, hogy ezek a cégek sokat költenek kutatás-fejlesztésre, sőt, sok helyen a saját fejlesztésű eszközök és szabadalmak emelték is a cégértéket. Örvendetes, hogy a lista több szereplője is nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre és a zöld technológiák használatára. 

A telephelyek (illetve ahol több telephelye is van a cégnek, ott a központi telep) nagy része Kelet-Magyarországon van, a nyugati országrészt csupán Győr és Siófok képviseli.  

Szólj hozzá!

Címkék: lista export Forbes családi cégek

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr457681486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása