Bocs, épp most mentünk csődbe

2014.04.08. 00:23

Ács Gábor

Kolba Miklós húsz éve játszik milliárdokkal a bankközi forintpiacon és még mindig nem unja. A Forbesnak mesélt pályája kezdetéről, a rejtélyes forintpiac működéséről, a londoni spekulánsokról és saját kisvendéglő-kísérletéről is. Részletek az áprilisi számban megjelent cikkből, keretesbe2014_April_cover.jpgn a kimaradt részek: sztorizik a forintguru.

Ülök az első munkanapomon a helyemen, egyszer csak 11 körül szólnak, hogy hirtelen új szabályt vezetett be a Magyar Nemzeti Bank. Aznaptól nem volt kötelező minden devizaváltást a jegybanknál végezni, fix árfolyamon ugyan, de egymással is üzletelhettek a kereskedelmi bankok. 1992 júliusában járunk, a mesélő pedig Kolba Miklós, aki első postabankos napján így épp belecsöppent a magyar bankközi devizapiac megszületésébe. Rajta kívül még mintegy két tucat ember tapasztalhatta meg testközelből ugyanezt, de ő azon kevesek egyike, aki még mindig a bankközin üzletel. Eltelt 22 év, de Kolba Miklós ma is devizakereskedő, az egyik legrégebbi motoros a szakmában, aki gyakran a legnagyobb forgalmat bonyolítja a piacon. 

De hogyan is működik manapság a misztikus forintpiac? Tényleg léteznek a politikusok által vizionált gaz spekulánsok, akik időnként londoni pubokban összebeszélve támadják meg a magyar pénzt, hogy bedöntésén nyerészkedjenek? Igen és meg nem is. Valóban a londoni nagyfiúk fújják a passzátszelet a forintnál, a hazai szereplők piacbefolyásoló képessége jóval kisebb. Elsősorban a hazaiak adják a likviditást, a külföldiek pedig az irányt, a trendeket.  A magyar bankok többségénél a céges megbízások dominálnak, ami leginkább abból ered, hogy a vállalatok menedzselik devizaszükségleteiket, illetve fedezik kitettségüket, hogy a váratlan ármozgások ne okozhassank kárt számukra. Klasszikus, ügyfélháttér mentes tréding nagyon kevés helyen van már, az ING viszont még egy ilyen hely. 

„Volt Londonban egy tréder, aki nagyon dadogott. Márpedig ezen a piacon nagyon nem mindegy, mit mond ki az ember, hánymillió dollárra szól az üzlet. Ha csak annyit mond valaki például, hogy yours (eladok), akkor hiába gondolt csak 5 millió dollárra, ha a vételi árfolyamon 50 millió volt, akkor bizony annyit adott el. Ezért fontos, hogy az ember mondja hozzá az összeget is.  Dadogó emberünknek az öttel akadt problémája, nem tudta kimondani, hogy „five yours” illetve ki tudta, csak kicsit sokáig tartott, közben pedig simán elmozdult az ár. De ez sem okozott problémát, kreatívan elkezdte alkalmazni a „two yours three yours” formulát, amin persze először jót mulatott mindenki, de a lényeg, hogy kis fogyatékossága nem lehetett akadály az előtt, hogy jó tréder legyen”

A londoni nagy bankházak mögött többnyire valóban olyan megbízók állnak, akik nyerészkedni akarnak az ármozgásokból, ez azonban véletlenül se a forint bedöntésére irányul: hol emelkedésre, hol esésre tesznek, hol kisebb, hol nagyobb tétben. Irgalmatlan pénzekről lehet szó egy-egy alapkezelőnél, vagy befektetési csoportnál. „Kint voltunk Londonban, mentünk meglátogatni egy hedge fundot. Jött egy srác szakadt farmerban, tornacipőben. Kiderült, ő az alapkezelő, és ha nagyon összekotorja az összes pénzt a padlásról, akkor csaknem akkora tétben játszhat, mint a magyar devizatartalék” – meséli Kolba Miklós.

_SEB8486.jpgFotó: Sebestyén László

„Régen, ha fogalmunk sem volt, mi történik a piacon - mert ilyen is van nyilván -, akkor ha kérdezték, mindig azt mondtuk először, hogy a Lehman vesz, vagy elad. Aztán mi lett velük. Máig őrzök egy Reuters beszélgetést, mely nagyjából abban a pillanatban készült, amikor bejelentették, hogy végük. Egy cseh bank hívta őket, hogy üzleteljenek, mit sem tudva a nagy hírről. A lehmanos trader felvette a telefont, s csak annyit mondott: bocs, már nem jegyezlek le, épp most mentünk csődbe.”

A londoni nagypályások azonban szeretik titokban tartani, hogy merre állnak a piacon. Nem jellemző, hogy beszélnének egymással, főleg olyan céllal, hogy közösen befolyásoljanak egy piacot. Az viszont gyakran előfordul, hogy a nyilvánosan elérhető információk alapján hasonló következtetéseket vonnak le és közel egy időben kezdenek adni, vagy venni. Ezt a kis forgalmú devizák piaca különösen nehezen viseli el, a török például jóval nagyobb a magyarnál, az elmúlt hónapokban mégis komoly esést szenvedett el. Érdemes tehát minden ország gazdaságpolitikusainak és jegybankárainak figyelniük arra, hogy egyes nyilatkozataik milyen érzékenyen érinthetik a piacot. A külföldi tőke alapvetően nem rombolni akar, hanem pénzt csinálni, persze ez néha durvábbnak tűnik, de ez a piaci méretek különbségéből adódik. Sajnos ebből a szempontból a forint kicsi és sérülékeny piac.

„Az utolsó történet a tréderzsaronnal kapcsolatos: a bukó nálunk veszteséget, bukást jelent. Siófokon voltunk Treasury összetartáson. Betértünk egy étterembe. Ettünk, ittunk, majd a kávénál a dohányos szekció rágyújtott. Ekkor odalépett hozzánk a nagyon kedves és nagyon jól öltözött üzletvezető hölgy, hogy ha gondoljuk, nyugodtan nyissuk ki az ablakot bukóra. Mire Geszti Pali kollégám és jóbarátom csak annyit mondott csípőből tüzelve, hogy mi semmit nem nyitunk bukóra. Azonnal kitört a röhögés, a hölgy pedig talán máig se tudja, mit olyat mondott, aminek ez lett az eredménye.”

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr275978894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vittore. 2014.04.08. 08:55:19

Húú, mindjárt beindul itt a karvalytőkézés, kíváncsi leszek hányadik komment fogja elkezdeni...

Praktikum 2014.04.08. 10:07:57

Érdekes, információ szegény, befejezetlen. Tetszett. Biztosan jól időzített ennek a cikknek a megjelenése? Mert ha ön szerint igen, akkor ajánlom figyelmébe a Credit Suisse-nál és a London vezető bankjainál folyó vizsgálatot melynek tárgya a traderek összejátszása a Libor manipulálása végett.
"összes pénzt a padlásról, akkor csaknem akkora tétben játszhat, mint a magyar devizatartalék” : Nem játszik (pejoratív fogalom Magyarországon pénzügyről szóló cikkben. Javaslatom: befektet)
" Igen és meg nem is" Javaslatom: Igen is meg nem is

repecs 2014.04.08. 10:29:21

Ezekkel a pénzügyi mozgásokkal a bankárok azonkívül hogy megszedik magukat milyen módon hajtanak hasznot az embereknek? Milyen értéket teremtenek?

belekotty 2014.04.08. 10:40:43

", hogy mi semmit nem nyitunk bukóra. "

- ezen qrva nagyot röhögtem. :-))

belekotty 2014.04.08. 10:42:24

@repecs: Semmilyet, Ezért hajtotta ki őket Jézus is. Viszont ha nem lennének, akkor nem tudnál fényűzőbben élni, mint amire tellene egyébként.

aleb19 2014.04.08. 11:14:57

@Praktikum: nem csak a LIBOR-t ,de a devizaarfolyaamokat is nagyban manipulaltak, az angol penzfelugyelet nemreg vett fel 50 uj ellenort csak ezert a vizsgalatsorozatert

aki elhisz, hogy a penzpiac nem manipulalt es mindent tokeletesen hatekonyan bearaz az vagy naiv vagy fizetnek neki erte, hogy adja a hulyet

aleb19 2014.04.08. 11:22:15

@repecs: igazabol csak maguknak termelnek hasznot -masok karara...mar JA is meg mondta a frankot:

beke idoben a penz a fegyver

es ezzel a penzfegyverrel rendesen vissza elnek a valasztasok elott is azert tamadtak be a forintot mert ilyenkor a politikusbarmok altalaban erzekenyebbek/engedekenyebbek ergo lehet keresni egy kis penzt az adott orszag karara

kigyurt álat 2014.04.08. 12:33:10

@Praktikum:
Befektet...? Ez aztán az eufemizmus.
A játszik tökéletesen semleges kifejezés, mert a pénzpiac pont olyan, mint a póker. És a spekulál-t még nem is említettem.
A probléma az, hogy a cikk hőse és a londoniak a saját önszántukból ülnek az asztalhoz, az államokat és jegybankokat meg odakényszerítik és megskalpolják, és közvetlenül vagy közvetetten mindenki életszínvonalát befolyásolják. Valószínűleg sok szociopata van a játékosok soraiban. Szóval ez a rendszer inkább csökkenti a szabadságot és a demokráciát, minthogy pozitív hatással lenne rá.

2014.04.08. 13:51:08

@repecs: Az emberek jelentő része nem teremt értéket a munkájával, csak pénzt keres vele, vagyis az általad elítélt bankárokkal van egy szinten. Ráadásul az esetek 99.9%-ban a bankárok nem a saját pénzükkel játszanak és őket csak a jutalék gyarapítja. És befektető alatt nem csak Sorost kell érteni, hanem azt is, akinek pl. csak egyetlen darab államkötvénye van, mert ő is hasznot remél belőle.

A bank olyan, mint a közlekedésben a repülő vagy az energiatermelésben Csernobil. Ha egy repülő lezuhan, egyszerre halnak meg sokan, pedig autóbalesetekben sokkal többen halnak meg, az mégsem érdekes. Csernobil rövid idő alatt okozott katasztrófát, a globális felmelegedést és a légszőszervi rák nagy részét mégis a fosszilis tüzelőanyagok okozzák. Ha egy bank becsődöl, hirtelen lesz nagy a veszteség, pedig sok más kis cég csődje összeadva sokkal nagyobb kárt okoz.
Ráadásul nincs több bűnöző bankár, mint amennyi bűnöző az élelmiszeriparban van. Utóbbiak ráadásul közvetlenül az életünkkel játszanak mégis max. 1 napig hír.

Az, hogy a forinttal lehet spekulálni, nem a bankárok bűne, hanem a magyar politikusoké (az összesé).

A bankárokat okolni minden bajért, ami éri az embereket kb olyan, mint anno a zsidókat okolni a német problémákért, vagy mostanában a cigányokat a magyar problémákért, vagy akár a biciklistákat azért, mert nem él jegesmedve az Antarktiszon.

delano 2014.04.08. 13:52:22

@repecs: "Ezekkel a pénzügyi mozgásokkal a bankárok azonkívül hogy megszedik magukat milyen módon hajtanak hasznot az embereknek? Milyen értéket teremtenek?"

A befektetési alapokban sok tizezer, de inkább millió ember pénze van. Ha jól dolgoznak, akkor ennek a sok embernek keresnek pénzt. Az emberek megtakaritásaikat gyarapitják (és persze a sajátjukat is). Ha rosszul csinálják, akkor az emberek átviszik a pénzüket másik alaphoz, amelyik jobban csinálja.

lehet, h ez neked nem érték, de akkor ezt vesd össze azzal, aki pl a mezőgazdasában dolgozik, és eladhatatlan árut termel, aztán kiabál, h neki jár támogatás, tehát csak viszi a pénzt

aleb19 2014.04.08. 14:28:40

@delano: 'A befektetési alapokban sok tizezer, de inkább millió ember pénze van. Ha jól dolgoznak, akkor ennek a sok embernek keresnek pénzt. Az emberek megtakaritásaikat gyarapitják (és persze a sajátjukat is).'

ezt a szirupos szar dumat...a penzpiacon csak masok karara lehet hasznot realizalni

nincs ertekteremtes - fosztogatas van, altalaban a kis vagy kozepes orszagok jegybankjai /vegezetul az adott orszaglakoi/ jarnak legrosszabbul

SemBoga 2014.04.08. 14:36:34

@aleb19: a verseny már csak ilyen - majd a túlvilágon lesz egyenlőség, itt versenyezni kell

aleb19 2014.04.08. 14:53:37

@SemBoga: az a baj, hogy a verseny torzitott a szabalyok manipulaltak es a nagybankok eseti kartelt alkotnak, gyakran osszebeszelnek

ez olyan boxmecs ahol nincsenek sulycsoportok es az allami/jegybanki dopping hasznalata szinte mar kotelezo

Narancskommunista (törölt) 2014.04.08. 17:05:45

Önmagában a spekuláció lehet hasznos, hiszen likviditást biztosít a piacon. Más kérdés, hogy gyakran vannak mögötte manipulációk.

mnb 2014.04.08. 17:16:13

@belekotty: A templomból.
Nem a tőzsdéről.

smartdrive 2014.04.08. 17:46:59

igen, hát kevés szánalmasabb dolog van annál, mint amikor humortalan, gyomorbajos emberek próbálják bizonygatni, hogy az ő szakmájukban is létezik humor

repecs 2014.04.11. 09:03:45

Köszönöm mindenkinek aki segített kicsit más megvilágításba helyezni, nincs fekete fehér csak szürke és mégy szürkébb.
süti beállítások módosítása