Dévény Anna az irodájában lakik

2015.12.04. 12:22

Hermann_Iren

hun3_axente_vanessa_new.jpgAz idén nyolcvanéves legendás gyógytornász, Dévény Anna negyven éve hajtogatja igazát, de tudja, az újítókat csak haláluk után ismerik el. A Forbesnak különösen sokat megmutatott abból, hogyan él, és még egy fotóra is rá tudtuk venni.

Az Opera színpadán új Diótörőt próbálnak, a színfalak mögött folyik a bemelegítés, bokavédőben jönnek-mennek a táncosok. Az egyik próbateremben a Rómeó és Júlia felújító próbája zajlik. Egy másikban Dévény Anna tart sajátos testképző órát. Igen, ő. A Prima Primissima-díjas, köztársasági középkeresztes gyógytornász, aki csecsemők mozgásfejlesztéséről lett híres. Táncosok, operaházi dolgozók, énekesek is járnak ide keddenként 9-től. A színpadon hírneves magyar és külföldi sztárok pliéznek, itt egy nyolcvanéves gyógytornász, az általa elnevezett módszer megalkotója tart „super tornát”, ahogy a próbatáblán hirdetik. Egy éve ülve, mert már nem bírja a gerince. („Nagy a kereszt, amit cipelek.”)

„A művészek és a csecsemők szerelmese vagyok” – adja meg a rövid választ, mit keres itt húsz éve minden kedden.

Dévény Anna életébe – eddig legalábbis – három szakma fért bele. Volt olyan, a hagyományos gyógytornászé a kórházi neurológián, amit húsz év után otthagyott. „Belefáradtam, belebetegedtem, hogy nem jutottam semmire a betegekkel.” Ekkor váratlan lehetőség adódott. Az V. kerületi tanács felkérte, hogy a tornából ilyen-olyan okokból felmentett gyerekeknek a testnevelés órájuk idejében tartson valamilyen foglalkozást.

Itt jön a második szakma. A testképzőé, a mozgásművészé, a művészitorna-tanáré.

Akiken a húsz év neurológia után, a tanács 25 négyzetméteres tornatermében segíteni próbált, főleg gerincferdüléses kamaszok voltak. Régi elképzelése volt, hogy mozgásukban nem korlátozott, csontrendszerükben érintett gyerekekben ne betegségtudatot alakítsunk ki, hanem a korrekcióval egyidejűleg adjuk meg a szép mozgás örömét.

Anna minden évvégén tartott egy kis vizsgaszerű bemutatót. Tudta nélkül egy néző felhívta Vitray Tamás figyelmét munkájára. Így került be Vitray akkoriban futó Siker című műsorába és elnyerte a közönségdíjat.


deveny.jpg

                     Fotó: Orbital Strangers 

„Egy néző, egy szülési sérült kisgyermek anyukájának levele alapján kerestem fel Annát, az első riportot még a Molnár utcában forgattuk. Kicsi volt a szoba, Anna pedig egymaga volt. A műsor után kapta meg az Október 6. utcai üzlethelyiséget, amelyet el is nevezett ezért Tamás bátya kunyhójának” – idézte fel a Forbesnak Vitray Tamás több évtizedes ismertségüket Annával. A tévés legenda több éven keresztül az alapítvány kuratóriumában is benne volt. „Panni egy tüneményes nő, és amit csinál, annak már rég Európában lenne a helye.” Vitray maga is kapott kezelést tőle – ahogy Anna barátai szinte mind –, s a mai napig azt a mozdulatsort csinálja reggelente, amit tőle tanult.

A teljes cikk Dévény Annáról és a róla elnevezett alapítványról a decemberi Forbes magazinban.

Fizess elő hatalmas kedvezményekkel az év végén! Tartalom és előfizetés: http://forbes.hu/kattints

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr728139108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advanced Flight 2015.12.05. 11:10:38

Azt nem mondanám, hogy nincs elismerve, minden gyerekorvos hozzájuk küldi a problémás (vagy arra gyanús) piciket, viszont az OEP valóban nem támogatja, pedig évek óta megy a küzdelem, hogy adjon rá támogatást az állam.

201512 2015.12.05. 19:51:29

Minden tisztelet mellett néhány tény:
- Dévény Anna a Magyar Érdemrend középkeresztjének tulajdonosa, Budavár díszpolgára, Prima Primissima díjas, stb. stb. stb. - minden létező elismerésben részesült már élete során, nála többet magyar gyógytornász nem kapott. S most azt olvassuk, hogy csak a halála után fogják majd elismerni. Visszatetsző.
- Az OEP immár saját jogán, módszere szerint, emelt összeggel finanszírozza. Természetesen szerződés alapján mint minden más gyógytornát, alkalmasint az OEP sok éve finanszírozza tevékenységüket.
- A Dévény Alapítványt a magyar költségvetés ezen kívül évente súlyos tízmilliókkal támogatja. Ez enyhén szólva nem mondható el minden hasonlóan fontos feladatot ellátó egészségügyi, szociális, oktatási célú közhasznú alapítványról.
- Módszere minden bizonnyal nagyszerű és sok eredményt hoz, viszont az a sokszor olvasható vélelem, hogy kizárólag és egyedül ez az egyetlen járható módszer minden kórkép esetén, igen csak eltúlzott. A korai fejlesztésben - nyugaton és Magyarországon is - számos igen jól kipróbált és bevált, a Dévény-módszerrel legalábbis egyenértékű terápia áll a betegek rendelkezésére. Etikailag megkérdőjelezhető minden olyan állítás, amely ezeket a módszereket eleve haszontalannak minősíti. Sajnos Dévény Annától is olvashatók ilyen állítások.
- Érthetetlen, hogy a sajtóban szinte kizárólag el nem ismert, nem finanszírozott, szakmailag üldözött, de a bölcsek kövét birtokló személyiségként tűnik föl. A valóság - minimális utánaolvasással is kideríthetően - egészen más.

Hermann_Iren 2015.12.05. 19:56:02

Biztatnék mindenkit, hogy vegye meg a decemberi Forbest és olvassa el teljes terjedelmében a portrét Dévény Annáról és a külön cikket az alapítványról. A fenti kérdések mind tisztába vannak téve ott, véleményem szerint. Ez a blogposzt csak egy ízelítő a többoldalas anyagból.
süti beállítások módosítása