Egy rejtélyes európai milliárdos, aki megelőzte Bill Gatest

2015.10.23. 15:37

Zsiborás Gergő

Egy spanyol milliárdos lekörözte Bill Gatest, a nyilvánosságot kerülő Zara-tulajdonos nemcsak textilben lett igazi óriás, ingatlanvagyona is egyre tekintélyesebb. 

amancio_ortega.jpg


A Forbes 400-as listájának publikálásakor még nemcsak Amerika, de a világ leggazdagabbjának is számított a Microsoft alapítója, Bill Gates. Az amerikai legtehetősebb embereit listázó Forbes 400-ra még 76 milliárdos vagyonnal került fel, ami azt is jelenti, hogy közel 20 éve ő a leggazdagabb amerikai. A Forbes globális listáján azonban az elmúlt 21 évben 16-szor végzett "csupán" az élen, eddig a mexikói Carlos Slim Helú tudta csak leelőzni. Arra még nem volt példa, hogy egy európai milliárdos a közelébe kerüljön. Eddig. 

cover_1.jpgAz Inditex spanyol textilóriás tulajdonosa, Amancio Ortega jelen állás szerint megelőzte Bill Gatest. Az Inditex kiváló értékesítési adatainak köszönhetően az ősszel szárnyalt a tőzsdén, a héten tovább emelkedett az árfolyama, több mint 2 milliárd dollárral nőtt a cég kapitalizációja, ez pedig elég volt ahhoz, hogy megelőzze Gatest.

A Forbes valósidejű, a részvényárak változását lekövető listája szerint Ortega vagyona jelenleg 78,8 milliárd dollár, Gates pedig a második 78,1 milliárddal, vagyis nagyon csekély a különbség. 

Amancio Ortega irtózik a nyilvánosságtól, nem kedveli a celebritásokat, a partikat, nagyon keveset nyilatkozik. Eddig egyetlen hosszabb interjúját csak akkor adta, amikor a Zara amerikai piacra lépését készítették elő. A milliárdos vagyonának alapja az Inditex textilóriás, a Zara, a Massimo Dutti vagy a Pull&Bear ruházati márkák gyártója és értékesítője. A divatüzletről egyszer az mondta, olyan mint a halpiac: a friss halat gyorsan és drágán, szépen becsomagolva kell eladni, a tegnapi fogást viszont már csak olcsón lehet, ha egyáltalán lesz, aki megveszi. A Zara azzal tört be a textilpiacra, hogy jó minőségű, divatos ruhákat árult, de a nagy divatházakhoz képest olcsón. Ortegára nem véletlenül mondják, hogy "demokratizálta" a divatot.

Kevesen tudják, hogy vagyonának egyre nagyobb szeletét adják az ingatlanok, melyeket Pontegadea nevű vagyonkezelő cégén keresztül kezel 2002 óta. A legtöbb Zara áruház ugyanis nem bérlemény, hanem saját tulajdon, jó lokációjú, hatalmas üzletekről van szó, szerte a világban. Spanyolországban más, nagy presztízsű cégeknek is előszeretettel ad bérbe luxusingatlanokat, így a barcelonai hatalmas Apple-üzlet is az ő tulajdona. Sőt, a Madridban most üzletet nyitó, az Inditex-birodalomnak közvetlen konkurenciát jelentő ír Primark is tőle bérli új zászlóshajó-üzletét. Az elmúlt évtizedben közel 5 milliárd eurót költött ingatlanbefektetésekre, ebből 1 milliárdot Amerikában. Több üzlet is az övé a londoni Oxford Street-en, de Párizsban is vannak luxusingatlanjai. 

Ortega egy egyszerű vasutas gyermeke, maga sem végzett felsőfokú tanulmányokat, hamar elhelyezkedett egy szabóságban. Spórolt pénzéből 1975-ben La Corunában nyitotta meg első boltját Zara néven - a cégnek a mai napig La Coruna mellett van a bázisa. A vasutasfiú jelenleg a világ leggazdagabb embere. 

A Forbes magyar kiadása novemberben közli legfrissebb listáját a magyar milliárdosok vagyonáról. 

4 komment

Címkék: milliárdos Zara Forbes Bill Gates Inditex Amancio Ortega Forbes Globális Lista

A bejegyzés trackback címe:

https://forbes.blog.hu/api/trackback/id/tr1008014593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sebi77 2015.10.24. 02:34:20

"Ortega vagyona jelenleg 78,8 milliárd dollár, Gates pedig a második 78,1 milliárddal, vagyis nagyon csekély a különbség."
Ennek a csekély különbségnek az egy ezrelékét kérem csak... (ha jól számoltam 200 millió Ft)

2015.10.24. 14:14:37

gyurcsánynak több van
süti beállítások módosítása