Így kerüld ki az állami egészségügyet!

2016.06.15. 15:57

Feketemese

cover_1606.jpgTeljesen legálisan, minden mutyi és hálapénz nélkül is lehet jó színvonalon, magánkórházban, magánorvosoknál, akár Svájcban is gyógyulni. És még csak nem is kell hozzá elképesztően sok pénz.

A júniusi Forbesban van egy összeállításunk az éppen elérhető egészségbiztosításokról, elég alaposan végignéztük a piacon kapható biztosításokat. A cikkben bemutatott történetek főszereplői évek óta használnak valamilyen egészségbiztosítást, tanulságos dolgokat meséltek. Vállalható összegekért akár teljesen kikerülhető a magyar állami egészségügy.

A legszínvonalasabb csomagért elég lenne naponta egy ezrest megspórolni, de ezért az évi 300-400 ezer forintért már tényleg a legjobb és legteljesebb ellátásra is igényt tarthat az ember. Nemcsak szűrésekre járhat jól felszerelt magánrendelőkbe, hanem komolyabb operációkra, vagy akár szervátültetésre is benevezhet mondjuk egy svájci klinikán.

Mivel nem minden részlet fért a lapba, 13 villámkérdés-villámválasz formájában összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat. Vannak köztük alapdolgok, de pár csemege is a felkészültebbeknek. 

Mi az egészségbiztosítás? Mikor fizet a biztosító? 

Az első egészségbiztosítások még összegbiztosítások voltak: az ember fizette a havi biztosítási díjat, és ha beteg lett (bekövetkezett a biztosítási esemény), a biztosító fizetett egy bizonyos összeget. Ebből lehetett gyógyszert venni, hálapénzt fizetni, és élni (jövedelmet kiegészíteni/pótolni) addig, amíg újra nem tud dolgozni az ember.

A korszerűbb egészségbiztosítások már nem pénzt (vagy nem csak pénzt) adnak, hanem szolgáltatást finanszíroznak. Ideális esetben ez azt jelenti, hogy betegség, kivizsgálás, konzultáció vagy műtét esetén semmilyen pénzmozgás nincs páciens és doki között: előbbi bemegy, az utóbbinak meg a biztosító kifizeti a tarifáját. A Forbesban mi most csak ezekkel foglalkoztunk, ilyet is lehet már legalább féltucat biztosítótól venni a magyar piacon.

Kinél lehet ilyet biztosítást venni?

Néhány biztosító ráment egy-két részterületre, és csak bizonyos betegségekre nyújt biztosítást. A CIG például az öt legsúlyosabb betegséget fedezi (az úgynevezett rettegett betegségeket, mint a rák, a stroke, az infarktus és hasonlók), viszont ha ezek közül valami bekövetkezik, akkor akár Amerikába is lehet menni kezelésre.

Kifejezetten a daganatos betegségek diagnosztizálására nyújt segítséget a Wáberer terméke. A biztosító itt egy speciális intézménnyel, az Onkomplex-szel áll szerződésben, és abból indul ki, hogy a daganatos betegségeknél a gyors és korai diagnózis, és az ez alapján felállított terápiás terv a legkritikusabb, ezért erre helyezi a hangsúlyt. Magát a terápiát viszont már nem fedezi.

Az összes többi cég, amelyet megvizsgáltunk, gyakorlatilag teljeskörű egészségbiztosítást nyújt, szűrővizsgálatokkal, járóbeteg-szakrendeléssel és a topcsomagok esetében műtétekkel. Íme a lista, amelyik magánszemélyek számára elérhető: Medicover, Groupama, Generali, Union, Uniqa, Medihelp.

Miben különböznek ezek egymástól? 

Alapvetően két modell van a hazai piacon. A Generali és az Uniqa leszerződött a Medicoverrel, az ország legnagyobb magánrendelő-hálózatával. Aki tehát a Generalival vagy az Uniqával köt biztosítást, az szinte minden probléma esetén a Medicover tiptop rendelőibe mehet, konzultálhat, vizsgálatokat végeztethet, és hacsak nem valami komolyabb műtétre van szükség, ott el is látják. Magától a Medicovertől is lehet biztosítást venni (bár legfrissebb információink szerint magánszemélyekkel egyre kevésbé kötnek ilyet, csak cégekkel).

A másik modell a szabad orvosválasztás elvére épül, ezt követi a Groupama, az Union és a Medihelp. Ebben a rendszerben nem egy konkrét intézményhez van kötve a biztosított, nagyobb a mozgástér.

Milyen orvosokhoz, rendelőkbe, kórházakba lehet menni? 

A biztosítók leszerződnek egy csomó kórházzal, orvossal, rendelővel. A tipikus gyakorlat szerint ezek közül ajánlanak valamit, hogy egy adott problémával hova érdemes menni. A szabad orvosválasztásos modellben ezen a körön kívül eső orvosokat/magánkórházakat is be lehet kapcsolni a rendszerbe. Egy kicsit mindenhol más azért a rendszer: az Unionnál például van egy szolgáltatásszervező cég is, amelyik megmondja a páciensnek, hogy hova menjen. Tehát nem a biztosító vagy a beteg választja ki a kórházat/rendelőt/orvost, hanem ez a közbeiktatott láncszem tereli a forgalmat.

A Medihelpnél meg úgy működik a dolog, hogy ha probléma van, akkor elmegy az ember egy szerződött intézmény orvosához, megkonzultálja a problémát, és ő tovább küldi valamilyen rendelőbe vagy kórházba (szintén szerződött intézménybe). De ha az illető ragaszkodik egy másik kórházhoz vagy orvoshoz (akár Németországban, Bécsben vagy akárhol), akkor odamegy. Az sem baj, ha annak az intézménynek még nincs szerződése a biztosítóval, visz egy nyomtatványt, és utólag elrendezik, a biztosító téríti a kezelést. 

Azoknál a biztosításoknál pedig, ahol a Medicover a szolgáltató partner (Generali, Uniqa és maga a Medicover), ott automatikusan oda mennek a biztosítottak.

Külföldi kórházba is lehet menni? 

Van olyan biztosítás, amelyikkel igen. A Medihelpnél például alapból egész Európára vonatkozik az ellátás, és nem úgy működik a dolog, hogy csak akkor mehetsz külföldre, ha már minden magyarországi lehetőséget kipróbáltál. Van egy éves keret (1,2 millió euró), ebből lehet gazdálkodni. Van rengeteg szerződött partner, magánrendelők, magánkórházak, a biztosító javasol valamit. De ezt felül lehet bírálni, ismerős orvoshoz/városba is lehet menni, legfeljebb utólag számolnak el a kórházzal. Máshol is van külföldi kezelés: a CIG-nél például Amerikába is lehet menni (például daganatos betegségek gyógyítására).

Komolyabb műtétekre is jó az egészségbiztosítás? 

Itt még azért nincs nagy verseny. Az alap- és közepes csomagok nem fedezik a fekvőbeteg-ellátást, ehhez már mindenképpen a legdrágább csomagokat kell választani. Mivel olyan magánkórház nincs még Magyarországon, amelyik mindenféle nagyműtétet el tudna látni, itt sok esetben nem lehet kikerülni az állami kórházakat. De akinek van egészségbiztosítása, az legalább VIP-szobába vagy valamilyen kiemelt részlegbe kerül, illetve ha külföldre is szól a biztosítása, akkor oda is mehet.

Milyen vizsgálat előzi meg a biztosításkötést? 

Alap esetben egy kérdőívet kell kitölteni, ez jó részletes, mindenfélére rákérdeznek. Elképzelhető, hogy bizonyos előzmények, kockázati tényezők alapján a biztosító külön orvosi vizsgálatot is előír, és az is, hogy szó nélkül elutasítják a biztosításkötésre vonatkozó kérelmet. Olyan variáció is elképzelhető, hogy egyes betegségeket kizárnak a biztosításból, ha például valaki cukorbeteg, akkor az ebből eredő szövődményekre valószínűleg nem vállal térítést a biztosító.

Lehet-e csalni? Köthetek-e biztosítást, ha tudom, hogy beteg vagyok, de ezt elhallgatom? 

Elvileg el lehet hallgatni bizonyos betegségeket, de nem érdemes. Ha tényleg valami probléma merül fel, amivel orvoshoz kell menni, akkor előbb-utóbb ki fog derülni, hogy voltak-e már előzmények. És akkor a biztosító mondhatja azt, hogy sajnálom, erre most nem fizetem a kezelést, tetszett volna előre szólni, akkor kalkulálok vele.

Mit jelent a türelmi idő? 

Szinte minden hazai biztosítónál az a gyakorlat, hogy az első három hónapban még nem térítenek semmilyen beavatkozást vagy vizsgálatot, de a biztosítási díjat már fizetni kell. Ez pont arra szolgál, hogy ne lehessen csalni. Hogy ne lehessen azt megcsinálni, hogy előre tudom, hogy két hét múlva szükség lesz egy térdműtétre, és akkor gyorsan kötök egy biztosítást. Tudomásunk szerint egyetlen biztosító nem alkalmaz türelmi időt, ez a Medihelp. Cserébe ez is a legdrágább a piacon.

Mennyibe kerülnek ezek a biztosítások? 

Az ár több mindentől függ. Elsősorban az életkortól, minél fiatalabb valaki, annál olcsóbb a dolog. Csak egy példa: a Groupamánál 25 évesen évi 140 ezerből, 35 évesen 180 ezerből, 45 évesen meg már 230 ezerből jön ki a legkomplettebb csomag. Ennél olcsóbban is meg lehet úszni a dolgot, mert mindenhol vannak fapadosabb csomagok. Általában három verzió közül lehet választani (úgy, mint az utasbiztosításoknál). Nagyjából úgy lehet számolni, hogy az alap- a közepes és a prémiumcsomagok között 50 százalékos felár van egymáshoz képest.

Milyen csomagot érdemes választani? 

Az alapcsomagban általában nincs sok minden, vagy legalábbis erős korlátozások vannak beépítve. Megmondják, hányszor mehetsz el egy évben a rendelőbe konzultációra vagy vizsgálatokra, szűkítik a finanszírozott laborvizsgálatok körét, komolyabb diagnosztikai eljárásokat már nem fedeznek, és műtéteket se lehet ebből igénybe venni. Fiataloknak teljesen jó, de aki már kicsit többször járkál orvoshoz, vagy szeretné magát sűrűbben szűrővizsgálatokkal nyugtatni, annak minimum egy közepes csomagot érdemes vennie. Aki meg attól fél, hogy tényleg komoly baja lesz, és nyugodtan akar aludni, az vegyen topcsomagot. (Mi ezeknek az árait hasonlítottuk össze, van egy grafikonunk a lapban.)

Hány éves korig lehet biztosítást kötni? 

Általában 65 évnél húzzák meg a határt a biztosítók, de ez a belépési korra vonatkozik (nagyon fitt hetvenesek is próbálkozhatnak, egyedi elbírálással befogadhatják őket is). Ha pedig már van valakinek biztosítása, akkor idősebb korában is a rendszerben maradhat, csak egyre többet kell fizetnie, mert várhatóan egyre többször megy orvoshoz.

Hallottam olyat, hogy a biztosító csak úgy felmondta a szerződést. Mikor teheti ezt meg? 

Mi is hallottunk ilyen esetekről, de ilyet nem csinálhat akármikor a biztosító. A legutóbbi ptk. módosításba bekerült egy olyan passzus, hogy egészségbiztosítási szerződést rendes felmondással nem szüntethet meg a biztosító. Vagyis pusztán azért nem mondhatja fel a szerződést a biztosító, mert valaki idősebb lett, és túl gyakran beteg. Csak rendkívüli felmondásról lehet szó (például, ha valaki nem fizeti a díjat).

A júniusi Forbesban részletesebben is bemutatjuk, hogy melyik biztosító mit ajánl, és mire fizet, összehasonlítottuk az árakat is, és többen mesélnek arról, hogyan választottak maguknak biztosítót, és mennyire vannak megelégedve vele.

 

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr298812346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2016.06.15. 20:46:15

Az az ominózus ptk.-módosítás kb. annyit is ér, mint azok, akik meghozták.

A biztosító ugyanis simán benyöghet egyoldalúan egy vaskos emelést, erre-arra hivatkozva. Tehát ő nem mondja fel a szerződést, viszont az emelt összeget meg valószínűleg már nem éri meg kifizetnie az ügyfélnek.

Ez pontosan ugyanolyan, mint bármelyik (helyben monopolhelyzetű, de összességében is kartell-gyanús) távközlési szolgáltató. Mondhatod, hogy nem tetszik a rendszer, de akkor meg nem kapsz szolgáltatást.

tomfree 2016.06.15. 20:54:11

Reális javaslat a nyomott magyar átlagfizetésekkel 200 ezreket évente erre kifizetni. Köszönjük a cikket.

gambrinus 2016.06.15. 21:31:24

@tomfree:

Ők sem azt írták, hogy holnap mindenki megrohamozza ezeket a biztosítókat, és augusztusban már a magyar takarítónők Svájcban vizsgáltatják a reumájukat. Ugyanakkor egyáltalán nem kivételes dolog Magyarországon egy nettó 4-500 ezres fizetés, és ha valakinek pl. mind a négy nagyszülője rákban halt meg, akkor már elgondolkozik azon, hogy megéri a fizuja 3-4%-át az, hogy amikor (nem ha, amikor) rákos lesz, ne kelljen hónapokat várnia a magyar egészségügyben.

Attól, hogy nem mindenki engedheti meg magának, még sok embernek egy teljesen reális opció. Azért havi 15 ezer Ft-ért egy jóval nagyobb esély az életben maradásra nagyon más kategória, mint ha valami tizenötmilliós karóráról írnának. (Amiről amúgy szintén teljesen valid dolog írni, mert arra is van pénze valakinek, akinek meg nincs - pl. nekem -, az ne olvassa el, ha ez a tény bosszantja.)

FikkFakk 2016.06.15. 21:41:42

@gambrinus: havi 15ezernel sok "szegeny, hatranyos helyzetu" ember tobbet elbagozik....

gambrinus 2016.06.15. 22:28:29

@FikkFakk: na az meg a másik. Ráadásul a 15 a top csomag, egy közepes már kijön (az én koromban) havi 10 ezerből. Ha az ember elviszi a barátnőjét moziba (+popcorn, üdítő...), és aztán beülnek valahova inni egy-két pohár bort, esetleg még vacsorázni is valamit, az se olcsóbb.

VT Man 2016.06.15. 23:05:12

Évente 200 ezret félreteszek, az 5 év alatt 1 millió.

1 millióból elmegyek a legjobb orvosok és a pénz miatt barátságos nővérek közé, állami kórházba.

Na jó, zsebbe. De elég zsebbe a töredéke.

dr. mesterséges színezék 2016.06.15. 23:39:32

@VT Man: Az azért kérdés marad, hogy a betegség tovább tart-e, mint az 1m, és ha tovább, miként állnak a kérdéshez azok az eü alkalmazottak, akik hallották, hogy a korábbi kollégákat kitömted, ők meg hiába kínálják fel feszt a lehetőséget kis négyszemközti státuszmegbeszélésre, csak nem veszed a lapot.

dried 2016.06.16. 04:07:47

@tomfree: Ezt a cirka 200 ezret az első körben elköltöd hálapénzekre és lerohadt kórházakban kell túlélned mindezt.

2016.06.16. 06:36:02

"Csak egy példa: a Groupamánál 25 évesen évi 140 ezerből, 35 évesen 180 ezerből, 45 évesen meg már 230 ezerből jön ki a legkomplettebb csomag."

Hmmmm..... mivel én 35 és 45 között vagyok, ha jól értem havi 20.000-ért teljes körű egészségügyi biztosításom lehet, ami szükség esetén akár svájci kezelést is biztosít?

Akkor egyet nem értek: miért kell több tízezret fizetnem a TB-be egy mocsok színvonalú EÜ-ért?

(a kérdés persze költői: a fél ország nem fizet, vagy minimálisat fizet - szóval én fizetem azokét is és még így is kevés)

Behajtó70 2016.06.16. 06:57:42

Feljebb kritizálja 2 okos a cikket, nekik:
- ez nem népjóléti intézmény, aki nem tudja megfizetni, nem megy oda.
- nem az átlagkeresetűeknek szól a top csomag!
- havi 10zret minden másra is elkölt bárki! Cigi, kóla, hamburger, nasika, alkohol, értelmetlen mobilosnet. Akkor már költhetné az egészségére is!
- Bármennyire is kommunista elvek mentén gondolkodtok, rá kell döbbennetek, hogy a világon vannak okosabbak, butábbak, szerencsésebbek, kevésbé szerencsések, jobban keresők, kevésbé jól keresők. Ilyen a természet, ilyen a világ. Ezen nem lehet, nem is kell változtatni!

(Kommunisták, azaz: mindenkinek egyformán jusson minden jóból -> ennek hiányát reklamáljátok. Ez a gondolatkísérlet hozta életre a tömeggyilkos kommunizmust, és az ennek elfolytására tett kísérlet a fasizmust. Nem kéne tehát eröltetni, nagyon ostoba emberek tesznek csak ilyesmit jelenleg.)

Behajtó70 2016.06.16. 06:59:03

A cikkíróhoz: marketing szempontból telitalálat, ugyanis eddig eszembe nem jutott, hogy ilyen újságot vegyek, de ma biztosan meg fogom venni, ezért a témáért!

bringás bosszantó 2016.06.16. 07:35:41

@Behajtó70:

Nem értetted meg azt a kettőt.
A valóság álomvilágoddal szemben az, hogy a haza kialakított egy olyan kommunista rendszert, ahol azok akik meg tudják fizetni ezt a fajta biztosítást azoktól lopják el a pénzt akik a másik, biztosítást nem megfizetni tudó halmazba tartoznak, és a dolog pikantériája az, hogy ettől a második halmaztól a jelzett összegek többszörösét veszik el, hogy abból finanszírozzák azokat a semmit sem fizetőket akiket viszont szintén az erőszakkal elvett pénzből fizetnek meg négyévente egy zsák krumplival és egy köbméter tűzifával, hogy hatalomban tartsák saját magukat.

Ennyit a komcsizásodról és a valódi világról orbánisztánban.

antisystem 2016.06.16. 09:59:37

Nem azért mondom, de ha milliárdos lennék, se érdekelne az ilyesmi... ahhoz szerintem eleve agymosottnak kell lenni, hogy valaki elhiggye, hogy csak a pénzen múlik minden - ezt a téveszmét pont a fogyasztói társadalom haszonélvezőinek alapérdeke belesulykolni az emberekbe. Sikeres, egészséges és boldog akarsz lenni? Akkor fogyassz ilyen-olyan-amolyan termékeket és szolgáltatásokat! (intelligens mosóport, erotikus ásványvizet és akármit... nem véletlen, hogy a világgazdaságban az illegális triász - drog-fegyver-emberkereskedelem - után az egészség és szépségipar a legprofitábilisabb terület, az embernek a reklámidők kb felében már csak ezekkel bombázzák az agyát...hüvelygomba, körömgomba, menstruáció, popsikenőcs, szaballpálma és nem kell percenként hugyozni - elválaszthatatlan kísérői ezek már az ember vacsorájának, ha elfelejti kinyomni a tévét... ha jól rémlik 10 év alatt - válság ide vagy oda - sikerült megduplázniuk a fogyasztást ezen a területen a "vámszedőknek."... persze nem véletlen, hisz az ember egy alapszükségletére - a biztonság iránti igényére - apellálnak ezek is...

Hát, bocs de NEM. Nekem is vannak krónikus bajaim, de eszembe se jutna magándokihoz rohangálni velük, ahogy a paramedikális vámszedők, sarlatánok se belőlem éljenek. (kizárólag akut bajjal tenném, ha nincs a közelben TB ellátás... vagy hát a fogorvossal sajnos már kénytelen az ember, mert nincs nagyon másik - de itt a snitt.) És nem, a hálapénzlesők se belőlem élnek, azok ugyanis semmivel se jobbak az előbb felsoroltaktól.

tomfree 2016.06.16. 10:32:06

@gambrinus: "Ugyanakkor egyáltalán nem kivételes dolog Magyarországon egy nettó 4-500 ezres fizetés"

Nem tudom, hogy hol élsz, de szerintem kivételes dolog. Budapesten élek, elég nagy ismeretségi köröm van és pár emberen kívül (azok IT, mérnök, multis középvezető) senki nem keres ennyit. Sajnos. Különben meg számold ezt úgy hogy fizeted magadnak, társadnak (ha csak nem ő is keres 400-at mert akkor tudja magának), ha van gyereked neki is, idős szülőknek, akik nyilván nem kapnak 400 ezer nyugdíjat és máris kijön egy horribilis összeg.

@Narancsos Ödéma: mi a bajom? Fáj az élet haver. :-) Jó lenne ha itthon normális lenne évi 200 ezreket elkölteni magánorvosi biztosításokra.

@dried: "Ezt a cirka 200 ezret az első körben elköltöd hálapénzekre és lerohadt kórházakban kell túlélned mindezt"
Ne túlozz. Anyám 70 évesen évek óta nem volt orvosnál most el kellett mennie kivizsgálásra ami 10 ezer volt magánorvosnál.

tomfree 2016.06.16. 10:36:11

@Behajtó70: "Bármennyire is kommunista elvek mentén gondolkodtok, rá kell döbbennetek, hogy a világon vannak okosabbak, butábbak, szerencsésebbek, kevésbé szerencsések, jobban keresők, kevésbé jól keresők. Ilyen a természet, ilyen a világ. Ezen nem lehet, nem is kell változtatni!

(Kommunisták, azaz: mindenkinek egyformán jusson minden jóból -> ennek hiányát reklamáljátok. Ez a gondolatkísérlet hozta életre a tömeggyilkos kommunizmust, és az ennek elfolytására tett kísérlet a fasizmust. Nem kéne tehát eröltetni, nagyon ostoba emberek tesznek csak ilyesmit jelenleg.)"

Hatalmas vagy! :-) Kihoztad két perc alatt hogy kommunista vagyok! Ne hagyd abba, élvezem amit írsz komolyan.
A gondolatmenet hogy mindenkinek egyformán jusson minden jóból egy olyan gondolatmenet ami létrehozta a skandináv típusú jóléti államokat. Ott is van vagyoni, szociális különbség de nem az a dél-amerikai típusú különbség ami itthon kezd kialakulni.

kissmolly 2016.06.16. 11:09:37

Sokat gondolkodtam a fent leírt biztosításokon korábban is, de az elmúlt évek alapján nekem egyáltalán nem érte volna meg, ma pedig már lehet nem is szerződnének velem. Egy későn kiderült szívfejlődési rendellenesség miatt nagyon sokat jártam magánklinikákra, volt egy szívműtétem az állami egészségügyben, de egy magánklinikán kezeltettem magam utána, mégsem értem el a fenti biztosítási összegeket. Volt CT-m, számtalan vérvételem, köztük immunológiai tesztjeim és hormonvizsgálatok is, 5 különböző kardiológussal konzultáltam, voltak terheléses és 24 órás vizsgálataim, de voltam endokrinológusnál és immunológusnál ugyancsak, ennek ellenére az egész még így sem érte el a 150ezres határt. Kiváló kezelést kaptam, az állami ellátásban a műtét során is körbeugráltak, mert a főorvos betege voltam. Ma már kész diagnózissal és kezelési tervvel évente 1-2x járok csak vissza (20-25ezer ft), a felírt gyógyszereimet a háziorvosom kiadja és a kardiológus orvosom e-mailen is konzultál velem, ha valami gondom van. Hálapénzt sehol nem adtam, mert fizettem a szolgáltatásért.
Már csak azt remélem, hogy sosem leszek rákos.

Rébusz 2016.06.16. 16:06:52

Bár némely ajánlat kecsegtetőnek tűnik, mégis csak az egyébként is jobb anyagi helyzetben élők engedhetik meg maguknak. A biztosító ugyanis nem fizet mindent. Sok olyan járulékos, nem várt összeg merülhet fel egy külföldi tartózkodásnál, amire nem lehetett számítani vagy amit a biztosító majd nem fog fedezni.
Ettől függetlenül jó lehetőség. A vagyonosaknak.
Én csakis olyan mellett döntenék, ahol szabad orvosválasztás van és én választhatom meg a kezelést vagy a kórházi tartózkodást. Csak így éri meg.

tomfree 2016.06.16. 16:23:49

@Rébusz: Hagyjad már, fentebb elmagyarázták nekem hogy ez tök normális biztosítás meg a havi 4-500 ezres fizuk nem szokatlanok itthon. :-) LOL.

Rébusz 2016.06.16. 16:37:06

@tomfree: :-) Közben azon gondolkoztam, hogyha nekem a legfontosabb a szabad orvosválasztás lenne, akkor inkább fizetek privát az orvosnak, minthogy egy biztosítónak éveken keresztül. De mindenkinek más igénye van, a cikk hoz jó pár példát.
Nekem nem a kórházi koszt a lényeg, hanem a jó orvos.
Egyébként pedig minden országnak olyan az egészségügyi ellátása, amilyent megengedhet magának. Áhítozhatunk egy svájci rendszer után, de az emberek azt nem tudnák megfizetni. Még a vizitdíjat sem akarták, pedig tőlünk nyugatabbra a biztosítás mellé még napi kórházi díjat is felszámolnak egyes országokban. Ez is az ára a jó ellátásnak.

onlame 2016.06.16. 17:53:27

@tomfree:
Budapesten az IT szektorban a kezdő netto 200 felett van már bőven. 4-5 év után a netto 4-500 ezer egy teljesen átlagos fizetés. Aki nem keres annyit, az elfelejtett munkahelyet váltani. :)

Egyébként meg ne gondold, hogy ezeket a biztosításokat nem veszi senki. Nagyon sokan veszik. Elegen ahhoz, hogy megérje a biztosítóknak ezeket a termékpalettán tartani. Arról nem is beszélve, hogy cégek is adhatják ezt juttatásként az alkalmazottaknak. Tudok olyat, aki adja is, jövőre ráadásul adómentesen lehet adni, szóval lesz, aki ezt választja Cafeteriában.

Évi 200 ezer forint egyébként meg nem olyan sok pénz. Aki dohányzik, az elkölt ennyit cigire, mint sokan leírták itt. Nyilván nem azoknak lett kitalálva, akik netto 200 alatt keresnek. Az állami egészségügy mindenki számára elérhető, ráadásul jelentős részben azoknak a befizetéseiből is finanszírozzák, akik inkább fizetnek pluszban, hogy ne kelljen állami kórházba menniük. :)

Szóval szerintem nem az a durva, hogy évi 200-at kéne fizetnem a magánbiztosítónak, hanem az, hogy a munkáltatóm és én több mint egy milliát tolunk be csak utánam az állami egészségügybe.

Behajtó70 2016.06.17. 07:22:04

@bringás bosszantó: te meg nem értetted meg amit én írtam! De nem kell erőlködni, engem nem zavar, ha nem érted az írott szöveget.

Behajtó70 2016.06.17. 07:32:10

@tomfree: nyilván nem voltál még Svédben, vagy csak nem ismered a viszonyokat. Más a marketing, más a helyzet odakint. De nem vitázom, a havi 10 tízezer Ft elleni nyafogás az emelt szintű egészségért egyszerűen nevetséges! Ezzel az erővel nyafoghatnál a mercedesek ára miatt is. Egyszerűen butaság!

A szövegértésedről: még le is másoltad, mégsem értetted meg: "kommunista elvek mentén gondolkodtok...". Senki nem kommunistázott le! De már nagyon közel vagy hozzá, hogy de! ;) -> állítasz (hazudsz) valamit, amit én nem mondtam, majd megkövezel érte. Tipikus. Szánalmas.

Behajtó70 2016.06.17. 07:42:44

@antisystem: ez nem az orvolás minőségéről szól, hanem a várakozási idő drasztikus csökkenéséről, a szervezettségről, a várakozási/kiszolgálási környezet, a műszerezettség magas színvonaláról.

Igazad van, az orvosok ugyanazok, akiket egyébként az sztk-ban is láthatsz, némelyik a tufa stílusát is hozta magával. Csak itt van lehetőség reklamálni, és lecserélik egy perc alatt, kapok új orvost azonnal.

Ha van időd, kedved várni 16 hetet egy MRI-re, akkor rajta. Ha urulógusra szeretsz várni 3-4 órát a rendelőben, rajta! Nekem arre nincs időm, kedvem, mert helyette dolgozom, megkeresem az árát a várakozási idő alatt.

antisystem 2016.06.17. 08:57:12

@Behajtó70: "sarlatánok se belőlem éljenek. (kizárólag akut bajjal tenném, ha nincs a közelben TB ellátás..." - írtam... és te pont ilyeneket soroltál fel...
(egyébként nemrég kellett egy vizsgálat egy krónikus(!) panasz miatt... és IGEN kivártam a 2 hónapot, pedig megcsinálták volna "horrorisztikus" 10 eFt-ért másnap is. Mert, ha valami panasszal évek óta elvagyok, azzal kibírok még két hónapot...)

tomfree 2016.06.17. 09:28:47

@Behajtó70: " nyilván nem voltál még Svédben, vagy csak nem ismered a viszonyokat. Más a marketing, más a helyzet odakint. De nem vitázom, a havi 10 tízezer Ft elleni nyafogás az emelt szintű egészségért egyszerűen nevetséges! Ezzel az erővel nyafoghatnál a mercedesek ára miatt is. Egyszerűen butaság!

A szövegértésedről: még le is másoltad, mégsem értetted meg: "kommunista elvek mentén gondolkodtok...". Senki nem kommunistázott le! De már nagyon közel vagy hozzá, hogy de! ;) -> állítasz (hazudsz) valamit, amit én nem mondtam, majd megkövezel érte. Tipikus. Szánalmas."

Na akkor nézzük okostojás. Aha. Más a marketing svédben. Aha. Nézd már meg akkor a két rendszer közötti különbséget a munkanélküli segély futamidejére vonatkozóan. Szociális támogatásokra vonatkozóan. Vagyoni különbségekre vonatkozóan (legkisebb és legnagyobb keresetek közötti különbségre gondolok). Tényekről mit akarsz vitatkozni?
Szövegértésről meg ne okoskodj vaze mert ha azt böfögöd ki magadból, hogy "kommunista elvek mentén gondolkodtok" majd utána letagadod az egészet, hogy te nem kommunistáztál le embereket ezzel akkor csak magadból csinálsz bohócot.

tomfree 2016.06.17. 09:37:26

@Rébusz: ezek tények. Itthon sem lesz soha teljesen állami dotációból létező, működőképes egészségügy. Magántőke nélkül csak az fog menni ami most van.

@onlame: azért nem mindenki dolgozik az IT szektorban Budapesten. Konkrétan az ismerőseim kábé 5%-a. A többi 95% túlnyomó többsége nem keres annyit.
Persze nyilván sokan veszik ezeket a biztosításokat, különben nem tartanák. Ettől még nem mondanám általánosnak.
"Évi 200 ezer forint egyébként meg nem olyan sok pénz." Azért akinek a fizetése mondjuk 150, annak elég sok egy biztosításra.
"Aki dohányzik, az elkölt ennyit cigire, mint sokan leírták itt." Ez tény, ettől még nem lesz olcsóbb az egész (van aki nem cigizik).

Rébusz 2016.06.17. 09:47:32

@onlame: Budapesten kívül azért még élnek emberek ;-) . Amikor évi 200 000-ről írsz, amit csak ebbe az egy biztosítóba fizet be az ember, azt ne felejtsd el, hogy a netto fizetés havonta nagyon felaprózódik egy csomó mindenre. Nem a netto fizetés áll rendelkezésre a biztosítás befizetésére, hanem ami marad belőle. Érdekes, hogy ebben az országban rengeteg szegény van, de cigarettára, autóra mégis telik. Hát emiatt nem marad az embereknek hó végére, mert gyakorlatilag tovább nyújtózkodnak és akkor mondják, hogy ők milyen szegények. Ha közbejön egy vis maior eset, akkor pedig nincs tartalék.
Itt egy biztosításról van szó. Ha valaki munkanélküli lesz, vagy egy családtag lesz beteg, akkor mit sem használ a biztosítás. Sőt, ha valaki nem tudja fizetni, akkor még az az összeg is elveszik, amit eddig befizettél.
Csak oda akarok kilyukadni, hogy egy ilyen biztosítás valóban csak azoknak jó, akik nem tudják, hova tenni a pénzüket, vagy éppen tudnák és inkább nem a bankba teszik, hanem ilyen biztosításokba.
Egyébként Nyugat-Európában sem egységes a rendszer, így például Ausztriában a privát biztosítás (kórház- orvosválasztással, saját kórteremmel) egy vagyon. Középvezetők, de inkább annál feljebb lévők engedhetik meg csak maguknak.
És még sokszor így sem azt várják, amit szeretnének...
Szerintem a magyar állami egészségügy hozhatna létre olyan apparátust, ami emelt szintű szolgáltatást nyújt. Ez az erre igényt tartó betegnek plusz költség, az állami egészségügynek pedig plusz bevétel lenne. A magyar egészségügy nagyon jó szellemi tőkével rendelkezik, a tárgyi feltételeket viszont így fel lehetne javítani.

tomfree 2016.06.18. 10:07:56

@Rébusz: "Szerintem a magyar állami egészségügy hozhatna létre olyan apparátust, ami emelt szintű szolgáltatást nyújt. "

Jogos, de félnek elindulni ebbe az irányba, mert akkor kettészakadna az egész ellátás ezen a vonalon. Képzeljük el: létrehoznának egy emelt szintű ellátást, emelt szintű környezetben, de nem csillagászati áron mint egy magánkórházban. Abban a pillanatban a betegek szerintem 30-40%-a bejelentkezne oda még az is akinek alig futja rá mert mindenki meg akar gyógyulni. Kitolnák erre szépen az emelt szintet létrehozva mindenhol emelt szintű ellátást majd ezzel párhuzamosan a nem emelt szint visszazuhanna egy harmadik világ színvonalára. Na ettől félnek a döntéshozók, hogy kettészakad a rendszer szegény kórházra meg normális, európai szintű ellátásra.

Mészáros Mónika 2018.01.14. 15:11:03

@VT Man: Nagyon el vagy tájolva az árakat illetően. Nem lesz elég erre 1m Ft... Főleg rák esetén... Akárhogy kalkulálsz, az egészségbiztosítás megéri a betegnek (és az egészségesnek is) már jóval kisebb problémák esetén is.
süti beállítások módosítása