Kezd kirajzolódni, mi járt Orbán fejében

2013.12.06. 10:09

Ács Gábor

Simonyi Tamás, a KPMG közép-kelet európai pénzintézeti tranzakciókért felelős igazgatója a banki államosításról, a bankadó hatásairól és arról, hogy elmenekülhetnek-e a külföldi tulajdonú hitelintézetek az országból. Hitel nem lesz több akkor se, ha magyar kézbe kerülnek a bankok, a kis pénzintézeteknek pedig nincs sok esélyük. (Az interjú rövidített változata a friss Forbesban olvasható, ez itt a teljes.)

Komoly átalakulásnak vagyunk tanúi a magyar bankrendszerben, de a legmarkánsabb változás nem éppen piaci indíttatású. Helyesnek tartja-e a takarékszövetkezeti átalakítást és mekkora kihívást jelent ez az OTP-nek?

Amikor elhangzott a miniszterelnök úr szájából, hogy a magyar bankrendszer többségének magyar kézben kell lennie, akkor ezt nagyon nehezen lehetett elképzelni. Most már kezd kirajzolódni, hogy mi járt a fejében. A takarékszövetkezeti rendszer házasítása a postával óriási disztribúciós lehetőséget ad, ami potenciális kihívás az OTP-nek. De olyan kulturális szakadék van a szövetkezeti és az OTP hálózat között, amit ugyan be lehet tömni, de csak hosszú idő alatt. Másrészt, a takarékszövetkezetek mindig is óvatosak voltak, a múltban se hitelezték ki az összes betétjüket, hanem a forrás egy részét betették állampapírba. Amikor a kamatszint esik, a marzs szűkül és az állampapírhozammal együtt sem fedezi a működési költségeket – főleg ha komolyabb hitezési veszteséget is el kell számolni. Ez rákényszeríti őket a kockázatvállalásra, de ehhez nincsenek hozzászokva. Ki kell lépniük a környékről és olyanoknak hitelezni, akiket nem ismernek személyesen. Az integráltabb működés, ahol a hitelkeresletet egy központi erő segítségével jobban lehet integrálni, az még nem tragédia, sőt, lehet jó irány. Ami megkérdőjelezhető, hogy ezt a tagság szándéka ellenére hajtja végre az állam és a tulajdonosi jogokat erősen korlátozza.

Az elmúlt negyedévben épp nyereséges volt a bankszektor, de miért van égbekiáltó különbség az egyes pénzintézetek teljesítménye között?

Azok állnak nagyon rosszul, akik vagy kereskedelmi ingatlanfejlesztéseket finanszíroztak a válság előtt, vagy nagyon masszívan benne voltak a devizahitelezésben. Leegyszerűsítve: a CIB-é a fél magyar hotelipar, az MKB-nál is van rengeteg kereskedelmi ingatlan. Az osztrák bankoknál inkább a devizahitelezés okozta a nehézségeket, de náluk is bőven akad kereskedelmi ingatlan. A kedvezőtlen folyamatnak még nincs vége, lehetnek olyanok, akik még nem írták le a teljes veszteségüket.

Mennyire káros a nagyon magas hazai bankadó? Sokkal jobban állna a szektor a túladóztatás nélkül?

Van olyan bank, ahol a működési költség 54 százaléka megy az államhoz, az elmúlt 3-4 évben több mint 500 milliárd forintot tettek be a tulajdonosok bankjaikba tőkeoldalon.  Azok a bankok, melyek főleg a nem fizető ügyfelek miatt veszteségesek, buknának túladóztatás nélkül is. Azok, melyek tűrhető mértékben veszteségesek, bizonyosan nyereségesek lennének. A rendesen működő bankok viszont olyan hatékonyan működnének és hasonló lenne a nyereségességük, mint szlovákiai társaiknak. Arra azért nem árt emlékezni, hogy ahol jellemzően nem külföldi bankok a tulajdonosok, ott az adófizetők állják a számlát (például Szlovéniában), a hitelezés viszont nem bővül csak attól, hogy a bankrendszer hazai kézben van, nem külföldiben.

Mi történhet a nagyon veszteséges bankokkal? Az MKB-t feldarabolnák, a Raiffeisennél eladási pletykák merültek fel.

Az MKB-t el kell adni, ezt Brüsszel előírta a bank tulajdonosa számára, mivel az állami tőkét kapott. A jó bank szétválasztása a rossz banktól tankönyvileg is az eladás előkészítése. Ami jó bankként marad belőle, az másoknak érdekes lehet. De az eladó legalább a jó bankban levő tőkéjét szeretné visszakapni, ami nem könnyű, az OTP is könyvértéke alatt forog a tőzsdén.

Az állam beleszólhat ebbe?

Minden piaci tranzakcióhoz jegybanki engedély kell.

Úgy értem vevőként.

Az biztos, hogy állami hátterű pénzintézet is láthat fantáziát benne.

Távozhatnak az osztrák hátterű bankok?

Óriási dilemma. Egy osztrák bank, még ha tőkehiányos is, ha eladja a magyar cégét, csoportszinten alighanem veszteséget csinál, további tőkeigényt váltva ki. Az osztrák banknak a régió a hátország, ha ezt itt hagyják, nagyon nehéz később visszajönniük. Inkább csikorgatják a fogukat, de maradnak. Lehet azonban olyan bank, mely a csoportszintű tőkehiány problémáját megoldhatja a teljes közép-kelet európai hálózat eladásával. Ez azonban szintén fájdalmas lenne.

És az olaszok?

A CIB talán elmenne, ha tudna. Egy olasz banknak Kelet-Európa határeset. Az Unicreditnek régiónk fontosabb, mint a CIB tulajdonosának, az Intesának. Az Unicredit ott van mindenhol a régióban és sikeresebb az Intesánál nem csak nálunk, Lengyelországban is. Amíg a CIB-nél nem csinálják meg kettéosztást jó és rossz bankra, a kérdés fel sem merül. Ki akarna félkész szállodákat, vagy cash-flow szinten negatív hoteleket venni? Aki ma megvenné, ezt kapná. Így viszont be sem lehet árazni.

Mégis, van olyan vevő, akinek megérheti megszerezni az MKB és a CIB szétválasztás utáni jó részeit? Utalva Orbán Viktor nyilatkozatára, miért ne vehetné meg az állam akár mindkettőt?

Ha valaki piaci részesedést akar venni, akkor ez nyilván megfontolás tárgya lehet. Más kérdés, hogy üzleti racionalitás is van-e benne? Egy banktulajdonos, ha nem politikai érdek vezeti, azt mondja, attól, hogy piaci részt veszek, még nem biztos, hogy jobban járok. Egy bank termővé fordítása nagyon komplikált dolog és az esetek jó részében nem is sikerül úgy, ahogy tervezték. Egy bank olyan, mint egy hatalmas tartályhajó. Tekerem-tekerem a kormányt és meg se mozdul. Aztán nagyon lassan elindul, ha viszont közben rájövök, hogy mégse jó az irány, már nem tudom visszafordítani. Bankot megvenni pénzkérdés, de  sikeresen összeolvasztani bankokat, ebben nem sokan sikeresek. A nyugati világban ma nem úgy gondolkodnak, hogy a bank politikai tőke. Hiába tesznek bele sok pénzt, ettől nem lesz több állás, se hitel, se szavazat. Ezért az államok nem szeretnek a bankokba pénzt tenni. Az, hogy az MKB és a CIB jó részét érdemes-e valakinek megvenni, sok mindentől függ és csak akkor lehet rá válaszolni, ha megtörtént a szétválasztás és tényleg eladósorba kerültek. A rossz részt nagyrészt le kell írni, a jó bank fel is éledhet, akár azt is mondhatja a CIB tulajdonosa, hogy megpróbálja újra, nem adja el a bankot.

Milyenek a kicsik esélyei? Lassan nem is számít komoly magyar üzletembernek az, akinek nincs bankja.

Egy fontos ténnyel válaszolnék: 1996 óta aki Magyarországon bankot vett, vagy alapított, a speciális területen mozgó Deutsche Bank kivételével nem tudott tartósan nyereséget csinálni, a többségnek nyereséges éve sem volt. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezet és stagnáló gazdaság pedig nagyon megkeseríti a bankok életét – és akkor még az állami terhekről nem is beszéltünk. Egy bank alapvetően akkor tud keresni, ha van volumen és jó az operáció. Ha nincs megfelelő méret, lehet specializálódni, de ehhez kicsi a magyar piac. Ha egy kis magyar bank mondja azt, hogy ő egy olyan konstrukcióval jön, ami másnak nincs, akkor azt a többiek pár hét alatt lemásolják. Nincs elég mélysége a piacnak, egy kis bank tőkéje nem teszi lehetővé, hogy nagy finanszírozást igénylő tevékenységbe vágjon. Marad a lakosság és a kkv, az viszont tiszta volumenjáték. Szép gazdasági növekedésnél meg lehet belőle élni, stagnálásnál viszont a nem fizetők könnyen tönkretehetik az üzletet. Hat-hét százalékos GDP-bővülésnél könnyű bankárnak lenni, de stagnálásnál elválik el az ocsú a búzától.  

94 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr345677765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link elek 2013.12.06. 13:20:05

Miert nincs europaban a Freddie Mac/Fannie Mae szeru jelzalog hitel felvasarlo?

szabadság elvtársak! 2013.12.07. 06:50:59

A bank nagyon jó, a bankárnak.Viszonylag zéró befektetéssel és jó szervezéssel stb, komoly profitot lehet besöpörni.Kérdés kinek a rovására?
Ez olyan mint a " biztosító szlogen: " biztosítás biztonság" Ami nincs odaírva, hogy a biztosítónak!
A banknak a profit a lényeg. És lehet látni az eszközeit. Mi csak addig kellünk amíg tudnak bennünket fejni. Annyira átlátszó ez a hisztéria. Hány bankár él a híd alatt? Na ugye.

xvxvxv 2013.12.07. 07:27:17

@szabadság elvtársak!: de látod, a libsibolsiknak mind ez nem számít! :(((

hiába is nyűszítenek (hadd nyűszítsenek, még legalább 25 évig nyűszíteni fognak!), jó Magyarországnak, hogy van nekünk egy Németh "Ez miatt" "Eztet a" Szilárd másfélmilliót kereső, ezáltal nagyobb lakásba költöző, ezért több rezsit megtakarító rezsibiztosunk, aki megvédi a magyarok rezsijét az extra profitot kitalicskázó rezsidémon Bankoktól!

köszönjük!

szabadság elvtársak! 2013.12.07. 07:30:25

Akkor még itt egy rövid videó.
www.youtube.com/watch?v=_9BWG566Bto
Ami a lényeg . Ma az internet világában, nem értem az erőlködést a magyarázkodásra. Aki hajlandó kicsit böngészni, mindenre talál magyarázatot. Tehát itt nehezebb hülyíteni. Akinek meg nincs lehetősége az meg a saját tapasztalataira hagyatkozik. Úgyhogy én speciel nem vagyok vevő a szerecsen mosdatásra.

ob.szerver 2013.12.07. 07:53:58

"Kezd kirajzolódni mi járt Orbán fejében"

Nem dicsekvésképpen mondom, de én már 1998 óta tudom, mi jár Orbán fejében. Pénzt akar keresni. Ennek egyik eleme ill. eszköze az 50%-ban magyar (értsd: Orbán és Simicska) tulajdonú bankrendszer.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.12.07. 08:09:25

A bank feladata, hogy szolgáltasson. Amiről itt beszélnek az a kurvasok profit megsokszorozásának esélytelensége fölötti siránkozás, mintha nem lennének vele tisztában a jóképességű pénzügyi szakemberek, hogy a nagybüdös világban éppen pénzügyi válság (is) van s amelynek előidézői pont ezek a szegény, sajnálatraméltó bankok.

szabadság elvtársak! 2013.12.07. 08:17:30

@ob.szerver:
Basszus:DDD Melyiknek nem ez jár a fejében?:DD

mrbateman 2013.12.07. 08:19:44

@szabadság elvtársak!: Nem vagy egy bonyolult lélek...nem baj!

de szokjatok már le róla, hogy a "profit" szitokszó, ha ez menne, akár értelmesen is lehetne beszélgetni sok mindenről.

(jó, igazából tudom, hogy ez esélytelen)

PiBá 2013.12.07. 08:27:55

@szabadság elvtársak!:
Ha ezt a gondolatkört komolyan gondolod, akkor te lehetsz az "ideális" alkalmazott vagy vállalkozó, aki nem a pénzért dolgozik. Ugye?

Netuddki. 2013.12.07. 08:28:54

Valaki rúgja már picsán az orbánt a nevemben! Több ezer forinttal többet fizetek a bankadója miatt. Mer' "ne a zemberek fizessék meg"! Tehetségtelen, ostoba, mutyizó, hazug, tolvaj banda!

Netuddki. 2013.12.07. 08:29:57

@mrbateman: Nem. "Ezeknek" az a profit a szitokszó amit nem ők zsebelnek be...

Netuddki. 2013.12.07. 08:32:06

@mrbateman: Mellesleg a bankért se ejtek egy csepp könnyet se. Csak a probléma, hogy a magyar állampolgárok fogják a kiesett "profitot" megfizetni. Nem ilyen böszme módon kellett volna a bankokat lerendezni, ahogy az orbán rezsim csinálja...

2013.12.07. 08:48:48

Baromi bajban van az ellenzék és a pénzcsapjain függő holdudvara. Orbánék a - tetszik, vagy sem - a magyarok, a magyar emberek javára alakítják a dolgokat.

Az ellenzék, a csúfosan bukott ellenzék, amely most a megváltó szerepében szeretne újból hatalomra karülni, olyan mint egy Piroska álarcot felvevő vicsorgó farkas. Nem kérünk belőletek, még az ellenzéki léthez is buták és aljasak vagytok, hogy lehetne ismét rátok bízni egy országot! HP

mrbateman 2013.12.07. 08:51:14

@kovi1970: Nem is kell, nem kell sem szeretni, sem utálni, sem sajnálni...egy - a laikus által túlmisztifikált - szolgáltatást nyújt. Bármikor, bárkinek lehet úgy dönteni, hogy nem veszi igénybe a szolgáltatást (nem ivóvíz ez lehet élni nélküle) és kedvére lecsökkentheti az ehhez kapcsolódó költségeit.

(tudom nem neked kéne mondanom, mert te szerintem nem is cáfolod ezt, csak a könnycseppes gondolat miatt írtam ide...hogy helyén kell ezt kezelni, ha nem akarok fizetni, akkor nem bankolok)

mrbateman 2013.12.07. 08:54:29

@Lindalinda: "Orbánék a - tetszik, vagy sem - a magyarok, a magyar emberek javára alakítják a dolgokat."

Ez konkrétan egy szép nagy tévedés, viszont ha azt mondod, hogy a magyar emberek KEDVÉRE alakítják a dolgokat...ezzel még egyet is lehet érteni.

A kettő nem ugyanaz, kb mint a csapba szarni, vagy szarba csapni helyzet.

tisztapista 2013.12.07. 08:55:15

"Hat-hét százalékos GDP-bővülésnél könnyű bankárnak lenni, de stagnálásnál elválik el az ocsú a búzától. "

Jáááááj! Ezt az igazgatói szék miatt tuggya Simonyi úr, vagy az iskolában tanulta?

80-as IQ-jú kocsmatöltelékek ezt úgy fogalmazzák meg, hogy ha már nem tudják tovább szipolyozni a derék magyar embereket, akkor eltakarodnak a bankárok oda, ahonnan jöttek.

Az ocsú elválik, és hazamegy. A búza, a magyar bank, itt marad.

woar 2013.12.07. 09:05:04

@kovi1970: ne keverjük a profitot a sarccal!

room_101 2013.12.07. 09:08:15

Nem vagyok egy pénzügyi szakember, de ha az állam magyar bankot szeretne, miért nem alapít egy párat újonnan, miért kell a régieket adni-venni. Meg ha kevés az állami pénz erre, akkor a csókos nagypénzes vállalkozó haverjai miért nem ebbe teszik a tőkéjüket? (Na jó, csak vicc volt)

mrgumby1 2013.12.07. 09:11:32

@Lindalinda: egybites egyszerusegu onkormanyzati koztisztviselo lehetsz, tippem szerint. Egy hateves komplexebb gondolkodasra kepes.

Egyebkent a bank es tokeellenesseg, magyarkodas, nemzeti szalaggal atkotott cipó, a magyar nep paratlan nagyszerusegere, a dolgozo nep szorgalmara, megbecsulesere epito propagandara is nagy kereslet volt. Sokan komolyan is gondoltak, most sincs maskepp. Csak persze most a kommunistaknak szidni kell az akkori kommunistakat, hogy legalabb ez az egy dolog alapjan kulonbseget lehessen tenni, es a tefajtad is megnyugodjon, hogy o nem is kommunista, es nem is szereti a diktaturat, csak azt ha a toke megrohad, es egy ember mondja meg mindenrol, hogy mi a jo es mi a nem jo. De szivesen varok ellenervet es mondd meg, hogy mi az a terulet, amibe a kormanynak (tehat viktornak) nem szabadna beleszolnia, es nem neki kene megmondania, hogy mi legyen.

tisztapista 2013.12.07. 09:17:07

@mrbateman: "Ez konkrétan egy szép nagy tévedés, viszont ha azt mondod, hogy a magyar emberek KEDVÉRE alakítják a dolgokat...ezzel még egyet is lehet érteni."

Össze teccik keverni valamit. A SPANYOL kormány alakította az emberek KEDVÉRE a dolgokat. Csak nem az állampolgárai kedvére, hanem a bankárok kedvére. Ettől a bankok jól érezték magukat, az állam viszont jövőre GDP arányosan 100%-os adósságot fog görgetni maga előtt, a munkanélküliség kiemelkedően magas, a GDP stagnál.

De a bankok, az EU és az IMF legalább jól érezték magukat, hogy belepofázhattak.

"- Szomszéd, megdöglöttek a libáim!
- Kár, pedig még lett volna egy-két jó tanácsom"

Kövér László akinek ömlik a fos a szájából. 2013.12.07. 09:22:17

Kíváncsi lennék orbánt mikor vizsgálja a NAV vagyonosodás ügyileg. Több tízmilliárdos vagyonnal rendelkezik. Honnan??? Miből????

Netuddki. 2013.12.07. 09:28:38

@woar: "ne keverjük a profitot a sarccal!"

Szerinted miért raktam idézőjelbe?

Netuddki. 2013.12.07. 09:29:32

@Kövér László akinek ömlik a fos a szájából.: Miután megbukik az orbán rezsim. Előbb tuti nem...

dr kíváncsivagyok 2013.12.07. 09:29:35

@szabadság elvtársak!:
" A bank nagyon jó, a bankárnak.Viszonylag zéró befektetéssel és jó szervezéssel stb, komoly profitot lehet besöpörni.Kérdés kinek a rovására?2

oan ecceru vagy , mint egy faék bazmeg...

Netuddki. 2013.12.07. 09:30:34

@mrbateman: Sajnos mivel kötelező a fizetést bankszámlára utalni, nincs választási lehetőség.

Netuddki. 2013.12.07. 09:32:40

@Lindalinda: Ideje lenni nicknevet váltanod! Itt már mindenki tudja, hogy egy balfasz fidesztroll vagy. Ennyit is ér a témával még köszönő viszonyban sem lévő betűfosásod...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.12.07. 09:34:19

@szabadság elvtársak!: Te elolvastad a cikket legalább?

Mi a fenének kommentlesz, ha fogalmad sincs a dolgokról? Ne járasd már le magad!

Az meg milyen, hogy "Hány bankár él a híd alatt? Na ugye."

Miért, CNC marós, vagy akár Tesco pénztáros él? Ehh...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.12.07. 09:38:04

@Lindalinda: Hol volt itt szó az ellenzékről te süttyő?

Miért van az, hogy éppen a narancstrollok kezdenek el folyton ellenzékezni? Milyen perverzek vagytok már?

Ács Gábor 2013.12.07. 09:40:17

@Kövér László akinek ömlik a fos a szájából.:
és mindenki: ha lehet kerüljük a szalonképtelen kifejezéseket, másik kommented ment is a lecsóba.

mrbateman 2013.12.07. 09:45:09

@tisztapista: Az almáról beszélünk, majd ha a körte lesz a téma, akkor gyere elő ezzel. Köszi!

mrbateman 2013.12.07. 09:46:39

@kovi1970: Nincs ilyen kötelezettség az írott joganyagban.
Az más, hogy a munkáltató elhajt a francba, az ilyen igényeddel.

mrbateman 2013.12.07. 09:58:24

Zur sache...az erste és a rafi 5 éven belül szerintem menni fog, az interjúalany érvelése, hogy ez hátország és alapvető stratégia, illetve költséges lenne a későbbi visszatérés szerintem túlzó és helytelen következtetés.

kicsi piac vagyunk, a régió érdekes ugyan, de már egyrészt itt is vége az aranyláznak, másrészt, meg mi kicsi és egyre kisebb szelet vagyunk/leszünk a régióban.

továbbá 10 év múlva - valószínűleg - kevesebb szereplő, jóval kisebb fiókhálózattal és személyes kapcsolattal fogja kezelni a lakossági és a kkv szegmens alját...mindezt a private banking erősödése mellett.

high up! 2013.12.07. 10:03:00

@szabadság elvtársak!:

Öcsém, neked Drábik meg a hasonló bukott szamarak a tanító mestereid? Nem pedig a tankönyvek, szak folyóiratok?
Ne is csodálkozz, hogy ennyire hülye vagy a világhoz.

Amúgy meg tényleg aranyos kis hasznos birka vagy, ha neked csak akkor okoz lelki sérelmet a zsebedből való lopás, ha azt ballibsi teszi meg. Ha meg Orbanescu elvtárs, akkor meg még örülsz is neki. Na ilyen birkák kellenek a Nemzeti Elkúrás Rendszerébe.

high up! 2013.12.07. 10:08:14

@Lindalinda: "Orbánék a - tetszik, vagy sem - a magyarok, a magyar emberek javára alakítják a dolgokat"

Te, azt nem magyarok érdekének hívják, hanem a hasznos hülyék tenyésztésének. Sztálin is, Kádár is, Fidel Castro is tele volt ezekkel a milliónyi hasznos hülyékkel, akiknek az életét tökig tönkre vágta, de a barma még képes volt meg is halni a vezérért. Mert az kimondta a varázsszót: imprilista. meg libsi. A primitív emberfajtája ezzel már a zsebükben is voltak.

Na ez a hasznos hülye tenyészállomány vagytok ti itt nekünk élőben, 2013-ban.

high up! 2013.12.07. 10:18:30

@tisztapista: "A búza, a magyar bank, itt marad."

Te okostóni, bulvármagyarkodó. Nem zavar téged, hogy a legnagyobb "magyar" bank OTP, na meg az FHB, na meg a hasonlók, pont ugyanazt az ügyletmenetet csinálták meg csinálják most is, mint a "külföldi" bankok?
Ennyire még a fidióta tenyészállómány se lehet, hogy semmit nem tud arról, amiről pofázik.

Az idézőjel a magyarhoz meg külföldihez azért van odarakva, mert mondjuk egy OTP-ben a külföldi is lehet részvényes, vica versa, a Raiffeisenben is lehet bármelyik magyar részvényes, így meglehet, hogy amikor téged "kizsákmányol" egy külföldi bank, azt éppenséggel a fideszes szomszédos pénzének a felhasználásával is teszi.
A világ ma már kicsit másabb minr a honfoglaláskor, nem ártana kicsit upgradelni az ismereteket.

doktor.dikhed 2013.12.07. 10:27:42

@szabadság elvtársak!: Ahhoz, hogy bankot alapíts rengeteg pénzt kell befektetned és kockáztatnod és rendkívül szigorú szabályoknak kell megfelelned.
Ekkora kockázatod pedig természetesen profit reményében vállalsz.

A bank feji az embereket? Nem kötelező felvenni a hitelt. Ha pedig felveszed, ne felejtsd el, hogy az nem a te pénzed, azt vissza kell fizetni.

Csak sajnos a hazai pénzügyi sötétségben hiába tudja az ember, hogy a hitel kölcsön, mégis ingyenpénzként tekint rá a gyakorlatban és pénzügyi tervezés, előrelátás nélkül veszi fel és szórja el.

mrbateman 2013.12.07. 10:29:31

@high up!: ez felfoghatatlan lesz nekik.

az a magyar, aminek értelmes magyar neve van, ergo a K&H magyar...vagy magyar az igazgatója FHB, OTP magyar, mindegy kik vannak a részvényesi könyvben.

Egyszerű ez, tudja ő ezt (is)!

♔batyu♔ 2013.12.07. 10:31:54

Eléggé el van késve, ugyanis Orbán a választások előtt megmondta, hogy nagyrészt magyar bankrendszert akar.
Eléggé nyilvánvaló, hogy termeléssel elég nehezen lehet kitermelni a hitelek rendszeres terheit, hiába növeli az exportot, azzal az adósság nem nagyon fog csökkenni, legfeljebb nem nő tovább.

Egyetlen ésszerű megoldás, a bankrendszer tulajdonosi viszonyainak gyökeres megváltoztatása, első lépésben, állami forrásból ne lehessen külföldi banknak haszna.

Elég nyilvánvaló, hogy a hitelezés akkora üzlet, hogy a külf. multi nem veszi a lapot, erre rá kell kényszeríteni.

Ő persze egyenlőre még el van a lakossági díjak emelésével, de ez nyilván nem sokáig mehet, Orbánék szépen sorban bezárják ezeket.

♔batyu♔ 2013.12.07. 10:32:41

@mrbateman: Nem a részvényesek nemzetisége számít, hanem a döntéshozóké.

high up! 2013.12.07. 10:35:10

@mrbateman:

Nem hiszem, hogy az osztrák bankok kivonulnak, ugyanis több 100 fiókot, meg 100 ezernyi ügyletet nem lehet senkinek eladni.

Ehelyett én azt csinálnám, hogy szépen fokozatosan lecsökkenteném a fiókhálózatot az üzeleti volumen lecsökkentésével egyidőben. A lakossági szegmensben csak a felső 30-40%-nak adnék továbbra is hitelt, mivel a lakosság 50-60%-a még vagy 10 évig nem fog tudni kijönni a hitelválságból.
Vállalati téren is csak a problémamentes kkv-kal és nagyvállalatokkal foglakoznék.

A milliónyi csóró magyar magánügyfelet meg az állandó trükközésekből élő mikro és problémás kkv-kat meg meghagynám a Nemzeti- és Magyar tulajdonban levő NemzetiesenMagyar bankoknak.
Hadd boldogítsák őket ezek a semmit nem érő NemzetiÉsMagyar ügyfelek.

Ja, és a nemfizető ingatlanhitelekre azonnal kérném a végrehajtást, aztán kerül amibe kerül adnám el őket. Még így is jobban járnék, mint évtizedekig adminisztrálni a nagy semmit.

apanna 2013.12.07. 10:41:17

"1996 óta aki Magyarországon bankot vett, vagy alapított, a speciális területen mozgó Deutsche Bank kivételével nem tudott tartósan nyereséget csinálni, a többségnek nyereséges éve sem volt."

Ez kb olyan, mint a TESCO adózása idehaza.
"Hitel nem lesz több "- Bajnai 2009 ben azt mondta, hogy a bankok nem járulnak semmivel hozzá, a magyar gazdaságélénkítéshez, mert gyakorlatilag nem hiteleznek, ha igen akkor is olyan kamatra, ami egy hazai vállalkozásnak kivitelezhetetlen.

Egyébként miről beszélünk? A bankok már rég elveszítették azt a funkciójukat amire eredetileg létrejöttek. A hitelezés a legkisebb szelete a banki szektornak. Nagyoknak szívesen adnak hitelt, kisemberek csak nyűgnek számítanak, a legnagyobb bevételeiket a tőzsdézés, shortolás,. meg miegymás teszi ki. Ez nem banki szolgáltatás, hanem szerencsejáték. Ha nyernek örülnek, ha veszítenek, hangosak, és kegyetlenül a kis ügyfeleken hajtják be az elmaradt hasznot, amit a befektetőknek beígértek.

Ha megnézzük, melyik banknak kihez mihez van kötődése, a világon kb 50 cég, és magánszemély bitorolja a világ legtöbb vagyonát, s ők irányítják a gazdaságot kormányokat is.

high up! 2013.12.07. 10:41:29

@♔batyu♔: "Nem a részvényesek nemzetisége számít, hanem a döntéshozóké"

Na mi van, csak nem megint léket kapott az unortodox világelmélet?

Teccik tudni azt, hogyOrbanescu eftárs magyar TULAJDONOS-ban levő bankokról hadovál, ennek pedig a megoldása a részvénytulajdon megszerzése, nem pedig egy fajtiszta magyar elhelyezése egy vezetői pozícióban.

mrbateman 2013.12.07. 10:42:43

@♔batyu♔: rövid távon talán, de hozzátéve, hogy az NPV-nek nincs nemzetisége csak értéke és előjele

valaki senki 2013.12.07. 10:46:29

@szabadság elvtársak!: Látom, a propaganda, megtette a hatását,és már mindent elhiszel, mert eleget mondogatták! Kár, hogy az árnyaltabb érvelés-és a számok világa már idegen ebben az országban, így lehet, hogy ez a sok rossz duma még szavazatokat is ér! Sokat! Miközben az ország elsorvadása lesz a következménye. :(

mrbateman 2013.12.07. 10:50:41

@high up!: Én sem mondtam/gondoltam, hogy lesz olyan hülye, aki megvenné ezt a két gyönyörűséget...csúnyán alászaladtak a lakossági expanzióval.

Bár mindig jöhet egy orosz, akinek esetleg nyilvánosan nem definiált célból kell egy EU-n belüli bank, tárgyalóképes és hajlamos kormányzattal.

Amúgy ja egyszerűen hangzik, hogy én majd csak a jó ügyfelekkel foglalkozom, csak ez nem így megy...olyan mint a garázszenekar, aki elhatározza, hogy holnaptól slágereket fog írni.

Idő kérdése, hogy mikor dobják be az eszközöket piacin, füstöljön egy nagyot búcsúzásként...aztán leírják a veszteséget és hagynak egy képviseletet Pesten a statisztikai hibahatár alatt mozgó maradék ügyfélnek.

♔batyu♔ 2013.12.07. 10:51:26

@high up!: Jól van kis ostoba, amit írtam, az egyáltalán nem azt jelenti, amit te feltételeztél.

♔batyu♔ 2013.12.07. 10:54:59

@mrbateman: Végül is Orbánt alapvetően az érdekli, hogy a hitelt a lehető legmagasabb itthonmaradt nyereséggel fizesse vissza.
Ezt pedig csak úgy tudja megtenni, ha nagyon komolyan belenyúl a bankrendszerbe.

Pár ostoba ballibsi érzelmileg fogja fel, pedig ez értelmi lépés, a jelenlegi hitelállomány visszafizetésének egyszerűen nem létezik más útja.

mrbateman 2013.12.07. 10:55:42

@♔batyu♔: Jóember, te miről beszélsz! Fejtsd már ki kérlek részletesebben, mert az állításaidban nagy potenciál van, ne hagyd így félbe!

"Eléggé nyilvánvaló, hogy termeléssel elég nehezen lehet kitermelni a hitelek rendszeres terheit, hiába növeli az exportot, azzal az adósság nem nagyon fog csökkenni, legfeljebb nem nő tovább.

Egyetlen ésszerű megoldás, a bankrendszer tulajdonosi viszonyainak gyökeres megváltoztatása, első lépésben, állami forrásból ne lehessen külföldi banknak haszna.

Elég nyilvánvaló, hogy a hitelezés akkora üzlet, hogy a külf. multi nem veszi a lapot, erre rá kell kényszeríteni. "

A jobbik szokott ilyen szarokat összehordani!

Ja és attól, hogy beírod a "mint ahogy az köztudott" kezdetű iniciálét, az még baromi kevés, attól még nem lesz automatikusan igaz, sőt ez nem tudja pótolni a mondatból az elmaradt tartalmat sem!

high up! 2013.12.07. 10:56:02

@♔batyu♔: "Eléggé nyilvánvaló, hogy termeléssel elég nehezen lehet kitermelni a hitelek rendszeres terheit,"

Talán emiatt is van 600 felügyelet, meg parlamenti törvényalkotási jog, hogy az oligopol ágazatokban az állam védje a fogyasztók érdekeit.

Csak teccik tudni, ha aszondom a Nemzeti proletáromnak, hogy törvényileg megtiltottam az összes olyan bankköltéget és hitelkamati praktikát, amelyeket pl. nyugaton nem mer egy bank se alkalmazni, akkor ezt az Átlaghülyemagyar (az emberek 70%-a) úgyis elfelejti 2 nap alatt.

Ehelyett marad az, hogy Orbanescu nyomja a sületlen paraszt dumáját a bankok ellen, kiveti az extraadókat. A bankok meg azokat rányonják az ügyfélre. Erre jön a Parasztforradalmár megint, pofázik megint, extraadóztat megint. A bankok meg rányonják az ügyfélre az egészet megint.

És így tovább. Orbanescu eftárs ezzel teljes foglalkoztatottságot teremtett magának a bankok elleni harcban, az Átlaghülyemagyar meg ájulatba esik, hogy mekkora harcot is vív miértünk a szeretett vezérünk.

high up! 2013.12.07. 10:58:23

@♔batyu♔:

Amit te írogatsz annak általában sosincs értelme, mert fingod sincs a dolgokhoz.

A tények meg részletek azok, amelyek nem passzolnak sose a fidióta pártbrossúra szövegekhez.

Rátóti Mutyikos 2013.12.07. 11:00:35

ertsetek meg! orban elvtars csak a javatokat akarja! az osszeset!

♔batyu♔ 2013.12.07. 11:00:48

@high up!: Ez nem fidióta, te vagy ostoba.

♔batyu♔ 2013.12.07. 11:01:51

@high up!: Most akkor írd le normálisan. Orbanescu helyett Orbán és hasonlók.

♔batyu♔ 2013.12.07. 11:02:50

@mrbateman: Mit fejtsek ki ezen részletesebben?

high up! 2013.12.07. 11:07:47

@mrbateman:

Na, azért a szar eszközök elkülönítése nem egy új találmány: Bad bank. Ha 2014-ben marad a Parasztforradalom kormány, akkor a külföldi bank akkor teszi a legjobban, ha elkezdi a rapid portfólió tisztítást. Új hitelt csak (majdhogynem) rizikómentes ügyfélnek adnék. A többi meg keressen más balek bankot magának.

Ezzel együtt csökkenne a mérlegem, megkezdhetném a fiókok leépítését.
Azonkívül teljesen egyértelmü, hogy mivel a nemfizető adósok száma nő, sokkal jobban megéri ezeket végleg leírni, mint még 10 évig azzal foglalkozni, hogy semmit nem fizetnek és az ingatlanjuk minőség állománya is csak romlik. Van persze egy felső plafon az éves végrehajtási esetekre, de ha a bank racionálisan gondolkodik, akkor kihasználja. Mert a kesőbbi menekülés csak még többe fog kerülni.

s 2013.12.07. 11:11:07

@room_101: Mert az a pénz ide kevés lesz. Ezt tudják ők is elég jól.

mrbateman 2013.12.07. 11:11:20

@♔batyu♔: Nehéz erre válaszolnom, mert nem tudom mit is akartál mondani. Az a határozott érzésem, hogy próbáltál írni valami jól hangzó dolgot, de nem találom az értelmét, mondanivalóját a mondataidnak, inkább csak valamiféle hangulatot, érzést közvetít, mint egzakt tényeket.

pl:"Végül is Orbánt alapvetően az érdekli, hogy a hitelt a lehető legmagasabb itthonmaradt nyereséggel fizesse vissza. "

lehet, hogy én egy indián vagyok az Amazonas mellől, de nem értem?!

high up! 2013.12.07. 11:12:11

@♔batyu♔:

Te, Ceaucescu volt az, aki stadiont építtett a falujába, ő volt az, aki alatt az elszegényedés és az ország lepusztulása felgyorsult. Miközben az úri közönség még gazdagabb lett. Ehhez tehát jobban passzol az a közgazdasági kifejezés, hogy Orbanescu, mint mondjuk az hogy Orbanomics. Vagy hogy az Orbáni Csoda. Vagy hogy az Orbáni Nagy Ugrás.

Orbanescu, ez a megfelelő kifejezés.

apanna 2013.12.07. 11:17:13

@Rátóti Mutyikos: Nyugi, a tiedet a bankok. Megkapták már?

Kövér László akinek ömlik a fos a szájából. 2013.12.07. 11:19:02

@♔batyu♔: "Pár ostoba ballibsi érzelmileg fogja fel, pedig ez értelmi lépés, a jelenlegi hitelállomány visszafizetésének egyszerűen nem létezik más útja."

És egy csomó orbán seggnyaló meg elhiszi, hogy orbán egyáltalán vissza akar valamit is fizetni. Esze ágában sincs! És nem is tudná. Mit gondolsz ez a sok hazugság, amivel gyötörnek bennünket és benneteket is ez nem azért van, mert képtelen ezzel a sok közgazdasági zsenivel beindítani a gazdaságot??? Semmit nem csökkent az államadósság! Majdnem 4 év óta! Igaz néhányan milliárdosak lettek, köztük orbán is. Ez volt az ő célja, és persze az is, hogy 2 millió emberből tiszta hülyét csináljon. Birkamenet, trafiktörvény, hogy a fiatalok ne tudjanak cigit venni......mondjak még?

s 2013.12.07. 11:21:23

@mrgumby1: Ne sértegessük a hat éveseket, nagyon szépen kérném.

A mai nagyonmélymagyarokat a kommunistáktól csak az idő különbözteti meg. Méghozzá nem is olyan túlságosan hosszú idő. köcérlacafaca például mszmp tag is volt, ha jól csalódok. Így megy ez.

Valóraváltógép 2013.12.07. 11:21:55

Forbes blog? De jó, hogy itt vagytok... már úgy hiányoztatok.

s 2013.12.07. 11:23:22

@dr kíváncsivagyok: A faék egy hihetetlenül bonyolult szerkezet. Úgy értem hozzá képest.

s 2013.12.07. 11:24:49

@Ács Gábor: Kár. Olvastam volna.

s 2013.12.07. 11:28:53

@mrbateman: Az osztrák bankok nem azzal számolnak, hogy orbán sokáig marad még. Azzal számolnak, hogy még egy ideig marad, aztán elmegy hozzájuk a pszichiátriára. Az orbán utáni időkkel kalkulálnak, mert az kibaszott nagy baklövés lenne, ha valamelyikük lelépne, a kolléga meg gennyesre keresné magát csak azért, mert tudott várni. Szerintem.

s 2013.12.07. 11:33:40

@doktor.dikhed: A hosszú törlesztési időbe mindig belefér egy államosítás. Mi ez, ha nem előrelátó pénzügyi tervezés. Én voltam a fasz, hogy nem vettem fel 100 000 000 Huf hitelt svájci frankban. Egy élet kevés lesz rá, hogy ezt megbánjam, de most már mindegy.

s 2013.12.07. 11:37:03

@♔batyu♔: Akkor a magántulajdonnak tehát reszeltek? Csak azért kérdezem, mert nekem még van egy pár ez-azom.

Egyébként én tudom, mi jár orbán fejében. El is mondom. A csákányom hegyesebbik vége. Az jár.

sírjatok 2013.12.07. 11:37:27

@Kövér László akinek ömlik a fos a szájából.: "Semmit nem csökkent az államadósság! Majdnem 4 év óta! "

És a vicc, hogy ezzel a teljesítménnyel még mindig jobbak a volt-leendő ellenfelüknél :)

mrbateman 2013.12.07. 11:37:51

@s: jól mondod, szerinted.:-))

Orbán ide, vagy oda nem olyan nagy buli manapság Mo-on bankárkodni. Gyurcsi alatt sem volt az igazi - ceteris paribus - Orbán után sem lesz az.

s 2013.12.07. 11:39:52

@high up!: Ez lesz kb. Az a baj, hogy a szar ügyfél portfólió marad a magyar banknak, amit viszont a te adódból pénzelnek majd. Az összes balfaszt, egyszerre. Nem olyan vidám történet ám az sem.

mrbateman 2013.12.07. 11:40:57

@sírjatok: mondjuk azt ne feledjük ki, hogy a MNYP államkötvény állományát ki lehetett szedni a rendszerből

...ha ezt is számoljuk - márpedig kell számolni - akkor már nem olyan fényes a teljesítményük.

Überspannung 2013.12.07. 12:04:39

@Ács Gábor: ez így elég következetlen, a neve alapján az egész csávót le lehetne tiltani :)

Rátóti Mutyikos 2013.12.07. 12:20:49

@apanna: fidiota! en addig nyujtozkodok amig a takarom er. neked kellett 2 lakas es 2 udulo es plazma tv, ezert vetted fel a deviza hitelt.

médiamanipulátor 2013.12.07. 12:22:29

fogjuk meg egymás kezét és gyűlöljük együtt a bankokat. multikat, eu-t, euro-t, környező és távolabbi országokat, stb.
a kör bezárult, ugyanazt a szöveget hallom mint a kommunizmus utolsó éveiben

s 2013.12.07. 12:25:38

@médiamanipulátor: "ugyanazt a szöveget hallom mint a kommunizmus utolsó éveiben"

Nem csak a szöveg ugyan az. A helyzet is ugyan az.

Rodolfo63 2013.12.07. 12:42:02

az orbáni gazdaság nem fenttartható, a gazdaság motorját nem lehet a végtelenségig terhelni

elwood 2013.12.07. 12:46:50

@médiamanipulátor: a népnek kádár kell, és most lett egy. cár atyuska aki ad pénzt, elzavarja a gonosz kizsákmányolókat, és egy tollvonással megold minden gondot.
lehet, hogy évtizedekig fog tartani mire megint rájön, hogy a haldokló nyugaton valahogy mégis jobban mennek a dolgok.

xvxvxv 2013.12.07. 12:47:53

@médiamanipulátor: a '80-as években ilyet már nem igen hallottál, vagy csak elvétve - mindenki röhögött a rendszeren.

az viszont szinte bizonyos, hogy az itteni fideszcselédek véresszájú ideológusok lettek volna 1972-ben. ezeknek mindegy, kádár vagy most a csúti kis csermanek, nekik Apa kell. csak a homlokzatot kenték össze a nemzeti fekáliájukkal a fideszbolsik. ha lehetne, a szívükben már holnaptól 1972 lenne.

elwood 2013.12.07. 12:49:52

@sírjatok: az adósság úgy maradt szinten, hogy feléltek 3000 milliárdot. ez kb. a GDP 14%-a.

pont olyan teljesítmény mint a korábbi kormányoké.

ha az éves manyup felhalmozást belevesszük, akkor 4200 milliárd ... úgy már rosszabb is.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.12.07. 13:12:38

Budapesten - a legújabb közvélemény kutatások szerint - már az ellenzék vezet. Csak így tovább! ;-)

ob.szerver 2013.12.07. 14:18:41

@s:

"orbán sokáig marad még. Azzal számolnak, hogy még egy ideig marad, aztán elmegy hozzájuk a pszichiátriára."

Az osztrákok magukra vessenek, mert hagyták megszökni 2003-ban. Reméljük tanultak belőle és legközelebb jobban őrzik majd.

szabadság elvtársak! 2013.12.07. 14:30:48

@valaki senki: @doktor.dikhed: @high up!:
Vagy Ti nem értetek valamit. Hát jó! Akkor ne Drábik legyen , hanem valaki más. DE kötelező megnézni. Ha meg nem nézed végig akkor ne ítélkezz felettem, mert te sem tudsz semmit.
www.youtube.com/watch?v=CvhD9rwaSqE
Ezután megbeszélhetjük a bankok helyzetét!

szabadság elvtársak! 2013.12.07. 14:36:03

@Frady Endre:
" Ezekből az adatokból kiderül, a fővárosiak 26 százaléka szimpatizál a kormánypárttal, 28 százaléka viszont baloldali vezetést akar Budapestnek." BUDAPESTNEK!!!

doktor.dikhed 2013.12.07. 14:57:48

@szabadság elvtársak!: Ne dőlj be a butaságoknak. Nem a bank teremti a pénzt. A hitel mögött érték áll. Jelzálog, vagy a munkaerőd.

A bank leegyszerűsítve betéteket gyűjt, és ebből a pénzből hitelt ad. Újraelosztás, ami nélkülözhetetlen a gazdaság működéséhez.

A betétedért pedig kamatot kapsz és a bank felelős érte, így biztonságban tudhatod. A hitelért pedig kamatot fizetsz és tulajdonoddal felelsz. Közben a bank pedig biztosítja különféle befektetésekkel, ügyletekkel, hogy a rendszer ne dőljön össze, ki tudja fizetni a betétedet stb.

Nagy tévedésben vagy, ha azt hiszed, hogy a válság a bankokat, mint szervezeteket nem érintette keményen.
Az viszont tény, hogy nem sok személyi felelősségre vonás történt a hibázó vezetők esetében, de ez nem a bankrendszer hibája.

apanna 2013.12.07. 15:39:22

@Rátóti Mutyikos: 3 lakást vettem, anyád volt a kezes, te meg a banki ügyintéző. Egyébként anyád a fideszes, szoktam is látni csápol nekik ha szükségét érzi..

elwood 2013.12.07. 16:06:02

@szabadság elvtársak!: ".Viszonylag zéró befektetéssel és jó szervezéssel stb, komoly profitot lehet besöpörni."

jól hangzik. miért nem alapítasz bankot ?

menyusp 2013.12.07. 16:47:42

Csányi Sándor egy gátlástalan tolvaj-csaló, aki a deviza alapú csalással szerezte meg a milliárdját.
Az ellene tett feljelentésemen Polt Péter legfőbb ügyész, Csányi haverja ül július 2.-a óta. Mert ugyebár a fekete-lopott pénzt meg kel szolgálnia az ügyész úrnak, csakúgy mint a politikai pártoknak, akik mindent megtesznek, hogy a feljelentés bizonyítékai ne juthassanak el az emberekhez.
Előbb - utóbb azonban bekerül a szuper-bankár a vádlottak padjára.
Menyhért Péter
Részletes információkat a DAC csoport honlapján a www.facebook.com/groups/devizacsalas/files/ oldalról letölthető dokumentumokban talál minden érdeklődő.

szabadság elvtársak! 2013.12.07. 17:04:21

@doktor.dikhed:
Tudom a kommentem félreérthető. Én arra szerettem volna csak rávilágítani, hogy a bankok sem szentek. Szükség van rájuk nem vitás, Jómagam is többféle szolgáltatásukat használom. Mondjuk most a kamattal nem nagyon lehet dicsekedni. Persze csökkent a THM is. Az is világos, hogy profit az elengedhetetlen. Csak néha túl mohók. És lehetne ezt apró betűs nélküli szerződésekkel is előállítani.Ezt a sunyiságot el kéne hagyniuk. Nekem ezek a problémáim velük szemben.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.12.07. 19:42:43

@szabadság elvtársak!: Ez csak a kezdet. :)
Most még csak a budapestiek merik bevallani, mit gondolnak, de tavaszra talán már a vidékiek is. :)
Amúgy be sem kell merni vallani, elegendő a fülkék zárt magányában a jó helyre tenni az X-et. :)

doktor.dikhed 2013.12.07. 23:03:19

@szabadság elvtársak!: Kétségtelen, hogy profitot akarnak, de ki nem mohó?

A devizahiteles hisztiben is ki a hibás?

1. A bank. Mert ész nélkül, a végén már megfelelő hitelbírálat nélkül hiteleztek.

2. Az Állam. Mert nem kontrollálták megfelelően a helyzetet. Örültek a hitelek pörgette gazdaságnak és elfordultak a közeledő problémák elől.

3. A hitelt felvevő állampolgár, mert ész nélkül vett fel hitelt, nem véve figyelembe az anyagi helyzetét és a devizahitel kezdeti alacsony törlesztőrészletein spórolt pénzt nem félretette, hanem elköltötte, így nem futotta későbbre.

Nem vitatom, hogy kapzsik a bankok, de kapzsi az állam és mi is kapzsik vagyunk.

Egyébként meg a spekuláló banki vezetőket kéne nagyobb sikerrel felelősségre vonni, nem a bankrendszert büntetni, mert ha a bankrendszert büntetjük, akkor a gazdaságot büntetjük, tehát saját magunkat, dolgozó embereket.
süti beállítások módosítása