Így lesz szexi a közgazdaságtan

2014.01.17. 11:41

Zsiborás Gergő

Most akkor mi tanítjuk válságkezelésre Európát vagy rosszabbul élünk? A CEU kutatói bebizonyítják, hogy a számok nem hazudnak, és hogy a közgazdaságtan nem feltétlen olyan bonyolult. 


A gazdasági tények világos és szakszerű megvilágítása miatt indult el a Közép-Európai Egyetem kezdeményezése: a Defacto portál. Szeidl Ádám és Koren Miklós kutatók szerint emelni kell a közgazdasági gondolkodás színvonalát, mert nonszensz, hogy ugyanazon tényadatokból - általában politikai hovatartozás mentén - ellentétes következtetéseket vonnak le.

A CEU kutatói tehát szellemi elemózsiát adnak a 10 millió közgazdásznak, a Defactón vizuálisan megjelenített és könnyen emészthető formában fognak adatokat közölni és - főleg - értelmezni.

Blogjukon például rendszeresen feldolgoznak egy-egy kurrens közgazdasági témát. Mint Szeidl elmondta, Korennel közös kutatásuk is elérhető lesz például, így kereshető lesz a teljes magyar közbeszerzési adatbázis (200 ezer szövegfájlt kellett átfésülniük).

A Defacto grafikonrajzolóival nyolc fontos adatot tudunk megnézni, a magyar munkanélküliségi adat vagy infláció összevethető a V4-ek átlagával valamint az uniós átlaggal is. A visegrádi országok átlagára kattintva a grafikon részletesen megmutatja, hol tartunk a régiós rangsorban. A jól kezelhető adathalmazból bárki gyorsan és könnyen fogyasztható adatokat és ismereteket szerezhet, a kutatók jegyzetekkel egészítették ki a táblákat, hogy azokat könnyebben értelmezhessék a hobbiközgazdászok is. Nemcsak újságírók számára hasznos az oldal. Egy-egy adatsort ráadásul meg is oszthatunk Facebook-on, Google+-on, Tumblren és Twitteren.

Az összehasonlíthatóság kedvéért az adatokat euróban számolják, az árfolyam ebből a szempontból mindegy, mert a külön erre a site-ra írt program automatikusan veszi az adatokat az Eurostattól.

9 komment

Címkék: ceu koren miklós defacto szeidl ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr675762405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2014.01.18. 09:36:58

Esetleg lehetne egy hasonló cikket írni az asztrológiáról is.

♔batyu♔ 2014.01.18. 09:53:45

Ez a "Szlovákia fejlettebb nálunk" pld. kifejezetten röhejes.

dr Smittpálelnökúr 2014.01.18. 10:21:04

"A CEU kutatói tehát szellemi elemózsiát adnak a 10 millió közgazdásznak"

Mostanában divat fikázni azokat, akiknek van véleményük. Ez elég érdekes hozzáállás olyanoktól, akik a 10 millió közgaszdászból akarnak megélni.

Szerintem viszont a félművelt újságirók azok, akik szánalmasan firkálgatnak olyasmikról, amikről halvány fogalmuk sincs.

nemecsekerno_007 2014.01.18. 10:42:24

Már egy ideje szeretnék egy infografikát csinálni a magyar gazdaságról mert nagyon el van itt a többség tévedve.
Kicsi, nyitott, exportorientált ország vagyunk, kivitelből van főleg valódi bevételünk. Sajna túl sokan azt is bevételnek tartják ami valójában nem az, csak egyik zsebből a másikba pakolt pénz.
Kéne egy lista a legnagyobb exportbevételű cégekről és ezeket a befizetett adó alapján sorrendbe rakni. Kellene a teljes összeg amit ezek a cégek adóban befizetnek és mellé kéne tenni a költségvetés kiadási szerkezetét.
Ha lesz időm és meg tudom az adatokat szerezni, akkor megcsinálom.

na4 2014.01.18. 10:45:05

"emelni kell a közgazdasági gondolkodás színvonalát, mert nonszensz, hogy ugyanazon tényadatokból - általában politikai hovatartozás mentén - ellentétes következtetéseket vonnak le." - ebből is látszik, hogy mekkor szófosás az egész. Próbálnának megtervezni egy piacképes autót, vagy egy elektronikai eszközt! Ott nincs mellébeszélés, blabla. Ott rögtön elvéreznének. No ezért kell sok mérnök és nem kellenek a tintanyalók.

nemecsekerno_007 2014.01.18. 10:49:25

@na4: ez nem csak a mérnökökre igaz :)

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2014.01.18. 12:01:29

Ehe... sokan már azzal sincsennek tisztában, mi az a közgazdaságtan... az nem más.. mint a befolyt adó szétosztásáról és annak a társadalomra gyakorolt hatásairól szóló statisztikai tudomány...

De az adó megtermeléséhez nem közgazdaságtan kell.. hanem a nagy betűs GAZDASÁG-tan.. ami már nem statisztikai tudomány... és ezt szinte sehol sem oktatják a világban! EU-ban van 10 millió olyan közgazdász.. aki kb 20 ember munkáját végzik el... mert kellene belőlük minden államba 1.. esetleg egy helyettes ha megbetegszik...

De gazdaságtanról még csak könyveket sem jelentetnek meg...

Hazánkban is csak én jelentettem meg egy gazdaságtannal foglalkozó írást, azt is egy szociológiai-történelmi-filozófiai könyvnek álcázva...

pszichohistoria.uw.hu/

Valaki mutasson már egy könyvet, ami leírja... hogy hogyan keletkezik az a termék, amiből aztán adót lehet szedni... nincs ilyen könyv a könyvtárakban vagy a piacon...

quendelapo 2014.01.20. 10:31:04

@♔batyu♔:
Igen a Szlovákok is jól szórakoznak rajta.
süti beállítások módosítása