Vigyázat, támadnak a nyugdíjügynökök

2014.04.02. 01:56

Ács Gábor

Mentőövet dobott az állam tavaly év végén a biztosítóknak azzal, hogy 2014-től adókedvezményt ad a nyugdíjcélú életbiztosításokra. Az életpiac évek óta vergődik, a díjbevétel 2008 és 2012 között mintegy 10 százalékkal csökkent, s tavaly is csak az egyszeri díjas szerződésekből származó bevételek javulása okozott némi fellélegzést. Az adókedvezmény hátán azonban beindult a pörgés, sorra jönnek ki az új termékek, rajzanak ki a terepre az ügynökök. A biztosítók kitörési pontot látnak, nagy mértékű eladásbővülésről fantáziálnak. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem is alap nélkül, más kérdés, hogy az ügyfelek jól járnak-e a nyugdíjbiztosításokkal.

A portfolio.hu múlt heti biztosítási konferenciáján Nagy Koppány, a Magyar Nemzeti Bank biztosítókat felügyelő igazgatóságának vezetője pöttyintette el, hogy jelen pillanatban a befektetési egységhez kötött (unit-linked) típusú nyugdíjbiztosítások 5,21-es átlagos TKM-mel (teljes költség mutató) futnak. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy évente ekkora hozamot kell a biztosítási terméknek ahhoz elérnie, hogy vevője ugyanazt a pénzt kapja vissza, mint amit befizetett. Ez alapján úgy tűnik, hogy mivel a költség jócskán meghaladja a piacon kockázatmentesen elérhető hozamot, tényleg csak igazi lúzereknek való egy ilyen biztosítás. Így van?

Egyértelmű igent 3 ok miatt nem lehet mondani. Egyrészt a konferencián elhangzottak alapján várható, hogy a költségszintek csökkennek, s persze a fehér holló gyakoriságával előbukkanó tudatos ügyfél könnyen felkutathatja a pici TKM-mel elérhető, olcsó termékeket is. Másrészt a TKM mutatóban szerepel a biztosítási fedezet kockázati költsége is, ami termékenként eltérő. Minden unit-linked biztosításban van ilyen, s noha ez a termék alapvetően a beérkező pénz fialtatásáról szól, egy kis rész arra szolgál, hogy haláleset, vagy komoly egészségkárosodás esetén is térítsen a biztosítás. De nem mindegy, hogy ez mekkora összeget jelent, a komolyabb kifizetést vállaló konstrukciónak értelemszerűen magasabb a TKM-je. Harmadsorban pedig az adójóváírás hatásával is érdemes számolni, az pedig mindenképp javítja a megtérülést.

Pontosan erre fekszenek rá a tapasztalt ügynökök is, hangoztatva, hogy a befizetett összeg 20 százaléka, maximum 130 ezer forint visszajár a személyi jövedelemadóból - persze nem zsebbe, hanem bele a biztosításba, növelve a nyugdíj-előtakarékosság összegét. Az igénybe vevők körét ugyanakkor élből behatárolja, hogy a 130 ezres adó-visszatérítéshez kell tehát 650 ezer forint éves befizetés, valamint visszaigényelhető szja is. Ugyanez ráadásul elérhető a sokkal kisebb költséggel működő önkéntes nyugdíjpénztárak esetében is, nem beszélve a szinte ingyen vezethető nyugdíj előtakarékossági számláról (nyesz).

De ez lényegtelen, már beindult az ügynökinvázió, a végre komoly lehetőséghez jutott értékesítők a következő hónapokban megtalálnak minden potenciális ügyfelet. Jól látszik, hogy csak a piacon levő nyugdíjbiztosítások kis hányada vonzó (induljunk ki a maximum 3 százalékos TKM-ből), de ettől még simán eladható a termék a tudatlan tömegeknek. Komoly változás viszont az elmúlt évtized közepének unit-linked inváziójához képest, hogy akkor a pénzügyi felügyeletet nem túlságosan érdekelte a fogyasztóvédelem, az elmúlt években viszont nagyon ráfeküdt erre az irányra. A konferencián Nagy Koppány elmondta, hogy az MNB hamarosan ajánlásokat ad ki a nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatban és rajta tartja a szemét a piacon. Elvárják, hogy az ügyfél számára is előnyös, fair termékeket kínáljanak a biztosítók. Arra is utalt, hogy ha ez nem így lesz, akkor a szabályozó tehet majd lépéseket.

Magyarul, az ügyfeleket könnyű bepalizni, de az MNB nagyon figyel és nem fogja hagyni, hogy előnytelen, méregdrága termékeket sózzanak rájuk. Kíváncsian várjuk, hogy így lesz-e.

46 komment

Címkék: nyugdíjbiztosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr455889818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Tamasi 2014.04.02. 10:04:30

Ez ugyebár egy kombinált banki/biztosítási termék: megtakarítás és életbiztosítás kombinációja.
Ha hibás terméknek nevezünk egy másik kombinált terméket azaz a devizaalpú hitelt - ami egy hitel és egy devizaárfolyam kombinációja - akkor ezt a nyugdíjcélú életbiztosítást is hibás terméklnbek kell minősíteni!

nyikk 2014.04.02. 11:57:12

Egy biztosítótársaság nem nyújthat tisztán tőzsdei termékeket, mint egy bank(befektetési alap), de mivel nem akar lemaradni az ügyfél pénzének kezelgetéséből, ezért a bef.alapba való fektetést kombinálja egy biztosítással, mert ez viszont szabad neki.
De a jó k.anyjukat, hogy még mindig évi 5%-nál tartanak.Vigye oda a pénzét, aki hülye.

ProsTata 2014.04.02. 12:09:36

Van egy érzésem az MNB-s "elpöttyintésről".

Óvatosan fogalmazok, mert három ember lehet hülye. Az MNB-s pöttyintő, az újságíró és persze én is.

Mondom a saját tapasztalatomat, van ilyen biztosításom... A befizetéssel gyakorlatilag befektetési egységet vásárolok vételi árfolyamon. Ez 3-4%-al rosszabb, mint a
névleges aktuális visszavásárlási. Vagyis ha az MNB pöttyintő azt mondta, hogy az első évben AKÁR 5,21% TKM-et produkálhatnak, akkor a cikk írója a hülye. Ha általánosan és permanensen 5,21%-ot mondott, akkor a pöttyintő a hülye.
Ha meg csak én nem értem és csak nem látom a kimutatásaimban ezt a sok %-ot, akkor én vagyok a hülye.

ProsTata 2014.04.02. 12:11:41

@ProsTata:
Úgy értettem a rosszabb árfolyamot, hogy drágábban kapom a visszavásárlási árfolyamnál.

nyikk 2014.04.02. 12:23:36

@ProsTata:
Az áll a cikk 4. sorában, hogy átlag 5,21 TKM-el futnak a szerződések.
A saját szerződésedet viszootegy konkrét szerződés, neked kell tudni-érteni, mi áll benne.Fel vannak ott sorolva a költségek is, legfeljebb nem egyértelműen:)
Lényeg a lényeg, ha te nem forgatod a pénzt az alapok között, akkor nagyon esetleges a nyereség.

Hülye aki elolvassa! 2014.04.02. 12:24:28

A nyugdíjbiztosítás nevű termék nem más, mint a rossz emlékű unit linked új köntösben.
Mi is a unit linked? Veszel életbiztosítást + befektetési jegyeket, de az első befizetésedet azonnal kifizetik a brókernek, aki megmajmolt és ő boldogan elszalad vele.
Ezért van az, hogy egy súlyos mínusszal indul a befektetésed, így ha ki szeretnél szállni néhány év múlva, akkor még mindig kevesebbet kapsz, mint amit betettél. Ja és ha 10 évnél korábban akarsz a pénzedhez jutni, akkor az adókedvezményt is buktad.
Most járnak le az első 20 évre kötött UL szerződések, kíváncsi vagyok lesz-e olyan, aki nem bánja meg az egészet.
Akinek van esze az direktben vesz befektetési jegyeket és tőkeszámlára teszi és/vagy önkéntes magánnyugdíjpénztárba rakja a pénzét. Ha meg életbiztosítást szeretne, akkor köt egyet.

kissiú 2014.04.02. 12:58:31

@Hülye aki elolvassa!:

Nekem is volt ilyenem, 11 éven keresztül (Winterthur, Credit Suisse, WInterthur, végül AXA néven futott a cég). Jó iskola volt, megtanultam (saját bőrömön) mire kell figyelni egy szerződéskötéskor. Meganultam továbbá mi az a Unit-linked befektetés. Az adókedvezményt is beleszámítva átlagosan 5% hozammal szálltam ki, azaz kb a reálértékét sikerült megőrizni a pénznek. Igaz, közben ezáltal volt életbiztosításom, de a biztosítási összeg nem lett volna valami magas (leginkább a megtakarításom).

Az egyik fő tanulság az volt, hogy ez a konstrukció az első két év nagy költséglevonásai, és a fent említett 5%-os vételi árfolyamköltség miatt csak adókedvezménnyel éri meg rövidebb távon (pl. 11 év). Az adókedbezményt pedig elvették, és figyelmeztetek mindenkit, hogy ez bármikor bekövetkezhet újra. Állambácsi akkor írja át a szabályokat, amikor akarja, és ebben mindkét nagy párt bizonyított már.

ProsTata 2014.04.02. 13:08:49

@nyikk:
Erre az a válaszom, hogy el nem tudom képzelni az 5,21%-ot, mint permanens költséget! Nonszensz!
Gondolj bele, akinek a számláján van 3-4 milla (ez egy normál érték szerintem), az évente 200 ezer forint kezelési költséget? Ilyen állatfajta nincs! Olyan sem, aki ezt aláírja!

Ráadásul az én szerződésem (na jó bevallom két ilyenem is van, sőt a nejemével együtt három) standard forma. A portfóliók változhatnak, de az alapkonstrukció gyakorlatilag globális!

kissiú 2014.04.02. 13:10:33

@ProsTata:

Nekem a költségeim a következők voltak:

az első két év befizetéseinek kb az 50%-át levonogatták szép lassan. (Ha azonnal kiléptél, akkor gyorsan).

+Minden befizetésen ott az 5%-os vételi-eladási árfolyamkülönbözetből származó díj. Ez csak 3%-volt, ha 144000 felett fizettél be egy évben.

+Minden befektetési alapba be volt építve egy díj. Ennek volt egy értéke, de ezt legfeljebb akkor érezte az ember, ha a benchmarkhoz viszonyította a bef jegy árak alakulását. (Eléggé alatta voltak, nem csak ezért)

+Az elején volt egy kockázati költség, de ahogy elérte e megtakarítás a bitosítási összeget, ez megszűnt.

Azt hiszem, az évi 3-5% TKM reális nak mondható. De én nemigen szállaok be újra, állam bácsit igyekszem elkerülni jó messzire. És itt sok minden függ tőle, ahogy fentebb írtam.

Viszont nehogy valaki azt higgye, hogy a NYESZ-R ingyenes. Ott nincs ilyen levonás, de van számlavezetési díj, devizakonverziós veszteség, +tranzakciós költség minden egyes vétel és eladás után. SZóval ott attól függ a költség, milyen intenzíven kezeljük a portfóliót.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.04.02. 13:11:45

A nyugdíjbiztosítás annyira jó befektetésnek, mint a lakástakarék: gyakorlatilag csak az állami támogatást nyerheted rajta.

ProsTata 2014.04.02. 13:18:06

@kissiú:
Mit ad Isten ilyen biztosításom is van és volt is. :-)
Az első biztosításommal kapcsolatban hasonló volt a tapasztalatom, mondjuk úgy, hogy nekem az volt a tanulópénzem. 20 év után jól jött a pénz, de nyilván meg sem közelítette az anno kiszámolt meseszerű hozamot. Ott még nem volt meg a portfóliók variálásának online lehetősége stb. Mondjuk keveset fizettem bele és később, amikor a másikat kötöttem, akkor már láttam, hogy mi benne a csapda, nem növeltem inflációarányosan a befizetéseket, megmaradt havi 1200-1300 forint (22 évvel ezelőtt kötöttem!).
A másik unit-linked biztosítással már más a helyzet. Annak befizetéseit akkor függesztettem fel (de még él), amikor az ezekre adott adó visszatérítés megszűnt. Ez ugye nem nyugdíjbiztosítás! Akkor kötöttem a korábbi hozzászólásomban említett kifejezetten nyugdíjcélú biztosításokat ugyanannál a biztosítónál, így tudtam felfüggeszteni.
Szóval a lényeg, hogy itt nincs gond, variálom a portfóliókat, naponta kapom az értesítéseket online és nagyon szép hozamot tudok összekalapálni vele úgy, hogy évek óta csak a benn lévő összeget forgatom.

ProsTata 2014.04.02. 13:19:28

@kissiú:
Az állambácsi elkerülésével csak egyet tudok érteni...

nyikk 2014.04.02. 13:26:49

@ProsTata: Javaslom, hogy olvass utána, mi áll a szerződésedben.Ott nem az fog állni, hogy ennyi költséget fizetsz ki egy összegben, hanem ilyen olyan díjakból fog összejönni.Nem effektív kifizetett költségként szerepel, hanem ennyivel csökken az éves elért hozamod, vagy eredményed.
Mondhatom úgyis, hogy ez a bruttó-nettó nyereség különbözete.

kissiú 2014.04.02. 13:28:03

@ProsTata: Jól csinálod, így valóban minimalizáltad a költségeket. Viszont aki frissen belép, annak sajnos magas a TKM, bár az adókedvezmény tényleg ellensúlyozza, amíg megadják.

+ tanulság a fiataloknak, hogy befizetési díj is volt: ha 12 adagban fizettem be (1 helyett), akkor az 3600 Ft-omba került (300 helyett) évente!
Jól meg kell nézni a részleteket a szerződésben, és a díjtáblázaton.

Asidotus 2014.04.02. 13:32:01

@ProsTata:
az 5,21%-os költség a befizetésből jön le, nem a teljes, bent lévő összegből, ha jól tudom

ProsTata 2014.04.02. 14:17:07

Így van! Vagyis a magas TKM csak az első időszakban igaz, ahogy telnek az évek és az előző években elért hozam és az időközben érkező újabb befizetések "tőkésednek", csökken a költség. Erről írtam a legelején, a cikkből nekem az derült ki, hogy a user a teljes befizetett összegének és hozamának évente elbukja az 5,21%-át! Ez szerintem is téves infó, vagy rossz sugallat. Érdek, vagy hülyeség áll mögötte?

ProsTata 2014.04.02. 14:22:02

@nyikk:
Mivel évente jön a hivatalos elszámolás, és esetleg online nem is lehetne látni a dolgokat, akkor is viszonylag egyszerű dolog a figyelése a levonások és befizetések, hozamok összegének, különbségének és összetételének, valamint jogcímének...
Nos én elég sokféle befektetésben utazom, mint írtam. Add meg nekem azt a bizalmat, hogy feltűnne az irreálisan magas költség!
Ezért gyanakodom, hogy félreérthető infókon alapszik a poszt.

Narancskommunista (törölt) 2014.04.02. 14:22:20

@Online Távmunkás:
A különbség az, hogy a LTP-nél a viszonylag rövid futamidő miatt jóval jobban jössz ki, mint ha államkötvényt vennél vagy bankban kötnéd le a pénzed, addig 20 éves futamidő és a befizetések utáni 20% támogatás és 3-5% TKM esetén már határozottan rosszabbul jársz, mint az állampapírral vagy a bankbetéttel.

ProsTata 2014.04.02. 14:25:24

@nyikk:

Lehet, hogy már belém égett a gyanakvás, de valami hasonlót eljátszottak a manyupoknál is, hogy mekkora költség és eltőzsdézés... Aztán az elszámolásokkor és főleg utólag okosan sokan rájönnek (rájöttek) hogy mennyire átverték őket a palánkon anyagilag!

Hülye aki elolvassa! 2014.04.02. 14:26:57

Ilyen díj, olyan díj, szétrabolják a biztosítók a szerencsétlen embereket.
Én nyitottam egy TBSZ-t és azon tartom a 7-8 féle befektetési jegyemet. Ha kedvem tartja átvariálom.
És ennek az egésznek SEMMILYEN díja nincs, de még a pénzem visszautalásának se!
Egyetlen költség van, ha megszűnik a TBSZ számla 3 év előtt, kell fizetni 5000 Ft-ot.
Az én pénzemből ne játssza az agyát valami haszontalan bróker gyerek luxusautókban.
A lakástakarékkasszák is megérnének egy misét. Nézzétek csak meg a EBKM-et állami támogatás nélkül! NEGATÍV! Elmennek a bankok is a sunyiba!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.04.02. 15:03:18

@Narancskommunista: Csak a futamidő a különbség. Az LTP is ráfizetéses az állami támogatás nélkül, több a számlanyitási + számlavezetési díj, mint a kamat...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.04.02. 15:10:05

@ProsTata: A MANYUP-oknál is magas volt a költség, de a pénztárak döntő többsége infláció feletti hozamot hozott össze, hiába a válság közepén léptették ki az embereket (ismert kivétel az AXA, de náluk a devizahiteleket is kiemelkedően tisztességtelenül kezelték...)
A megmaradt MANYUP-ok már alig vonhatnak le díjat, átestek a ló túloldalára a szabályozók.
Hasonlóan probléma a magas díj az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, ott is elérheti a befizetett összeg 5%-át.

Viszont a legrosszabbak ilyen szempontból az egészségpénztárak, akik simán lenyúlják a befizetett összeg 20%-át működési költségre és ezen felül kérnek még belépési díjat, kártyadíjat, kilépési díjat...

PAPÓ38 2014.04.02. 15:24:35

Most adókedvezménnyel behajtanak egy rendszerbe, aztán jön egy másik politikusi tolvaj banda amelyik elveszi a kedvezményeket, sőt adót fog kivetni a megtakarításokra. Ez így van már 25 éve. Ezért nem nyugdíj-előtakarékoskodik a magyar. A bizonytalanság miatt. Ez nem nyugat, ahol stabil a környezet. Itt jön egy hülye aztán mindent fenekestől felfordít.

Hülye aki elolvassa! 2014.04.02. 15:27:52

@Online Távmunkás: 20%-ot vonnának le az egészségpéntztárak??? Ezt hol hallottad?
Pl. MKB EP: 2,1-7,1% -ot von le a befizetett összeg növekedésével csökkenő sávos mértékben.
Pár napja megjött a 120 000 Ft adókedvezményem, benyújtok 120 000 Ft-nyi számlát, megjön a pénz, visszafizetem az EP számlára, megint kiszedem és így tovább egészen addig, amíg megvan az éves adókedvezmény maximálásához szükséges keret. Majd jövőre ismét felkapom az ajándék 120 000 Ft-ot. Tud valaki ennél jobb bulit? (120 000 Ft adókedvezményhez 600 000 Ft-ot kell befizetni, ebből a pénztár 24 200 Ft-ot rak zsebbe. Egészégükre.)

PAPÓ38 2014.04.02. 15:28:47

@Hülye aki elolvassa!: A "rókás" lakástakarékos BMW-vel száguldozik a városban. Az állam a hülye, hogy engedi nekik. Ha kiszámolod biztosan jobban jársz a TBSZ.szel mint az LTP-vel.

ProsTata 2014.04.02. 15:37:45

@Online Távmunkás:
Erre szoktam írni, ha 2010-ben államosodok, akkor kapok 500 ezer nettó hozamot. Nem tettem.
A legutóbbi értesítésemen már 1,5 millával magasabb az összeg (a hozam). Nem tettem semmit érte, hacsak nem azt, hogy nem hagytam magam átba**ni.

Hülye aki elolvassa! 2014.04.02. 15:50:14

@PAPÓ38: Legalább annyi eszük lenne, hogy valami kevésbé rongyrázó verdát válasszanak. LTP annak jó, aki magától képtelen takarékoskodni, csak ha valaki rákényszeríti.

Hülye aki elolvassa! 2014.04.02. 16:05:43

@ProsTata: Jól hangzik, már csak az a kérdés, hogy mennyivel lesz kevesebb az állami nyugdíjad majd és ezt a hiányt fedezi-e a MNYP-i járulékod.

Hülye aki elolvassa! 2014.04.02. 16:13:15

OFF: Még csak annyi adalék a témához, hogy pont ma keresett meg az egyik biztosító, hogy munkatársat keresnek. Természetesen a bérjárulékokat szeretnék elcsalni, ezért a vállalkozóit váltsam ki :)))

ProsTata 2014.04.02. 16:44:03

@Hülye aki elolvassa!:
Ha a matematikai alapműveletek nem kerülnek megcáfolásra addig, akkor az átmeneti időszakra beáldozott 25% nyugdíjcsökkentésnél sokkal nagyobb lesz a nyereség.
Ugye az megvan, hogy csak a 1998-2010. közötti időszakra számított állami nyugdíjalapom csökken 25%-al?
Ez mondjuk 47 év munkaviszonyon belül 12 év. Nagyon durván negyede.
Az állami nyugdíj számításának elég bonyolult a számítása, de abban biztos vagyok, hogy a majdani állami nyugdíjamat talán 5%-al fogja csökkenteni, hiszen a nyugdíj előtti évek erősebben számítanak. Ha a demográfiai helyzetet nézzük (korfa), akkor az átlag, vagy alapnyugdíj (ki tudja akkor hogy lesz) nem lehet sokkal több a mai értéken számított 50 ezer forintnál. Ugyanis 2035 körül (kb. ekkor nyugdíjba vonulok, ha még élek), már több nyugdíjas lesz, mint aktív befizető.
Magasan többet keresek, mint az átlag, ezért rossz az összehasonlítási alapom. De ha maradok az átlagnál, valamint azt feltételezem, hogy mostantól maximum csak átlagjövedelmem lesz, akkor kapok 45 ezer forint nyugdíjat, Te pedig 50 ezret. Viszont nagyon szerény hozamszámítás szerint is lesz a még talán létező manyup számlámon vagy 15 millió forint szintén mai reálértéken, úgy hogy nem tettem hozzá 2010-től egy fillért sem!
Szerintem ez óóóóriási különbség!

És ez a különbség abból fakad és annál nagyobb, amennyire az állami felosztó-kirovó rendszer fizetésképtelenné válik. Mivel zárt rendszerről van szó tényleg nem tudom hogyan tudnák megoldani azt a feszültséget, ami majd jelentkezik. Kevés befizetés = kevés állami nyugdíj! :-(

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.04.02. 23:28:00

@Hülye aki elolvassa!: A Tempó például a befizetett 2000 forintból 1600-at ír jóvá, ez 20%-os levonás.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.04.03. 11:07:52

@Hülye aki elolvassa!: Aztán pár hónap múlva az OTP-ben találja magát az ember.

Hülye aki elolvassa! 2014.04.03. 12:29:32

@Online Távmunkás: És akkor mi van? OK, az OTP picit mohóbb, 600 000 befizetésből nem 24 200 Ft-ot, hanem 28 000 Ft rak zsebre. Belefér.

Hülye aki elolvassa! 2014.04.03. 12:41:29

@ProsTata: Nem vagyok benne biztos, hogy még mindig erősebben számítanának be a nyugdíj előtti évek a nyugdíj összegébe.
Abba azonban biztos vagyok, hogy 2035-ben mi nyuggerek elég erősen bele fogunk szólni abba, hogy milyen kormány alakulhat. És 50 000 Ft-tal nem hiszem, hogy meg fogunk elégedni. Valószínűleg kénytelen lesz az állam többet beszedni vagy más költségvetési tételek rovására fizetni magasabb nyugdíjakat.
Azt nem tudom, hogy a nyugdíjpénztárakkal mi lesz, de hogy az állam fog nyugdíjat fizetni, amíg nem megy csődbe, az tuti.

kissiú 2014.04.03. 12:49:59

@Hülye aki elolvassa!: Az utolsó mondatod a kulcsmondat. Amíg ránk nem omlik az egész rendszer, addíg a politikusok nem lesznek hajlandóak tudomásul venni a FEKI fenntarthatatlanságát. Inkább görgetik maguk előtt a hólabdát, nekik nem fog fájni az összeomlás.

Hülye aki elolvassa! 2014.04.03. 13:35:37

OK, de valaki azt mondja meg, hogy miként lehet átalakítani a rendszert FEKI-ből, egyéni számlásra!

ProsTata 2014.04.03. 15:49:40

@Hülye aki elolvassa!:

Az hogy nem fogunk 50 ezerrel, vagy lazábban számolva akár 80 ezerrel megelégedni az biztos, viszont semmit nem tehetsz ellene. Matematika... Vagy beengedünk ide 1-2 millió vendégmunkást, mint teszik ezt a brittek, vagy jönnek a szapora gyarmatokiak, mint a franciáknál?

Nem biztató a helyzet, sőt egyre sötétebb... Már elkéstünk... Győzött Pató Pál...!

ProsTata 2014.04.03. 15:56:19

@Hülye aki elolvassa!:
"Azt nem tudom, hogy a nyugdíjpénztárakkal mi lesz, de hogy az állam fog nyugdíjat fizetni, amíg nem megy csődbe, az tuti. "
Az állam nem megy csődbe, de annyi nyugdíjat fizet ki, amennyi a célra fordítható bevétele.
Két dolgot tehet. Csökkenti az átlagos nyugdíjak összegét, vagy emeli a nyugdíjkorhatárt. Utóbbi most ugye 65 év lesz. Hova lehet még emelni? marad az első scenárió.

De van egy másik nagy baj, amiről nem beszélnek az okosok, noha nyilvánvaló. Ha a lakosság elöregszik, mégpedig nagyon, annak óriási költségkihatása lesz az EÜ kasszában is! Ezt ugye szintén az aktív keresők fizetik, akikből lényegesen kevesebb lesz!
Szerintem azzal Te sem vitatkozol, hogy 60 év felett az embereknek egyre több nyavalyája szorul orvosi, kórházi ellátásra, ezen belül is egyre drágábbakra. Na ez együtt a nyugdíjkiadásokkal, tényleg elég sötét kilátásokra ad okot.

ProsTata 2014.04.03. 16:04:08

@Hülye aki elolvassa!:
"OK, de valaki azt mondja meg, hogy miként lehet átalakítani a rendszert FEKI-ből, egyéni számlásra!"

Halott ügy. Kedvenc nyugdíjvédő kormánybiztosunk által beígért egyéni számla nem más, mint egy nyilvántartási adat online elérése, ami eddig is rendelkezésre állt az nyugdíjbiztosítónál. Eddig is pontosan tudták, mennyi járulékot fizettél, ez alapján számolták a nyugdíjat.

De még ezt sem teljesítették, ha rosszul tudom javítsatok ki!

Ha meg megcsinálják akkor ez miben segít? A nyugdíjszámítási képletet mindig egy sima többségű törvénnyel lehet módosítani, Másrészt emögött a "számla" mögött nem áll pénz, mint írtam sima nyilvántartási adat. Vagyis már az elnevezése is csúsztatás. A Manyup és önkéntes pénztárakban valós pénz van, részvényben, állampapírban. Nem véletlenül kellett a manyup vagyon oly nagyon...

Hülye aki elolvassa! 2014.04.03. 16:06:00

@ProsTata: Nem szab határt a nyugdíjak kifizetésének az, hogy mennyit tud beszedni az aktív keresőktől ilyen címen az állam, mert egész nyugodtan bevonhat forrást más adókból (akár pl. ÁFA-ból) is. Nem állítom, hogy ez szerencsés, de volt már rá példa.

Szerintem az várható, hogy egyre többen fognak áldozni magánorvosi ellátásra. Már jelenleg is több multicégnél a dolgozók kapnak ilyen benefitet, de már átlag bérekből is elérhetőek ezek a szolgáltatások.
Ugye fogorvoshoz és nőgyógyászhoz már szinte senki nem jár az államiba. Ha nem tudsz egy váróban 6-8 órát ülni, akkor reumatológiára se nagyon szerencsés az "SZTK"-ba menni. stb.

ProsTata 2014.04.03. 16:08:36

@Hülye aki elolvassa!:

Már gyakorlatilag sehogy nem lehet kiszállni a FEKI-ből. Kicsit hasonlítunk a zuhatag felé sodródó csónakban ülő emberhez, aki elmulasztotta a partra evezést, amikor még megtehette volna.
Egy ilyen nyugdíj rendszerváltozáshoz 20-30 év kell és nagyon sokba kerül.
Egyrészt az ország már nincs abban a helyzetben, hogy megfizesse az átalakulást, másrészt az 1998-as manyup megalakítás is csak neccesen volt időben...

ProsTata 2014.04.03. 16:12:30

@Hülye aki elolvassa!:
Reálisan nézzük:
Nálunk az ÁFA 27%.
Most! Ha emeli tovább az adóterheket, az munkahelyeket csökkent, tőkekivonást eredményez, gazdasági visszaesést okoz. A bevételek csökkenése, járulékfizetők számának csökkenése valószínűsíthető, de legjobb esetben is nem történik semmi, aki marad még többet fizet...

Másrészt a jelenlegi nyugdíjak kifizetésére már régen nem 10% nyugdíjjárulék a fedezet, a bruttó bér után összesen 34% kerül a nyugdíjkasszába, amit a munkavállaló és a munkáltató fizet. És a nyugdíjkassza már most deficites!

ProsTata 2014.04.03. 16:14:10

@Hülye aki elolvassa!:
"Szerintem az várható, hogy egyre többen fognak áldozni magánorvosi ellátásra. Már jelenleg is több multicégnél a dolgozók kapnak ilyen benefitet, de már átlag bérekből is elérhetőek ezek a szolgáltatások.
Ugye fogorvoshoz és nőgyógyászhoz már szinte senki nem jár az államiba. Ha nem tudsz egy váróban 6-8 órát ülni, akkor reumatológiára se nagyon szerencsés az "SZTK"-ba menni. stb. "
Ha így volna:
és ők a nyugdíjasok?

Hülye aki elolvassa! 2014.04.09. 14:49:07

@ProsTata: "Az állami nyugdíj számításának elég bonyolult a számítása, de abban biztos vagyok, hogy a majdani állami nyugdíjamat talán 5%-al fogja csökkenteni, hiszen a nyugdíj előtti évek erősebben számítanak."

Nincs ilyen, hogy a nyugdíj előtti évek erősebben számítanának. adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nyugdij_igy_szamitjak_ki_2014ben_ZJJDKO
süti beállítások módosítása