Aki hülye, annak így adják el a feje fölül a cégét

2015.08.26. 13:39

Zsiborás Gergő

Az augusztusi Forbesban Horgos Lénárddal, az M27 Absolvo partnerével, készítettünk interjút arról, hogy mire figyeljenek azok a cégek, akik kockázati tőkebefektetőtől vonnának be forrást. A beszélgetés alapján összeszedtünk néhány olyan pontot, amire különösen érdemes lehet figyelni, és mivel ezek már nem fértek be a lapba, itt tesszük őket közkinccsé. 

A legfontosabb, hogy felejtsük el azt, hogy a "befektető gonosz", és inkább nézzük meg alaposan, mit írunk alá. Már a szerződésből is kiderülhet, ha a befektető túl akarja magát biztosítani, ne hagyjuk magunkat.  

horgos_lenard.jpgFotó: Orbital Strangers


Banánhéjak 

  1. b1.jpgCéges bögre: Érdemes belőni, hogy szolgáltatások, termékek vásárlásánál milyen értékhatár felett szükséges a befektető hozzájárulása. A céges bögrék beszerzéséhez ne legyen szükség a befektető aláírására.

  2. Tulajdoni hányad: a befektető biztosíthat opciót az alapítóknak arra, hogy kedvezményes áron tulajdonrészt vásároljanak vissza, ha jól halad a cég. Ilyen esetekben objektív és fair feltételekhez kell kötni ezeket az ügyleteket – legyen mindenkinek egyértelmű és átlátható! Tisztázzuk ezek jogi és adóvonzatát, és hangoljuk össze az esetleges elővásárlási jogokat!

  3. Mérföldkövek: kedvelt megoldás, hogy a teljes befektetést részletekben, célkitűzésekhez igazítva folyósítja a befektető (a cég nem kényelmesedik el, a befektető mérsékli kockázatát). Ezek a mérföldkövek csak akkor elfogadhatóak, ha jól mérhetőek, összhangban vannak a cég stratégiájával, és vita esetén könnyen eldönthetőek.
    Csak az érettebb cégek kössék például EBIT-hez (adózás előtti eredményhez), ott is érdemes nem csak százalékos eltérést, de minimum összeget is meghatározni (egy-egy megcsúszó számlázás miatt nehogy bukjuk a következő részletet a befektetésből).

  4. Drag along jog: a befektető joga a tulajdonostársak (alapítók) részének eladására – bizonyos feltételek mellett. Ne feledjük, ezeket a feltételeket rugalmasan alakíthatjuk a szerződés megkötése előtt, ne fogadjuk el a korlátozás nélküli drag along jogot. Ha nem figyelünk oda, a befektető akár eladhatja a fejünk felől a céget.

  5. Likvidációs elsőbbség: felszámolás, csőd vagy a cég eladása esetén a befektető a többi tulajdonostársat megelőzően elsőként kapja meg ezt az összeget. Figyelmeztető jel lehet, ha egy korlátlan drag along jog mellett magas a likvidációs elsőbbség, ez akár azt is jelentheti, hogy a befektető túlbiztosítja magát, kérdéses, hogy bízik-e a sztoriban.


Az interjúban Horgos Lénárddal beszélgettünk még arról, mit lehet azzal kezdeni, ha a befektető túl magas tulajdonrészt akar, és hogy mikortól érdemes kidolgozni az exitstratégiát. A teljes interjú az augusztusi Forbesban! 

Szólj hozzá!

Címkék: startup befektetés Forbes Magyarország drag along likvidációs elsőbbség M27 Absolvo Horgos Lénárd

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr17717392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása