Hosszú csend Csányinál

2013.12.04. 22:59

Galambos_Márton

Húsz másodperc csend. Máshol is soknak tűnt volna, de Csányi Sándor irodájának bőrkanapéján érthetetlenül hosszú idő volt. Az OTP elnök-vezérigazgatója a jobb tenyerébe engedte az arcát, és gondolkozott. Az nem valószínű, hogy a kérdésemen, azt már végiggondolhatta párszor korábban, sokkal inkább azon, mi legyen a nyilvános válasza. Ha a Mol a magyar kapitalizmus zászlóshajója, nyugatias imázzsal, akkor lehet-e olyan vezető, akiért ezt megéri feláldozni? – így hangzott a kérdés. A választ megtalálják a csütörtökön megjelenő Forbesban.

forbes_december_címlap.jpg

A másik zászlóshajó, az OTP vezetőjének irodájában egyébiránt nyugodt az élet. Pontosabban olyan hangulat van, mint ahol olajozottan megy minden. Az élet egyszerűnek tűnik, a máshol tüzes vitákat, feszültségeket kiváltó témák itt könnyen szálnak, az élet nagy kihívásai hamar megoldódnak – legalábbis a bank első számú vezetője könnyen teremti meg ezt a hangulatot. A Forbesnak adott interjú közben úgy festett, Csányi Sándor ebben természetesen jó, és mára a pozíciója is tökéletesen adott ehhez a nyugodt („nem szeretek kapkodni”) és erőt sugárzó („ha egyáltalán utolérik az OTP-t”) beállítottsághoz.

Bőrkanapénak nyoma sincs az Sopreso nyolcadik kerületi irodájában. A sikeréhséget és a kreativitást viszont harapni lehet a levegőben. A mobilalkalmazásokat fejlesztő cég már a Szilícium-völgybe készül. Egy angyal segíti őket. Három ilyen történetet mutatunk be, hogy végül SzabóZ-nek is igaza legyen. „Az egész ország egy hatalmas startup” – ezzel a címmel írt rólunk kritikát az Indexen, pedig az első számban még nem is startupoztunk annyit. Most behozzuk: 100 magyar startup (20. oldal), Angyaltőke (64. oldal) és a Sold., amit a Dropbox nemrég felvásárolt, élén egy magyar sráccal, Lakatos Dáviddal, aki egyedül a magyar Forbesszal ült le egy hosszabb beszélgetésre (72. oldal).

Lista nélkül mit érne a Forbes? A húsz legtöbbet adakozó amerikait a 88. oldalon találják, és rögtön ott van mellette egy interjú Bill Gatesszel és Bonóval. Óriásinak tűnik a távolság itthonról olvasva őket? Az, de maradjon Lakatos Dávid sztorija (nálam ő a hónap sztárja) is a fejünkben. Keményen dolgozott, és hirtelen egy magyar srác mégiscsak egy elérhetetlennek tűnő amerikai sztori középén találta magát.

A magyar Forbes olyan, mint egy amerikai srác magyar társaságban.

(Ez a poszt a Forbes decemberi számának főszerkesztői beköszöntője is egyben.)

 

 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr185676225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dolgozónép 2013.12.05. 09:54:34

"Az élet egyszerűnek tűnik, a máshol tüzes vitákat, feszültségeket kiváltó témák itt könnyen szálnak,"

Szál a kakukk is a fészkére? A "szál" ige? Ha igen,mit jelent?

Prof. Dr. Lencsés Wilson, szikvizes és fórumtroll 2013.12.05. 10:01:44

azért az indexes kritikát illett volna link-ként betenni

Kocsis Zsuzsa 2013.12.05. 12:23:42

Csányi úrnak a "devizahitelesekkl" kapcsolatos észrevételére reagálnék: Igaza van Csányi úrnak, most inkább a BANKI VEZETŐK SZEMÉLYES FELELŐSSÉGÉRŐL KELLENE BESZÉLGETNI:
DOLUS MALUS- TUDATOS MEGTÉVESZTÉS?
A csalás, a hiba és az erőszak , az egyik a három satu hozzájárulás . Ezt szankcionálta a semmissége a szerződés .
KÉRLEK A SZÖVEGGEL EGYÜTT OSZD MEG!!! kijelölés+másolás+beillesztés Torma JánosDevizahiteled van? Kezedben a megoldás
Dr. Szathmáry Géza ügyvéd a devizahitelekről " Ha valaki forinthitelért ment a Bankba, ott azt mondták az embereknek, hogy a forinthitel túl drága és a Bankok ragaszkodtak a devizahitelezéshez. Becsapták az embereket, és ezt politikai segítséggel tették. Nem csoda, hogy a politika most is fedezi őket, és sorban születnek a törvények, hogy megnehezítsék a pereket. Olyan súlyos csalást követtek el a Bankok, hogy kártérítési igény teljesen jogos lenne, mert megtévesztették az embereket" Egy nagytiszteletű bíró azt mondta nekem, hogy azt soha nem fogja kimondani egyetlen bíró sem ,hogy megtévesztés történt, és kártérítéssel tartoznak a bankok.
www.youtube.com/watch?v=KHZkFymZpBg

Kocsis Zsuzsa 2013.12.05. 12:27:53

A válaszból kiderül, hogy jóerkölcsbe ütközik az a hitelezési gyakorlat, amikor a hitelező NEM méri fel az adós kockázatviselési képességét, és olyan kockázatot terhel az adósra, amit az adós nem tud kivédeni. A bankok erkölcstelenül jártak el, amikor az árfolyamkockázatot ráterhelték az adósokra. Az az adós, akinek forintban keletkezik alacsony vagy átlagos jövedelme NEM képes az árfolyamkockázat terhét kivédeni.
A válaszból az is kiderül, hogy uzsorás szerződés az, amelyikben a hitelező elrejt egy költségelemet (értsd. árfolyamrés), és biztosítja magának a lehetőséget arra, hogy ennek a rejtett költségelemnek az értékét titokban manipulálja. Pénzügyi termékekben könnyű a hitelezőnek egy költségelemet elrejteni, mert az adósok általában nem ismerik a pénzügyi összefüggéseket. Az elrejtett költségelem manipulálása, pedig az adós tájékozatlanságának a kihasználása.
pitee.wordpress.com/2013/12/04/jogegysegi-kerdes-a-deviza-alapu-kolcson-konstrukcioja-alapjan-megkotott-szerzodesek-ervenyes-vagy-ervenytelen-szerzodesek-e-27/

Kocsis Zsuzsa 2013.12.05. 12:29:48

dr Róna Péter és dr Lázár Dénes
SZALDÓ – A KÚRIA KÉRDÉSEI A DEVIZAHITELEKRŐL
mno.hu/szaldo

mim 2013.12.05. 13:35:16

Magyarországon nincsenek gazdag iparosok és a kereskedelem is elég sok kézben van ahhoz, hogy ne lehessen mint politikai tényező veszély Orbánra.
Maradnak a bankok.
Miután belül - államigazgatás, jog és rendvédelem és média - sikerült teljes dominanciát létrehoznia, most a külső fenyegetés felé fordul.
Az egész bank ellenes demagóg duma lényege a potenciális veszély kiiktatása és annak báb utóddal való helyettesítése - lásd.: Takarék Szöv..
Miután ezt megtette, a kereskedelem felé fog fordulni, mert bár felaprózott, mégis az összefogás a tagok között könnyen lehetséges és történelmileg bizony többször előfordult.
Sem a bankok, sem a kereskedők nem angyalok és ha valaki utálja őket akkor annak bejöhet ez az Orbán féle acsarkodás. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy miért acsarkodik. Ha ezt a szent cél érdekében - "most jól kitolunk velük is végre!" - ezt elnézik a civilek, akkor elnézik. Ez van.
Csányi pedig láthatóan érti miről van szó, de nem akarja elhinni, hogy non-agresszorként is kicsinálja Orbán. Ezért próbálja ilyen cikkekben emlékeztetni milyen hasznos is ő, meg mennyire nem akar a hatalmára törni - lásd címlap. Hát igen.. a modern világban már nem divat zsákruhában az Úr háza elé zarándokolni és ott térden állva húségesküt tenni. Helyette ez megy.
De rajta ez sem fog segíteni, mert Orbán a veszély lehetőségét sem tűri meg.
Ez még 4-5 évig remek kabarét fog a nézőknek biztosítani, szóval elő a popcornnal :-)

mim 2013.12.05. 13:41:13

Annyit tennék hozzá, hogy független iparosokra gondoltam, akik nem állami tápszeren hízlalják magukat.

campobaszo 2013.12.06. 12:26:01

"Soha nem akartam hatalmat" -a folytatás gondolom valahogy így szólt: "csak így alakult".

"Ha a Mol a magyar kapitalizmus zászlóshajója..."

A magyar oligarchizmus zászlóshajója.AZ OTP-vel együtt persze.Uram-bátyám?

TOPGUN 2013.12.06. 14:22:38

Csányi Sándor coming out :)
süti beállítások módosítása