Jön egy újabb elvesztegetett évtized

2013.10.18. 10:28

Ács Gábor

A fizetésében benne van, hogy állja a sarat - jegyzi meg egy banki szakember, amikor Kisgergely Kornél nevéhez ér a Budapest Economic Forum fellépőinek listáján. A portfolio.hu konferenciájának első panelbeszélgetésétől mások is azt várták, hogy Jaksity György és Chikán Attila kritikáinak kereszttüzében nem sok babér terem a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárának, a vita azonban messze nem arról szólt, hogy az unortodoxiát védelmező Kisgergely állja-e a csapásokat, vagy sem.

portkonf2.jpg

forrás: portfolio.hu

Talán meglepő lett volna, ha az államtitkár nem a kormányzati tisztségviselők megszokott érveivel, mutatóival érvel, nem is maradt el a rekordalacsony deficit és infláció kibontása. A problémákért nagyjából a válság felelős, volt belőle egy Lehman, aztán az eurózónáé és  Amerika is mit művel - hangzott el. Mi viszont célba érünk a maratonon, ahol épp a görögök hasaltak el. Jó a mérlegalkalmazkodás, csökken a külső adósság, a beruházások pedig már épp beindulnak, a növekedés majd jön - sorakoztak az érvek.

Jaksity akkor szólt vissza, amikor az államtitkár azt mondta, hogy a konzervatív kormányok az elmúlt 20 évben fegyelmezett gazdaságpolitikát folytattak, a közönség figyelmébe ajánlva az 1994-es és a 2002-es zárszámadást, benne a 10 százalékos ikerdeficitet.

A baloldalisággal egyáltalán nem vádolható Jaksity és Chikán poénokba csomagolva kezdték ki az államtitkár értékelését. Miután az államtitkár talált egy mutatót, melyben jobbak vagyunk az olaszknál, a Concorde elnöke Hamecz Istvánt idézve arról beszélt, hogy benchmarkot választani tudni kell, például GDP-ben tavaly valóban levertünk 12 országot, igaz, 205-en meg megelőztek minket. Chikán, hosszútávfutó múltjára tekintettel sportpéldát hoz: amikor nyertem, mindig azt kérdezték, hogy kik indultak még?  

Érdekes húzás volt a panelbe bevonni a mindenkitől közismerten mérföldnyi távolságot tartó Török Gábor politológust, aki szerint teljesen normális dolog, hogy a politika kiharcolta autonómiáját a gazdasággal szemben, csakhogy most átestünk a ló túloldalára, a gazdasági autonómiáért kell harcolni. Mindenhatóvá vált a politikai kormányzás, melyet az tesz lehetővé, hogy lényegében egy személy kezében összpontosul minden döntés. Török szerint mindig az a kérdés, hogy a politikai cél eléréséhez (ami nyilván a következő választás megnyerése) kell-e a gazdaság fejlesztése, s szokásos távolságtartásával megállapította: a jelen kormányzat válasza az, hogy nem. 

Chikán szerint nehezen fogadják el a közgazdászok, hogy a gazdaság eredményessége nem prioritás. A kormány részigazságokat puffogtat, közben hallgat a nagy egészről, de az első Orbán-kormány gazdasági minisztere elismerte, hogy ezzel rövid távon szavazatot lehet nyerni. Termelékenység nincs, a bizalom lecsökkent, hosszú távon lejtőn vagyunk, de ez jelenleg nem szempont - mondta.

Mitől jöhet változás? Török szerint a "jelenlegi elképesztő hatalomkoncentráció" számít speciális konstellációnak, de ez nem állandó, már akkor is véget ér, ha jövőre a Fidesz nem szerez kétharmadot, vagy ha koalícióra kényszerül. Chikán szerint három dolog változtathat azon, hogy most kórosan kilengett az inga a gazdasági racionalitás irányából a politikai felé. Vagy az ellensúly nélküli hatalmi központ (magyarul Orbán Viktor) gyengül meg, vagy a a politikai rendszeren kívüli ellensúlyok kezdenek működni, mert szerinte a gazdaság szereplői eddig nem tettek semmit. (Arról nem szólt, hogy mit kellett volna tenniük, vagy egyáltalán mit tehettek volna.) A harmadik a Török által is említett,  bár jelenleg nem túl reális eshetőség, ha a választók leváltják a kormányt. 

Egy szavazógép segítségével a konferencia közönsége több kérdésben is kifejthette véleményét, s ez alapján várhatóan tartósan is fennmarad az ország leszakadása. A forint jövőre a részt vevő gazdasági szakemberek kétharmada szerint stabil marad, egyharmad szerint gyengül, erősödésre a törpe kisebbség számít. A hallgatóság 80 százaléka szerint a kormány nem viccel az államosítással, stratégiai ágazatok kerülnek majd jelentős mértékben állami tulajdonba. A nagy többség szerint a következő években mikroszkopikus élénkülés várható a gazdaságban, vagyis szerény GDP-bővülés, a felzárkózásnak nagyjából reszeltek. Leegyszerűsítve: ez egy újabb elvesztegetett évtized.

A hangulat ennek ellenére vidám, a gyászos szavazati eredmények felvillanását kacaj, vagy legalább moraj kísérte. Jaksity poénjai ülnek, egyszerű matekpéldájának eredményét az államtitkár sem próbálja cáfolni. Nagyon úgy fest, hogy Amerikában infláció fel, munkanélküliség le, pénzpumpa intenzitása csökken. A hozamemelkedés folytatódik, mi pedig a jól megérdemelt kockázati felárunkkal együtt finanszírozzuk magunkat 6-7 százalékon, közben a növekedést Matolcsy az ingyen hitelével felpumpálja optimistán kettőig - hol jön itt ki a híres adósságcsökkenés?

Konferenciára járni élvezet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr1005581773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása