Fura pályázat: 16 milliárdról titkolózik az állam bankja

2016.01.20. 15:31

Zsiborás Gergő

cover_1_1.jpgTitkolja az állami bank, ki nyerte a tavaly év végén, ritka gyorsan lezongorázott 16 milliárdos pályázatot. A Forbes információ szerint egy Rogán Antal közelinek tartott üzletember a befutó. Vagyis nincs nagy meglepetés: a Forbes és tőle függetlenül a Figyelő is még az eredményhirdetés előtt megírta, hogy Gubicza Ágoston viheti a tendert. 

Tavaly év végén meglepő gyorsasággal írt ki egy alapkezelői pályázatot az állami tulajdonú Magyar Export-Import Bank (Eximbank), 16 milliárdot osztanak ki két alapra úgy, hogy a pályázóknak nem kell önrészt felmutatniuk.

A pályázatról tavaly mi is beszámoltunk, hiszen a feltételek között több olyan is volt, ami indokolatlanul lekorlátozta a lehetséges indulók számát. A kiírás részleteit firtató kérdéseinkre az Eximbank még válaszolt, az eredményre vonatkozó kérdéseinkre viszont hetekig válasz sem érkezett. A Forbesszal egy időben, de tőlünk teljesen függetlenül a Figyelő nyomtatott kiadása is beszámolt a pályázatról, és akárcsak mi, úgy ők is megnevezték, ki lehet a kiírás nyertese. A feltételek alapján a Gubicza Ágoston fémjelezte alapkezelő tűnt befutónak.

Információink szerint a 16 milliárdos pályázatot valóban a GB & Partners nyerte meg, a Gubicza és Boris Mihály tulajdonában álló alapkezelő ezzel két új alapot indíthat a meglévő kettő mellé. Megkérdeztük a kiíró Eximbankot, ki nyerte a kiírást, az eredményről ugyanis semmi sem található a honlapjukon. A bank sajtóosztálya végül azt a választ küldte, hogy nem árulhatja el, ki lett a nyertes, és mindehhez bravúros indoklást is fűzött: „a másik fél jóváhagyásának hiányában nem hozhatja nyilvánosságra üzleti titok miatt”. Természetesen megkerestük a GB & Partnerst is. „Az eredménnyel kapcsolatos információk tudomásunk szerint banktitoknak minősülnek, ezért nem áll módunkban a pályázat eredményével kapcsolatos kérdésekre reagálnunk, mindaddig, amíg az Eximbank hivatalosan és nyilvánosan eredményt nem hirdet” – írta kérdésünkre Boris Mihály.

A felek tehát egymásra mutogatva titkolóznak. Az biztos, hogy a nyertessel aláírták a szerződést, ezt megerősítette az Eximbank, illetve kérdésre azt is elárulták, hogy a pályázat eredményét senki sem támadta meg. Úgy tudjuk négy pályázó adta be, ezek közül egy állami hátterű versenyző is volt.

Ez a fajta a gyakorlat igencsak meglepő, a hasonló módon kiírt Jeremie-pályázatoknál (a konstrukció hasonló, ez egy uniós program) is nyilvános, kik nyerték meg a pályázati kiírásokat. Ezek az alapok amúgy épp most zárják befektetési szakaszukat, több pénzt nem helyezhetnek ki, vagyis aki most egy 16 milliárdos alappal a piacra tud lépni, igencsak jó pozícióban lesz. Befektetési célpont lesz bőven, versenytársak viszont nem nagyon. Az alap nyerteseinek ráadásul még csak önrészt sem kellett berakniuk az állami milliárdok mellé, vagyis jóformán alig van vesztenivalója.

A titkolózásnak sok értelme nincs, a hazai alapkezelői szakma elég szűk, az elnyert pénz pedig "szabad szemmel is jól látható", hónapok kérdése és elég nyilvánvaló lesz, hogy ki a befutó. Arról nem is beszélve, hogy egy állami intézmény pályázatáról van szó, már csak emiatt is érthetetlen miért titkolják a felek, ki vitte a könnyű pénzt. 

Kicsoda Gubicza Ágoston?

A GB& Partners új szereplő a kockázatitőke-piacon, a Töröcskei István érdekeltségébe tartozó két alapot vették át (az egykori Prosperitást). A korábbi tulajdonos kegyvesztett lett, miután csődbe ment az állammal közösen tulajdonolt bankja, a Széchenyi Bank, ezután Töröcskei lemondott az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) éléről is. A GB& Partners által kezelt két alap összesen 6 milliárd forint jegyzett tőkével rendelkezik, ez a mostani, eximbankos kiírásban is alapfeltétel.

Az alapot átvevő GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő  Zrt. mögötti GB CAPITAL PARTNERS Vagyonkezelő Zrt. két tulajdonosa Gubicza Ágoston és a már említett Boris Mihály. Mindketten kötődnek a nemrég miniszterré kinevezett Rogán Antalhoz, aki a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezeti.

Rogán első felesége most Gubicza Ágoston házastársa (ez kiderül a Facebookról is), akivel Rogán Antal vagyonnyilatkozata szerint közös háztartásban nevelik az új miniszter legidősebb fiát. Boris Mihály pedig szintén a II. kerületi Hankóczy Jenő utcában, ha esetleg így jobban ismerős: a Pasa Parkban lakik, legalább is a cégpapírok szerint, akárcsak Rogán Antal. Az Eximbank üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese amúgy Puskás András, aki az V. kerületnél Rogán Antal helyettese volt, tavaly Szijjártó Péter felkérése vállalt vezető tisztséget a bankban. Úgy tudjuk, Puskás is a Pasa Parkban lakik, korábban a kerületi ügyekkel foglalkozó Város Szíve blog is írt erről, illetve a Nol.hu számolt be róla, Puskás és Rogán felesége nevén van egy ingatlan a lakóparkban.  

Gubicza Ágoston neve máshonnan is ismerős lehet. Az alapkezelő honlapján egészen pontosan ez szerepel: „vezető szerepet játszott a Hévíz-Balaton Repülőtér újra megnyitásában”. A repteret hamarosan be is zárták, az üzemeltető CCA Kft (melynek tulajdonosai között felbukkant Gubicza egyik érdekeltsége is, maga Gubicza pedig a CCA ügyvezetője volt) több száz milliós tartozást hátra hagyva szállt ki a bizniszből.  

2 komment

Címkék: pályázat kockázati tőke Eximbank Gubicza Ágoston GB Partners

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr638289452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferenc Somodi 2016.01.20. 18:01:00

Magyarországon nincs korrupció !

Dinkainka 2016.01.21. 05:19:02

Rogán kölyke ki lesz tömve zsével!
süti beállítások módosítása