Top fizetések a fociban: ennyit keresnek a legjobb edzők

2014.06.19. 22:34

Zsiborás Gergő

Hihetetlen fricska lenne, évtizedekig beszélnének róla, ha Argentína épp az ősi rivális Brazíliában szerezné meg a harmadik vébécímét, ehhez képest Sabella mester évi fizetése még az 1 millió dollárt sem éri el. Bezzeg Irán nem sajnálta a pénzt az egykor a Real Madridot is garnírozó Carlos Quierozra, ő 1,4 millió dollárt kap. A Forbes Mexico összeszedte, mennyit keresnek a vébére kijutott nemzeti tizenegyek vezetői. Nem feltétlenül a nagyhatalmak fizetik a legtöbbet a válogatott szövetségi kapitányának. Nézzük, ki mennyit keres! 

capello.jpgA bergamói rém, Capello (Fotó: Real Madrid)

1. Fabio Capello (olasz) – Oroszország, 9,6 millió dollár (évente)
Olaszországban az anyák azt tanítják a lányaiknak, kerüljék a bergamói férfiakat. Capello kemény, mint a kőszikla. Ha rágógumizva elsétált előtte, még Wayne Rooney is csöndben maradt a félelemtől – az olasz mesterről nyugodtan meg lehetne mintázni a bergamói férfi szobrát. Hihetetlen tisztelet övezte a játékosok részéről mindig is, következetes, de kíméletlen edzőnek mondják. A fizetésén is látszik, az orosz szövetség tudta, kivel van dolga. Ehhez képest az első meccsen Dél-Korea ellen elért 0-0 elég soványka. Négy éve még az angol válogatottat dirigálta, korábban két emblematikus csapat főnöke volt: az AC Milané és a Real Madridé. Tizenhárom nagy címet nyert eddig.

2. Luís Felipe Scolari (brazil) – Brazília, 6,2 millió dollár
A 2002-ben Brazíliával világbajnok mester nem veti meg a pénzt: még az üzbég Bunyodkor kispadjára is leült 18 hónapra potom 30 millió dollárért. Bár egykoron sokat áldoztak rá, hogy Taskent legyen a futball világ ázsiai fellegvára, a Chelsea és a portugál válogatott után valószínűleg nem a szakmai kihívás vonzotta Scolarit Ázsiába, ahol amúgy a szintén világbajnok honfitársa, Zico örökségét vette át. A brazil mesternek egyértelműen jobban megy a nemzeti csapatoknál (Kuwait legjobbjait is trenírozta), a klubcsapatoknál már kevésbé, a Chelsea milliomos oligarchája, Roman Abramovics viszonylag gyorsan megunta az eredménytelenséget. Kevesen tudják, hogy van olasz útlevele is.

3. Roy Hodgson (angol), - Anglia, 5,5 millió dollár
Az angolok legalább itt dobogósok. Hodgson egykor Gera Zoltán edzője is volt, a játékosai mindig 100%-osan kiállnak érte, noha vele is előfordult már Pintér Attilához hasonlatosan, hogy a meccs utáni sajttájékoztatón olyat dicsért, aki pályára sem lépett. A Fulhammel csodát tett, a középcsapattal majdnem megnyerte a második legfontosabb európai kupát, az Euroligát (itt dolgozott együtt Gerával). Korábban Svédországban is edzősködött, de irányította az Internazionálét is (kétszer is kinevezték edzőnek Milánóban). A Liverpool viszont nagy falat volt neki a Fulham után. Az egyik legtapasztaltabb angol edző.

4. Cesare Prandelli (olasz) – Olaszország, 4,1 millió dollár
Megéri a pénzét, az egyszer biztos. Köszönjük a Misternek, hogy felhagyott a catanaccióval, és megmutatta, hogy a védekezés mellett az olaszok képesek szép támadó focit is játszani. Úgy lett szövetségi kapitány, hogy csupán egy címet nyert: 1999-ben megszerezték a másodosztály aranyérmét és így feljutott a Hellas Veronával. Az AS Roma és a Fiorentina csapatát irányította később, Firenzéből váltott a válogatott kispadjára.

 5. Joachim Löw (német) – Németország – 3,48 millió dollár
Jogi Löw Klinsmann másodedzője volt, a német világbajnok ex futballista a hazai rendezésű 2006-os németországi világbajnokságon dolgozott együtt mostani vetélytársával (akkor a bronzig jutottak, Klinsmann most az amerikaiakat vezeti). A szövetség megbízott benne, maradhatott a kispadon, ő lett a főnök. A német bunkerfoci helyett a szép és hatékony támadójátékra helyezi a hangsúlyt, 102 meccsből eddig 15-öt vesztett csak el, inkább az a fájdalmas, hogy ezek között van egy Eb-döntő és egy vébé elődöntő, aranyat még nem nyert vele a csapat.

6. Vicente del Bosque (spanyol) – Spanyolország, 3,4 millió dollár
7. Ottmar Hitzfeld (német) – Svájc, 3,4 millió dollár
8. José Nestor Pékerman (argentín) – Kolumbia, 3 millió dollár
9. Miguel Herrera (mexikói) – Mexikó, 2,7 millió dollár
10. Luis Van Gaal (holland) – Hollandia, 2,6 millió dollár
11. Jürgen Klinsmann (német) – USA, 2,5 millió dollár
12. Alberto Zaccheroni (olasz) – Japán, 2,4 millió dollár
13. Jorge Sampaoli (anrgentín) – Chile, 2,1 millió dollár
14. didier Deschamps (francia) – Franciaország, 2 millió dollár
15. Paulo Bento (portugál) – Portugália, 2 millió dollár
16. Ange Postecoglou (görög) – Ausztrália, 1,5 millió dollár
17. Carlos Quieroz (portugál) – Irán, 1,4 millió dollár
18. Vahid Halilhodzic (bosnyák) – Algéria, 1 millió dollár
19. Marc Vilmots (belga) – Belgium, 960 ezer dollár
20. Alejandro Sabella (argentin) – Argentína, 900 ezer dollár
21. Sabri Lamouchi (francia) – Elefántcsontpart, 900 ezer dollár
22. Niko Kovač (horvát) – Horvátország, 690 ezer dollár
23. Fernando Santos (portugál) – Görögország, 690 ezer dollár
24. Óscar Washington Tabárez (uruguayi) – Uruguay, 600 ezer dollár
25. Luis Fernando Suárez (kolumbiai) – Honduras, 600 ezer dollár
26. Reinaldo Rueda (kolumbiai) – Ecuador, 590 ezer dollár
27. Hong Myung-Bo (koreai) – Dél-Korea, 500 ezer dollár
28. Stephen Keshi (nigériai) – Nigéria, 490 ezer dollár
29. Safet Sušić (bosnyák) – Bosznia-Hercegovina, 400 ezer dollár
30. Jorge Luis Pinto (kolumbiai) – Costa Rica, 380 ezer dollár
31. Volker Finke (német) – Kamerun, 330 ezer dollár
32. James Kwasi Appiah (ghánai) – Ghána, 240 ezer dollár

 

Az edzők között magyar nincs, viszont két bosnyák is akad. Sőt, a 3,7 milliós Bosznia-Hercegovina kapitánya évi 90 millió forintos fizetésért hajtott végre történelmi tettet és juttatta ki országát a világbajnokságra, ők az egyedüli újoncok a harminckettes mezőnyben. 

A szövetségi kapitányok között kivételesnek számít Capello helye, ennyit a klubfutballban is csak a top edzők keresnek, fizetése alapján a világon az 5. legjobban kereső tréner a bergamói. A legtöbb pénzt a katalán Pep Guardiola keresi a Bayernnél, évente 17 millió eurót, ez majdnem annyi, amennyit egykori tanítványa, Lionel Messi keresett tavaly a Barcelonában. A második legjobban fizetett vezetőedző a portugál José Mourinho, a Chelsea több mint 10 millió eurót utal neki évente. 

2014_08_cover_0529_01.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: foci vb pénz futball edző fizetés vébé Brazília Fabio Capello Luís Felipe Scolari Brazília 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr136362969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása