Hat év után jött elő második termékével a Prezi

2015.02.10. 13:01

Zsiborás Gergő

forbes1502.jpgÚj, erős vizuális nyelv megalkotására tesz kísérletet a Prezi, mely egy teljesen új termékkel jelentkezett be. Sokan épp azért kritizálták eddig a felhőalapú prezentációs szoftvert fejlesztő céget, mert egytermékes: a Prezi maga a Prezi. A fanyalgóknak itt a frappáns válasz: a Nutshell.

A mobilappal rövid videó készíthető, majd a legkülönfélébb animációkkal és feliratokkal lehet ezeket feldíszíteni, majd a videó terében elhelyezni, nemcsak egyszerűen feldobálható feliratokról van szó. Sőt, ha az alkalmazással mozgóképet rögzítünk (mondjuk egy filmrészletet), akkor ezt észleli, és ebbe a térbe is el lehet helyezni a legkülönfélébb izgő-mozgó animációkat. Amit eddig csak egy vágóprogrammal tudtunk megcsinálni a számítógépünkön, azt pár kattintásból tudja a Nutshell. (Ha ez így bonyolult, és az, inkább nézd meg a lenti videót.)

Mit vártok ettől a terméktől? – kérdezzük Somlai-Fischer Ádámot, a Prezi társalapítóját, aki a cég innovációs laborját vezeti, és a Nutshell szellemi atyja. „Boldogságot” – jön a magától értetődőnek tűnő válasz, a kétórás interjú után pedig szinte kiakad a „boldogságmérőnk”. Nevetünk. De vegyük komolyra.


„Szerintünk ez egy ütős vizuális nyelv. Ez a Prezinek is segít, mert azt fogjuk tudni mondani magunkról, hogy mi ebben tök erősek vagyunk, hogy történetek meséljünk képekben” – mondja Ádám. És tényleg ez a Nutshell legerősebb üzenete. 


A Nutshell előnye, hogy nagyon könnyen kezelhető – ebben az appban benne van a Prezi minden tapasztalata és tudása, ami arról szól, hogy egy roppant komplex rendszert, hogyan lehet egyszerűen megjeleníteni. Az egyszerűség és a kezelhetőség azért fontos, mert így a felhasználó a történetmesélésre tud fókuszálni. Ha Nutshellt elindítjuk, szinte magától értetődő hogyan működik, csak azzal kell foglalkoznunk, hogy minél kreatívabb videót tudjunk készíteni. A végterméket aztán persze megoszthatjuk. Így jut el a Prezi azokhoz is, akik eddig nem használták. Ha ilyet tudnak egy kis videóval, mit tudnak kezdeni egy prezentációval?


A cég alapítói szerint, ha jól végzik a dolgukat, akkor 2 milliárd emberhez juthat el a Prezi. Ahhoz, hogy hitelesen tudják képviselni ezt víziót, villantaniuk kellett abból a tudásból, amivel a Prezit is építik.

Somlai-Fischer, a Prezi ötletgazdája korábban a dizájnért felelt, de a menedzsmentfeladatokat leadta, hogy újabb, innovatív termékeken dolgozhasson. A Nutshellen közel háromnegyed évet dolgoztak, mától elérhető az AppStore-ban.

„A koreai office menedzserünk preziben kérte meg a felesége kezét. Azért az kicsit sok volt még nekem is – nevet Somlai-Fischer Ádám. A Prezi persze alkalmas erre, de mégis csak egy prezentációs szoftver. Viszont azzal a tudással, ami a Prezi mögött van, miért ne lehetne létrehozni egy másik eszközt, ami a vizuális storytellinget máshonnan közelíti meg?” – innen indult a fejlesztés.

„Végső soron azt várjuk, hogy az emberek használják, és örüljenek neki” – mondja Ádám a leendő „Nutshell-pillanatokról”.

A Nutshellhez hasonlüó appot fejlesztett Varga Noémi, modell-startupper is. Az ARYS lényege, hogy a „városban” üzeneteket lehet hagyni, az ötlet hasonló, az app másfajta célt szolgált.

2 komment

Címkék: Prezi Nutshell Somlai-Fischer Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr717154501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tavolirokon2 2015.02.10. 19:55:03

Szoval amig targoncaval hanytak a feature-oket a prezibe, addig egytermekes volt, de most, hogy kidobnak egy vicces "light" verziot mobilra, az bezzeg uj?

Igen, latom, egyutt mozognak a cuccok a videoban a GMC vektorral. Tok jo otlet, nem leszolni akarom, de azon kivul hogy uj neve van, sokkal kevesbe "uj termek", mint mondjuk az ipad port vagy a collaboration volt, es a full android support lesz (remeljuk...)

program készítő 2015.02.11. 08:06:37

Maradok a megszokottnál-egy perc és kész alávágott zenével,stb.
süti beállítások módosítása