Mosolyok

2014.02.06. 00:27

Galambos_Márton

cover_feb.jpgHosszú Katinkának hiányoznak a délutáni alvások. Amióta sportügynökséget alapított férjével, nem jut rá idő.

Állunk a Zoonk Stúdió Bartók Béla úti műtermének előszobájában és beszélgetünk. Angolul, mert ott van a férje is. „Soha nem gondoltam volna, hogy Katinka ilyen jó lesz az üzletben – mondja Shane Tusup. – Simán nemet mond veterán üzletembereknek.” Katinka mosolyog, a hajnali edzéstől még vizes haja. „Így szeretem” – mondja, amikor a sminkes megérkezik egy hajszárítóval. Mosolyka, azaz Hozleiter Fanny pár méterrel arrébb áll. Tiszta teljesítmények. Betöltik az egész műteremlakást.

Ez egy vidám szám. Mindenki ott akart lenni a szerkesztőségből, ahogy szedtük össze a neveket, és jöttek a tippek. Címlapsztorin még nem nevettünk ennyit. Egymás után vettük elő a 30 alatti sikereket. Szórádi Bence LED-nagykereskedése, amit a semmiből épített fel. Varga Noémi, aki modellként indult, építészként fut be, és közben önmagát is meglepő sikerei vannak a startupvilágban. És Mosolyka. (30 sikeres magyar 30 alatt, 24. oldal)

Ahogy a szerkesztőség melletti kávézóban ülünk, Schvarcz Zoltán nem tud nem mosolyogni, miközben meséli, hogy az előző hónapban kiküldték egy hétmillió dolláros szoftverlicensz számláját. Cége, a Xapt vállalatirányítási rendszereket árul. Budapestről indultak, már Amerikában is van irodájuk. Caterpillar-viszonteladók és versenytársaik adják az első számú piacot. Egy csendes sikersztori. (Ülő bika, 72. oldal)

A Greshamben is jó a hangulat. Különterem, óriási asztal, mégis mindenhova jut valaki. Mi is négyen jöttünk (ketten újságírók, ketten fotósok), és Heinrich Pecinát is négy felsővezető kíséri. A Vienna Capital Partners fő tulajdonosaként ő vette meg a Népszabadságot, a Nemzeti Sportot és egy jó adag megyei napilapot az egyesülő Axel Springertől és Ringier-től. Nevetünk, de másképp. Az első kérdés: tényleg ő vásárolt vagy valakit képvisel? Rutinos, diplomatikus válaszok, itt-ott egy csipkelődő kiszólás. „Sok közös van bennünk Csányi Sándorral. Például bajszunk van.” (1 + 1 = 2, 77. oldal)

A TV2-nél is ugyanazzal a kérdéssel kezdünk. Ez egy ilyen hónap. Ott Simon Zsolt vezérigazgató és Yvonne Dederick pénzügyi igazgató a vásárlók. Yvonne félig magyar, Brazíliában nőtt fel, Amerikában tanult, multiknál gyűjtött vezetői tapasztalatot. Zsolt öreg motoros, pár kitartó kérdés nem hozza zavarba, kemény médiatárgyalásokhoz szokott. Egyszer mégis meglepjük. „Most tényleg?” – kérdezi egy őszintén széles mosollyal. (Jó időben, jó helyen kell lenni, 64. oldal)

Regisztráltam, beengedtem a Snapchatet telefonom kontaktlistájába, és mosolyogtam. A pár ismerős között ki a legaktívabb? Tizennégy éves amerikai unokaöcsém. Erről szól az amerikai Forbes cikke is: a tinédzserek inkább ott, mintsem a Facebookon osztanak meg. (Kitartó villanás?, 52. oldal)

Mosolyka azt állítja: előtte nincs lehetetlen. Van egy titkos terve. Én persze rögtön meg akartam írni. Ő csak mosolygott: „Először inkább megcsinálom.”

Ez a poszt a februári Forbes főszerkesztői beköszöntője is egyben.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr165800998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shopping 2014.02.06. 09:38:16

Én kérek elnézést, és nem a "magyar mentalitás" beszél belőlem ( hanem az évek meg a rutin).

Olvastam már pár sztorit, hogy fiatalon ezt meg azt sikerült elérnem, de ezeknél mindig hiányzott a történetből egy-két lépcsőfok.
Vagy az első lépés (pl. apuka adott 10millát az induláshoz, vagy apuka szólt egy haverjának hogy a pici fia cégétől rendeljen vmit).
Nem is beszélve a kapcsolatokon keresztül vmit elérő emberekről. ( Vitézy Dávid)

Azoknak- akik tényleg elértek vmit- SAJÁT eszüknek, tehetségüknek, szerencséjüknek, köszönhetően, gratulálok, és hajrá!

bojlergyulabá (törölt) 2014.02.06. 09:52:22

@Shopping: ezt a magazint helyén kell kezelni. bulvár. mit gondolsz az agyonplakátolt oszkós szám, ami "súlyos profiként" hivatkozott egy maffiózóra mennyire hiteles? aki ad magára az világgazdaságot olvas, esetleg hvg-t. ezt a lapot meg oda lehet dobni a pénztáros elé, egy hot, meg egy story magazin kíséretében.

Galambos_Márton 2014.02.06. 10:04:31

oszkós számunk nem volt, váradira gondolsz. szerintem te nem olvastál még Forbest és azért mondasz ilyeneket.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.02.06. 10:17:02

@Shopping: Érdemes Malcolm Gladwell Kivételesek című könyvét elolvasni. Bill Gates, a Beatles, Steve Jobs és még sokan mások annak köszönhették a sikerüket, hogy megfelelő családi háttérrel rendelkeztek vagy jókor voltak jó helyen vagy éppen lehetőségük volt sokkal többet gyakorolni, mint mások.

@bojlergyulabá: A HVG utoljára 2009-ben és 2010 elején volt olvasható liberális magazin, azóta még erőteljesebben balra húz és sokkal több benne a politika.

the Zen experience 2014.02.06. 10:36:20

Persze, hogy bulvár, de attól még lehet igényes. Fanniért nagy piros pont, igen, éppen ő az, akiről ennek szólnia kéne. Kár, hogy ellenpontozza a csudaépítőművészmodell, ír-olvas-beszél, kész főnyeremény, igazi Magilla, csak mindenét apuci finanszírozza (ötletszinten is), a hájpolt műmájerektől kímélni kéne a rendszert, kontraproduktív. Millió lángeszű BME-s appfejlesztő, kis biológus van, akik cégeznek (hagyjuk má a startupos bolondériát is), akiknek itt a helyük. És persze a hátrányos helyzetűek. Azért még 1x kézszorítás.

Don Quixote de la Ferko 2014.02.06. 12:39:22

@Shopping:

Jogos a mezei piros pont. Egyszer a rendszerváltás után 4-5 évvel valami rokon pampogott nekünk, hogy miért nem indítunk vállalkozást, mint a másik rokon gyerekei. Aztán amikor megkérdeztem tőle, hogy nekem is fizetik az első év reklám és bérleti díj költségeit, a megélhetés költségeit mint a másiknak, akkor nagy csend volt. Háttérrel könnyű indulni.

@Online Távmunkás:

Jobs és Gates speciel annak köszönheti a sikerét, hogy jó helyen jó időben nyúltak le másokat. Ha nem írják meg a DOS-t helyette, Gates ma sehol nincs. Óvatosan azzal, hogy ki minek köszönheti a sikert.

GERI87 2014.02.06. 12:49:46

Kár fanyalogni, kevesen vannak akik önerőből, senkire nem rászorulva bármit is elérnek egy új vállalkozás terén, vagy segít a:
-család, rokon
-örökölsz

vagy

-hitel
-befektetők

Olyan hogy munka mellett saját félretett pénzből....nagyon nehéz....többnyire már meglévő vállalkozás finanszírozza..

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.02.06. 13:30:53

@Don Quixote de la Ferko: Gates sikerében azért nem kevés szerepe volt annak, hogy a drága magániskolája számítási időt vett a GE egyik számítógépén akkor, amikor még szinte sehol sem voltak számítógépek és ehhez Gates szabadon hozzáférhetett még matematikaórákon is. A 60-as években programozhatott, amikor az emberek többsége azt se tudta, mi az a számítógép!

Egyébként a DOS nem futott az IBM PC-n, amikor Gates megvette, át kellett írni, ez akkoriban elég gyakori feladat volt. Az IBM azért kérte őket, mert a Microsoft BASIC elég nagy siker volt (az Apple is ezt használta és a Commodore 64 is). Az igazi siker azonban az volt, hogy 40 dollárért adták a vetélytársak 120 dolláros árával szemben, így 95% feletti lett a piaci részesedésük. És persze a nagy ötlet az volt, hogy az IBM minden PC eladásából jutalékot fizetett a Mirosoftnak.

Überspannung 2014.02.06. 16:10:41

Kezdjük ott, hogy mi az a siker. Szerintetek a sok bevétel meg a nagy nyereség? Vagy inkább valaki feltalált valami paradigmaváltó dolgot, ami fejlődést hoz, vagy javítja az egészségügyet vagy fenntartható környezethez járul hozzá? Majd szóljatok, ha lesz ilyen. Vagy a boldog családi élet?
Ezekhez képest mi például az, ha valakit sokan szeretnek, mert szépen fényképez, vagy mi egy led nagyker? Vagy ha jól eladja magát? Ugyan már. Ez a ledes csávó ráadásul villamosmérnök ha jól látom, ami lehet értékelni, de elpazarolja a tudását azzal, hogy elment kereskedőnek. Feleslegesen tanulta ki a szakmáját, a töredékét sem használja annak, amit tanult. A kereskedelem a mérnöki tudással végezhető tevékenységek legalja. Fentről lefelé ez a sorrend: kutatás, fejlesztés, tesztelés-gyártás-szerviz, végül a kereskedelem.
Ez csak egy kiragadott példa, nem belekötni akarok. De az ilyen nem jó példa és nem jó példakép, hiába van siker valamilyen szempontból. Az ilyen sikernek van ez a buta fogyasztói társadalom-központú szemlélete, ami azért nagy baromság. Ez pedig maga a nyers Amerika-majmolás.
Szóval lehet , hogy a tipikusnak vélt "magyar mentalitás" rossz, de az amerikai sem épp pozitív.

tengier1 2014.02.06. 18:03:03

@Tisztelt Roll!: Leülhetsz, egyes...Sorrendet állítani a mérnöki munkában? Ugyan oszd már meg velem, melyik ér valamit a másik nélkül. A zseni aki kutat fejleszt, majd mikor kikutatta, nincs aki piacra vigye? Vagy a kutató fejlesztő,aki persze a hierarchia csúcsa, fog szervizmérnökként dolgozni. De a szervizmérnök mit mérnököl, ha a kereskedő nem tudta eladni a terméket? Ameddig nincs átfogó látásmódod, addig csak olvass. (Az ostoba példád analógjára, csak az orvosprofesszorra van szükség, ágytálat már nem is kell cserélni) Tényleg ne szólalj meg...pfff ostoba

Shopping 2014.02.06. 19:08:50

na hogy mennyire igazam van!!!

index.hu/gazdasag/2014/02/06/borokai_lanyaval_szerzodott_az_mnb/

Így én is tudnék sikeres lenni

BOTRÁNY!

Überspannung 2014.02.06. 21:16:36

@tengier1: hülye vagy, mit fikázol itt te kis értetlen? Szakmai színvonalról beszéltem, ebben van a sorrend.
Sokszor több szakmai tudása van egy kutató mérnöknek, mint egy kereskedőnek. A kereskedőnek lehetnek egyéb ismeretei is az kétségtelen, de annak semmi köze a mérnöki tudáshoz, és főleg nem kell hozzá egyetemi végzettség.

GERI87 2014.02.06. 23:20:59

@tengier1:

" (Az ostoba példád analógjára, csak az orvosprofesszorra van szükség, ágytálat már nem is kell cserélni) "

Erre halottam egy frappáns választ:

"egy orvos előbb-utóbb megtanul kapálni, (ágytálat cseréni) de egy paraszt jó eséllyel sohasem fog tudni műteni"

értsd: lehet hogy mindenki munkájára szükség van a cél érdekében, de azért vannak könnyen helyettesíthető és kevésbé helyettesíthető munkák, szakmák, "koponyák"...

10.000 emberből 10.000 alkalmas arra hogy behajtson 4 csavart, de jóval kevesebb képes arra hogy megtervezze azt amibe bele kell hajtani:)
süti beállítások módosítása