Nyugdíj szinte nem lesz, helyette itt a kötelező szülőtartás

2016.06.06. 21:38

Ács Gábor

Júliustól mindenki köteles a eltartani nem csak a gyerekeit, hanem a szüleit is. Ha valaki nem teszi, a szülők, de akár a nyugdíjas otthon, vagy kórház is perelheti és behajthatja a pénzt. Farkas András nyugdíjszakértő szerint a teljesen fenntarthatatlanná váló nyugdíjrendszer miatt tolja át az idős szülők eltartásának anyagi felelősséget az állam a családokra.

A nyugdijguruval készített egyoldalas interjú a magazin júniusi számában jelent meg. De sok fontos dolog nem fért bele, íme a teljes verzió. 

Az, hogy idén júliustól a gyerekek már nemcsak az alaptörvény, hanem a polgári törvénykönyv konkrét rendelkezése szerint is kötelesek eltartani szüleiket, és például egy nyugdíjasotthon vagy kórházi elfekvő behajthatja az idős lakók gyerekeitől és unokáitól a költségeit, összefüggésben áll a nyugdíjrendszer roskadozásával?

Szerintem egyértelműen igen.

Mert mikor omlana ránk a nyugdíjrendszer, ha nem nyúlnánk hozzá?cover_1606.jpg

Valamikor 2030 körül biztosan jön egy sokk. Addigra közel 200 ezerrel több nyugdíjas és egymillióval kevesebb járulékfizető lesz, mint ma. Az igazi nagy megreccsenés tíz évvel később jönne, amikor elmegy nyugdíjba az utolsó népes korosztály. És ez még simán a demográfiai adatokból kiszámolható, nincs benne a kivándorlás hatása.

Márpedig az se csekély. Hivatalosan 370 ezren vannak a külföldön dolgozók, de láttam becslést 600 ezerről, folyosói pletyka szintjén pedig 840 ezerről beszélnek. Az egyik Facebook-posztommal megcéloztam a Londonban és környékén dolgozó 25 és 45 közötti magyarokat, és 72 ezer embert dobott ki. Ők tehát csak azok, akik facebookoznak. A kint dolgozók nem fizetnek itthon járulékot, és egyre többen vannak, márpedig a mai rendszerben az aktív járulékfizetőktől érkező pénzekből fedezzük a nyugdíjakat. Nem kell ahhoz matematikai PhD, hogy tudjuk, a rendszer teljesen fenntarthatatlan.

Mikor kell tehát valamit lépnie az államnak?

Nyilván minél hamarabb, de csak az egészségügy után, mert az hamarabb ránk dől. Az egészségügyben nemcsak az amortizáció és a tízezer kivándorolt orvos a gond, de már szakápoló sincsen.

Mi történik, ha nem nyúlnak hozzá a nyugdíjrendszerhez? Mennyit bír majd kifizetni 2030 táján?

Kivándorlás nélkül számolva, a 80–85 százalékos helyettesítési ráta 50 százalékra zuhanhat.

Vagyis a felére esik az első nyugdíj összege az utolsó fizetéshez képest.

Igen, mai nyugdíjaknak is nagyjából a kétharmada lesz csak.

Mit léphet az állam?

Nyilván a legegyszerűbb a korhatáremelés. Ha ezt nem tették volna meg a Ratkó-nemzedék esetében, már bedőlt volna a rendszer. A fiatalabb korosztályoknak további emelésre kell számítaniuk.

Mennyire kellene emelni a korhatárt ahhoz, hogy a helyettesítési ráta ne csökkenjen érdemben?

Erre nincs konkrét friss számításom, de biztos, hogy legalább 70-ig.

És várhatóan meddig élnek a nyugdíjba menők?

A nők 83, a férfiak 79 éves korukig. A várható élettartam azonban tízévente további két évvel nő.

Ezt simán lenyeli a társadalom?

Nálunk az eddigi korhatáremelések mellett a magánnyugdíjrendszer átalakítása is átment a legkisebb társadalmi elégedetlenség nélkül. Ez egyébként szintén hozzájárul a rendszer mai működőképességéhez azzal, hogy a nyugdíjjárulék teljes összege újra az állami nyugdíjalapba folyik. Az olyan durva, a rendszer fenntarthatóságát szolgáló intézkedések is simán elgurultak, mint a korhatár előtti nyugdíjak, illetve a rokkantnyugdíj megszűntetése, vagy más oldalról a járulékplafon eltörlése.

Németországban bejelentik, hogy 67 év lesz a korhatár, sztrájkol az ország, nálunk semmi. Tehát itt is van még játéktér, csökkentheti az állam tovább a jogosultságokat, szigoríthatja a nők kedvezményes nyugdíjának feltételeit, tovább játszhat az évente kötelező nyugdíjemeléssel is, ami most az előre jelzett inflációhoz van kötve, de nem ügy szigorítani a törvényt, vagy átírni a nyugdíjas fogyasztói kosarat. Egy százalék emelés 30 milliárd forintot jelent.

A szülőtartás tehát azt jelenti, hogy az állam nem bír a feladattal, inkább jó előre átlőcsöli a családokra?

Én állami B tervnek nevezem. Sokkal több rászoruló nyugdíjas lesz már néhány év múlva, ott van a rengeteg minimálbéres és az a 600–800 ezer ember, akinek semmilyen nyugdíjjogosultsága sem lesz, és akiknek ma legfeljebb az időskorúak alig 23 ezer forintos járadéka járhat. Az állam nyilván azt akarja, hogy a rászorultak ne a szociális ellátórendszeréhez forduljanak segítségért, hanem oldja meg a helyzetüket a család. Ezzel utána tudnak nyúlni a külföldön dolgozóknak is, mondván, nem fizetnek itthon járulékot, de legalább tartsák el idős családtagokat.

És még valami. Ha összerakjuk a kirakós játék darabjait, talán nem véletlen, hogy hamarosan 12 ezer ágyat kell átadni az aktív egészségügyi ellátórendszerből a szociálisba, ezek azok, amit a köznyelv elfekvőnek hív. A szociális rendszerben sokkal kisebb az ágyak állami támogatása, nyilván megugranak a költségek, amit valakinek ki kell fizetnie.

Mennyire reális, hogy a szigorítást rögtön alkalmazzák is júliustól?

A családok eleinte nem fogják, mert szégyellik. De például a legtöbb idősellátó otthon állami vagy önkormányzati fenntartású, nekik simán ki lehet adni, hogy hajtsák be a költségeket a gyerekeken. Ha a finanszírozásukhoz szükséges lesz, kénytelenek lehetnek akár perrel behajtani azt, ami most már az új törvény szerint jár.

Milyen további hatások várhatók?

Képtelenség, hogy egy generációra nyomják akár három generáció eltartását, gyerekekét, szülőkét, nagyszülőkét. Ez egyrészt tovább csökkeni a gyerekvállalási kedvet, másrészt az ország elhagyására motivál. Az egyéni nyugdíj-előtakarékosság elkezdése pedig minden eddiginél égetőbb szükségszerűség lesz.

302 komment

Címkék: nyugdíj szülőtartás Farkas András

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr568784836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 13:09:52

@Lengyel:

"a szülőktől beszedték a saját tartásdíjukat"

Ez nem igaz, te is tudod. A beszedett pénz azonnal elköltésre kerül.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.08. 13:10:20

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Figyelj te barom, ha jön egy új kormány , az egy ideig nem a korábbi kormány által meghatározott gazdasági kényszerek alapján kényteen működni?
Attól hogy áprilisban megnyeri a választást, még nem azt jelenti, hogy azonnal ő kezd kormányozni.
Az új kormány nagyjából az év őszén kezdi meg az érdemi munkát.
Egyébként meg ha olyan nagy tudora vagy a gázáraknak, akko azt is láthattad, hogy Gordiék-a biztos bukás tudatában- a választások előtti utsó időszakban csökkentették le az árat. Más faszával könnyű verni a csalánt..

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.08. 13:14:18

@fidesz maszop dk egykutya: Te helyből vagy ennyire sötét, vagy gyakorolsz is hozzá?
Jóval nagyobb mértékben emetek, mint amit a világpiaci árváltozások indokoltak volna. Mit nem értesz ezen?
Azzal ne is fáraszd magad, hogy megpróbád felfogni, hogy a számlád majd felében a hálózat használatáért fizetsz, aminek ugye nem emelkedik a költsége attől, hogy nő az energiahordozó ára. A 3 agysejted kevés ehhez..

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2016.06.08. 13:21:39

@nu pagagyí: Akkor 3-5% volt, ma 50% körüli a levonás a nettó fizetésedhez viszonyítva, amit a nyugdíjakra vonnak el tőled.
A rendszer fenntarthatatlan. Az a minimum, hogy a következő 20 évben max az inflációval emelkedjen és akkor kicsit később omlik össze teljesen.

Szelid sunmalac 2016.06.08. 13:24:06

@A megvalósult amerikai ólom..: Anyad! Hat rohadt eve TELJHATALMUK van, ketharmaddal! Meg shoa senki nem volt ennyi ideig ketharmaddal hatalmon! MINDENHOL a sajat embereik vannak, MINDENT megcsinaltak, akit csak akartak, na nehogy mar az elozo kormanyokkal gyere!

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.08. 13:25:32

@IdomitottFoka: A kötelező magánnyugdíj pénztári rendszer folyamatosan növelte a GDP arányos államadósságot. 8 év alatt 30 százalékponttal ment fel 80 %-ra, és csak egyre növekedett, mert a nyugdíjkasszából hiányzó pénzt az államnak kelett pótolnia. Ha nem szünteti meg a kormány a manyup rendszert. ma olyan 100 %-nál járnánk.Ráadásul a korábban általam belinkelt ÉS cikkből is világosan kiderü, hogy sok pénztás gazdálkodása teljesen átláthatatlan volt. Azt se felejtsd el, hogy a szocialisták úgy növelték évente 1000 milliárddal az államadósságot, hogy jelentős privatizációs bevételeik voltak, míg a 2010 utáni kormány hasonló adosságnövekedés mellett növelte az állami vagyont, ..
Paksot értelmetlen idehozni. A jelenlegi atomerőmű üzemideje lejár és az átala előállított 2000 Mw-nyi áramtermelő kapacitást pótolni kell. Egyszerűen szükség van rá. Különösen annak fényében, hogy a következő évtizedekben további 2000MW-nyi fosszoilis energiatermelő kapacitás is meg fog szűnni..

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 13:30:03

@A megvalósult amerikai ólom..: "Figyelj te barom, ha jön egy új kormány , az egy ideig nem a korábbi kormány által meghatározott gazdasági kényszerek alapján kényteen működni?"
Jé!? Most már gazdasági kényszer volt a gázáremelés?
Nocsak, nocsak! :-))

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.08. 13:32:33

@Szelid sunmalac: Olvasd már el a vita előzményét is te szarházi !
Ő kérdezett rá erre a korszakra te kretén..

Szelid sunmalac 2016.06.08. 13:37:32

@A megvalósult amerikai ólom..: Csakhogy ettol meg faszsagot irtal. Amugy meg ha mar szemelyeskedunk akkor a mocskos kurva anyad a szarhazi te faszfej.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.08. 13:38:12

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Miután egy elbaszott gazdaságot vettek át, ahol a politikai vezetés az utolsó pillanatban cinikus módon csökkentette az árat.
,mert pontosan tudták hogy az új vezetés kénytelen lesz visszaemelni.
Csak a hozzád hasonló gazdasági analfabéták nem képesek felfogni, hogy egy új kormány első évében az előző vezetés által meghatározott kényszerek alapján kénytelen jórészt működni gazdasági téren.
Arra azért kíváncsi leszek, hogy a 2017-2018-as rezsicsökkentésekhez mit fogsz szólni. Akkor majd nyilván az lesz a baj..:)

6.Lenin önálló gondolata 2016.06.08. 13:38:17

@A megvalósult amerikai ólom..: Ez engem is érdekel.
Tehát a mocsok emeszpé indokolatlanul emelte a gáz árát, aztán a Fidesz gazdasági kényszer alapján emelte tovább? Hogy is van ez? Milyen anyagot tolsz? Király cucc lehet.

Szelid sunmalac 2016.06.08. 13:39:24

Elnezest a bloggazdatol, de nehezen viselem az uriember stilusat

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.08. 13:41:33

@Szelid sunmalac: Te ócska szarházi kurafi, hogy basznád szájba azt a büdös retkespofájú mocskos kurva anyádat! Nem te kezdtél személyeskedni te patkány?
Miről írtam faszságot? Egyetlen érvet nem írtál csak okádtál fröcsögtél, ahogy szoktad, mert másra nem vagy képes..

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 13:42:21

@A megvalósult amerikai ólom..: Ez egyre jobb. tehát ha Fidesz kénytelen volt visszaemelni?
Miért? Indokolt volt?
Mellesleg hazudsz. Szánalmas mire vagy képes hogy védd a hülyeségedet.

www.logsped.hu/gazaremeles.htm

1 köbméter vezetékes gáz fogyasztói átlagára, 2004-2011

- 2011 127 Ft.
- 2010 115 Ft.
- 2009 107 Ft.
- 2008 93,1 Ft.
- 2007 75,7 Ft.
- 2006 54,8 Ft.
- 2005 49,1 Ft.
- 2004 45,7 Ft.
Forrás: MTI

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.08. 13:43:20

@Nanáhogydе: Aztán meg csökketette, amikor már volt rá lehetősége. Biztos elkerülte a figyelmedet.
Persze akkor épp az volt a bajotok, hogy csökkentette. A nyuszi meg a sapka jól ismert esete..

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 13:52:48

@A megvalósult amerikai ólom..: Na! Te magad bizonyítos hogy hazudtál, hiszen az általad küldött grafikonon rajta van hogy csak 2009 október és 2010 április között volt csökkenés, áprilisra újra a legmagasabb szinten volt a gázár. Amin a Fidesz tovább emelt.
Te tényleg ennyire buta vagy? Te magad szolgáltatod a bizonyítékot arra hogy hazudsz?

6.Lenin önálló gondolata 2016.06.08. 13:54:17

@A megvalósult amerikai ólom..: Látod már mellébeszélsz. Most ismerted be hogy a gázáremelés gazdasági kényszer volt. Ilyen szerény szellemi képességekkel nem kellene nekiállnod a neten vitázni!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 13:56:13

@Nanáhogydе: Nem az eszéért foglalkoztatják, hanem a feltétlen hűsége miatt.

Szelid sunmalac 2016.06.08. 14:02:59

No..pont errol beszelek. De, ebben a stilusban bizony legyoz. Ezzel nem tudok lepest tartani. Van egy szint ami ala ha akarok sem tudok kerulni.

júliusz48 2016.06.08. 14:03:15

@Buchhalter: Nem gondoltam, hogy észosztásnak gondolod, mert én nagy hasznát vettem, mikor munkanélkülivé váltam majd egy évig és nem találtam magamnak munkát. Ha 10 évnél hoszabb az önsegélyző tagság, akkor a kamatokat büntetés nélkül fel lehet használni, a nehéz életzakaszok áthidalására. Rég nem foglalkoztam vele, de akkor még úgy volt, hogy háromévente lehetett a kamatokat kivenni. Akinek bizonyos élethelyzetekben nincs miből befizetni, a felvett kamatokat visszaforgatva, további adójóváírást is tud belőle kihozni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.08. 14:06:28

@Szelid sunmalac: Figyeled hogy eltűnt @A megvalósult amerikai ólom..: ? Ettől függetlenül egy hét múlva simán be fogja hazudni valahol hogy a mocsok szocik indokolatlanul emelték a gáz árát.

6.Lenin önálló gondolata 2016.06.08. 14:08:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: De legalább tanulna belőle! Már többször odaégetted ezzel.

júliusz48 2016.06.08. 14:11:36

@BircaHang Média szerkesztősége: Azért az eltérő minimálbérek nem véletlenül alakultak ki országonként más szinten. Ha akarna a multi fizethetne egyformán bért az összes üzletében, de akkor lehet, hogy a TESCO Angliában már rég lehúzta volna a rolót, de még vannak üzletei a keleteurópai gazdasági gyarmatokon akik a hasznot hazautalják.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 14:22:46

@Szelid sunmalac:

S ismerjük el, a legfontosabb dolgokat jól csinálják. Az első népi kormány negyedszázad óta.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 14:31:05

@júliusz48:

A mai magállamokat ma már csak azt tartja életben, hogy sikeresen képesek pénzeket kiporszívózni a világ más térségeiből.

Az összeomlás közelében jártak az 1980-as években, csak a SZU leomlása mentette meg őket: hatalmas pénzeket tudtak magukhoz szívni a kommunizmus bukása miatt.

Ez a pénz azonban csak 15 évre volt elég, a nyugat ismét stagnál, s most már nincs honnan pénzt rabolni. Kína bekeményített, már nem engedi. Közben Oroszország visszanyerte hatalmát.

Próbálgatja az nyugat az arab világ újragyarmatosítását, de ez is túl drága, s az eredmény kevés.

Közben növekszenek az ellentmondások a nyugaton belül is. A tőke és a munka ellentéte élesedik.

A liberális diktatúrák megbukására már nem kell sokat várni.

6.Lenin önálló gondolata 2016.06.08. 14:46:05

@BircaHang Média szerkesztősége: Ha ezt komolyan gondolod, elmebeteg vagy.
vagy fizetnek neked hogy ekkora marhaságokat hord össze.
Ez a 70-es évek rossz szoci propagandája szintjét sem üti meg.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 14:47:28

@Nanáhogydе:

Neked fizetnek, hogy ezt ne így lásd? Vagy ingyen nem látod? Nem gond, majd meglátod 15-20 éven belül.

júliusz48 2016.06.08. 14:53:22

@Lengyel: A nálunk működő felosztó kirovó rendszerben soha nem volt a nyugdíjintézetnek valamirevaló alapja. A háború előtti szakmai,és közalkalmazotti nyugdíjpénztárak meg általában bérházakba fektettek, amiben egyébként legtöbb esetben az alkalmazottaik laktak, és ez volt a cég nyugdíjasainak alapja. Viszont ezeket háború után államosították, mondván a nyugdíjat mostantól minden dolgozónak az állam biztosítja, és létrehozták a felosztóm kirovó rendszert, amivel a nyugdíjak mindenkori költségét, beszedik az aktívaktól. Igazából ez a rendszer csak akkor bukhat meg, amikor az állam, mert a parlamenteknek módjukba áll az adókat a szükséglethez igazítani. A lakások viszont az önkormányzatokhoz kerültek akik rendszerváltásnál sajátjukként értékesítették.

júliusz48 2016.06.08. 14:56:47

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Valószínűleg ez azért van mert nem mindenkit elégít ki a környezet, megbízásból történő rendbetétele. Valami másra szeretné pazarolni az idejét,

júliusz48 2016.06.08. 15:03:11

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nem hinném, hogy a probléma leíróját kéne okolnia tényekért. Ráadásul Marx azt is leírta, hogy az angoloknak sikerült a korábangyermekmunka miatt az ország népességének majdnem egészét kiirtani, mert 18 évesen felvettek helyette egy 6 éveset, de a törvények szerint a csavargásért akasztás járt.

Lengyel 2016.06.08. 15:04:33

@BircaHang Média szerkesztősége:

Te látom, semmit se todsz a nyugdíjról. Halvány elképzelésed sincs.

Majd nézz utána a felosztó-kiróvó rendszernek!
Az azért hibás, mert a különböző számosságú generációkra nem alkalmazható.
Most, hogy a fiatalokat kiűzték, a nyugdíj rendszer a különböző számosságú generációkra lenne alapítva, ami nonszensz.

A nyugdíj az egy biztosítás. A biztosítási díjat beszedik, s amíg el nem költik, ALAPBAN (alapokban) gyűjtik, az értékét megőrzik, kamatosan növelik. Az adott generáció által befizetett értékmegőrzött tőkét az adott generáció nyugdíjba vonulásakor kezdik kifizetni. Eközben az alapok tovább növelik értéküket, hiszen az egy-egy havi kifizetéssel a tőke nem szűnik meg.
Ha tehát egy másik generáció belép, annak új alapképzés indul, és ők is (a gyerekek) elkezdik gyűjteni a tőkét, és így tovább.
Ha a beszedett pénzt azonnal kifizetnék, az nem lenne nyugdíj biztosítás, az nyugdíj bizonytalanítás lenne.

júliusz48 2016.06.08. 15:12:14

@chrisred: Ez egy érdekes egymásra mutogatás, de mindegyik nyugat-európai ország is átment ezen a folyamaton, csak mivel mi most újrakezdtük a Marx szerinti eredeti tőkefelhalmozást, a kizsákmányolást is jelentősebb mértékben kapjuk. Reménykedhetünk benne, hogy újonnan kezdve, nekünk már nem kell 300 év ugyanahhoz a szinthez az EU-ban.

Lengyel 2016.06.08. 15:13:10

@júliusz48:

"a nyugdíjak mindenkori költségét, beszedik az aktívaktól"

Ezzel azt állítod, hogy egy generáció úgy kapott nyugdíjat, hogy nem fizetett járulékot.

Ha sose voltak alapok, mi volt pl. az a 3 000 000 000 000
Ft, amit legutóbb elrekvirált az "állam"?
It illetett volna meg, ez a pénz? Csak nem a szülőket???

6.Lenin önálló gondolata 2016.06.08. 15:23:49

@BircaHang Média szerkesztősége: Én azt látom, hogy a 70-es évekbeli szoci propaganda szöveget nyomsz.

júliusz48 2016.06.08. 15:26:13

@BircaHang Média szerkesztősége: Furcsa gyarmatosítása az az arab világnak, ahol a gyarmatosító szűnik meg a végén, és az eszméi évszázadokra feledésbe merülnek, a középkori gondolkodás és ítélkezés többségbe kerülésével.

júliusz48 2016.06.08. 15:42:45

@Lengyel: Az a 3000 milliárd az az összeg volt amit az MSZP úgy adott a haverjai kezelésébe, hogy nem tett helyére semmit. A hiányt az állam pótolta abból a kibocsájtott államkötvényekből, amit viszont előírtak, hogy a MANYUP-nak kellett megvenni, a begyűjtött járadékokból. Az egyik zsebből a másikba pakolták, közben az államnak adóssága, a kasszák vezetőinek jó fizetése keletkezett. Amióta visszatették a helyére, érdekes módon nem hiányos a nyugdíjkassza.

6.Lenin önálló gondolata 2016.06.08. 15:49:10

@BircaHang Média szerkesztősége: Mi a különbség? Csak egymondatos válaszokra futja, amikor rákérdezünk mi ez az avítt prapaganda?

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 16:32:12

@Nanáhogydе:

Mondjam el részletesen, hogy mi a különbség a marxista álláspont között és aközött, amit én vázoltam?

Nem vagyok marxista, mert Marx több alaptételével nem értek egyet, pl.:
- az értéktöbblet elmélet nem képes kielégítően magyarázni a kizsákmányolást,
- nem igaz, hogy a kapitalizmus saját maga sírásója, mert nem igaz, hogy a belső rendszerellentmondások nullára viszik le a profitot,
- nem igaz, hogy a magántulajdon megszüntetése igazságos társadalmat eredményez.

Tényleg hiszed, hogy aki kritizálja a nyugati rendet az csak marxista vagy fasiszta lehet?

belekotty 2016.06.08. 17:40:05

@BircaHang Média szerkesztősége: Szerintem ők nem a 19. századi avítt marxizmust látják a te dumádban, hanem az olcsó szoci propagandát az utolsó évtizedekből.

belekotty 2016.06.08. 17:41:21

@BircaHang Média szerkesztősége: "- nem igaz, hogy a magántulajdon megszüntetése igazságos társadalmat eredményez."

Egyébént miért nem igaz hogy a magántulajdon megszüntetése igazságos társadalmat eredményez?

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.08. 18:47:18

@belekotty:

Mert a társadalmat mindenképpen meg kell szervezni, ugyanígy a gazdaságot is.

Teljesen mindegy, hogy van-e magántulajdon, mert ha nincs, más alapon fog kialakulni a kizsákmányolás.

Ahogy ez lett is Lenin idejében.

Igen, kisebbek a társadalmi különbségek, de ettől még messze nincs igazság.

Lengyel 2016.06.08. 19:27:59

@júliusz48:

Jajj, dehogy tették vissza. Te ott voltál, amikor visszatették?
Miért vették ki az előző generáció nyugdíjalapját?
Nem visszatették, hanem lenyúlták. A lenyulás részleteit titkosították.

chrisred 2016.06.08. 19:53:42

@júliusz48: Igen, a nyugati országok forradalmai véresek, de sikeresek voltak. A mi forradalmainkat az elit külső segítséggel rendre leverte, ezért került a társadalom évszázadokig hibernált állapotba, ahonnan nagyon nehéz lesz az eszmélés.

fidesz maszop dk egykutya 2016.06.08. 20:51:56

@A megvalósult amerikai ólom..: bocs de én nem vagyok fideszes, így több van mint 3 agysejtem :)

Éppen, hogy a fogyasztói gázár kevesebbet emelkedett a kétezres évek közepéig, mint a gáz piaci ára, mert mesterségesen alacsonyan tartották (az adókból ment a gázártámogatás), aztán megszüntették a gázártámogatást, ami bár értelmes embernek logikus, de neked nem biztos, a támogatást szintén a fogyasztók fizették, csak az adókból...
De milyen fura, hogy most nem zavar téged, hogy a gázár csökken, de a végfelhasználói ár nem. Bár nem is fura, hiszen a ti komcsitok jó komcsi, a ti gázáremelésetek jó gázáremelés, másé meg rossz :D Tipikus pártbuzi iqlight hozzáállás.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.06.08. 21:18:54

@A megvalósult amerikai ólom..:
"Márpedig a kötelező manyup rendszer miatt elképesztő módon eladósodott az ország."
Hamis.
Pont a Fidesz bizonyította még abban a korban, amikor jobboldali párt volt, hogy az MNYP és az alacsony hiány nem zárja ki egymást, ha van politikai akarat.
Elárulok egy titkot. A magyar nyugdíjrendszert a chileiről mintázták. Miért nincs Chile eladósodva, mint a többi latin-amerikai ország? Megmondom: politikai akarat.
Ennyi, a nagy trükk. Az összes többi rizsa.

"Mélyen hallgatsz az ÉS-ben leírtakról.. "
Mert nincs miről beszélni. Lehet, hogy az MNYP rendszernek magas költsége van, de legalább pozitív hozamot termel.

Lengyel 2016.06.08. 23:12:20

@BircaHang Média szerkesztősége:

OV és külföldre.
Ott adóznak, ott fizetik a nyugdíj járulékokat, pedig nekik kéne a szüleik nyugdíját fizetni, és magugnak is felhalmozni, amit majd ismét lenyúl az illetékes kormány.
A FIDESZ szerint a nyugdíj járulék adó, amit a költségvetésbe fizetünk, és azt bármikor ki lehet osztani stadionépítésre, vagy kisvasútra.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.09. 05:41:51

@Lengyel:

Te is tudod, pomnt fordítva van ez: a nyugdíjadók összege nem elég évek óta a nyugdíjakra, azaz a többi adóból megy a pénz a nyugdíjakra.

chrisred 2016.06.09. 07:25:37

@BircaHang Média szerkesztősége: Ez a felosztó-kirovó rendszer csapdája. Ha a lakosság nagy része éhbérért dolgozik, abból nem sokat lehet levonni akár társadalombiztosítási célokra is. Viszont attól még a nyugdíjasnak is fizetnie kell a 27%-os áfát.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.09. 08:16:27

@chrisred:

Az éhbért szó túlzás, de kétségen kívüli tény: a magyar bérszint átlagban a nyugati harmada, de még vásárlóerőben is csak a fele.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.09. 13:28:22

@belekotty: És hogy eltűnt! Figyeled? Asszem @A megvalósult amerikai ólom..: -mal műveltünk az megér egy JEÜ-t, nem?

belekotty 2016.06.09. 16:25:43

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Az biztos. :-))
De a múltkori BTT-d jobb volt.

@A megvalósult amerikai ólom..:
Nagyon eltűntél. Mi is ennek az oka? Két napja kussolsz. Még mindig a gázárakat bogarászod?

chrisred 2016.06.10. 04:58:03

@júliusz48: Talán meglepetésként ér, de az Egyesült Államok lakosságát már 1950-ben is a bevándorlók, valamint azok pár generációs leszármazottai alkották, mivel addigra az őshonos lakosság aránya a népességen belül szinte értékelhetetlenül alacsonyra csökkent.
Az pedig a legkevésbé felel meg a valóságnak, hogy a múlt század második felében százmilliós nagyságrendű bevándorlás irányult Európába a többi kontinensről. A termékenységi ráta a népességszám alakulásában csupán egy tényező, amit csak más egyéb tényezőkkel együtt érdemes elemezni, mert teljesen téves eredmény alakul ki. Európa lakosságának nagyságára és jellegére ebben az időszakban az életminőség javulása, és ezzel összefüggésben a születéskor várható átlagos élettartam ugrásszerű emelkedése gyakorolta a legnagyobb hatást. Ehhez képest a migrációs tényező szinte elhanyagolható volt.

júliusz48 2016.06.10. 08:11:25

Tisztelt Lengyel úr! A havonta levont nyugdíjadót igenis visszatették a nyugdíjkasszába. Azért nem hiányos most a nyugdíjkassza. Amit meg a MANYUP nagyobbrészt államkötvénybe tett, azt miként irányította volna vissza, mikor azt az MSZP már elköltötte.

júliusz48 2016.06.10. 08:31:35

@Lengyel: Igen egy generáció a háború után, úgy kapott nyugdíjat, hogy korábban nem fizetett járulékot és 1945 után sem volt a mai értelemben értékelhető szolgálati ideje. Ez volt a szocializmus egyik pozitívuma. A háború előtt nem működött mindenkire kiterjedő állami nyugdíj. Persze 1945 előtt is voltak nyugdíjas állások, de csak a közalkalmazottaknak, meg néhány bank, pósta MÁV stb. Ezeknek volt saját nyugdíjpénztára és amikor lehetőség nyílt rá 1993 körül, több ezek közül újra vállalati önsegélyező nyugdíjpénztárat alakított.

júliusz48 2016.06.10. 08:38:28

Tisztelt chrisred! Engem ez nem lepett meg, de azzal együtt, az USA is nem szaporodó termékenységi rátával szerepel a Wikipédia listáján, ami azt jelenti, hogy a bevándorlói is visszavettek a szaporodásból a jólét eredményeként. Bár a mienknél magasabb még.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.10. 12:14:32

@belekotty: Tudod, nem mindenkinek van ideje egész nap a neten lógni, mint neked..

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.10. 12:29:09

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @Nanáhogydе:

Figyeljetek barmok! Csak egyszer vennétek a fárdadságot, hogy megnéznétek, hogy hány ft-on vették át szocialisták a gázárat 2002-ben, és mennyivel adták át 2010-ben (3-szoros a különbség), és megnéznétek, hogy ebben az időszakban hogyan változott az olaj ára.
Még mielőtt behazudnátok, hogy ugyanolyan mértékben emelkedett, közlöm, hogy az, hogy 2008 táján volt egy tüskeszerű kiugrás a olajárban, ami NEM azonos azzal , hogy folyamatosan emelkedett volna az ár ebben az időszakban arra az étékre. Ez a kiugrás nem indokolja a háromszoros emelést az időszakra, különösen hogy csak a számlád felében fizetsz a felhasznált energiahordozóért, a másik felében a hálózat használatáért, aminek ugy NEM kellene nőnie attól, hogy az energiahordozó ára nőtt. Felfogtátok idióták?
És hogy miért emelte a Fidesz tovább eleinte? Hát mert talált egy tök üres államkasszát és szüksége volt a bevételekre. De amint sikerüt satbilizálnia a gazdaságot csökkentette több lépcsőben, akárcsak az áram árát.
És hogy az általatok reklamált további rezsicsökkentések mikor következnek majd be? Majd a választások előtti évben egyszerre, hogy biztos legyen a szopásotok 2018-ben és végleg a helyetekre kerüljetek.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.10. 12:36:43

@Lord_Valdez: Ne haragudj de az komolytalan. 30 százalékponttal nőtt meg a GDP arányos államadósság amikor valóban kiterjedtté vált a manyup rendszer.

"Mert nincs miről beszélni. Lehet, hogy az MNYP rendszernek magas költsége van, de legalább pozitív hozamot termel."

Világosan leírta a cikkíró közgazdász, hogy milyen anomáliák voltak az ő személyes manyup számlája körül is, valamint még Bokros is számos kritikát fogalmazott meg. Szó nincs arról, hogy a hazai magánnyugdíjpénztári rendszer megfelelően működött volna.

chrisred 2016.06.10. 12:43:46

@júliusz48: Téves megközelítés emiatt a jólétet vagy az állami nyugdíjrendszert felelőssé tenni. A nyugdíjrendszer és az egyéb általános társadalombiztosítási ellátások éppen azért kerültek bevezetésre, hogy a városokban élő, iparosodott társadalmakra jellemző demográfiai trend hatásait enyhítsék. A kapitalizmus logikája szerint mindenki egyénként szerepel a munkaerőpiacon, és kedvezőbbek a kilátásai, ha csak önmagáról kell gondoskodnia. A XIX. század derekától ez a jelenség ismert volt. Ugyanakkor ez a kor a nacionalizmus és a tömeghadseregek időszaka volt, amikor egy állam erejét elsősorban az adta, hogy hány hadköteles korú férfit tud kiállítani. A franciák az akkori demográfiai trendeket elemezve megállapították, hogy állami beavatkozás nélkül néhány generáción belül a francia hadkötelesek száma csak a fele lesz a németekének, és ezért vezették be a társadalombiztosítási formák legelső változatait. A fegyverkezési verseny belső törvényszerűségei szerint ezt követték a riválisok hasonló lépései is, hogy Európa polgárai minél nagyobb számban tudják lemészárolni egymást a XX. századi világháborúkban.

A technikai fejlődés a XX. század végére elhozta a tömeghadseregek alkonyát, és ezzel eljött az állami nyugdíjrendszer és a többi társadalombiztosítási ellátás válsága is. A modern államoknak többé nincs szüksége ágyútöltelékekre nagy tömegben.

chrisred 2016.06.10. 12:51:06

@A megvalósult amerikai ólom..: Vegyük hozzá, az öngondoskodás bármilyen formáját megtorpedózza az a tény, hogy a magyar általános bérszint és a megélhetési költségek aránya miatt a lakosság legnagyobb része képtelen bármilyen tartalékot felhalmozni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.10. 13:13:21

@A megvalósult amerikai ólom..: "És hogy miért emelte a Fidesz tovább eleinte? Hát mert talált egy tök üres államkasszát és szüksége volt a bevételekre."

- Világos, ha hiány van az államkasszában, akkor teljesen természetes hogy a Fidesz a gázárat emeli.
Bezzeg milyen mocskok voltak a szocik, hogy a hiány mellett emelni merték a világpiaci árak miatt a gáz árát, ráadásul még a gázártámogatást is csökkentették. A szemetek!
Olyan, de olyan szép, hogy tisztán leírod, hogy kettős mércét alkalmazol. :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.10. 13:14:52

@A megvalósult amerikai ólom..: " Ne haragudj de az komolytalan. 30 százalékponttal nőtt meg a GDP arányos államadósság amikor valóban kiterjedtté vált a manyup rendszer."
Most hogy megszűnt a manyup renccer, csökkent 30 %.-al a GDP arányos államadósság?

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.10. 14:22:17

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nem, de nem is nőtt tovább.
A megszüntetésére ázért volt szükség, hogy ne nőjjön. Ma már kb. 100 %-on állnánk ha marad.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.10. 14:29:25

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A szocialisták folyamatosan és nagy mértékben emeltek 8 évük alatt. Jóval jelentősebb mértékben annál, mint ahogy azt a világpiaci mozgások indokolták volna.
A Fidesz a kormányzás átvétele után emelt, amikor még bőven működtek az előző éra kényszerei. Később viszont csökkentett. Megtehette volna hogy nem csökkent, hisz a baloldal romokban hevert, és nagyon nem úgy tűnt hogy képesek visszajönni a hatalomba.

belekotty 2016.06.10. 14:45:52

@A megvalósult amerikai ólom..: "A Fidesz a kormányzás átvétele után emelt, amikor még bőven működtek az előző éra kényszerei."
Tehát az előző érában az emeszpé kényszerből emelt. Értjük, világos, szemét szocik. A szemedben lévő gerenda miatt meg nem tudsz befordulni a sarkon.

belekotty 2016.06.10. 14:47:06

@A megvalósult amerikai ólom..: "Ne haragudj de az komolytalan. 30 százalékponttal nőtt meg a GDP arányos államadósság amikor valóban kiterjedtté vált a manyup rendszer."

Ha 30 százalékkal nőtt a GDP arányos államadósság, abból mennyi volt a manyup miatt?

belekotty 2016.06.10. 14:57:52

@A megvalósult amerikai ólom..: "Jóval jelentősebb mértékben annál, mint ahogy azt a világpiaci mozgások indokolták volna."

Az oroszokkal kötött szerződés értelmében - ami 2015-ig tartott - az előző évi átlag olajárhoz volt kötve az ár.
Olajár
2002 - 20 dollár/hordó
2008 - 147 dollár/hordó

Na erre mit mondasz? Ez hányszoros emelkedés?

chrisred 2016.06.10. 15:14:21

@A megvalósult amerikai ólom..: "A megszüntetésére ázért volt szükség, hogy ne nőjjön. Ma már kb. 100 %-on állnánk ha marad."

Az általad leírtakból az jön le nekem, hogy szerinted a ballibek a Fideszhez képest olyan jól gazdálkodtak az elmúltnyolcévben, hogy még a kötmanyup rendszer fenntartására is futotta nekik. Amibe a mostani kormány pillanatok alatt belecsődölne.

júliusz48 2016.06.10. 17:40:01

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Sajnos nem derül ki számomra melyik hozzászólásom logikai hibás. De úgy gondolom, ha ugyanúgy utánanézel mint én, talán kiderül, hogy nincs is benne logikai hiba.

júliusz48 2016.06.10. 17:49:45

@chrisred Tehát ezt úgy kell értelmezni, hogy nincs is szükség a nyugdíjrendszerre, mivel nincs háború, viszont ahol most nincs nyugdíjrendszer, ott azért szaporodnak, mert el akarják foglalni a területeinket. Viszont akkor lesz háború, tehát szükség van a nyugdíjrendszerre. Még egy felvetés. Az első világháború után, miért nem lett általános a nyugdíjrendszer legalább európában?

júliusz48 2016.06.10. 18:01:43

@chrisred: Még egy apróság a második világháború óta a föld népessége háromszorosára növekedett, tehát lett egy csomó ágyútölteléknek való, pedig már nincs rájuk szükség állításod szerint. Viszont a liberális elvek szerint mindenkinek joga kell legyen a szabad élethez, de semmi esetre sem úgy, hogy ebben akárcsak egy embertársa hasonló jogát korlátozza. És eközben jogállamban élünk, ami folyamatosan korlátozza az áhított szabadságot, a társadalmi béke kedvéért.

chrisred 2016.06.10. 18:24:08

@júliusz48: Nem, úgy kell értelmezni, hogy jelenleg a hatalmi és gazdasági elit céljainak eléréséhez nincs szükség nagy lakosságszámra, ezért nem érdekeltek, hogy azokat az erőforrásokat, amiket korábban az új generációk felnevelésére a lakosságnál hagytak, továbbra is erre "pazarolják".

Ahol most jelentős népszaporulat van, azok a részek, ahol most nagyjából ugyanaz a folyamat zajlik le, ami Európában és a világ többi, európai civilizációhoz köthető részein (Észak-Amerika, Ausztrália stb.) megtörtént az ipari forradalom kezdeteitől. 1800-ban a világ lakosságának nagyjából 20%-a élt az európai civilizációs részeken, a két világháború közti időszakban ez az arány 37%-ra nőtt.

Szerintem általános lett.

chrisred 2016.06.10. 18:28:14

@júliusz48: A liberalizmus a politikai hatalmat gyakorlók polgárok általi kontrollját jelenti, ami földrajzi helyenként és történelmi koronként különböző sikerrel történt/történik meg.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.06.10. 19:31:31

@A megvalósult amerikai ólom..:
Ne haragudj, de komolytalan. Semmivel nem lett kiterjedtebb 2002-től, mint volt előtte.
Annyi történt, hogy 2000, 2001-ben elkezdődött az ún. Elkúrás. Ez a Matolcsy-féle keresletoldali gazdaságélénkítési kísérletet jelenti, amit Medgyessy is folytatott, sőt már rá is tett egy lapáttal, Gyurcsány meg nem mert visszavenni. De ez nem az MNYP miatt volt, hanem amiatt, hogy volt egy általános recesszió 2000-es évek elején és ezt keynesiánus módszerekkel próbálták kezelni, plusz populizmus.

Irreleváns megállapítás. Triviális, hogy nem működött optimálisan. Egy csomó szabály nem is volt kidolgozva. Azonban semmit nem változtat azon, hogy még ez a tökéletlen rendszer is jobban működött, mint az állami.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.12. 14:22:39

@belekotty: Nem az emeszpé folyamatosan , állandó jelleggel és nagymértékben emelt, mindig jóval nagyobb mértékben annál, mint amit a világpiaci változások indokoltak volna.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.12. 14:24:34

@belekotty: Annyiban, hogy a nyugdíkasszából hiányzó ( a manyupok számára továbbított ) befizetésekat az államnak hitelfelvétellel kellett pótolnia.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.12. 14:28:32

@belekotty: Már többször leírtam, hogy egy időszakos tüske szerű kiugrás az olajár grafikonban nem azonos azzal, mint hogyha folyamatosan emelketett volna arra a szintre az olajár.
Másrészt csak a számlád felében fizetsz a felhasznált gázért, a másik felében a hálózat használatáért fizetsz, amely költségnek nem kell attól nőnie, hogy nő a benne áramló energiahordozó ára..

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.12. 15:52:25

@Lord_Valdez: A manyup rendszer bevezetése után az új generációk folyamatosan léptek be a rendszerbe, tehát egyre nagyobb mértékű lett az elvonás a nyugdíjkasszától, amelynek úgyanúgy kellett utalni a felosztó-kirovó rendszer által fizetendő nyugdíjakat.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.06.13. 07:24:00

@A megvalósult amerikai ólom..:
Igen, tehát van-e értelme annak a kijelentésnek, hogy akkor vált kiterjedtté? Nincs.

Van-e értelme annak, hogy egy több száz tételt tartalmazó kosárban ráböksz egyre és közlöd, hogy amiatt van az adósság? Nincs.
Mert az összeg határozza meg, nem az egyes tételek.
Ha Chilében ugyanolyan nyugdíjrendszer van, akkor hogy lehet, hogy ők nem adósodtak el benne? Mert ott volt rá politikai akarat.
Hogy lehet, hogy Bajnai 3,5%-ra szorította le a hiányt anélkül, hogy a nyugdíjalapot bántotta volna? Volt rá politikai akarat.

Az egész sztori mögött felesleges gazdasági indokokat keresni. Tisztán politikaiak vannak.
Annyi történt, hogy a Fidesz eredeti terve szerint csinálnak egy 7%-s költségvetési hiányt, amivel beindítják a gazdaságot és attól az úgy fog száguldani, hogy gond nélkül vissza lesz fizetve. Az EU viszont azt mondta, hogy vagy 3% alatt lesz, vagy felejtsétek el a támogatásokat. Tehát ez ugrott.
Bajnai hagyott hátra egy meglepetést: 2011. januárjától évi 10 millió alatt 17%-ra csökken az SZJA. Ezt nem hagyhatták. Ha így hagyják, akkor a nép Bajnait élteti. Eltörölni nem merték, tehát felüllicitálták. Legyen 16% és mindenkinek. Csakhogy a teljes adóbevétel nagyobbik részét az adózók kisebbik hányada adja és ezzel sokkal több esett ki, mint várták.
És ott állt a Fidesz a Nagy Gazdaságélénkítő Tervvel, amire nemhogy pénz nem volt, de még vagy 500 milliárd hiány is volt.
Ekkor összeült az agytröszt, hogy kitalálja, hogy honnan szerezzenek pénzt és milyen ürüggyel.

Na, ezért született meg a bankadó, közműadó, biztosítási adó és a nyugdíjállamosítás stb.. Nem azért, mert a bankoknak és közműveknek "luxusprofitja" van, meg mert az MNYP-k eltőzsdézik a nyugdíjakat meg ilyesmi. Ez a része, mind csak rizsa. Csomagolás, hogy mivel adják el. A valódi ok, hogy hirtelen sok pénzt akartak szerezni és innen lehetett a legkisebb népszerűségvesztés mellett. Ennyi.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.14. 13:18:33

@Lord_Valdez: Van értelme, ugyanis a kötelező manyup választás felmenő rendszerben lett bevezetve, így egyre nagyobb lett az elvonás a nyugdíjkasszától az idő előrehaladtával.
A manyup azért volt hülyeség Magyarországon, mert nem volt meg hozzá a háttere.

Se az az alap, ami a 0 összegű nyugdíjellátásból a személyes megtakarítássá váló rendszert építette ki a manyupos rendszerű országokban. (Ti. addig az idősebb korú népességnek vagy volt saját vagyona, vagy eltartó családja, mert egyébként a munkapad mellől dobozolták be, vagy éhen halt.)

Se az a masszív állami többletbevétel, aminek egy befektetési formája lett volna a TB mellett kiépített manyup. (Ti. egy arab olajállam eldöntheti, hogy a bevételi többletet km-nél magasabb toronyra költi, vagy befetetési számlát nyit életjáradéki alapon a polgárainak.)

Ezek hiányában a következő probléma lépett fel:
A lakosságnak nem volt olyan felesleges jövedelme, melyet befektethetett volna, többek közt azért, mert a nyugdíjrendszerünk társadalombiztosítási alapú, így azt az államnak kellett helyettük befizetni.
(Tudom, népszerű szöveg az, hogy azt az állampolgár fizeti be, de!:
a polgár áttételesen a saját szülei, nagyszülei havi megélhetését fizeti ki, akik szintén ugyanezt tették, így félre tenni nem tudtak. ...tán a manyup pártiak megtehetnék, hogy a nyugdíjkorú rokonaiktól elveszik azt, amit azok kapnak nyugdíj címén, így abból nyugodtan tudnának önyuppozni....)

Az államnak se volt rá pénze, mert ők nem tehetik azt meg, hogy azoknak nem fizet, akik életükön át dolgoztak-fizettek, hogy legyen mit betenni a manyupposok magánszámláira, hisz az állam önmagától is deficites volt.

Így a manyup egy deficites országban igazi pilótajáték volt: 20-30 évig adóból, vagy hitelből kellett volna a TB nyugdíjasokat fizetni, ami átlagban az éves GDP 1,5%-a körül volt. Ennek is köszönhető többek közt, hogy az eladósodottság annyival nőtt a manyup fennállása alatt, hiszen nem volt rá pénz.

...s mi az egészből a legdurvább?: Az, hogy a számok alapján tényleges megtakarítás akkor se lett volna, hiszen az így keletkezett 30-40%-os GDP arányos hitelnövekedésnek a kamata lazán annyi lett volna évente, mint amit megtakarítani lehetett volna a nyugdíjszámlán, révén, hogy a magasabb adósságszinthez magasabb felár is jár.
Azaz a befizető polgár terhei nem hogy kisebbek, de nagyobbak lettek volna az erre szedett adók miatt.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.14. 13:24:23

@Lord_Valdez: Van értelme, ugyanis a kötelező manyup választás felmenő rendszerben lett bevezetve, így egyre nagyobb lett az elvonás a nyugdíjkasszától az idő előrehaladtával.
A manyup azért volt hülyeség Magyarországon, mert nem volt meg hozzá a háttere.

Se az az alap, ami a 0 összegű nyugdíjellátásból a személyes megtakarítássá váló rendszert építette ki a manyupos rendszerű országokban. (Ti. addig az idősebb korú népességnek vagy volt saját vagyona, vagy eltartó családja, mert egyébként a munkapad mellől dobozolták be, vagy éhen halt.)

Se az a masszív állami többletbevétel, aminek egy befektetési formája lett volna a TB mellett kiépített manyup. (Ti. egy arab olajállam eldöntheti, hogy a bevételi többletet km-nél magasabb toronyra költi, vagy befetetési számlát nyit életjáradéki alapon a polgárainak.)

Ezek hiányában a következő probléma lépett fel:
A lakosságnak nem volt olyan felesleges jövedelme, melyet befektethetett volna, többek közt azért, mert a nyugdíjrendszerünk társadalombiztosítási alapú, így azt az államnak kellett helyettük befizetni.
(Tudom, népszerű szöveg az, hogy azt az állampolgár fizeti be, de!:
a polgár áttételesen a saját szülei, nagyszülei havi megélhetését fizeti ki, akik szintén ugyanezt tették, így félre tenni nem tudtak. ...tán a manyup pártiak megtehetnék, hogy a nyugdíjkorú rokonaiktól elveszik azt, amit azok kapnak nyugdíj címén, így abból nyugodtan tudnának önyuppozni....)

Az államnak se volt rá pénze, mert ők nem tehetik azt meg, hogy azoknak nem fizet, akik életükön át dolgoztak-fizettek, hogy legyen mit betenni a manyupposok magánszámláira, hisz az állam önmagától is deficites volt.

Így a manyup egy deficites országban igazi pilótajáték volt: 20-30 évig adóból, vagy hitelből kellett volna a TB nyugdíjasokat fizetni, ami átlagban az éves GDP 1,5%-a körül volt. Ennek is köszönhető többek közt, hogy az eladósodottság annyival nőtt a manyup fennállása alatt, hiszen nem volt rá pénz.

...s mi az egészből a legdurvább?: Az, hogy a számok alapján tényleges megtakarítás akkor se lett volna, hiszen az így keletkezett 30-40%-os GDP arányos hitelnövekedésnek a kamata lazán annyi lett volna évente, mint amit megtakarítani lehetett volna a nyugdíjszámlán, révén, hogy a magasabb adósságszinthez magasabb felár is jár.
Azaz a befizető polgár terhei nem hogy kisebbek, de nagyobbak lettek volna az erre szedett adók miatt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.06.14. 20:01:31

@A megvalósult amerikai ólom..:
Még mindig nem érted.
A költségvetési hiány az egy tollvonással megváltoztatható dolog. Az, hogy mennyi bevétele van egy államnak, az nem kívánságműsor. Az, hogy ebből mennyit költ el és mire, az igen.
Ha úgy akarja, tud 0%-s költségvetési hiányt csinálni. Megcsinálták a németek (nincs olaj), megcsinálta Románia Ceausescu alatt (nem volt olaj, sőt még többletesek is voltak), megcsinálta Észtország (nincs olaj).
Megcsinálhatta volna Magyarország is, ha akarja. De nem akarta. Helyette a jóléti szolgáltatásokat duzzasztotta.

Ha azt mondod, hogy egy összegben nem volt pénze, hogy feltöltse mindenki számláját, az igaz. Az, hogy nem tudta volna kigazdálkodni évtizedek alatt, az nem. Ha akarta volna, ki tudta volna. Csak az nem hoz szavazatokat.

A 2011-es megszüntetés se azért volt, mert nem tudta volna kigazdálkodni, hanem mert kellett a gyorsan elkölthető pénz. Nézz csak utána: még Orbán is azt ígérte, hogy csak ideiglenesen felfüggesztik a befizetéseket. Nem akarták megszüntetni, amíg rá nem jöttek, hogy el lehet venni onnan többet is.

Az is téves, hogy az állam jobban járt ezzel, mert nem csökkent a fizetési kötelezettsége, csak a jövőbe tolódott. Azzal, hogy implicitté tetted az adósságot, az nem csökkent, csak nem annyira látványos.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.06.18. 14:58:11

@Lord_Valdez: Csakhogy én nem elsősorban költségvetési hiányról beszéltem, hanem drasztikusan növekvő GDP arányos államadósságól, amit nyilván a hitelezők is észleltek..

" Az, hogy nem tudta volna kigazdálkodni évtizedek alatt, az nem. Ha akarta volna, ki tudta volna. Csak az nem hoz szavazatokat."

Puszta feltételezés, konkrétumok nélkül. Mégis honnan kellett volna elvonásokat eszközölni véleményed szerint? Mert vagy máshonnan tötténő elvonásokkal, vagy hitelfelvétellel lett volna kompenzálható a nyugdíjkasszából hiányzó, manyupoknak átutalt pénz.

"Azzal, hogy implicitté tetted az adósságot, az nem csökkent, csak nem annyira látványos."

Már írtam egyszer, ha kinyírod a jelent, egész biztosan nem lesz jövő. Ha a jövőbe tolod a kötelezettséget, az kevéssé káros, mert ahogy a mondás tartja: ki időt nyer életet nyer.."

"A 2011-es megszüntetés se azért volt, mert nem tudta volna kigazdálkodni"
Ez is feltételezés. Már a 2008-as válság előtt is nagyon komolyan nőtt a GDP arányos államadósság. Ha nem szüntetik meg a manyupot Orbánék, mára bizony a 100 % felé közelítenénk, ami elég komolyan növelné az országkockázatot.
Az államosított pénztömeg felhasználása már egy másik kérdés..

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.06.18. 20:27:18

@A megvalósult amerikai ólom..:
És hogy keletkezik az államadósság?
(a költségvetési hiányból)

"Puszta feltételezés, konkrétumok nélkül."
Mivel van rosszabb helyzetben Magyarország, mint Észtország? Ha ott meg lehetett tenni, akkor miért nem lehet itt?
A válasz mindegyikre, hogy lehetett volna. Ez egy olyan dolog, amit bárhol meg lehet tenni, ahol van elég akarat és bátorság hozzá.

"Mégis honnan kellett volna elvonásokat eszközölni véleményed szerint?"
Ez már érdekesebb kérdés, bár korlátozottan releváns arra nézve, hogy meg lehet-e csinálni, vagy sem.
A legnagyobb spórolást a nyugdíjak megvágásával lehetett volna elérni, vagy legalább a befagyasztásával. Pláne most, amikor 0% körül van az infláció, nem is nagyon fájna. Az SZJA csökkentés meg nem tétele is baromi sokat segített volna.
Pusztán ezzel a kettővel már megvan a szükséges összeg duplája minden évben.
Viszont nem muszáj ám itt megállni. Szintén sokat lehet spórolni az államapparátus lefogyasztásával, de ennek feltétele az állami feladatok racionalizálása. Értsd: egy csomó feladatot le kell rúgni és felbérelni szervezeti szakértőket, a hivatali munkafolyamatot újratervezni, a feleslegessé vált hivatalnokokat kirúgni.
Emellett, ha rajtam múlna úgy rúgnám ki, hogy a lába nem éri a földet pl. a parlamenti őrséget, a művészeti akadémiát, köztévét, a Nemzetstratégiai Kutató Intézetet, Nyelvstratégiai intézetet, a VERITAS-t, az NKE-t, a Nemzeti Kommunikációs Hivatalt, Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központot, és, ha nagyon körülnézek, biztos találok még pár felesleges gittegyletet.

"ki időt nyer életet nyer.."
Bullshit! Sokkal inkább arról a Keynesi gondolatról van szó, hogy hosszútávon mind halottak vagyunk.
A politikus úgy gondolkozik, hogy amit ma elkölthetsz, költs el ma. A számla? Ja, azt majd a következő kormány kifizeti, az nem az én problémám.

"Ha nem szüntetik meg a manyupot Orbánék, mára bizony a 100 % felé közelítenénk, ami elég komolyan növelné az országkockázatot."
Bullshit! Amikor átvették a kormányt MNYP-k mellett volt évi 3,5%-s a hiány. Ha semmi mást nem csinálnak, mint tartják ezt, akkor is 85% körül lennénk.

chrisred 2016.06.19. 09:28:20

"Szintén sokat lehet spórolni az államapparátus lefogyasztásával, de ennek feltétele az állami feladatok racionalizálása. Értsd: egy csomó feladatot le kell rúgni és felbérelni szervezeti szakértőket, a hivatali munkafolyamatot újratervezni, a feleslegessé vált hivatalnokokat kirúgni."

Szerintem nyitott kapukat döngetsz, most is annyi pénz megy el a Századvég meg más haveri cégek külső szakértésére, hogy abból a hivatali apparátust hónapokig lehetne működtetni.

2016.07.26. 09:00:24

El kell kezdeni tanulmányozni az É-Koreai nép túlélési stratégiáit!

grafjeno 2016.10.05. 03:14:16

....állitólag létezik ország ahol az alkotmányban van rögzítve hogy költségvetési hiány nem létezhet...addig kell nyújtózkodni ameddig ameddig a takaró ér..ezt a gondolatot tegyék népszavazásra a pártoknak nevezett RABLÓBANDÁK...

Bicepsz Elek77 2016.10.05. 13:16:18

Az a szivas, hogy az elozo generaciok(Kadar es az 1990-es evek)miatt sz.pnak a mostani generaciok. Tehat unokaik fizetik meg az arat, ha erre hajlandoak vagy ehen halaszatjak a nyugdijasokat szoval egyik rosszabb,mint a masik.
Ide Rakosi kell:
-abortusztilalom
-gyermektelensegi ado
-lazart hatarok
-ovoda es napkozis rendszer
-szocialis halo a dolgozoknak
stb stb. Kulonben baszhassuk vagy a migrans figja a magyarok noit!!!
süti beállítások módosítása