Sándor, Baba, Dóra és a többiek - Hogyan született meg a Migration Aid?

2015.10.01. 17:27

Hermann_Iren

cover_1.jpgA Migration Aid alulról szerveződött meghatározó tényezővé a menekültválságban. És a mai napig tulajdonképpen egy Facebook-csoport. Cikkünk az októberi Forbesban, aminek lapárbevételéből 10 százalékot menekülteket támogató civil szervezeteknek ajánlunk fel.

A harmincas fiú valamikor nyár elején költözött be a Keleti pályaudvarra. Mosakodni, aludni ment csak haza közeli lakásába majd három hónapon keresztül. Beszélgetésünkkor két napja van határzár és új jogszabály: büntethető az illegális határátlépés. Egyik napról a másikra kiürül a város, a fiú csak lézeng egykori munkahelyén. Néhány napja itt még több ezer menekült lakott. Mint egy faluban, úgy éltek itt a továbbjutásra váró menekültek. És harmadmagával ez a nagydarab, kivarrt srác irányította ezt a falut. Lábán Micimackó, a beceneve: Baba.

acsl3193_lowres.jpgFotó: Orbital Strangers

Baba

Apja egyiptomi, anyja magyar, itt született, de az egész gyermekkora vándorlással telt. Most a család bázisa Egyiptom, ő viszont év eleje óta Budapesten él, apja textilcégét képviseli itthon. Ez az oka, hogy a rendes nevét nem árulja el. „A családom lehet, hogy nem jutna megrendeléshez bizonyos cégektől, ha a családnevünket ilyen összefüggésben olvasnák. A kép mehet” – húzza meg a sajátos határt a nyilvánossággal kapcsolatban. Ülünk a Keleti lépcsőjén.

Baba a Migration Aid Keleti pályaudvari csoportjának egyik vezetője volt, a menekültválság három legintenzívebb hónapjából egyetlen napot hagyott csak ki. Éjjel tolta a családi bizniszt, nappal irányította az önkénteseket. Mint egy „jól szituált vírus”, úgy terjedt a segíteni akarás, de az alulról jövő kezdeményezésnek voltak buktatói is, persze. „Az elején még próbáltunk szabályokat felállítani, ezek 30-40 főnél még működtek is, de 3-4 ezernél már nem. Amikor ötszázan álltak sorban ételért, már nem tudtunk figyelni rá, hogy mindenki először kap-e aznap, adtunk mindenkinek.” És maradt a tapasztalás. Ami működött egyik nap, az volt másnap is. Egymásnak adták át a tudást, nem volt szükség kézikönyvre. „Ha egy önkéntes kivágott pólóban jött egy nap, a többiek finoman figyelmeztették, másnap válasszon más ruhát, és ő másnap más ruhát választott.” A lakásában folyamatosan menekült családok laktak, egyszer egy szír anyuka három gyerekkel, akik valahol Törökországban elvesztették az apát, semmit nem tudtak róla, várták róla a híreket. Később a férfi meglett, és nemrég már Svájcból jött az sms: jól vannak. Babának könnyes a szeme, ahogy meséli. „Ha ma meg kéne halnom, aláírnám. Örülök, hogy megismertem ezeket az embereket, akik révén a magyarok megmutathatták: emberségesek.” Baba nem járt a Thököly étteremben zajló keddi megbeszélésekre.

acsl3208_lowres.jpg

A Keleti raktárában - lassan vége (Fotó: Orbital Strangers)

Sándor

Az étterem üzemeltetője, Újhelyi Sándor 2015. június 29-én nyomta meg az entert a Facebookon, s hozta létre a Migration Aid (MA) csoportot. „Tulajdonképpen ez a mai napig egy Facebook-csoport több mint 9 ezer taggal” – mondja. A szegedi MigSzolg volt az előkép, az első önkéntes csoport, amelyik már tranzitzónát üzemeltett, önkénteseket fogott össze a déli területen. Az eredetileg építési vállalkozó, mellette vendéglátással is foglalkozó, ötvenes éveiben járó Sándor a közösségi oldalon tette közzé a felhívást, hogy aki segíteni akar, azt várja a Thökölyben. Az első gyűlésen nagyjából húszan voltak, így kezdődött az MA története. Az események pedig felpörögtek. Hirtelen ezres nagyságrendben érkeztek a menekültek, s ezzel párhuzamosan az önkéntes csoport létszáma is meredeken emelkedni kezdett, naponta akár százzal. Nem volt belépési feltétel, csak a segítés. A következő gyűlésen már hatvanan voltak. Olyan gyorsan változott minden, hogy nem volt idő a szabályok kialakítására, de ha lettek volna is, másnap újakra lett volna szükség. Minimális szerveződést azért kitaláltak: a pályaudvarok lettek a különálló szervezeti egységek, élükre koordinátorokat tettek, és kialakultak külön csoportok például a jogi, a raktározási vagy a logisztikai területen. És mindezt egy nagy virtuális táblán, a Facebookon csinálták. Millió poszt, komment, chatablak, e-mailezés és telefon.

Alanyaink szerint az ötletgazda nem volt felkészülve arra, mivé válik a csoport, s hirtelen nagyra növését sem tudta kezelni. Ezt ő sem látja másképp. „Hozzá voltam szoktam, hogy embereket irányítok, és azt mondom nekik, »ha nem tetszik, el lehet menni«. Itt ez nem működött. Ha azt mondtam, odáig már nem mehetünk, azt a választ kaptam, nehogy már én szabjam meg nekik, meddig mehetnek el.”

Mi is a Thökölyben ülünk, túl egy napi menün. Sándor egyszer 200 adag szendvicset küldött ki a terepre. Volt egy pillanat, amikor ki is akarták húzni alóla a csoportját, de – ahogy fogalmaz – nem engedte, hogy politikai vagy önös érdekre használják az önkéntes szervezetet. Ő is megértette, itt más szabályok működnek majd. Sándor maradt, de nem volt idő nagyon elmélkedni, iszonyú tempóban jöttek az újabb feladatok, és az alapító a legjobb utat választotta: egyet hátralépett, és beállt ő is a Keletibe. „Egyre többet lehetett látni a terepen segíteni” – mondta a Forbesnak Zempléni Dóra, az MA egyik önkéntese (akinek civilben kommunikációs ügynöksége van).

ma_01-3.jpg

A Migration Aid számokban

Dóra

Dóra nem választott magának pályaudvart. A mindennapos, aktív segítők (akik úgy öt-hatszázan lehettek) többsége választott magának egy tranzitzónát, és oda járt, amikor ideje engedte. Az emberek, a feladatok, de még a MÁV-menetrend okán is különböző profilú helyek alakultak ki. A Keleti volt a nagyüzem, a Nyugati a csendesebb zóna, ott inkább csak valami jogi lépésre, információra, tanácsra, továbbutazásra vártak az emberek; a Déliből a táborok felé igyekeztek, főleg eligazítás kellett nekik.

Dóra mindig reggel nézte meg, hol tudna jobban hasznosulni, s oda ment. Volt, hogy napi 4-5 órára, hetente többször. „Megfertőződtem, keveset aludtam, a munkámat sokszor éjjel pótoltam.” Ő azok közé tartozott, akik már a menekültválság előtt is önkénteskedtek: a Polgár Alapítványnál és később a Menedék Egyesületnél segített. Azt meséli, a csoport szinte percek alatt vált cégszerűvé (voltak felelősök, koordinátorok) és – főleg a lelkesedés miatt – iszonyú hatékonnyá. Ezer ember véleményét viszont, főleg, ha arra ott egy nyilvános fórum, már nehezebben lehetett kezelni. A demokráciának vannak hátrányai, tartja a mondás, és ez az alulról jövő kezdeményezéseknél is megmutatkozik. Hamar kijöttek az elvi ellentétek (pl. hogy a menekültek itt maradását vagy továbbhaladását kell segíteniük); vagy a rivalizálás, hogy ki a jobb segítő, ki hány órát volt talpon, hány emberen segített; egy újabb fordulatnál mi a megfelelő hozzáállás; mikor és milyen információ menjen ki, hogy ne terjedjenek rémhírek. És olyan is volt, akinek az egyéni érvényesülés is fontos volt.

Az MA tényező lett, de – ahogy Újhelyi Sándor is megállapítja – ha nem épp az általa létrehozott csoport bázisán, akkor máshogy szerveződött volna eggyé ez a sok ember. Pont, amikor kellett, volt egy fórum. „Nem az MA a fontos, hanem az emberek, akik mögötte vannak” – fogalmazza meg másként ugyanezt Baba. „A háromgyermekes anyuka, aki nappal itt segített, este pedig ellátta a családját; vagy az értelmiségi férfi, akinél jobban senki nem koordinált.”

ma_01-1.jpgA Migration Aid számokban

Segítésfilozófiai viták

Hamar kiderült, az MA-ban jobb, ha nincs pénz. Az első gyűléseken összegyűjtött, az alapító számlájára érkező összegek sorsa sokáig ismeretlen volt, a tagok egy része ezért nem bízott Sándorban. Az alapító később tételesen elszámolt az adományokkal, a kezdeti káosszal indokolta, hogy nem volt minden átlátható az első perctől, és az erre a célra felállt felügyelő bizottság is rendben találta a pénzügyeket. De ezzel rögtön az is kitűnt, ha nincs pénzgyűjtés, minden sokkal egyszerűbb és tisztább. „Persze volt, hogy egy svéd állampolgár 100 ezer forintot nyomott a kezünkbe, de vele is inkább elmentünk bevásárolni” – mesélte Dóra. Ülve is pörög, egy hegyet is ellapátolna. A pénzadomány a menekültkérdés újabb stációinál lépett ismét a képbe, a tranzitzónák a határ közelébe kerültek, sokszor más országokban kél el a segítség, így ma már a Robert Burns Alapítványon keresztül lehet pénzben is segíteni; az MA-tagok pedig eldöntötték, hivatalosan is egyesületté szerveződnek.

A több ezer civilt mozgató csoportnak más, régóta működő civil szervezetekkel is együtt kellett működnie. Hamar megtalálták egymást a Magyar Helsinki Bizottsággal, amelynek fő profilja a menekülteknek való jogi segítségnyújtás, képviselet volt. Bakonyi Anikó projektmenedzser a Forbesnak elmondta: a percről percre változó helyzetben minden szereplőnek tudnia kellett, mi a jogi háttere annak, ami történik. „Az önkéntesnek azért, hogy ne legyen büntethető, a menekülteknek azért, hogy megalapozott döntést hozhassanak. „A bizottság ügyvédjei képzést tartottak a segítőknek, a segítők lefordították a szinte naponta új információs anyagokat. „Az MA humanitárius katasztrófát előzött meg. Lelkesítő volt látni, ahogy naponta ezren mennek segíteni, és csinálják azt a munkát, amit mi évek óta. Néha persze teljesen valótlan állítások is kimentek, mert a Facebookot senki nem kontrollálta, de rövid idő alatt lett egy-két kontakt, aki lekérte a jogi segítségünket, mielőtt bármit kiposztolt volna.” A menekültválság felértékelte az önkéntes munkát is, előtte elképzelhetetlen volt, hogy ekkora tömeg mozduljon segíteni. Most már egyértelmű, ha nem a menekülteken kell majd, akkor másokon fognak segíteni. Ahogy a krízis alatt is előfordult, hogy ha egy szállítmány nem tudott célba érni, a hajléktalanok vagy a magyar szegények napjait könnyítették meg.

ma_01-2.jpgA Migration Aid számokban

A Segítsünk együtt a menekülteknek szintén egy Facebook-csoport, 10 ezer tagjával még az MA-nél is nagyobb, de talán kevésbé ismert. Vezetőjük, Kalmár Szilárd egy radikális baloldali párt, a Balpárt vezetője, de ahogy fogalmazott, a menekültválság alatt tudatosan félretette politikusi énjét, és csak az önkéntességgel foglalkozott. Az általa képviselt segítők elsősorban meleg ételt készítettek és osztottak a menekülteknek, amivel olykor „segítésfilozófiai” vitába keveredtek más szervezetekkel, így az MA-vel is. „Azzal érveltek, hogy ezzel az országban maradásukat segítjük, de mi úgy gondoltuk, nem gyalogol valaki ezer kilométert a családjával azért, hogy egyen itt nálunk egy tál sárgaborsólevest.” Az eltérő álláspont nem befolyásolta a közös munkát: az MA nem főzött ételt, a Segítsünk csoport nem üzemeltetett tranzitzónát, jól tudtak így is együtt dolgozni.

Hogyan tovább? „Amíg egy ember lesz itt, én maradok.” Baba azt mondja, a határzárral a menekültek nem fognak eltűnni, csak majd az embercsempészek teszik le őket a Keletiben, nem a vonat. Így lesz még dolguk, bár a megmaradt raktárat beszélgetésünk után nem sokkal fel kell számolniuk. Így döntött a városvezetés.

 

 

89 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr617876412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babbaba 2015.10.02. 04:23:58

Hogy szerveződött meg? Volt egy kis pénz, amit le lehetett nyúlni.

FikkFakk 2015.10.02. 08:26:11

Jaj, de meghato.

A nagy embersegessegben importaltunk parszazezer eroforrast, akik szarnak a szabalyokra, arra mennek amerre akarnak, kovetelnek es meg is kezdtek itt is sajat polgarhaboruikat, ami miatt tragyadombba valt a hely ahonnan jottek.

Ha nemsokara europa is tragyadombba valik, majd eldol, hogy amit a migszol meg hasonlo szervezetek csinaltak, az nem inkabb emberiseg elleni bumtett volt-e.

Ez a kedves Baba meg csak segitette a sajatjait, ennyi..

bontottcsirke 2015.10.02. 09:17:49

Pénzszivattyú alulról. Szokásos mosdatás.

N. Barbie 2015.10.02. 10:46:29

Aha, alulrol szervezodve, igen.
Kb. egyik naprol a masikra tele volt veluk az osszes TV, radio, ujsag, naponta tobbszor nyilatkozik az elvakult szellib no toluk. Sok-sok millioba kerul a havi mukodesuk, es ez mind alulrol szervezodve, na ne nezzuk mar egymas hulyenek.
Gondolom meg csak veletlenul se tamogatja oket egy-ket felforgato milliardos, pl. gyurcsany vagy soros...

World peace 2015.10.02. 10:57:26

@bontottcsirke: Milyen pénzszivattyú ?! Képzeld, ez azon ritka esetek egyike volt, amikor mindenki önzetlenül ADOTT - és nem lopott, ahogy ebben az országban szokás!
Ez még furcsa itthon, mert itt nincs hagyománya az önkéntes munkának; a társadalmi felelősségvállalás ebben az országban még gyerekcipőben jár.
Fejlett demokráciákban az intelligens emberek kötelességüknek tartják, hogy segítsenek az elesetteken.

World peace 2015.10.02. 10:59:32

@N. Barbie: Sajnos nem, pedig milyen jól jött volna!

N. Barbie 2015.10.02. 11:02:07

@World peace: Persze, nyilvan nem, en meg helikopter vagyok, es elhiszem, hogy par atlagember kepes finanszirozni ezt az egeszet...

World peace 2015.10.02. 11:02:24

@N. Barbie: Honnan veszel ilyen baromságot, hogy "sok-sok millióba kerül a havi működésük" ? Kinek a működése...? Itt civil emberek mentek segíteni a szabadidejükben, többek között én is.

A te "működésed" ennyibe kerül havonta? :)))

World peace 2015.10.02. 11:04:04

@N. Barbie: Nem pár, hanem sok ezer!
Ne beszélj hülyeségeket a fotelből: gyere, csatlakozz, és meglátod hogyan "működik". :)

N. Barbie 2015.10.02. 11:09:06

@World peace: Hagyjuk mar ezt a muertetlenkedest, mindjart kiderul, hogy napi tobb ezer fo ellatasa 2 fillerbe kerul es nincs mogotte egy darab nagyobb tamogato se. Lof@szt.
Lattam videot ahol kerdezgettek oket a tamogatokrol, hebegtek habogtak meg tereltek a temat, biztos veletlenul.

Azt mar meg se kerdezem, hogy pl. a magyar hajlektalanok ellatasara, segitesere miert nem lattunk ekkora meretu "alulrol szervezodo" segitseget? Csak amikor ideken emberek tomegei jelennek meg. Eleg erdekes.

World peace 2015.10.02. 11:13:51

@N. Barbie: 1. Mutasd azt a videót, hadd lássam!
Megint hülyeséget beszélsz. Saját magad minősíted vele.
2. Neked senkit nincs jogod számonkérni, csak saját magadat. Te mit teszel a magyar hajléktalanokért??
Te mivel támogatod a magyar szegényeket??

Semmivel, mert ha támogatnál bárkit is, akkor nem tennél fel ilyen ostoba kérdéseket.

N. Barbie 2015.10.02. 11:20:14

@World peace: Legjobb vedekezes a tamadas, koszi, ezzel meg is kaptam a valaszokat, nem lepett meg.

En nem kertem senkit szamon, meg kene tanulni az erto olvasast, csak feltettem egy koltoi kerdest, hogy amikor idegen emberek ozonlik el az orszagot, akkor tok veletlenul rogton megjelenik egy ilyen "alulrol szervezodo" csoport, de a magyar raszorulok segitesere valahogy nem sikerult hasonlot letrehozni evtizedek ota. Nem kicsit atlatszo.

World peace 2015.10.02. 11:31:54

@N. Barbie: Ezek az "idegen" emberek pont olyan emberek, mint te vagy én, vagy bárki más.
Segítségre szorultak/szorulnak, ezért a szociálisan érzékeny, empatikus emberek elkezdték keresni a lehetőséget, hogyan tudnának nekik segíteni. Így jött létre és növekedett a Migration Aid csoport.

Javaslom, hogy csatlakozz egy ilyen alulról szerveződő csoporthoz, s meglátod, új dimenziók nyílnak meg előtted. :)

Etniez 2015.10.02. 11:53:09

Jó lenne, ha ezek az emberek inkább a magyarokkal foglalkoznának szabadidejükben.
Lehetne mondjuk:

homlessaid (hajléktalan)
elderpeopleaid (idős, gondozásra szoruló emberek)

stb.

Magyarországnak van elég szegénye, betege, talán előbb velük kellene foglalkozni.

Etniez 2015.10.02. 11:54:06

@World peace: " Ezek az "idegen" emberek pont olyan emberek, mint te vagy én"

Biológiailag.

Kulturálisan teljesen mások.

N. Barbie 2015.10.02. 11:57:05

@World peace: Terelesbol csillagos otos.
A kerdes meg mindig ugyanaz: ezek a szocialisan erzekeny, empatikus emberek hol voltak az elmult 25 evben? Csak nem valogatnak a segitsegre szorulok kozott? Ha magyar, akkor nem csinalunk semmit, ha idegen, akkor azonnal szervezodunk. Erdekes.

A cikk meg meg mindig nem rolam szol, ha meg eddig nem tunt volna fel.

World peace 2015.10.02. 11:59:00

@Etniez: Tedd azt, cselekedj.
Mi tart vissza ?! :))

patkányarcúáginéni 2015.10.02. 11:59:26

Már a nevetek is külföldiül van, de azért ti "magyar " szervezet vagytok, ugye? Spontánul és "alulról" (honnan?) szerveződve. A "hasznos hülyék", ahogy Lenin elvtárs mondotta.
Segíteni kell a mohamedán honfoglalókat, ahol csak lehet, először titeket vesznek majd sorra, bár ez engem nem vigasztal.

World peace 2015.10.02. 12:04:55

@N. Barbie: Barbika, fentebb már említettem, hogy neked senki mást nincs jogod számonkérni!

Hogy ki, mikor, kinek és hol segít: a személyes döntése, ergo magánügye.

Semmittevő, mihaszna emberből válj cselekvő segítővé, akkor a társadalom hasznos tagja leszel. :)

World peace 2015.10.02. 12:07:13

@patkányarcúáginéni: Sándor találta ki a nevet, tőle kell megkérdezni, hogy miért pont ezt választotta. :)

N. Barbie 2015.10.02. 12:11:28

@World peace: Ellentetben veled, meg mindig nem szamonkeres, ennyire nehez felfogni? Egyszeru kerdes, amire nincs valasz.

Masreszt azt te igy latatlanba tudod, hogy en semmittevo, mihaszna ember vagyok? Aha, ok.
"Hogy ki, mikor, kinek és hol segít: a személyes döntése, ergo magánügye.
", akkor ezt magadnak is mondogasd.
Meg esetleg arcbol picit vissza lehet venni alszent World peace-ke.

N. Barbie 2015.10.02. 12:13:55

@World peace: Hmmm, nem jelenik meg a kommentem, csak nem mar ki is lettem tiltva a kellemetlen kerdesek miatt a nagy world peace neveben?

N. Barbie 2015.10.02. 12:14:56

@N. Barbie: Ja, csak van egy kis keses, visszaszivtam :)

zümmmi 2015.10.02. 12:16:43

@babbaba: "liars and cheaters think everyone thinks as they do... the same applies to good people with good hearts...." a hazugok és csalók úgy gondolják mindenki úgy gondolkodik mint ők maguk... ugyanez igaz a jólelkű és tisztességes emberekre is. a kommenteddel saját magadat jellemzed

DR. Smit Pal 2015.10.02. 12:17:51

"Hogyan született meg a Migration Aid?"

Soros gyuriba ujabb magyar ellenes akcioja.
Miutan nem sikerult bedontenie az OTP-t , vagy devizahitelekkel tonkre tenni orszagot, most epp 100 millio arabbal akarja kiszoritani a magyarokat magyarorszagrol.
Be kell tiltani a szervezetet, es a tagjait MINIMUM ELETFOGYTIG BORTONBE ZARNI !!
Illetve elvenni a magyar allampolgarsagot toluk, es kiutasitani oket az orszagbol orokre.

World peace 2015.10.02. 12:21:25

@N. Barbie: Mitől lennék én álszent? :))

Írj még, jól szórakozom az ostobaságodon! :))

World peace 2015.10.02. 12:24:49

@zümmmi: Fel sem fogják amit leírtál, pedig maximálisan igazad van. :)

N. Barbie 2015.10.02. 12:39:54

@World peace: Tipikus szellib valaszok, tereles, kellemetlen kerdesekre valasz helyett kioktatas es szemelyeskedes. Aztan meg te osotobazol, na hagyjuk.

Hogy mitol vagy alszent? Ha a fentiekbol nem tudod magadtol, akkor hiaba magyaraznam meg. Mellesleg tudod, hogyne tudnad, csak jatszod az ertetlent.

World peace 2015.10.02. 12:53:25

@N. Barbie:

Barbika, ha még feszíti valami kérdés a pocikádat, akkor tessék felbüfikézni! :)

N. Barbie 2015.10.02. 12:56:40

@World peace: Mar ugy haromszor kerdeztem meg, egyszer se valaszoltal, csak lokted a nagykepu dumat, mintha lenne mire. Minek kerdezzem meg negyedjere?

World peace 2015.10.02. 13:00:08

@N. Barbie: Konkrétan mire vagy kíváncsi, mondd!

papnee 2015.10.02. 13:10:07

@World peace: Barbie kérdése: "A kerdes meg mindig ugyanaz: ezek a szocialisan erzekeny, empatikus emberek hol voltak az elmult 25 evben? Csak nem valogatnak a segitsegre szorulok kozott? Ha magyar, akkor nem csinalunk semmit, ha idegen, akkor azonnal szervezodunk. " És teljesen jogos. Most jött ki mindenkin az empátia? Folyamatosan keresnek önkénteseket idősek, gyerekek mellé. Ajánlásokat rászorulóknak, hajléktalanoknak. Soha semmi eredménye nem volt.

World peace 2015.10.02. 13:17:20

@papnee: A Migration Aid csoportnak most 9312 tagja van. Meg lehet kérdezni őket egyenként, hogy hol voltak az elmúlt 25 évben. :))
Szerintem egy részük még meg sem született, mivel nagyon sok a fiatal segítő. :)

papnee 2015.10.02. 13:25:20

@World peace: Woooow 9312 tag? Nem semmi. Nem is értem, hogy akkor miért vannak még éhező magyarjaink és fázó hajléktalanjaink. De gondolom majd a migráns válság után fogtok rajtuk is segíteni. Szuper!

Kis ember 2015.10.02. 13:25:43

Gratulálok a Migration Aidnek, erőn felüli munkát végeztek!
Emberségből jelesre vizsgáztak és kicsit javítottak országunk nemzetközi megítélésén is.
Az itt irkáló trollokkal pedig nem kell foglalkozni, ők azok aki csek egyetlen szalmaszálat tesznek keresztbe - és azt mindig a segítők előtt.

Kis ember 2015.10.02. 13:26:44

@papnee:
Mi akadályoz meg téged, hogy létrehozz egy szervezetet, amely támogatja a hajléktalanokat, szegényeket? Vagy hogy kigyere ide a Köztársaság térre és ellásd őket?

N. Barbie 2015.10.02. 13:26:50

@World peace: Latod, papnee-nek sikerult megtalalni a kerdesem, nem bonyolult. A valaszod meg a szokasos nesze semmi fogd meg jol.
Aki iden tud segiteni az illegalis bevandorlokon, az sanszos, hogy mar tavaly is elt es segithetett volna magyar hajlektalanon, raszorulo csaladokon, nyugdijasokon stb. Vagy higyjuk el, hogy semmi hatso szandek nelkul hirtelen 9000 emberre most jott ra az onzetlen segithetnek, mondjuk tavaly meg meg nem ereztek? Na persze.

A masodik kerdes is megvaloszatlan: honnan van penz egy ekkora szervezetet mukodtetni? Hagyjuk a hulyenek nezest, konkretan honnan van havi sacc/kb. 100 millioja (es meg igencsak alasaccoltam) par atlagembernek? Napi tobb ezer adag etelrol, targyi adomanyokrol, a hozza valo logisztikarol es hasonlokrol beszelek. Ez nem par ezres tetel naponta. Tehat: honnan, mibol?

Szalay Miklós 2015.10.02. 13:27:35

Egy módszeres, körültekintő és kiegyensúlyozott összefoglaló a menekültkérdésről:

egyvilag.blog.hu/2015/09/30/egyeb_a_menekultkerdesrol_ketto

Megpróbáltam, de az Indexnek nem kellett a címlapra, ők tudják, miért. Volt ennek egyébként egy előző verziója, azt egészítettem ki. Most már egészen kerek.

eßemfaßom meg áll 2015.10.02. 13:29:21

müzliszelet: 90.400db

ez a kb létező legolcsóbból 30ft-ért önmagában 2,8milló forint

ami külön vicces: 140.000 félliteres víz a legolcsóbb 70forintossal számolva 9,8millió Ft

miközben 140m3 viz 140ezer müanyagpalack nélkül: 70ezer forint. De nem 70ezerért itatjuk a szomjazót hanem 10millióért veszünk neki palackozott csapvizet..

Kis ember 2015.10.02. 13:30:28

@N. Barbie:
Válaszolok én.
Mint magánember, kb 10.000 forintnyi adományt juttattam el a menekülteknek. Egy barátom kb. 25.000 forintnyit. És ez csak két ember a rengeteg segítőből.
Vannak emberek, akik nem pofáznak, hanem cselekednek.

eßemfaßom meg áll 2015.10.02. 13:31:12

@World peace: "Szerintem egy részük még meg sem született, mivel nagyon sok a fiatal segítő. :) "

majd kinövik ha lesz munkahelyük és nem anyuék pénzét kell eljótékonykodni.

Kis ember 2015.10.02. 13:34:10

@eßemfaßom meg áll:
"Veszünk"?
Te vetted?
Valóban, jobb lett volna, ha kormányzati, vállalati szinten oldják meg a kérdést. Én mit tehettem volna? Vezessem ki a csapomat a Keletibe? Vittem vizet, amennyit tudtam.

Kis ember 2015.10.02. 13:35:05

@eßemfaßom meg áll:
Ne magadból indulj ki. Sokan vittek olyanok, akik saját maguk a két kezükkel, eszükkel keresik meg a pénzt.

World peace 2015.10.02. 13:37:32

@eßemfaßom meg áll:
Épp ellenkezőleg! Társadalmi felelősségvállalást tanulnak !
Nem anyu-apu pénzét jótékonykodják el, hanem suli után és hétvégén jönnek ételt, ruhát osztani...mondjuk a kocsmázás és a drogozás helyett! :)

Felnőttebbek, mint sok valódi felnőtt...ahogy a mellékelt ábra mutatja.

World peace 2015.10.02. 13:40:27

@papnee: Az éhező magyarok és a fázó hajléktalanok mind rád várnak, kedves Papné! :))

N. Barbie 2015.10.02. 13:42:20

@Kis ember: Ez a valasz egy nagy 0. Itt nem 10 ezrekrol, hanem 100 millios osszegekrol beszelunk.
Tegyuk fel mind a 9 ezer FB tag adott 10 ezret (kozelse, lasd pl. Tolvajkergetok-nek volt ugy 60 ezer like-oloja, tenylegesen ebbol ha 50-100 ember adomanyozott, szoval az arany a Migration Aid-nel is itt korul lehet), az akor is csak 90 millio, egy honapig se lenne eleg. Tehat a kerdes, a teljes koltseghez merten pitianer osszeget adomanyozokon kivul kik a penzes, milliardos tamogatok?

Kis ember 2015.10.02. 13:42:56

@World peace:
Érdekes módon az ezzel érvelőket nem látom segíteni itt a nyolcadik kerületben...

papnee 2015.10.02. 13:44:00

@Kis ember: Semmi nem akadályoz. 3 évet töltöttem azzal, hogy jártam le vidékre gyerekekhez, vittünk élelmiszert, ruhát és amit tudtunk. Csak éppen mikor az volt, hogy tud-e adakozni valamivel, az emberek 99,9 %-a közölte, hogy inkább neki kéne adni. Nekem csak az a furcsa, hogy akkor senki nem érzett sajnálatot. Most meg hűűű de mindenki együtt tud érezni. Vagy hirtelen mindenki megengedheti magának?

Kis ember 2015.10.02. 13:45:27

@N. Barbie:
Nem vagy túl okos.
Én pl. nem vagyok FB tag és a többiek sem azok, akik adtak.
A magadfajta gyűlölködő, mindenhol összeesküvést sejtő embernek mindig szüksége van egy Emmanuel Goldsteinre, aki a "dolgok mögött áll".

N. Barbie 2015.10.02. 13:46:26

@World peace:
"Az éhező magyarok és a fázó hajléktalanok mind rád várnak, kedves Papné! :))"
Ja, ertem, tehat ezek az erzekeny, empatikus emberek kulonbseget tesznek raszorulo es raszorulo kozott. A magyar raszorulokat elintezik, hozzad hasonloan, egy segits te rajtuk dumaval.

Koszi, nincs tobb kerdesem az "alulrol szervezodo" erzekeny, empatikus emberek-rol...

World peace 2015.10.02. 13:47:04

@N. Barbie: Ez nem olyan szervezet te buta! :) Ez olyan, mint a Justin Bieber fan club, meg hasonlók, aminek tagja vagy. :))
Írunk egymásnak és segítünk ahol tudunk, mindenki hoz - amit tud, mint egy batyusbálban. :)

Kis ember 2015.10.02. 13:47:20

@papnee:
A válaszod illogikus.
Ahogy te tudtál segíteni, úgy tudnak most is az emberek. És adnak is.

World peace 2015.10.02. 13:49:19

@Kis ember: Kanapészamurájok, tudod! :))

N. Barbie 2015.10.02. 13:50:06

@Kis ember: A szemelykedest tartsd meg world peace haverodnak, ertelmes emberek szemeben ez csak ostobasag.

Jajajaja, gyulokodo nacifasisztarasszista blalblabla aki fel mer tenni egyszeru kerdeseket, hallottuk ezerszer, haladjunk tovabb. Ez szinten az ostobak fegyvere.

Kivancsi vagyok lesz e valaha teteles, nyilvanos elszamolasa ennek a kicsit sem kettos merceju szervezetnek. Akkor kiderul kinek volt igaza.

Kis ember 2015.10.02. 13:50:42

@N. Barbie:
A Migration Aid a menekültek megsegítésére jött létre. Számtalan más szervezet van, amely a hajléktalanokon segít - az a vicces, hogy az adományozók között nagy az átfedés.
Amit csinálsz, az kb. olyan, mintha a vizsla fajtamentőkön számon kérnéd, hogy miért nem a boxereket mentik.
Ahogy nézem, itt mondhatnak neked bármit, te eltökélted, hogy ez rossz és itt gyűlölködsz. Ezt az energiát fordíthatnád segítségnyújtásra is, akkor szebb lenne a világ.

Kis ember 2015.10.02. 13:51:53

@N. Barbie:
Ezeket a jelzőket te aggattad rá magadra, ha nem vennéd észre. Akarsz róla beszélni?

Kis ember 2015.10.02. 13:53:10

@World peace:
Most épp volt negyedórám népnevelni, azért írtam nekik.
Valahol szánalmas, hogy ez az egyetlen örömük az életben, hogy összeesküvéselméleteket gyártanak és ellenségeket keresnek.
Mi viszont inkább cselekszünk.

Chloé Fairchild 2015.10.02. 13:55:19

Nem hiszem, hogy barkinek azert szegyellnie kell magat, mert onzetlenul segit.Aki ebben uzleti erdeket lat, az magat minositi.
Pont ezek az emberek mossak le azt a mocskot az orszagrol, amit az Orban es a szegyellnivalo politikusaink rakentek. Nem beszelve arrol hogy inkabb ott kellene kutakodni "eltunt, vagy nem nyomonkovetheto penzek" utan, nem az MA-nel.

World peace 2015.10.02. 13:58:11

@Kis ember: Megpróbáltuk. :)

Ahogy Charles Baudelaire mondta :"Vannak olyan cserzett bőrök, amelyekkel szemben a megvetés már nem is bosszú."

Hát, ilyen ostobákba futottunk ma bele...:)

N. Barbie 2015.10.02. 13:59:17

@World peace: Mondtam mar ostoba szellib, nem ismersz, tartsd meg a szemelyeskedo hulyesegeidet magadnak.

Igen, persze, batyusbalba osszejon szazmillios tetelu segitseg, legalabb par nagyosszegu tamogato nelkul, hahaha, jo vicc.
Orszagosan ismert karitativ szervezetek vert izzadnak, mire csak par milliot osszegyujtenek, de egy random "alulrol szervezodo" FB csoport lazan kikohogi ennek sokszorosat honapok ota. Na tudod kit etessel a meseiddel.

Etniez 2015.10.02. 14:00:01

@World peace: Nem élek Magyarországon. De amíg éltem, addig segítettem.
Most csak a szegény családtagjaimat támogatom hol ezzel, hol azzal.

Andráska8 2015.10.02. 14:02:58

Humanisták!
Csodálatos emberek, az ország nem Orbáné, s az elitjéé, akik az uszításból élnek. :(

Kis ember 2015.10.02. 14:04:27

@N. Barbie:
Igazad van!
Most jól lebuktattad a MA-t.
Soros és Obama pénzelte őket, Gyurcsányon keresztül. Egy búvárharangban, a Genfi-tó alján adták át nekik titokban a pénzt. Az egész azt a célt szolgálta, hogy...
Na itt segíts ki légyszíves, mert épeszű célt azon kívül, hogy emberek ne éhezzenek, szomjazzanak és fázzanak, még nem látok.

phoenix16 2015.10.02. 14:07:38

Nagyon egyszerű a dolog. Minden ember eszik, iszik, vécére jár, tisztálkodik, és alszik. Itt egy nagy tömeg, akiknek ezekből semmi nincs. Te mit tennél? Haragodban ordibálnál, netán fegyvert fognál? Vagy saját érdekedben is segítenél rajtuk, hiszen ha valakinek éhes a gyermeke, biztos szerez valahonnan élelmet. A józan ész is azt diktálja, hogy adj enni, itasd meg, fektesd le, és takard be. Ha ezek mellett a szíved nem mérgezett, még boldoggá is tesz a dolog. Ha nem voltál terepen, nem tudod miről beszélsz. Van egy valóság a fotelben, a tévében, ezt úgy hívjuk a saját káprázatod, és van egy életnek nevezett valóság, amiben nagyon hasznos részt venni. Az ember alapvető tulajdonsága a segítés, a szeretni akarás, és a szeretetre vágyás. Ez ellen tenni nagyon fárasztó, és eredménytelen dolog. Sok fájdalommal, csalódással jár. Hogy a pénz honnan jön? Nem mindegy? Örülj, hogy pénzt nem kell adnod, csak a két kezedet, és a szívedet. Légy bátor, egyszer próbáld meg. Sokan lesznek veled és melletted.

Etniez 2015.10.02. 14:08:31

@Kis ember: Soros nem ad rá, azért nem.

World peace 2015.10.02. 14:13:29

@N. Barbie:
Barbika! Ne gondolkodj túl sokat, még megárt! :)) Inkább lakkozd ki a körmeid vagy menj plázázni, az való neked. :))

papnee 2015.10.02. 14:14:08

Ha olyan jók vagytok és világ békések, akkor mondjátok már meg, hogy miért kell, le kanapé huszározni, le ostobázni olyan embereket akiket nem is ismertek, csak mert más a véleménye, vagy feltesz pár jogos kérdést? Akiknek segítetek kint azokat is leparasztozzátok? Le büdösözitek? De legalább most tudjátok ütögetni a melleteket, hogy mekkora faxa emberek vagytok. Örülök az örömötöknek!

Kis ember 2015.10.02. 14:19:28

@papnee:
Tévedésben vagy.
Nem azokat kanapéhuszározták és ostobázták le, akiknek más a véleményük, vagy feltettek pár kérdést.
Azokat, akik
a) eleve prekoncepcióval jöttek és rögtön letámaadták a segítő embereket
b) a kérdés megválaszolása után inkább nem hitték el a választ

Szóval a kanapéhuszárokat és ostobákat kanapéhuszározták és ostobázták le.
Örülök, ha segíthettem.

De van egy ötletem!
Menj el egy MA gyűlésre legközelebb, ott a saját szemeddel láthatod, mi történik. Na?

Etniez 2015.10.02. 14:28:04

@Kis ember: Hány forint adományt adtatok az intézetben felnövő gyerekek például?

N. Barbie 2015.10.02. 14:44:42

@World peace: @Kis ember:
Ferfikent nem szoktam lakkozni a kormom :) Na ennyire ismersz te szerencsetlen :)

Ket melldongetes kozott, amit az "onzetlen" segitsegetetekre nyomtok, mar csak a lenyeget kene megerteni. Ami nem az, hogy ti, mint kis halak segitetek (az mas kerdes, hogy ezert kell-e vagy illendo-e magatokat felmagasztalni, masokat meg, akik nem segitik az illegalis bevandorlokat, vagy nem oket segitik, azokat latatlanba pocskondiazni), mint kis halak, nem lepodom meg, hogy nektek is be van adva, hogy kisemberek adjak ossze ezt a rengeteg dolgot, a lenyeg az, hogy miert nezi hulyenek a MA vezetosege a teljes lakossagot. Tehat, hogy miert nem allnak ki, es mondjak, hogy igen, ahogy azt minden ep eszu ember gondolta, szamos atlagember segitese mellett egy vagy tobb igen tehetos ember anyagi segitsegebol tudunk mi itt jotekonykodni.

N. Barbie 2015.10.02. 14:49:53

@Kis ember: "Azokat, akik
a) eleve prekoncepcióval jöttek és rögtön letámaadták a segítő embereket
b) a kérdés megválaszolása után inkább nem hitték el a választ
"

Aranyos :) Prekoncepciozik az, akinek minden nem-migranssimogato ember ostoba kanapehuszar :D

Az mar mellekes, hogy nem letamadtak a segitoket, hanem nyilvanvalo dolgokra kerdeztek ra, masreszt a kerdes nem lett megvalaszolva, hanem egy teljesen nyilvanvalo hazugsag lett bedobva egy kis onsztarolas es masok pocskondiazasa koze. Es mivel ezt nem hittek el, ezert ok ostoba kanapehuszarok lettek :)

Peace § Love 2015.10.02. 15:36:34

Az igazság mindenek felett... Amikor szinte még senki nem is hallott a menekültekről, akkor mi már kinn voltunk a Keletiben. Érdekelt a valóság. Kik ők miért jönnek, merre mennek...És természetesen az empátia is vezérelt..Emlékszem a csoport megalakulásának második napján történt. Aznap még csak 324 tagja volt a Migration Aid csoportnak. Az első adományokat mindenki maga vitte ki, de már akkor este az első pénzadományokból Újhelyi Sándor két hatalmas autónyi élelmiszert, vizet és tisztálkodó felszereléseket vásárolt! Ott voltam, láttam és segítettem is kipakolni az autókból. Aztán később úgy tudom, hogy valóban megszűnt a pénzadományok fogadása, mert a rosszindulat kezdett előjönni egyes emberekből ahogyan most is. Ez teljesen érthető is, mivel mindig azokat támadják akik valóban jól csinálják a dolgukat. A rossz hír az kedves kételkedők és "kik finanszírozzák" felszólalók,hogy az ilyen rosszindulatú támadásokat ez esetben is pozitívumként kell elkönyvelni :) És még mielőtt ebben a pár gondolatban is kételkednétek..íme egy blog arról a bizonyos második napról... www.negyvenketto.org/csak-a-nevemet-ismeritek-engem-nem/menekultekkegyetlen-vilag/

Kis ember 2015.10.02. 15:52:12

@Etniez:
Akkor neked is:
A Migration Aid a menekültek megsegítésére jött létre. Számtalan más szervezet van, amely a hajléktalanokon segít - az a vicces, hogy az adományozók között nagy az átfedés.
Amit csinálsz, az kb. olyan, mintha a vizsla fajtamentőkön számon kérnéd, hogy miért nem a boxereket mentik.
Semmi közöd, mikor kinek mennyit adok.
De csak hogy láásd a jóindulatom, válaszolok:
Ezekben a pillanatokban egy hajléktalan ember az én pénzemen újítja fel egy kutyamenhely kenneljeit. Ezáltal munkát és fizetést adok neki, a menhely pedig 4 kutyának téli szállásra alkalmas kennel bővül.
A kérdésedből az látszódik, hogy nem érted meg: általábanolyanok segítettek a menekülteken, akik egyébként is szolidárisak más, rászoruló csoportokkal
Te mit teszel azért, hogy élhetőbb legyen a világ?

N. Barbie 2015.10.02. 17:20:31

@Peace § Love: Az "ugy tudom" nem eleg a NAV-nak.
Remeljuk a vezetosegnek ennel tobb is van, meglatjuk nyilvanossagra hozzak-e. Persze, nyilvan rosszindulat, ha megfordul az emberek fejeben, hogy honnan, mibol telik egy friss FB csoportnak annyi adomanyra hetente, amennyit orszagos karitativ szervezetek egy ev alatt se tudnak osszegyujteni. Jogosan felmerult kerdesek? Ugyan, puszta rosszindulat, mi mas. Na persze.

N. Barbie 2015.10.02. 17:27:03

@Kis ember: Nem ertem miert kell minden hozzaszolasodba verni a melled, hogy te kerem, te es csakis te ennek meg annak segitesz, aztan minden kommented vegen szamonkerni a masikat, hogy o mit tesz? Mi kozod hozza? Ahogy te azt mondod, hogy masoknak nincs koze a tiedhez, ez forditva is igaz.

Sose ertettem az ilyen hozzad hasonlo segitoket. Ha en segitek, akkor odamegyek es senki nem tudja meg ha nem muszaj. Nem verem a mellem masok elott vele, mert elvileg a segitesert magaert tettem, nem a dicsekvesert. Legalabbis en...
Mint pl. a gondolom szinten annyira erzekeny es empatikus gyurcsany, akinek valahogy, nyilvan tok veletlenul csak odacsodult a palotajahoz az osszes TV, mikor befogadott par illegalis bevandorlot.

Kis ember 2015.10.02. 18:15:46

@N. Barbie:
Te olvasol is, vagy csak írsz?
Ő kérdezte,mit teszek, hogyan segítek a nem menekülteken. Én csak a kérdésre válaszoltam és visszakérdeztem ugyanazt.
Úgy látszik, neked még a cukor is keserű. :)

World peace 2015.10.02. 21:05:13

@N. Barbie:Te iszol vagy drogozol ?

Józanul nem lehetsz ennyire elborult elméjű...mert ha igen, akkor közveszélyes vagy.

jet set 2015.10.02. 21:49:36

"Ha egy önkéntes kivágott pólóban jött egy nap, a többiek finoman figyelmeztették, másnap válasszon más ruhát"

Mi van? Magyarországon nehogy ne lehessen már kivágott ruhát felvenni!

Peace § Love 2015.10.02. 23:55:19

@N. Barbie: Ha lett volna személyes tapasztalata akkor pontosan tudná honnan kerültek oda az adományok. Én pl. vettem 2 karton 1.5 literes vizet és 30 db kiflit és zsemlét. Az egész került úgy emlékszem nem egészen 1.150- Ft-ba. Ha megszorozza a segítők és a jószívű emberek számával napi szinten csak a víz és a kifli számát akkor könnyen ki tudja számolni hány menekültnek jutott belőle. Továbbá akkor szerintem arról sem tud, hogy a Keletiben például egyre több külföldi segítő csoport vert tábort. A fél világ a Keletiben képviselte magát. Ausztria, Németország, Svájc, Macedónia, Szaud-Arábia, Tunézia... ezekről biztosan tudok mert velük találkoztam is. Nav és ilyen történetek... inkább hagyjuk... Mert ők sem tudják azt, hogy ” A legszebb ajándék az, ha adsz valamit és nem vársz érte cserébe semmit ….”

Bagoly Anyus 2015.10.03. 23:42:51

Baba sztorit ha konkretizálhatnám..nem egyiptomi.,..semmi köze hozzá..Toth Csaba Antal...és ha szabad mondani egy szó nem igaz a leírásban....

Bagoly Anyus 2015.10.04. 22:59:57

@babbaba: nagyon igaz..ott a pont:)))

Bagoly Anyus 2015.10.04. 23:01:25

kár ,hogy nem lehet képet be tenni ahogy az adomány cipőket hírdették és hanganyagot feltőlteni ahol az Önkéntesek panaszkodnak..de mindennek eljön a maga ideje.,.addig nyugalom..hetek kérdése.)

Marie Marel 2015.10.06. 16:43:04

Kedves adományozók, itt az alkalom egy magyar,árva, értelmi fogyatékos kislány Svédországban való letelepedését segítő gyűjtést támogatni!
propeller.hu/nagyvilag/3160543-cba-segit-svedorszagba-visszatert-wilhelm-fruzsinanak

budain 2015.10.13. 10:11:58

@World peace:
"Fejlett demokráciákban az intelligens emberek kötelességüknek tartják, hogy segítsenek az elesetteken."
Érdekes a Magyar hajléktalanokon miért nem segítettek ezek a hősök?Ők nem rászorulók,elesettek?Sosem hallottam senkitől hogy Magyart is segítettek volna!

julius63 2015.10.14. 15:38:45

Ki az a Gerner Péter???

Párizsban címmel....

Whois: migrationaid.net
Domain Name: migrationaid.net
Registry Domain ID: 1944714871_DOMAIN_NET-VRSN
Registrar WHOIS Server: whois.gandi.net
Registrar URL: www.gandi.net
Updated Date: 2015-07-05T09:30:44Z
Creation Date: 2015-07-05T07:13:00Z
Registrar Registration Expiration Date: 2016-07-05T07:13:00Z
Registrar: GANDI SAS
Registrar IANA ID: 81
Registrar Abuse Contact Email: abuse@support.gandi.net
Registrar Abuse Contact Phone: +33.170377661
Reseller:
Domain Status: clientTransferProhibited www.icann.org/epp#clientTransferProhibited
Domain Status:
Domain Status:
Domain Status:
Domain Status:
Registry Registrant ID:
Registrant Name: Peter Gerner
Registrant Organization:
Registrant Street: Obfuscated whois Gandi-63-65 boulevard Massena
Registrant City: Obfuscated whois Gandi-Paris
Registrant State/Province:
Registrant Postal Code: 75013
Registrant Country: FR
Registrant Phone: +33.170377666
Registrant Phone Ext:
Registrant Fax: +33.143730576
Registrant Fax Ext:
Registrant Email: 10795407d2b7504b38f8d3394cc9e966-1551525@contact.gandi.net
Registry Admin ID:
Admin Name: Peter Gerner
Admin Organization:
Admin Street: Obfuscated whois Gandi-63-65 boulevard Massena
Admin City: Obfuscated whois Gandi-Paris
Admin State/Province:
Admin Postal Code: 75013
Admin Country: FR
Admin Phone: +33.170377666
Admin Phone Ext:
Admin Fax: +33.143730576
Admin Fax Ext:
Admin Email: 10795407d2b7504b38f8d3394cc9e966-1551525@contact.gandi.net
Registry Tech ID:
Tech Name: Peter Gerner
Tech Organization:
Tech Street: Obfuscated whois Gandi-63-65 boulevard Massena
Tech City: Obfuscated whois Gandi-Paris
Tech State/Province:
Tech Postal Code: 75013
Tech Country: FR
Tech Phone: +33.170377666
Tech Phone Ext:
Tech Fax: +33.143730576
Tech Fax Ext:
Tech Email: 10795407d2b7504b38f8d3394cc9e966-1551525@contact.gandi.net
Name Server: ART.NS.CLOUDFLARE.COM
Name Server: ELLE.NS.CLOUDFLARE.COM
Name Server:
Name Server:
Name Server:
Name Server:
Name Server:
Name Server:
Name Server:
Name Server:
DNSSEC: Unsigned
URL of the ICANN WHOIS Data Problem Reporting System: wdprs.internic.net/

For more information on Whois status codes, please visit
www.icann.org/resources/pages/epp-status-codes-2014-06-16-en

Reseller Email:
Reseller URL:

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.11.15. 11:32:19

@N. Barbie: , á hagyjad ezt: @World peace:

zsohár zsuzsa a migartion aid vezetője, szóviívőja állítólag a zsohár istvánnak a lánya az alulról szerveződő migration aid :D

A 2002-es kormányváltással a polgári titkosszolgálatok élén is változások történtek. A Nemzetbiztonsági Hivatal élére Zsohár István került. A Magyar Hírlap tudni véli, hogy a Moszkvából hazatérő Zsohár nevezte ki az APEH-es időszak után Laborc Sándort főosztályvezetővé az NBH-nál (Zsohár István idén hunyt el).
2004-ben újabb csere történik az NBH főigazgatói posztján. Zsohár István átkerül az Információs Hivatal élére, mert annak korábbi vezetőjét meneszti Medgyessy Péter
süti beállítások módosítása