Buknak az amatőrök, a Sólyomnak vége

2013.10.11. 07:22

Ács Gábor

A kitartó ember valóban csodákra képes, csak nem a légi közlekedésben. Ahhoz, hogy valaki ne bukjon be pár hónap alatt, ebben a műfajban kevés az elszántság, leginkább pénz kell. Meg persze profi csapat, reális üzleti terv. Ebből a Sólyomnak egyik se volt meg.

Amit a nagy reményekkel induló légitársaság terveiről tudni lehetett, mosolyt csalt az összes légiguru arcára. Totálisan szembe akartak menni az iparági trendekkel. Prémium légitársaság egy olyan időszakban, amikor mindenki fapadosít, hosszú távú járatok olyankor, amikor abban a ligában csak a legnagyobbak és legtőkeerősebbek rúgnak labdába.

A Wizz Air a legjobbkor indult, amikor az uniós csatlakozással régiónkból is szabaddá vált repülés bárhova az EU-ban. Profi csapat állt fel, hiába lett fapados, s minimalizálták a költségszintet, ami fontos volt, abból a legjobbat választották. Olyan üzleti tervet dobtak össze, hogy a világ egyik legnagyobb légiközlekedésre szakosodott alapja épp ezt tartotta finanszírozásra érdemesnek. Mára a Wizz régiónk legnagyobb és egyik legsikeresebb légitársaságává vált.

A Sólyom a legrosszabbkor indult. Igen nehéz iparági környezetben és pont annyival a Malév-csőd után, hogy már semmit sem tudott hasznosítani az előd hagyatékából. Dilettáns csapat állt fel nevetséges tervekkel, ennek nyomán valahol törvényszerű, hogy nem találtak finanszírozót

A reményt eddig a vezérigazgató szép szavai tartották életben. Vágó József még augusztusban is azt ígérte, hogy akár már szeptemberre nyilvánossá válik a cég üzleti terve és kiderül az is, hogy ki finanszírozza évekig a társaságot. Ez pedig szó szerinti idézet: "az 50 gépes flotta minden nyűgével és kockázatával már finanszírozott, ha három hónapig nulla bevételünk van, akkor is megélünk." 

Ehhez képest már akkor is tudták, hogy nincs pénz, most pedig a légügyi hatóságban keresik a hibát, mondván az engedélyek kiadásának késleltetése miatt fújt visszavonulót az eredeti finanszírozó-jelölt, az újjal pedig még nem sikerült megegyezni. Még pár napig bizonyára próbálnak pénzt felhajtani, de a Sólyom helyzete reménytelennek tűnik.  

Most bizonyára sokan fogják a fejüket: egy ekkora kamunak hogy lehetett bedőlni? A felvetés jogos, hiszen tényleg csak annyi történik, hogy győz az üzleti racionalitás, elhullik a férgese.

Szólj hozzá!

Címkék: Sólyom Airways

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr375562565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása